Chov holubů na volno je dnes zcela jiná disciplína, než šlechtění holubů(okrasných) ve voliérách pro výstavní účely. Proto tleskám každému, kdo chová na volno. Krásní MP na fotkách… U mne opět jedna změna. Z vajec se mi ztratila tříletá holubice. V chovné sezóně se u mne ztáceli (zatím) výhradně samci a některá vylétlá holoubata. Ale vše je jednou prvně. Musím doufat, že ztráty budou nahrazeny odchovem a já se budu moci trochu kochat volně se pohybujícími čejkami. I když jde většinou “jen” o jedince s vekými vadami, ale s “vyzkoušenou” ostražitostí. Ať se všem holubářům daří, aby radost byla denním meny.
Blíží se “Čarodejnice”-Filipojakubská noc, nebo chcete-li, Valpružina noc. prostě neklamný silný signál jara. A opravdu. Dnes jsem prvně uviděl u nás vlašťovky a dá se říci, že moje teritórium si “obsadil" pár poštolek. Nevím, kde budou hnízdit, ale denně je vidím kroužit na domem, či poblíž. Zatím super., nevidím ostatní dravce. Ale 9.4. tu ještě hlídkovali krahujci a ztratilo se jedno vylétlé holoubě. Hnízdění slušně pokračuje a jeden pár dnes nasedl na 3 hnízdo. Obě předchozí hnízdění bylo po 2 holoubatech. Proti předešlým létům je to u mne určitý pokrok, ale nesmím to zakřiknout. Třeba sem někdo přidá, jak se mu letos s chovem daří, aby se i další ”pokochali" a poučili.
Zdravím všechny. Už pár týdnů vypouštím holuby z voliéry. Zatím si dravci nic neodnesli. Ztráty ale mám. První nakroužkované holoubě při vylétávání spadlo na zem a “místní” pán jej ukloval, takže ztráta 2 kusy. Jinak to je v rozpětí třetí hnízdo až dva páry ještě ani nenasedly.
Zdravím všechny. Už pár týdnů vypouštím holuby z voliéry. Zatím si dravci nic neodnesli. Ztráty ale mám. První nakroužkované holoubě při vylétávání spadlo na zem a “místní” pán jej ukloval, takže ztráta 2 kusy. Jinak to je v rozpětí třetí hnízdo až dva páry ještě ani nenasedly.
Ať se daří v Podhradí a kohout ať se zaměří na své družky….
Mám dotaz prosím ! Holoubci si na balkonku snesli vajíčko do květináče . Ten den sem měla ještě rozhovor se sousedy ( hovady co nemají rádi nic živého ) a šíleli ztoho, že se mi tam slétávají . Přijdu po dvou dnech z práce a vajíčko nikde . Jako , že by si ho maminka odnesla ?? To mi moc hlava nebere . Spíš si myslím , že sem prostě vlitli mi ,,mili" sousedé a vajíčko zneškodnili . Jen mne zajímá jestli si ho mohla maminka odnést , děkuji .
Mám dotaz prosím ! Holoubci si na balkonku snesli vajíčko do květináče . Ten den sem měla ještě rozhovor se sousedy ( hovady co nemají rádi nic živého ) a šíleli ztoho, že se mi tam slétávají . Přijdu po dvou dnech z práce a vajíčko nikde . Jako , že by si ho maminka odnesla ?? To mi moc hlava nebere . Spíš si myslím , že sem prostě vlitli mi ,,mili" sousedé a vajíčko zneškodnili . Jen mne zajímá jestli si ho mohla maminka odnést , děkuji .
Ne, ne, holubi si vajíčka neumí přenést. Snáší dvě vajíčka do připraveného hnízda a to ob den. První v odpoledních hodinách a druhé v dopoledních hodinách. Svá mláďata přenášejí kočtovité šelmy, např. kočka domácí, pokud ještě (mláďata) se neumí pohybovat.
Ve městech plení sojky a straky třetinu všech hnízd.
Bohužel, dnes tkzv. ochrana přírody nechrání přírodu, jako celek, ale selektivně a to ve většině případů i s patřičným finančním krytím pro různé skupiny. A nejen proto, ubývá drobných pěvců a jiných živočichů. Příroda je jeden ekosystém a pokud není vyvážen, tak se negativa dříve, či později dostavují. Právě současné počty sojek a strak jsou dokladem nevyváženosti ochrany.
Rozšiřujeme naše malé hospodářství/nehospodářství o volný chov SB. Holubník stojí, holubi se o víkendu stěhují a celá rodina se těšíme. A máme spoustu otázek. Spoustu už nám někdo odpověděl předem, ten zbytek namz odpoví sami holuby :-).
Na některé odpovědi se mi ale nechce čekat a tak to tedy zkouším tady...
