Aktuálně: 2 661 inzerátů245 161 diskuzních příspěvků18 799 uživatelů

České čejky volný chov holubů i jiných plemen

jo012810
jo012810 03.04.2025, 11:40:52 xxx.xxx.101.29
Kane:

Hezcí pštrosi. Pána neznám, jen mě zaujalo že má navolno. https://zvirata.bazos.cz/inzerat/197495930/holuby-cesky-pstros-supkaty.php

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Chov holubů na volno je dnes zcela jiná disciplína, než šlechtění holubů(okrasných) ve voliérách pro výstavní účely. Proto tleskám každému, kdo chová na volno. Krásní MP na fotkách… U mne opět jedna změna. Z vajec se mi ztratila tříletá holubice. V chovné sezóně se u mne ztáceli (zatím) výhradně samci a některá vylétlá holoubata. Ale vše je jednou prvně. Musím doufat, že ztráty budou nahrazeny odchovem a já se budu moci trochu kochat volně se pohybujícími čejkami. I když jde většinou “jen” o jedince s vekými vadami, ale s “vyzkoušenou” ostražitostí. Ať se všem holubářům daří, aby radost byla denním meny.

jo012810
jo012810 29.04.2025, 17:21:29 xxx.xxx.16.182

Blíží se “Čarodejnice”-Filipojakubská noc, nebo chcete-li, Valpružina noc. prostě neklamný silný signál jara. A opravdu. Dnes jsem prvně uviděl u nás vlašťovky a dá se říci, že moje teritórium si “obsadil" pár poštolek. Nevím, kde budou hnízdit, ale denně je vidím kroužit na domem, či poblíž. Zatím super., nevidím ostatní dravce. Ale 9.4. tu ještě hlídkovali krahujci a ztratilo se jedno vylétlé holoubě. Hnízdění slušně pokračuje a jeden pár dnes nasedl na 3 hnízdo. Obě předchozí hnízdění bylo po 2 holoubatech. Proti předešlým létům je to u mne určitý pokrok, ale nesmím to zakřiknout. Třeba sem někdo přidá, jak se mu letos s chovem daří, aby se i další ”pokochali" a poučili. 

Anonymní (neregistrovaný) 02.05.2025, 07:37:32 xxx.xxx.179.124

U nás je hodně motáků. Uloví holuba i on? Někdo mi tvrdil, že ten sbírá jen hraboše ale kdoví…

Lupus4
Lupus4 02.05.2025, 11:01:06 xxx:xxx.1dae:53c3
Anonymní:

U nás je hodně motáků. Uloví holuba i on? Někdo mi tvrdil, že ten sbírá jen hraboše ale kdoví…

Uloví holuba i on?

ne

Janpan
Janpan 09.05.2025, 11:06:55 xxx.xxx.222.96

Zdravím všechny. Už pár týdnů vypouštím holuby z voliéry. Zatím si dravci nic neodnesli. Ztráty ale mám. První nakroužkované holoubě při vylétávání spadlo na zem a “místní” pán jej ukloval, takže ztráta 2 kusy. Jinak to je v rozpětí třetí hnízdo až dva páry ještě ani nenasedly.

R (neregistrovaný) 09.05.2025, 20:02:27 xxx.xxx.48.92

Tak ja mam stratu za zimu 8 ks, väčšinou jastrab, ale aj macky

jo012810
jo012810 14.05.2025, 04:19:33 xxx.xxx.16.182
Janpan:

Zdravím všechny. Už pár týdnů vypouštím holuby z voliéry. Zatím si dravci nic neodnesli. Ztráty ale mám. První nakroužkované holoubě při vylétávání spadlo na zem a “místní” pán jej ukloval, takže ztráta 2 kusy. Jinak to je v rozpětí třetí hnízdo až dva páry ještě ani nenasedly.

Ať se daří v Podhradí a kohout ať se zaměří na své družky….

