stekani jde jen zachytit …
aport se sklada z mnoha pozadavku. Proto je tak tezky. Vovcacek na nem maka od mala a porad to neni ono --takze ani pro pracaky to neni uplne snadne
stekani jde jen zachytit …
aport se sklada z mnoha pozadavku. Proto je tak tezky. Vovcacek na nem maka od mala a porad to neni ono --takze ani pro pracaky to neni uplne snadne
…my takhle aportujeme klobásu, včetně aportu skokem a šplhem🙂
K předmětům šnůru nepotřebuju, on jde pomalu a pečlivě, tak ho prostě předběhnu a ukážu ( bouchnu) rukou dolů “ tady to máš” lehne a odměňuju.
Zatím se nejeví moc nadějně pro sportovní kynologii, ale uvidíme, on zraje jako víno 🙂.
.bohužel mi ta videa nejde zhlédnout, škoda
melo by to byt normalne verejne - podrzet ctrl a klepnout na odkaz nebo zkopirovat do radku prohlizece celou adresu - a melo by to byt videt pro uzivatele FB
https://www.facebook.com/petra.heinrichova.9/videos/1604975242973241
ale neni tam nic duleziteho 😀
Jak casto chodite na stopy? ptam se na pocet opakovani . jestli ty predmety vubec chape, kdyz se to uci takhle.
Snura je komunikacni nastroj, ne hrozba 😀a treba prave u predmetu se dost hodi pri uceni…
se nejeví moc nadějně pro sportovní kynologii
cesta je cil 🙂 hlavne, kdyz vas to bavi oba.
..tak už jsem se dostala na váš profil a s dovolením požádala o přátelství…pokud odmitnete pochopím, jinak se nedostanu na ten váš příspěvek, když kliknu na ten váš odkaz ..
Teď jsme začali chodit každej den, co mám dovču, před tím tak jednou, dvakrát týdně.
Podle mě nechápe.
Budu ho to učit extra i když se to prý nemá..
Šnůrou ( teda my chodíme ještě na vodítku) nikdy necukám ani tak jemně signálně( možná chyba?), ale když se vydá mimo stopu, zastavím se a nepustím ho. V tu chvíli se okyselí. Když jsem ho měla navolno, regulovala ho jenom hlasem a prstíkem jsem ukazovala, byl mnohem aktivnější.
Když mu našlápne stopu Břéťa a jde ji s ním, vypadá ale skoro jako pes, co stopuje, takže chyba bude evidentně někde u mě☹️, což mi al dává naději na zlepšení.
Začala jsem dělat stopu taky s Doroušem, aby nebyl odstrčenej a to je teda nebe a dudy, ten všecko hnedka umí, až si říkám, jestli mi ho někdo nechodí v noci tajně cvičit.🤣
A co Framík a Indiáni? Držím pěsti ať se daří
Je na ně takovej opatrnej a pohybuje se u nich klidně a pomalu, on se po mně hodně opičí.🙂
Nepase, to teda ani nepotřebuju, ale používám ho jako takovou živou zábranu když je potřebuju zahnat, postavím ho z jedný strany dvířek a já jdu z druhý. Povel zní “ Framíček čeká”. 🤣
Indiáni jsou šikovný, už se naučili chodit večer do kachníku samostatně.
To mate asi opravdu nekde nejakou chybu…uz by mel chapat oboji samostatne - stopu i predmety. aspon tusit, o co jde a ne ze, uplne zakladni veci mu ukazujete a navigujete ho stale vy.
Ale neberte me uplne vazne - nemam asi fantazii, jak to vlastne v realu vypada, ty vase stopy. Jak jsem zvykla uz na urcitou skupinu lidi a psu - a jejich chyby - u vas opravdu tapu a kazda cilena rada ode me by mohla byt ale uplne mimo.
Stopy jsou hodne tezke na motivaci psa . clovek nevi, co pes citi a jak si ty pachyvyhodnoti a pritom se po nich chce urcity styl a technika. Proto to tolika lidi se psy nedela a nebavi je to 😀 nevi, jak postupovat krok po kroku. A pak staci, ze psa nespravedlive pridrzite - staci lehounce -a uz je to pro nej nespravedlive a ztraci zajem…Pes i psovod.
TAkze jste vlastne dobra, ze to porad nevzdavate👍
Přesně, on to bere jako velkou nespravedlnost a urazí se. Oni taky ti profíci, tam Vás teda počítám 🙂, přesně vědí, kde mají doslova každou stopu a granuli a u mě je možný, že se spletu a fakt ho naviguju špatně.
Teď po dešti to je dobrý, protože je to hezky vidět.
No nic, začala jsem dnes dělat snad všechny věci, co se dělat nemaj😅, předměty jsem mu vysvětlila v kuchyni a pak na zahradě, nechala jsem ho navolno, udělali jsme dvě stopičky po sobě, když přešel granuli vůbec jsem ho neopravovala a bylo to znatelně lepší a hodně ho to bavilo a tři předměty ze čtyř zalehnul sám a čtvrtej jsme vůbec nenašli 🤣.