1) Máte někdo zkušenosti s holuby v holubníku na kůlu/v budnicich a jejich interakcí s vránami a kavkami? "Naše" vrány i kavky stavba holubníku rozhodně zaujala, kavky se mě dokonce snažili po dostavění holubníku odhánět a chovali se jako že je jejich.. (teď tam stojí přivykací voliéra takže mají smolíka). Vzhledem k tomu jak u nás vrány úspěšně plundruji hnízda hřivnáčů si dělám trochu starost... Na druhou stranu Behm v "Die Naturgeschichte und Zucht der Tauben" (jediná zmínka v literatuře k danému problemu kterou se mi podařilo najít) tvrdí že vrány jsou "přáteli" holubů neboť šikanují dravce. Brehm ale rád a hodně kecá...
2) Můžete se podělit o informaci, kolik % mladých je v zbabehlem volném chovu SB nutno nechat k udržení chovu (a krmení dravců) a kolik zbude pro kuchyň/darování? Je my jasné že u každého je to jiné, to mi nepište, prosím o konkrétní individuální zkušenosti. Dík za odpovědi!
Odpověď na příspěvek uživatele Zasejedenamater z 18.06.2025, 06:33:10
Že jsou vrány přáteli holubů protože odhánějí dravce je pravda ale nijak se to nevylučuje s tím, že mohou plenit jejich hnízda. Z tohoto pohledu jsou zase nepřáteli, pokud mají k hnízdům přístup.
S mláďaty se to musí přizpůsobit podle ztrát. Někdy ⅓, někdy desetina.
Odpověď na příspěvek uživatele Lubo z 18.06.2025, 07:34:54
Díky za odpověď!
Ale konkrétně - vlezla opravdu někomu vrána do sloupového holubníku a vybrala mu holoubata? Troufnou si to? Podle zkušeností jiných v některých chovech SB holubice odhání od holubníku např. kočky. Pustí se i do vrány?
Já vím že možná za dva tři měsíce, za rok určitě, budu vědět víc z vlastní zkušenosti, ale jednak jsem netrpělivý, jednak se můžu, eventuelne, pokusit včas s vránami o nějakou “domluvu”.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 18.06.2025, 08:15:09
P.S. jestli snad někdo má takovou zkušenost jako že “lítají nám tu vrány kolem pořád, ale do holubníku nikdy žádná nevylezla…” tak se o ní prosím taky podělte🙂! Díky
Ale konkrétně - vlezla opravdu někomu vrána do sloupového holubníku a vybrala mu holoubata? Troufnou si to? Podle zkušeností jiných v některých chovech SB holubice odhání od holubníku např. kočky. Pustí se i do vrány?
Já vím že možná za dva tři měsíce, za rok určitě, budu vědět víc z vlastní zkušenosti, ale jednak jsem netrpělivý, jednak se můžu, eventuelne, pokusit včas s vránami o nějakou “domluvu”.
Pokusím se, z vlastní chovatelské praxe, odpovědět na vaše dotazy. Musím především předeslat, že chov holubů je hodně poučnou chovatelskou disciplínou a je náročný na cit pro zvířata, jejich chování a anylýzu s opatřeními z toho plynoucími. U chovu pro radost nejde o žádnou náročnou činnost, spíše systematickou zábavu. A nyní k vránám. U mne, ani u mých přátel, kde se běžně vyskytují vrány, jsem se nikdy za posledních více jak 65 let s problémy nesetkal v komorových, či podstřešních holubnících. S holubníky na kůlu, nemám žádné zkušenosti. Netrpělivost (o níž se zmiňujete) se nemá s chovatelstvím “ráda”. Chov zvířat chce především trpělivost a u holubů zejména dobře pozorovat zvolené plemeno v daných podmínkách. Teprve vlastní zkušenosti ve vašich podmínkách vám odpoví na vaše dotazy, ztrát, množství odchovů atd. Většinou jsou začátky chovů a usazení prvních “osadníků” poznamenány mnoha, mnohdy protichůznými, poznatky. I přes případné neúspěchy to chce vytrvat a krok za krokem budovat “svůj” chov v daných podmínkách. Ty podmínky jsou u každého trochu jiné a proto zevšeobecňování závěrů je dost ošidné. Každý chovatel by si měl vytyčit a definovat, co od holubaření očekává a za tím cílem jít. Já jsem si (a na tomto vlákně prezentuji) vytyčil cíl. Volných chov holubů vzorující predačnímu tlaku dravců natolik, aby byla možná reprodukce a třeba později i výběr jedinců blížící se standardu plemene. Ale každý má své představy a to je dobře. Ať se vám především podaří “přijít na chuť” holubaření a máte z holoubků radost.