Anonymní (neregistrovaný) 30.05.2025, 08:47:34 xxx.xxx.147.137

Mám dotaz prosím ! Holoubci si na balkonku snesli vajíčko do květináče . Ten den sem měla ještě rozhovor se sousedy ( hovady co nemají rádi nic živého ) a šíleli ztoho, že se mi tam slétávají . Přijdu po dvou dnech z práce a vajíčko nikde . Jako , že by si ho maminka odnesla ?? To mi moc hlava nebere . Spíš si myslím , že sem prostě vlitli mi ,,mili" sousedé a vajíčko zneškodnili . Jen mne zajímá jestli si ho mohla maminka odnést , děkuji .

jo012810
jo012810 30.05.2025, 12:16:25 xxx.xxx.16.182
Anonymní:

Mám dotaz prosím ! Holoubci si na balkonku snesli vajíčko do květináče . Ten den sem měla ještě rozhovor se sousedy ( hovady co nemají rádi nic živého ) a šíleli ztoho, že se mi tam slétávají . Přijdu po dvou dnech z práce a vajíčko nikde . Jako , že by si ho maminka odnesla ?? To mi moc hlava nebere . Spíš si myslím , že sem prostě vlitli mi ,,mili" sousedé a vajíčko zneškodnili . Jen mne zajímá jestli si ho mohla maminka odnést , děkuji .

Ne, ne, holubi si vajíčka neumí přenést. Snáší dvě vajíčka do připraveného hnízda a to ob den. První v odpoledních hodinách a druhé v dopoledních hodinách. Svá mláďata přenášejí kočtovité šelmy, např. kočka domácí, pokud ještě (mláďata) se neumí pohybovat.

Varaxi
Varaxi 30.05.2025, 19:21:40 xxx.xxx.129.250

To vejce mohlo padnout za oběť třeba kočce, nemuseli to nutně být sousedi.

R (neregistrovaný) 31.05.2025, 14:59:56 xxx.xxx.48.92

Alebo aj vrane alebo strake, to sú plieniči hniezd, sám som videl ako straka vynosila vajícka hrdličke z hniezda.

Anonymní (neregistrovaný) 04.06.2025, 14:14:27 xxx.xxx.20.153

Ve městech plení sojky a straky třetinu všech hnízd.

jo012810
jo012810 04.06.2025, 17:28:58 xxx.xxx.16.182
Anonymní:

Ve městech plení sojky a straky třetinu všech hnízd.

Bohužel, dnes tkzv. ochrana přírody nechrání přírodu, jako celek, ale selektivně a to ve většině případů i s patřičným finančním krytím pro různé skupiny. A nejen proto, ubývá drobných pěvců a jiných živočichů. Příroda je jeden ekosystém a pokud není vyvážen, tak se negativa dříve, či později dostavují. Právě současné počty sojek a strak jsou dokladem nevyváženosti ochrany. 

Zasejedenamater (neregistrovaný) 18.06.2025, 06:33:10 xxx.xxx.50.186

Dobrý den!

Rozšiřujeme naše malé hospodářství/nehospodářství o volný chov SB. Holubník stojí, holubi se o víkendu stěhují a celá rodina se těšíme. A máme spoustu otázek. Spoustu už nám někdo odpověděl předem, ten zbytek namz odpoví sami holuby :-). 

Na některé odpovědi se mi ale nechce čekat a tak to tedy zkouším tady...

1) Máte někdo zkušenosti s holuby v holubníku na kůlu/v budnicich a jejich interakcí s vránami a kavkami? "Naše" vrány i kavky stavba holubníku rozhodně zaujala, kavky se mě dokonce snažili po dostavění holubníku odhánět a chovali se jako že je jejich.. (teď tam stojí přivykací voliéra takže mají smolíka). Vzhledem k tomu jak u nás vrány úspěšně plundruji hnízda hřivnáčů si dělám trochu starost... Na druhou stranu Behm v "Die Naturgeschichte und Zucht der Tauben" (jediná zmínka v literatuře k danému problemu kterou se mi podařilo najít) tvrdí že vrány jsou "přáteli" holubů neboť šikanují dravce. Brehm ale rád a hodně kecá... 

2) Můžete se podělit o informaci, kolik % mladých je v zbabehlem volném chovu SB nutno nechat k udržení chovu (a krmení dravců) a kolik zbude pro kuchyň/darování? Je my jasné že u každého je to jiné, to mi nepište, prosím o konkrétní individuální zkušenosti. Dík za odpovědi!

