Odpověď na příspěvek uživatele Kilian z 03.08.2025, 22:33:27
to uvidite. uz je starsi - pujde to s nim rychle.
slapoty musi byt tak daleko od sebe, aby mu to davalo smysl - u nej teda nejdrive kratsi kroky, bliz u sebe -jakoby rada a postupne mu vysvetlit a prejit na normalni naslapani dospelym kladecem. to u vas bude nejdulezitejsi. jakmile to pochopi na tech 50ti krocich -mate otevrene dvere dal. vynechavat pamlsky, lomy atd. ale uz bude vedet, ze ma proverovat slapoty a jak se ty slapoty na stope vyskytuji - ze to neni chaos, ale ma to pravidla
slapota= miska, kde je zradlo 🙂 a misky se prohledavaji - to nevim, jestli vam nekdy nekdo vysvetlil 🙂
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 03.08.2025, 22:27:01
Čuvače bych nějakým vracením a nucenímm do sbírání pamlsků,je jedno jakých,akorád otrávila a nečuchal by vůbec.To je pastevec.Také dnes bych s nimi zkoušky neskládala,jen jsem chtěla poradit Doron.Pokud to tak vadí.
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 03.08.2025, 22:58:38
dost lidi rika, ze kdyz pes nesezere kazdy pamlsek ze slapot -nemuze pak delat sport stopu. a velmi “oblibena” rada je, ze kdyz nezere vsechno, ma stale “maly hlad”. To se mi vzdycky obraci kudla v kapse, kdyz to ctu/vidim…
ma doma nekolik psu, co nevyzirali a zkousky skladaji/skladali 🤣
ale uplne bez zradla to taky neslo. To jsem chtela napsat…
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 03.08.2025, 20:50:07
Děkuju za rady, on má Fram, jak už jsem kolikrát psala, podle mýho trochu víc těch pasteveckých genů, než ovčáckých , myslím, že to dokážu posoudit, mívala jsem celý život ovčouny a kavkaze a v něm ty pastevce povahově poznávám a je i takovej velkej a mohutnej.
Já s pastevcema nikdy moc necvičila, jen obyč poslušnost, tak každou radu vítám.🙂
S tou stopou, jako že ho nebudu obtěžovat pamlsky, mě to už taky napadlo, ale všichni byli proti, tož jsem ustoupila 😅 a tak to teď zkusím, je čas experimentů.🤣
Bradičku při aportu přidržovat nemůžu, to se zase hnedka urazí.☹️
Mě s ním moc baví cvičit, protože poznávám jeho zajímavou povahu a jeho to taky hodně baví, je to opravdu vstřícnej pejsek.
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 03.08.2025, 23:15:40
Je to Briard,je prostě svůj má svoji hlavu.Podobně jako ti čuvači.Mají svoji hlavu,svůj názor a cvičí pro radost páníčka,když to uznají za vhodné a umí se to s nimi.Nesmí se po nich vyžadovat neustálý dril a neustálé opakování cviků,musí se jim nechat jejich volnost.Pokud je člověk otráví,postaví si hlavu a už je člověk k dalšímu cvičení nedostane. Cvičila jsem s nimi,jelikož mě bavilo praktické využití,ale dnešní dril na poslušnosti,kdy musí neustále koukat na psovoda,přesně dělat pomalu každý krok,stopovat po šlápotě,rýt čumákem do země,to na ně není,to by prostě nedělali,považovali by to za zbytečnou buzeraci.
Když mně bylo asi 15 ,přijeli k nám kluci,co jsme si dopisovali,postavili stan za vesnicí a já aniž bych něco doma řekla zmizela s nimi. Kecali jsme celé odoledne až do večera a já si ani nevšimla,že už je skoro půlnoc a já měla být v 10 doma.Když se na cestě vynořil bílý obrys a mně hned bylo jasné,že je to táta s Cézarem.Táta říkal,že dal psovi obojek a dlouhý vodítko a jen řekl hledej paničku a pes neváhal.Vedl ho přes celou vesnici až na louku za mnou.Sice jsem dostala vynadáno,ale na druhou stanu jsem byla pyšná,že mě pes po tolika hodinách a přes celou vesnici po silnici našel a že jsem ho něco praktického naučila. Určitě nešel s čumákem v zemi a šlápotu po šlápotě.
