Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 26.07.2025, 13:58:18
..teď je legrace, protože cvičíme v rámci jedne zkoušky aportovani 650 g činky, ale je statečný a už ji radostně dotáhne až ke mně, ještě musíme vypilovat aby ji neupustil přede mnou, ale nedá se to trénovat denně, to by mi ho bylo líto…
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 26.07.2025, 16:16:10
..no bylo řečeno,že to je jak nosit 6 kilo pro ovčáka, ale radostně se pro to vrhá a přináší, pokud při zkoušce neupustí, bude to za plný počet bodů, protože tuhle opravdu nebude překusovat🙂dělám si legraci…je to spíš pokus o tuhle zkoušku, která není uzpůsobena pro malá plemena a už bude nastupovat s nevýhodou jedné 0, protože metrovou překážku opravdu nepřeskočí….pak nám zbyde na chyby jenom 20 bodů, tak uvidíme🙂
Odpověď na příspěvek uživatele Kilian z 26.07.2025, 16:32:49
No asi nikdo nepočítá s tím, že se najde takhle šikovnej malej pejsek, kterej “natrhne prdel” i služebním plemenům a stojí na bedně výš než oni.🤗 Tak to uzpůsobené není pro malý psy…
Jinak to držení aportu mi přišlo vtipný…ne teda Kelišek, ale když ho srovnám s mojí pyrenejkou…cokoliv jí podávám do tlamy, tak si bere stylem…k čemu to přirovnat? No jako když si s někým podáváte ruku a dotyčnej jí podává stylem “leklá ryba”…tak přesně takhle Gina přebírá i jídlo…dávám jí k obědu kuřecí stehno a říkám jí “držíš” a ona “držím…! a já říkám ”Opravdu držíš? Mně to tak nepřijde…" a Gina “jo…”…tak to stehno pustím a jí z tý tlamy vypadne.
Minule jsem psům přivezla plyšáky z Penny a i ten plyšák jí upadnul…tak když si představím, že by měla něco držet…😂
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 26.07.2025, 17:10:22
..ne všechny zkoušky jsou bohužel přístupné pro malá plemena, z téhle řady se dá zvládnout jen ta jedna… oni ty malí psy jsou opravdu ledačehos schopný, ale musí jim člověk dát možnost to ukázat viz. Guliver z Fideláku, ten je teď v knize českých rekordů uveden jako nejmenší pes s největším počtem zkoušek…no s tim stehnem by to bylo stejné, to byste pomalu ani nevytahla z tašky a už by bylo v Kelišovi, všechno maso musím umlýt a místo krků a křídel masokostní moucku, protože on to hltá kromobycejnou rychosti a užse jednou skoro udusil, štěstí že jsem byla u něj a vytáhla mu to z krku, ještě teď z toho mám třes, když si vzpomenu…takže závidím to uvážlivé chování Giny…
Jelikož jsem také neměla nikdy náruživého aportéra,nejvíc ochotný aportovat je teď Alan, učila jsem je nejdříve povel drž při přetahování o peška udělaného ze starých dětských punčocháčů nebo tepláků a pak jsem jim ho nechala.Několikrát jsme to zopakovali a pěška jsem schovala.Když se naučili pořádně drž,přidali jsme předsednutí zase s drž,jak si sedl nechala jsem ho chviličku a opět jsme se přetahovali a třeba parkrát zopakovali sednutí,přetahování,nebrala jsem jim peška,ale prodlužovala dobu sednutí.Když už tohle uměli,přidala jsem pust. A opět pomalu postupně. S povelem pust jsem jim ho jednou odebrala,pak třeba 2x -3x nechala.Na závěr jsem je to učila s přinesením.Nejdříve odhodila jen 2-3 kroky s povelem aport,psi si chtěli hrát a pro peška vyrazili.Jakmile byli v dosahu,tak jsem ho chytila a s povelem drž-aport se opět přetahovali a pomalu postupně cviky spojovala v jeden.Ale způsobů je určitě daleko více.Mně se osvědčilo toto.
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 28.07.2025, 14:01:42
Já bych to intuitivně dělala jako Vy, resp. jsem to tak dělala 🙂. Děkuju 🙂.
Ale to jsou pořád ňáký nový způsoby, co člověku nutěj a na briardíka to nefunguje jako na malinu nebo nastřelenýho ovčouna..
Dneska jsem to zkusila s pantoflem, kterej odnesl na zahradu ( on pořád při vítání bere do huby boty, ale neničí je, tak mu to toleruju). Řekla jsem “dřž aportek” a on ho bez překusování krokem přinesl až do kuchyně a tam mi ho předal, takových padesát metrů s ním ušel. Je to pro něj snažší než ho držet v sedě, takle nějak na to půjdu 🙂.
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 29.07.2025, 00:15:31
Ono to půjde,jen najít ten správný přístup.Začínala jsem učit na různé měkké pešky a postupně přidávala hračky,větve až jsme se dopracovali k aportovací čince.Tu ale až jako poslední,když už to uměli.Nebývala zrovna oblíbený předmět na nošení.Tak držíme pěsti.🙂