Souhlasím👍
Ptačí chřipka
26.02.2025, 09:25:42 xxx.xxx.224.101
Nie sú príznaky, nie je choroba,
Mýlíte se. Říká vám něco pojem bacilonosič?
ale tak u hrabavé drůbeže a hpai je představa nějakého bezpříznakového nosičství spíš lichá.
problém je v tom, že podobně bláhová je představa, že když vám to praští do hejna a nikomu to neřeknete, že vám něco zůstane.
To jen místní anonymní dezoláti píšou to své “nikomu to neřekneme”.
Viz. případ z Tachovska - zem zcela zmrzlá, množství větší, než malé.
Vše čistokrevné, svazově kroužkované.
A za svazově kroužkovanou drůbež jsou zcela jiné náhrady od státu,
než za vápenkoidní hybridku, víme.
https://www.cschdz.eu/odbornosti/drubez/ceny-chovna-drubez.aspx
Rozumiem Vašej argumentácii.
Čo ja mám v moci rozhodnúť a ovplyvniť, je osud mojich vlastných sliepok. Asi by som sa neponáhľala s oznamovaním, sledovala by som ich stav a podľa neho by som zakročila.
https://www.svscr.cz/nejcastejsi-dotazy/nejcastejsi-dotazy-ptaci-chripka/
sharingan:Jsme chladnější kraj. Většina plemen tu teprve začínala se snáškou, nebo byla před ní. Navíc on sám spíš vždy líhnul svou kohortou kvočen a na přirozený oddchov - spíš později v sezoně.
Nevim, no.. Já mít trochu vzácnější chov než mám, snažim se držet rady honzypm hned v úvodu tohodle vlákna:
Preventivně uchováváme vejce a chováme se k nim jako k násadovým.
Loni v lednu sem snášku vyvolal bez problému během asi 10dnů přísvitem + krmením pár dní jen sojovýho šrotu.. Pak už jely i při normálním krmení..
A ako ich kŕmite bežne?
Celodenně k dispozici směs pro nosnice.. Teď sem vzal poprvý před sběrem násadovek Energys Repro.. Jinak pravidelně každej večer pšenici co sežerou to sežerou, při mrazech přisypu do pšenky přiměřeně kukuřici ..Dvakrát-třikrát tejdně něco na zub, v mrazáku mívám uvařený nakrájený hovězí játra, nechávám nabobtnat hrách nebo čočku, uvařim pár vajíček, tvaroh, acido, i rohlik sem vzal namilost a občas jim ho namočim..
Pečivo není pohroma, jen se musí podávat s rozumem 😉 Ale zchutňuje směs, tak si slípky líp pošmáknou. Taky občas přidám namočený pečivo se šrotem a kvasnicema, nebo přidávám trochu strouhanky do míchanice (tu dostávají i exoti a vrhají se na ni, jak v hororu od Hitchcocka🐦🦜🦉)
Rozmýšľam nad dilemou: ak sliepkam nechám krmiva, aby si zobali koľko im hrdlo ráči, mám niekoľko sliepok, ktoré mi pri takomto prísune krmiva stučneli. Tak to mali doposiaľ.
Teraz som okrem toho našla diery po potkanoch, aj trus (asi potkaní) a videla som aj myši… Krmivo majú v bývalom skleníku, ktorý je pokrytý pletivom, vtáci sa tam nedostanú (čo je z hľadiska chrípky žiadúce), ale hlodavce sa sem naučili chodiť.
To sú u mňa 2 argumenty proti sústavnému prísunu krmiva. Teraz, ke´d sa otepľuje, sa snažím im dať len takú dávku viackrát denne, aby to všetko zožrali a na noc krmivo odstraňujem. Je to podľa vás chyba?