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 04.08.2025, 07:59:52
Hele, já si tady jen čtu, protože mě to zajímá a třeba se mně to bude někdy hodit. Myslím si, že každej pes je jinej, tak proč nevyužít jakoukoliv zkušenost, která pomůže.
U retrívrů je to asi trochu jinak, my nemáme klasický stopy, ale vlečky. A i u nás to každej cvičí jinak podle toho, jak to psovi vyhovuje. Někdo učí i na ty pamlsky, a to se třeba zrovna u mýho psa ukázalo jako kontraproduktivní, protože nevěděl, co má dělat…jestli hledat pamlsky nebo jít po té vlečce ke kusu. Museli jsme to “vychodit”. A taky nereje čumákem u země, prostě to cejti.
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 04.08.2025, 08:53:52
Ano každé plemeno,ale i jedinec je jiný.A každý má možnost si vybrat.Pokud bych chtěla psa vyloženě na sportovní kynologii,nepořídím si čuvače.Ale chtěla jsem psy ke zvířatům na ochranu jejich i nás,pomocníka se zvířaty.A to čuvač je výborný ,že jsme složili nějaké zkoušky,bylo navíc.Měli jsme tehdy na cvičáku skvělou partu,šlo o to se sejít,pocvičit,poradit a kdo kolik složil zkoušek bylo vedlejší.Nejdříve jsem tam šla naučit psa poslušnosti a ,že jsme to zkoušeli dál bylo i díky kámošům tam.Dělali jsme různé sranda závody,spoustu ukázek výcviku,kluci figurovali zdarma.Po revoluci už ti staří srdcaři postupně odcházeli a už začali jíní,jinak a to už mě nebavilo.Nechtěla jsem nutit psy do něčeho na co prostě z podstaty povahy nejsou.Takže je mám naučené na to,co potřebuji ke zvířatům,naučenou poslušnost abych s nimi mohla kamkoliv jít a to ostatní podle jejich nátury.Třeba Alan aportuje,stopy ho nijak nebrali,ale teď se třeba rád učí různé blbosti z tance se psy.Otočky,couvání,dávat packy jednu,druhou,obě a pod.blbiny,ale jen pro nějaké zabavení.
si teda s dovolenim myslim, ze s drilem nikdo nikam dneska nedojde
Nedokazala jsem nic poradne naucit psa “po staru” - zatlaceni na zadek pri sedni sice fungovalo, ale odmitali to opakovat 😀
az nove pouzivane metody mi otevreli dvere a zacalo me to cviceni bavit. Co mi drive prislo jako nenaucitelny cvik, pozadavek - mi dneska dela par-tydenni stene.
napr. co jsem se nadrela s dobrmanem, aby stekal na povel - a dneska nechapu, proc jsem ho to ucila tak slozite 😄
jina vec je, kam az ted vysplhaly pozadavky na ty psy ve vrcholovem sportu.
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 04.08.2025, 12:45:29
Mám pocit, že je to dril spíš pro páníky než pro psy. Teda já to alespoň tak prožívám, Fram se celkem dobře baví.
Ony ty doby, tenkrát ještě, služební kynologie byly takový zábavný a dobrodružný, revíry v přírodě, zástěny nebyly, člověk ani pes netušil, kde figurant bude a pes musel používat i nos a člověk oči, zadržení přes řeku, figurant na konci stopy, psi skákali přes dvoumetrovej příkop a přes oheň, pořád se střílelo🤣, překážky byly kolmý, všichni psi chodili vysokej žebřík ( bože, dnes bych tam Frama nepustila !)a na trhu ještě nebyly granule, tak se na stopě neprokrmovalo.
Takže to berte tak, že jsem se jsem se, po zhruba půl století , probudila do úplně jinýho světa a snažím se zorientovat .🤣🤣🤣
“Bradičku při aportu přidržovat nemůžu, to se zase hnedka urazí.”
