Krása holubů vyniká ve volném prostoru a nezáleží vůbec na plemeni…Jen další fotky a zkušenosti pro ty, kdož přemýšlí o holubaření s volným proletem holubů🙂
První podzimní ztráta černého dovezeného holouběte, které ještě pískalo. Nebylo večer 6.11. v holubníku a asi stráta bude definitivní. Ostatní čejky zvýšily ostražitost a na i malý, nezvyklý podmět reagují “útěkem” do holubníku. Prostě změna v přírodě se projevuje i na jejich chování. Přišel podzim….
Odpověď na příspěvek uživatele ColLiv z 08.11.2024, 22:33:08
Dobré odpoledne, dnes byl u nás krásný podzimní den a na holubníku bylo živo. Holubi houkali, bublali, "kvákali" a pářili se jako na jaře. Udělal jsem Vám pár fotek jak si ColLiv přál.
Dobré odpoledne, dnes byl u nás krásný podzimní den a na holubníku bylo živo. Holubi houkali, bublali, "kvákali" a pářili se jako na jaře. Udělal jsem Vám pár fotek jak si ColLiv přál.
Parádní fotky a krásní moravští pštosi=skvělá propagace holubářství. Moc děkuji.
Odpověď na příspěvek uživatele ColLiv z 10.11.2024, 17:50:25
Dobrý večer, děkuji Vám oběma za pochvalu.
Když jsem si holuby pořídil, tak za deště měli problém a některé jsem musel sebrat a hodit aspoň na střechu kolny, aby je něco nesežralo. Teď už tomu tak naštěstí není. Když je velký liják tak jsou zalezlí a maximálně slétnou se nazobat. Když je déšť mírný, tak vyletí na střechu a "sprchují se", zvedají křídla a očividně si to užívají. Ve vaničce se mně ale koupat nechtějí, vlezli tam snad jednou, tak jsem to už vzdal (asi se promočení na zemi necítí bezpečně).
Odpověď na příspěvek uživatele Jirka P. z 11.11.2024, 19:29:26
Tak mně to nedalo a zkusil jsem jim dát dnes vaničku a do ní jen tak 4 cm vody a cákali se jako o život. Asi jsem jim tam dával moc vody a tak tam nechtěli. Ty 4 cm dávám i kanárům🙂.
Zdravím všechny holubářské nadšence. Před rokem jsem si splnil sen a pořídil holuby.
K lesu na volno. A takhle to začalo.
Každý by si měl své sny splnit a to i ty holubářské. Pěkné využití “kiosku” a bylo by doře se s námi podělit, jak se dařilo s chovem a jak se daří. Podle fotek si myslím, že jste začal s moravskými pštrosy a s českými voláči sivými. Alespoň tak mi to připadá
Odpověď na příspěvek uživatele jo012810 z 19.11.2024, 12:13:14
Přesně tak. Jenže mi začali kazit radost kamarádi z lesa. Už na konci ledna to bylo co den to holub, takže jsem je pouštěl jenom co jsem byl na chatě. Tím začal můj výcvik. Pořád jedno oko na obloze. S krkavcem jsme hráli hru asi čtvrt roku. Vyletěl z lesa, zakrákal, já jsem zasprintoval doprostřed zahrady, písknul a zamával. Udělal elegantní otočku zpět do lesa i 4x za den. Párkrát jsem měl návštěvu i něčeho většího, ale to jsem nezjistil co to bylo. Takže jsem začal plánovat voliéru.
Zdravím, přemýšlím, zda se pokusit naučit holuby polařit, resp. loukařit. Rizika s tím spojená jsou mi jasná. Na dnešních polích toho asi moc nenajdou, ale to loukaření by mohlo být zajímavé. Nejde mně o to ušetřit za krmení (to je pro těch mých pár holubů, při dnešních cenách všeho, směšná částka a navíc bych je stejně přikrmoval) ale vědět, že mám samostatné holuby a vidět je jak mizí v "dálce", a pak se vrací, je to, co mě na tom láká. Zvládne to ještě dnešní MP? Když jsem je viděl, jak létali při útoku dravce, nemám pochyb, že ten kilometr, dva na louku a zpět by zvládli. Jestli by trefili zpět do holubníku a někam se nezalétli, chci o víkendu, pokud bude aspoň trochu přijatelné počasí, vyzkoušet. Pokud se ukáže, že se dokáží navrátit, asi to na jaře zkusím. Na druhou stranu mám trošku obavu, abych si holuby "nepokazil". Teď se drží jen na mojí střeše a zahradě, maximálně u souseda na zahradě sbírají kamínky a snad i nějaký plevel (sousedovi to naštěstí nevadí). Nevím, zda se dají holubi naučit na jednu nebo dvě konkrétní louky v okolí, aniž by courali po vsi, po cizích střechách a zahradách, to bych opravdu nechtěl. Uvidíme. Možná mě jen pálí dobré (holubářské) bydlo🙂 a celé je to dnes již nesmysl, ale zase když to nezkusím, tak to nezjistím.
Odpověď na příspěvek uživatele Jirka P. z 22.11.2024, 18:44:14
Též jsem nad tím přemýšlel, ale nakonec jsem tuhle myšlenku opustil a jsem rád, že holubi přelétají maximálně na sousedovu střechu. Tomu to nevadí a ostatní tím tolik nevytáčí. Byl bych nerad, aby mi zalétali sousedům na zahrádku a sezobali jim sadbu, to by pak mohli mít domácí vězení😲
Jestli můžu jako neholubář. Sousedi chovali holuby roky. Hejno, tak 30 ks. Holubi pravidelně polařili, vraceli se na jejich střechu. Nikdy jsem nezaznamenal, že by sedali na střechy cizí, zrovna tak nikdy nezalétali k nám na zahradu, a že jsme obhospodařovali “lány”, kde by mohli přistát a zobat. Možná to ale bylo tím intenzivním polařením. Buď létali po širém okolí nebo odpočívali doma.