Mě se na tom nelíbí, že se nenažerou všechny stejně, mačo slepice budou do plna a poslední v řetězci budou hladovět(i když budou 4krmítka na 4slepice - odzkoušeno).. Proti myším/potkanům mám nášlapný krmítka, kde stejně trochu vyhazujou směs pod krmítko, tak mám z cetrisu udělanej rámek s masivním pletivem, směs propadne a nik sa k temu nedostane 🙂 Večer pšenici do krmítek z okapů a taky, vynesu, nechám až zalezou do kurníků a zas uklízím.. Se zatučněním nedokážu říct, moje při zabití maj sice tuku dost, ale v sezoně snášej normálně, vajičko za dva dny, tak se tim nevzrušuju..
Já bych se nejdřív zbavila potkanů..také jsme měli před pár lety potkany,ale zvládli jsme se jich zbavit…malé myšky mi nevadí, ty regulují kočky 😀…slepice mají krmení celý den..ale jestli Vaše slepičky tloustnou,bude to nejspíš stářím a tyto těžké slepice k tomu mají sklony..moje starší maransky, které už tolik nesnáší,jsou také,jak koule..zato mladé hybridky vidím neustále u krmítek,cpou se,jak o závod a jsou stále štíhlé 😀..snáší každý den..
Proti myším/potkanům mám nášlapný krmítka, kde stejně trochu vyhazujou směs pod krmítko, tak mám z cetrisu udělanej rámek s masivním pletivem, směs propadne a nik sa k temu nedostane
Mohuliž tiše poprosit o případný foto? "Abych načerpala inšpiraci pro budoucí budování?
a rovnou se zeptám - mám v plánu mít v kurníku takovýto krmítko z plastových trubek, kde se to bude furt doplňovat - myslíte, že v počtu čtyřech tam bude stačit jedno? Si říkám, že to bude takový to “na noc si holky zobneme a dem spát”…. a že to by nemusel být problém, aby se tam dostaly šécky?
Moje slípky mají neustálý přístup ke směsi pro nosnice a přidávám šrot obilovin smíchaný s odřezky zeleniny/zeleným a přidávám kvasnice/proteinový koncentrát. Do té směsi občas přidám kuchyňské zbytky, drcené kosti, máčené pečivo a naklíčené zrno. Tuhle směs mají do vyzobání, v teplých měsících 2x denně (aby to nezačalo kvasit, to by byl problém). S hlodavci problém nemám a ztučnění taky nesleduju. Ano starší slepice mají nějaký tuk, ale vajec mám stejně na rozdávání 😀
https://www.hradsky-sunk.cz/uzaviratelna-naslapna-krmitka-krmitka-pro-drubez
Tady jsou nášlapný krmítka, tam se dá odkoukat.
I na 4 kousky bych dal alespoň dvě krmítka, aby se všechny nazobaly v klidu. Ono totiž ty dominantní slepice odhání ty slabší i jen tak.
Zrzavci:Proti myším/potkanům mám nášlapný krmítka, kde stejně trochu vyhazujou směs pod krmítko, tak mám z cetrisu udělanej rámek s masivním pletivem, směs propadne a nik sa k temu nedostane
Mohuliž tiše poprosit o případný foto? "Abych načerpala inšpiraci pro budoucí budování?
a rovnou se zeptám - mám v plánu mít v kurníku takovýto krmítko z plastových trubek, kde se to bude furt doplňovat - myslíte, že v počtu čtyřech tam bude stačit jedno? Si říkám, že to bude takový to “na noc si holky zobneme a dem spát”…. a že to by nemusel být problém, aby se tam dostaly šécky?
fotku nemám, vyfotim.. Násypný pro čtyři určitě bude stačit..
I na 4 kousky bych dal alespoň dvě krmítka
Násypný pro čtyři určitě bude stačit..
Tak teď si vyberte 😄
😂👍
Tak teď si vyberte 😄
😀 jo, bude to těžký 😀 . Ale si tak říkám…… holky tam půjdou spát…. tak si ta čůza co to tam bude dirigovat narve bachor, párkrát nějakou vodežene a pak si půjde dáchnout a to bé příležitost pro ten zbytek? co? Šak to bude fakt jen jako na doplnění, páč jste psali, že mají jít spát s plným volátkem. Venku toho bude víc, to je jasný a taky se budu snažit, aby byly ty dvě krmítka od sebe, aby čůza dominantní úplně nestíhala.