však bradičku nepřidržujeme při aportu, ale při učení povelu “drž”, zcela zvlášť a mimo aport. Do tlamy jsem vložila předmět, bradu podepřela rukou, druhou hladím po čumáku, ševelím drž a šikula….pokud pes není na to poděpření brady a hlazení zvyklý, lze toto zakombinovat do mazlících chvilek
to byl totiz duvod, proc me tenkrat ten vycvik psa -nebavil. Prilis casto jsem nevedela, jak psa neco naucit. “Slabsi” psi odpadavali jako prvni z vycviku. Nedavali to
Já přišla na cvičák v roce 1983, hlubokej Svazarm. Co si vybavuju, tak třeba první stopičky se štěnětem se dělaly na psovoda. Nášlap, prošlapat a schovat se, důvěryhodný pomocník pak vedl štěně, to našlo páníčka, mega radost a odměna (pamlsky, přetahovaná dle nátury štěněte). Takhle párkrát, pak už štěně vedl majitel a zakončení hračkou coby předmět, někdy vlečka, pak cizí stopy na figuranta a tak dále. Jiná doba, žádný šlápotování. 🙂 Polohy učil jak kdo. Někdo klasika kontrast - ruku na zadek a vodítko hore na sedni, ruka na kohoutek a vodítko dolů na lehni a podebrat rukou slabiny a vodítkem dopředu hlavu na vstaň. To se mi nelíbilo, tak jsem už jako mládežnice pracovala přes hračku a pamlsky. O pozitivce jsem věděla kulový. Dneska je kynologie už úplně někde jinde, je radost sledovat proces učení psa. Akorát mi občas přijde, že to je spíš už velkovýroba vycvičenýho jedince. Zajetý, propracovaný systém do detailu na všechno, jednou se to člověk naučí a pak už “jede” ten systém pořád dokola. Tím to v žádném případu nesnížuji, je to makačka. Ale chybí mi tam trochu takovýho toho tápání, přemýšlení a vymýšlení, jak něco psa naučit, jak to udělat lépe a snadněji…
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 05.08.2025, 17:19:28
Hodně se používalo negativní posilování pochopitelně, pes ustoupil tlaku nebo nějakému gestu. Třeba při odložení ve stoje se dala otevřená dlaň před čumák a to psa zastavilo. Pak byl pes bouřlivě chválen a odměňován silnýma ranama zepředu do hrudi se slovním doprovodem “ to je pašááák” plus někdy dostal piškot 🤣🤣🤣
Na cvičák psi chodili od šesti měsíců, to už Sandy polohy uměl. Strašně jsem se v těch dvanácti na psa těšila a předstírala jsem, že už ho mám vycvičenýho, a tak když jsem viděla, že si sedá, řekla jsem rychle “ sedni” a když si lehal tak “ lehni” a když jsme se vraceli z venku a on už byl unavenej, jsem se já k němu 😅 přiřadila, plácla rukou o stehno a hrdě řekla “ k noze”. Takže jsem to učila zachycením tak bezděčně. Vstáň🙂, jsem učila ze sedni, udělala jsem pohyb tělem že jako vykročím, on se zvednul, tož byl zase pašák s vyraženým dechem.🤣
Odpověď na příspěvek uživatele Plaka z 05.08.2025, 19:15:42
Ale chybí mi tam trochu takovýho toho tápání, přemýšlení a vymýšlení, jak něco psa naučit, jak to udělat lépe a snadněji
tak na to si staci poridit exota a tahle potreba je vrchovate naplnena 🤣🤣a pokud by i tak nekdo vahal - tak doporucuju pripravit exota a vyjet mezi elitu - to uz je trosku masochismus teda 😂 ale taky to slusne funguje na to, ze se fakt musi promyslet kazdy krok, trenovat i to, co s pracaky maji zadarmo🤣
ale jo, presne vim, o cem pisete…
Uplne pravda to neni ani s pracaky. tech vyvolenych je jen par, co to maji tak zmaknute, ze nehledaji cesty, protoze uz je vsechny znaji -a ti si zase vybiraji psy. Nebo ten vycvik konci na urcite hranici ( vetsinou u jednicek a dal jsou dvere zavrene 😇)
My, co cvicime se vsim, co zustane doma a dostane to jmeno - nam se o tom muze jen zdat, ze vsechno uz bylo objeveno a vymysleno 😂
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 05.08.2025, 19:55:47
Já byla teď na táboře s top repre. Se tam každoročně coby inventář jen flákám a procházkuju a krotím Netvora, ale oni patří rozhodně mezi ty vyvolené, kteří to mají totál zmáknuté. Radost na ně pohledět. Jj, s exotama je všechno veselejší, tam musí člověk trochu improvizovat. Pojedeš do Všestar na Cacit exotí?