Jestli můžu jako neholubář. Sousedi chovali holuby roky. Hejno, tak 30 ks. Holubi pravidelně polařili, vraceli se na jejich střechu. Nikdy jsem nezaznamenal, že by sedali na střechy cizí, zrovna tak nikdy nezalétali k nám na zahradu, a že jsme obhospodařovali “lány”, kde by mohli přistát a zobat. Možná to ale bylo tím intenzivním polařením. Buď létali po širém okolí nebo odpočívali doma.
Předešlé příspěvky se “točí” kolem polaření holubů. Je to stále můj cíl. U pošťáků to bylo pro mne to nejsnažší. Po konci závodů starých, jsem odebral krmítko a oni si do 2 až 3 dnů našli lokality, kde bylo prostřeno. U čejek jsem zatím je u toho loukaření na mé a sousední školkové zahradě. Ale cíl se nemění. K zjiět+ní, zda MP “terfí” domů bych podotkl, aby pokusy byly odloženy na jaro. V zimním období a v zasněžené krajině se netrénují pravidelně ani PH. Polařící holubi střídají a vyhledávají lokality, kde je “prostřeno”. To jsem poznal podle obsahu volat u holoubat. Takže, ano budeme se snažit, abychom holuby naučili polařit. Polařící holubi jsou dost “zaměstnaní” a proto odlétají a vrací se na svoji střechu a nevyhledávají další “rozptýlení”. Tak to u mne fungovalo u PH. Jaké to bude u ostatních plemen, nutno vyzkoušet.
Odpověď na příspěvek uživatele jo012810 z 23.11.2024, 05:11:18
Dobrý večer, děkuji vám všem za užitečné postřehy k polaření. Udělali jste mi radost tím, že by to mohlo snad fungovat bez toho "courání se" po vsi a okolních střechách. Děkuji i za dobře míněnou radu nechat testování orientace až na jaro. Do jara je ale daleko a zvědavost veliká, tak jsem to dnes zkusil. Počasí nebylo úplně ideální, celkem foukalo a je poprašek sněhu, ale zase bylo krásně slunečno. Vybral jsem letošního holuba, ještě nespářeného. Je to potomek mého holuba a koupené holubice z voliérového chovu. Holuba jsem odvezl za ves na louku, 750m daleko od holubníku (vzdušnou čarou), a vypustil. Syn měřil doma čas do návratu. Měl jsem strach, aby to nevzal směrem k nedaleké průmyslové zóně (je vidět na fotce), ale nakonec to dobře dopadlo a za 1min a 15s byl doma na střeše. Jak hledal cestu, tak letěl trošku oklikou, ale letěl "přímo" domů, nikde neposedával, což mi udělalo velkou radost. Odpoledne jsem ho čapnul podruhé a odnesl na opačnou stranu než ráno. Toto pole je celkem blízko (450m vzdušnou čarou), navíc těsně u lesa, a tak jsem čekal, že se vydá směrem ke vsi. K mému překvapení zmizel nad lesem. Už jsem se sním pomalu loučil, ale za minutu se objevil a ještě nějakou chvíli kroužil nad polem a lesem, ale nakonec cestu našel. Trvalo mu to 3 minuty. Opět nikde neposedával a letěl "rovnou" domů. Celkem mě to potěšilo, ještě to není s dnešními MP tak špatné, a tak je na jaře asi zkusím naučit loukařit.
P.S. Jestli to tady čte Raspic a cítí obavu z nově mu rostoucí konkurence, pak tato obava není vůbec lichá😎🙂.
Odpověď na příspěvek uživatele Jirka P. z 23.11.2024, 18:13:32
Super. Váš “pokus” (s MP) dokládá to, že nejen PH, ale i ti okrasní neztratili “smysl” pro domov. Pochopitelně, že vzdálenost od holubníku hraje roli. Myslím, že vzdálenost do 2 km by nemusela volně létajícím holubům polního typu dělat zásadní problémy. A navíc, samovolný odlet z holubníku za potravou, je limitován “fyzičkou” i psychickým nastavení. U čejek většinou krmím rozhozem po zahradě a ony všude “šmejdí” a to i tam, kde bych to nečekal. Ale neomylně vyhledají potravu. Kdysi p. Köchler (vydavatel časopisu Poštovní holub od r. 1923), popisoval, jak učil své PH polařit tam, kde chtěl. Vzal hladové osazenstvo do koše, dovezl je na strniště a něco málo krmiva dal do koše, který otevřel a krmivo bylo postupně rozsypáno před koš. Tvrdil, že již druhý den tam své holuby viděl hledat a polařit. Holub je chytrý pták a tam, kde našel “baštu” se rád vrací a zkoumá, zda tam něco není. Jistě každý ví, že holubi zvyklí na krmítko, hledají potravu právě v něm….Naopak věžáci, buď “somrují” ve městech, ale ti schopnější vyrážení hodně daleko za potravou, třeba k zemědělském podnikům, kde se manipuluje se zrninami a přitom nějaké to zrnko upadne. Držím palce, aby se podařilo i více chovatelům postupně najít zálibu ve volném chovu holubů, kteří umí i polařit.