Doron něco ze svých postřehů,třeba se vám to hodí.Sedání s aportem jsem učila,pokud to psovi nevadilo,že jsem dala povel sedni a ze spodu přidržela tlamu aby aport nevypliv a samozřejmě nadšeně chválili a zpočátku jen nechala dosednout s povelen drž aport a hned se začala s ním přetahovat.Nebo jsem se s ním přetahovala a tahem nahoru a dozadu a ještě nejlépe někde u zdi aby nemohl couvat,donutila sednout.Na chviličku pustila,chválila drž aport a opět jsme se přetahovali.Ale opakovala jsem to jen párkrát aby je to nepřestalo bavit.Pak jsem je s tím peškem,hračkou vydráždila a předmět schovala.
Co se týká stop,jelikož snad ani jeden pes pamlsky nijak nadšeně nesbíral,začínala jsem učit krátké rovné stopy.Pár pamlsků na začátek a pár na konec s předmětem.Je dobré,když si stopy člověk přesně pamatuje.Když pes došel na konec k předmětu dala jsem povel lehni,musí ho umět, došla k němu a ještě dala na přemět další pamlsky a hóóódně chválila.Když se naučili rovné stopy,začala jsem dělat nejdříve ne lomy,ale oblouk,přidala předmět a pomalu postupně přidávala lomy a délku stopy a i předměty.Na stopy jsem pamlsky nadávala,psi je nasbírali.Oni ani čuvači nejsou psi kteří by čumákem ryli v zemi,takže stopovali těsně nad zemí.
..je podvečer, já totálně nevyspalá po noční, začínám se balit na dlouhou dovolenou, venku déšť a vichr a v tu chvíli zavolá kamarádka, která dělá se psem vyhledávání- záchranařinu, jestli bych s ní nejela na stopy..no jela no…budiž motýlovi ku cti, že se tentokrát snažil a stopa byla našlapaná v terénu na který šel poprvé….
vime, kde ta stopa je, protoze si ji tak slapeme 😂zacinam vzdycky tak, ze slapoty jsou viditelne. az po case se dopracuju ke stopam, kdy nevidim nic, ale to uz znam psa a vidim, kdy je na stope a kdy neni - kdy se snazi a kdy na to kasle. a podle toho i reaguju…
ale situaci, kdy jsem vedela jako doprovod, ze pes je na stope a psovod si byl “jisty” a ze ne - a naopak - tech je na tisice njn.
Jsem se vratila ted z tabora, kde jsem si nechala slapat hodne cizi stopy - to je pak dalsi level. kdyz psovod nevi, kam to vede a opravdu musi cist psa
protože je to hezky vidět.
zacinaji hezke hliny. Vyuzijte toho 😉 tam to uvidite
Konec tabora🤣
Je bozi, ma super zajem 👍
ale jen tezko hleda styl - je to pokus omyl z jeho strany. A proto nemam rada ctverce. Motyl ukazuje presne kam to vede. Neni to nic neresitelneho. Ale slovy Cimrmana -ukrok stranou to je…mota se jak nudle v bande.
…a co tedy s tím, jestli mohu poprosit…
ani jeden pes pamlsky nijak nadšeně nesbíral,začínala jsem učit krátké rovné stopy
ono to dneska bez zradla uplne nejde. jen neni pravda, ze pes musi sezrat vsechno z kazde slapoty a musi to byt pidi pamlsky a kdyz prejde -nesmi se mu dovolit pokracovat 😇to by mi necuchal zadny pes…
ale s kratkou rovnou stopou ja souhlasim vsema deseti. at ten pes vi, co se po nem chce. tady stopa zacina, tady konci. nevracej se, netoc se - jdi rovne… nekdy ten pes da rovnou slapoty, jindy pomuze tunylek, jindy vlecka. ale takoveto AHA je dulezite
..děkuji…a ještě, kolik kroků zhruba a šlápnout jednu nebo několik za sebou…
kratka rovna stopa a pes se pro ni provede tak, ze kdyz to jde - tak sbira pamlsky leva prava slapota. kdyz ne, tak jen dopredu. musi ziskat pozadovany styl a to je -procuchat kazdou slapotu
na tech ctvercich trenuje chut a vytrvalost. ale ne styl. taky jsou pak zastanci, co slapou systematicky i ctverec a nechavaji ho systematicky bez chaosu prohledavat- ale to uz mi prijde ta stopa rovna jednodussi
ted naposledy, kdyz jsem zacinala s vovcackem -byla domluva, ze dojedu se psem (stenetem), co bude umet vysbirat 50 pamlsku na 50ti krokove, rovne stope. To by treba canik ani nedal. ale vovcak bez problemu… z toho se pak da pokracovat. dostane tak do hlavy styl -stridej levou/pravou stranu, nevzdaluj se, nezrychluj, nemotej se…