Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 30.07.2025, 11:09:49
Ó děkuji, až se červenám….chodím čuchat 3 x týdně a prokladám to 1 x čtvercem většinou anebo když to opravdu jinak nejde -práce, nemoc, zařizování… , tak ty čtverce třeba i dvakrát …v neděli na stopě blbnul, tak jsme se vrátili ke čtverci, z důvodu, že jednak jsme zrušili postroj a už má stopovačku regulérně na obojku a jednak, že vyváděl jak z divych vajec, tak jsme změnili po dohodě postup a k tomu ten čtverec stačí.. teď to dělám tak, že sice nášlap - tabulku vidí, ale hrajeme si o kousek dál, proběhneme se, děláme mikročtverečky a postupně se jde se psem navázaným na mně v klidu až k označenému náslapu čtverci/stopě…čtverce ted dělám u baráku, kdy motýl čeká doma a navážu na tenhle postup teď na chalupě, ale už se stopou, s tím, že u toho nebude a tudíž odpadne to jeho jančení, že honem honem na stopu a tím pádem budou ušetřeny i moje nervy, kdy bojuju s chutí ho střiskat aby dal pokoj…je to proces zdlouhavý, ale nedá se nic dělat, pokud to stopování má mít nějaký řád a kultúru štábní…
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 31.07.2025, 23:27:14
…ale vůbec ne..naopak….ponožka se dá svinout do malého předmětu a mobil je taky predmět…jde přeci o to, že ví, že má hledat a jak označovat, jestli tam pak bude vzorový predmět od Gappay anebo mobil to je jedno ne…já se tedy hrdě řadim k těm amatérům….
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 31.07.2025, 23:04:25
Jsem moc ráda,že jste si s Framíkem sedli a to jestli se časem dopracujete k nějakým zkouškám bude jen třešnička na dortu vašeho skvělého vztahu.Zrovna před týdnem jsme byli u Sváti a jejích chlupatých drštiček na pokec.Briard je prostě Briard osobnost,šašek,kamarád ochránce a kdo mu porozumí ,netlačí na něj a bere ho takového jaký je,tak toho miluje nade vše. Tak mohu jen popřát ať vám to takhle jde dál.🤣
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 01.08.2025, 09:33:43
Tak jsme najeli na Váš způsob, můžu se na ty velký výcvikáře vyprdnout.🤣 Drž jsem ho naučila přes peška, pochopil to hnedka.
Teď cvičíme hezky v klídečku, na zahráce, na stolku piškoty, mluvím na něj obdivným a trochu šišlavým tichým hláskem🤣, on se tak nejlíp soustředí.
Už jsme se dostali k čince, ale o tu se tahat nechce. Umí si sednout, počká až ji položím, běží pro ni a chvilku vestoje drží. Jenže sednout si s ní nechce, protože to jsou dva povely dohromady že jo, a vzít si ji v sedě taky ne, protože věci se berou do tlamy aby přemísťovaly z místa na místo nebo podávaly paničce do ruky.😅
Odpověď na příspěvek uživatele Kilian z 02.08.2025, 15:50:06
Nojo, ale tu nejtěžší část neumíme. Předsednout a držet činku, dokud ji neodeberu.
Když byl Framík malej, žral nepoživatelný věci jako dřevo, štěrk nebo nápň plyšáků, dost jsem se o něj bála, tak pořád slyšel: “ pusť, to je hodný kluk” a byl za to hodně odměňovanej a obdivovanej.
Takže to evidentně pochopil tak, že vyflusnout aport před paničku je značka ideál a piškotky sypte se.🤣
Mám už ale několik nápadů, jak to prolomit.
On opravdu není vůbec hloupej kluk, ale má takový opravdu klidný temperament a co se naučí, toho se drží.
Tahat se se mnou o něco jinýho než o peška nebo provaz, považuje na neslušný.😅
Včera se nám docela povedla i stopa, předměty ovšem neoznačil.., resp. jsem mu pomohla. Odepnula jsem ho z vodítka a nechala jít na volno, protože jakákoliv malá korekce způsobená tahem vodítka ho hodně ruší a ztrácí motivaci. A najednou to šlo mnohem líp a začalo ho to víc bavit.
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 02.08.2025, 19:07:39
..já jsem asi opravdu ta poslední co může radit, ale co to držení udělat jako samostatný cvik..a prostě začít od držení vteřinu a pak postupně prodlužovat a klidně pod jiným povelem…ty stopy na volno tedy pes jdouci bez stopovacky jsou uznané podle zkušebního řádu, ale tuším že tak nechodí nikdo, byla by jsi hvězda🙂👍
Nám to právě jako samostatnej cvik moc nejde, pro něj je težký vzít do tlamy něco, co jsem mu nehodila nebo ho pro to neposlala. Takže “ sedni a aporrt nebo drrrž” mu prostě nic neříká, do huby to nevezme. Vezme to ze země, od toho se odpíchneme 🙂.
Stále ale trvám na tom, že je to chytrej pes a míč je na mojí straně hřiště ! 🤣
Frama to teda jinak moc baví, jak beru činku, směje se od ucha k uchu.🙂
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 02.08.2025, 19:07:39
To ovšem Břéťovi ani na cvičáku říct nemůžu
😄
takhle - kdyz clovek trosku vi, proc to dela a co bude dalsi krok - je cuchani bez stopovacky docela dobre mozne a nekdy i vyhodne. Konec koncu -proto se to taky dela 😀
To same plati treba i pro postroj na stopach 😇uplne normalne jsem ho davala na akcich Vencovi -se spodnim vedenim - v urcitou dobu /fazi treninku -mu proste sedel vice nez obojek. Nemenila bych za neco, co psovi nesedi, jen protoze je to tak obvykle.
Tohle nema byt nejaka univerzalni rada. Jen jak to mam nastavene ja. Ne metoda, ale psovi to musi sedet. A s tema myma exotama se proste clovek vyradi dosyta, aby nasel spravnou cestu prave pro toho konkretniho psa 😀
tohle jsou zacatky bez stopovacky -Venci starsi segra😇
asi 2 sezony pak i na akcich chodila bez snury - IGP3 za 98, ZVV3 ma za 100 na volno. Na FH jsem se pak vratila zpatky ke snure - to uz ji snesla lepe a dalo se s ni zase snurou komunikovat
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 02.08.2025, 22:10:28
aport je hodne tezky cvik.
Ted na tabore se z legrace vytahnul echt sportakum dumik z praveho kralika - 2 z 10ti ho dokazali na prvni dobrou aportovat 😂ostatni z toho meli malem smrt, nechteli to brat do huby vubec😂 pak tam byly borci, co kdyz uz ho do huby vzali tak to zase odmitali vracet -ze se o korist delit nebudou 🤣