Lubo (neregistrovaný) 18.06.2025, 07:34:54 xxx.xxx.233.217
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zasejedenamater z 18.06.2025, 06:33:10

Že jsou vrány přáteli holubů protože odhánějí dravce je pravda ale nijak se to nevylučuje s tím, že mohou plenit jejich hnízda. Z tohoto pohledu jsou zase nepřáteli, pokud mají k hnízdům přístup. 

S mláďaty se to musí přizpůsobit podle ztrát. Někdy ⅓, někdy desetina. 

Anonymní (neregistrovaný) 18.06.2025, 08:15:09 xxx.xxx.50.186
»
Odpověď na příspěvek uživatele Lubo z 18.06.2025, 07:34:54

Díky za odpověď!

Ale konkrétně - vlezla opravdu někomu vrána do sloupového holubníku a vybrala mu holoubata? Troufnou si to? Podle zkušeností jiných v některých chovech SB holubice odhání od holubníku např. kočky. Pustí se i do vrány?

Já vím že možná za dva tři měsíce, za rok určitě, budu vědět víc z vlastní zkušenosti, ale jednak jsem netrpělivý, jednak se můžu, eventuelne, pokusit včas s vránami o nějakou “domluvu”.  

Zasejedenamater (neregistrovaný) 18.06.2025, 11:11:42 xxx.xxx.115.26
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 18.06.2025, 08:15:09

P.S. jestli snad někdo má takovou zkušenost jako že “lítají nám tu vrány kolem pořád, ale do holubníku nikdy žádná nevylezla…” tak se o ní prosím taky podělte🙂! Díky 

jo012810
jo012810 19.06.2025, 14:20:10 xxx.xxx.16.182
Anonymní:

Díky za odpověď!

Ale konkrétně - vlezla opravdu někomu vrána do sloupového holubníku a vybrala mu holoubata? Troufnou si to? Podle zkušeností jiných v některých chovech SB holubice odhání od holubníku např. kočky. Pustí se i do vrány?

Já vím že možná za dva tři měsíce, za rok určitě, budu vědět víc z vlastní zkušenosti, ale jednak jsem netrpělivý, jednak se můžu, eventuelne, pokusit včas s vránami o nějakou “domluvu”.  

Pokusím se, z vlastní chovatelské praxe, odpovědět na vaše dotazy. Musím především předeslat, že chov holubů je hodně poučnou chovatelskou disciplínou a je náročný na cit pro zvířata, jejich chování a anylýzu s opatřeními z toho plynoucími. U chovu pro radost nejde o žádnou náročnou činnost, spíše systematickou zábavu. A nyní k vránám. U mne, ani u mých přátel, kde se běžně vyskytují vrány, jsem se nikdy za posledních více jak 65 let s problémy nesetkal v komorových, či podstřešních holubnících. S holubníky na kůlu, nemám žádné zkušenosti. Netrpělivost (o níž se zmiňujete) se nemá s chovatelstvím “ráda”. Chov zvířat chce především trpělivost a u holubů zejména dobře pozorovat zvolené plemeno v daných podmínkách. Teprve vlastní zkušenosti ve vašich podmínkách vám odpoví na vaše dotazy, ztrát, množství odchovů atd. Většinou jsou začátky chovů a usazení prvních “osadníků” poznamenány mnoha, mnohdy protichůznými, poznatky. I přes případné neúspěchy to chce vytrvat a krok za krokem budovat “svůj” chov v daných podmínkách. Ty podmínky jsou u každého trochu jiné a proto zevšeobecňování závěrů je dost ošidné. Každý chovatel by si měl vytyčit a definovat, co od holubaření očekává a za tím cílem jít. Já jsem si (a na tomto vlákně prezentuji) vytyčil cíl. Volných chov holubů vzorující predačnímu tlaku dravců natolik, aby byla možná reprodukce a třeba později i výběr jedinců blížící se standardu plemene. Ale každý má své představy a to je dobře. Ať se vám především podaří “přijít na chuť” holubaření a máte z holoubků radost.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
  • +
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.