Aktuálně: 2 470 inzerátů • 292 747 diskuzních příspěvků • 21 461 uživatelů

České čejky volný chov holubů i jiných plemen

⋮
jo012810
jo012810 13.02.2026, 08:42:12 xxx.xxx.12.141

Jen si dovoluji upozornit ty, kteří nesouhlasí s mými praktickým pozorováními (téměř 70 let chovatelství ve stejné vsi), aby svoje (mnohdy jen) vyčtené “rozumy” hlásali na jiném vlákně k tomu určeném, případně svá tvrzení podepřely vlasními poznatky z volného chovu holubů a uvedli na tomto vlákně, pro poučení ostatních. Děkuji. Určitě jsem zastáncem různých názorů vycházejících z vlastních pozorování v konkrétní lokalitě a musím zdůrazit, že i pernatí dravci patří do přírody, ale dle její úživnosti. Ta se změnila a mění v čase, tak jak člověk měnil a mění krajinu. Znovu použiji příměr, snad každému srozumitelný, že na 1hektaru luk neuživím 10 krav. Buď musím snížit počet krav a nebo jim na vlastní náklady zajistit krmivo. Znovu prosím, aby vlákno bylo využíváno VÝHRADNĚ pro vlasní pozorování holubářů, kteří stále ještě mají volně puštěné holuby.

⋮
Anonymní (neregistrovaný) 13.02.2026, 19:37:17 xxx.xxx.51.237
»
Odpověď na příspěvek uživatele jo012810 z 13.02.2026, 08:42:12

Nenechte se rozhodit hned jak vám někdo oponuje. Holuby na volno mám a že si občas něco přečtu za to se přece stydět nebudu. 

Vaše teze o ochraně dravců se s tím co jsem napsal já nevylučuje, spíš doplňuje. Ta vegetační struktura intravilánu se opravdu změnila a když jsme si že vsí udělali lesopark tak tam máme i lesní ptáky.  A za to ochránci nemůžou.

To s tím posedem pro krahujce i tím bidlem byla dobře míněna rada. Najděte si kde ty potvory na vaše holuby číhají a tu větev buď uříznuté nebo tam třeba dejte takové ty ostny proti holubům. Jinak tam budete zbírat sežrané holuby pořád dokola. Ten sloup s bidlem je popravdě řečeno celkem běžné a účinné řešení, divím se že jste na to se svými zkušenostmi nepřišel sám.

Náši holubi - 10 párů barevnohlávků + “nadstav” do 10ks -  vyletují ze sloupu na kůlu přímo na komín který je nejvyšší bod v širším okolí a ze kterého mají nerušený rozhled v okruhu cca 300m.  Denně tu máme na návštěvě křivotozoby a ročně se ale ztratí maximálně jeden vyletek, bez výjimky takový který byl tak jako tak na vyřazení. Tím odkazem na literaturu jsem chtěl jen vlastní zkušenost podržet i “kapacitami” a upozornit že na “problém dravec” existuje konkrétní řešení které je možné i vyjádřit číslicí. Holubi prostě musí být ve větší skupině mít výhled. Pak je to v pohodě. 

⋮
Ladd
Ladd 13.02.2026, 21:43:24 xxx.xxx.95.215

Takže ta stovka věžáků na naší škole, která je na nejvyšším místě vesnice, je vlastně v bezpečí. Leda tedy za špatné viditenosti nebo při polaření má dravec šanci.

⋮
Anonym (ten první) (neregistrovaný) 14.02.2026, 07:40:05 xxx.xxx.51.237
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 13.02.2026, 21:43:24

🙂 

Ono se jim neříká věžáci pro nic za nic.

⋮
jo012810
jo012810 14.02.2026, 08:33:30 xxx.xxx.12.141
Anonymní:

Nenechte se rozhodit hned jak vám někdo oponuje. Holuby na volno mám a že si občas něco přečtu za to se přece stydět nebudu. 

Vaše teze o ochraně dravců se s tím co jsem napsal já nevylučuje, spíš doplňuje. Ta vegetační struktura intravilánu se opravdu změnila a když jsme si že vsí udělali lesopark tak tam máme i lesní ptáky.  A za to ochránci nemůžou.

To s tím posedem pro krahujce i tím bidlem byla dobře míněna rada. Najděte si kde ty potvory na vaše holuby číhají a tu větev buď uříznuté nebo tam třeba dejte takové ty ostny proti holubům. Jinak tam budete zbírat sežrané holuby pořád dokola. Ten sloup s bidlem je popravdě řečeno celkem běžné a účinné řešení, divím se že jste na to se svými zkušenostmi nepřišel sám.

Náši holubi - 10 párů barevnohlávků + “nadstav” do 10ks -  vyletují ze sloupu na kůlu přímo na komín který je nejvyšší bod v širším okolí a ze kterého mají nerušený rozhled v okruhu cca 300m.  Denně tu máme na návštěvě křivotozoby a ročně se ale ztratí maximálně jeden vyletek, bez výjimky takový který byl tak jako tak na vyřazení. Tím odkazem na literaturu jsem chtěl jen vlastní zkušenost podržet i “kapacitami” a upozornit že na “problém dravec” existuje konkrétní řešení které je možné i vyjádřit číslicí. Holubi prostě musí být ve větší skupině mít výhled. Pak je to v pohodě. 

Dobrý den. Jsem rád, že také chováte holuby s volným proletem. Možná by bylo dobré upřesnit lokalitu s nadmořskou výškou. A pokud se budete chtít podělit  s ostatními o své zkušenosti a pozorování na tomto vlákně, bude to prima.  Bohužel, i když bydlím ve středu obce, kolem dokola jsou všude letité vzrostlé stromy (lípa, jasany, olešně a břízy). Proto, abych dokázal eleminovat možnosti úkrytů dravců,  musel bych pokácet cca 6 stromů a ty mi neříkají pane. Hřeben RD je na úrovni, těch nejvyšších. Čejky jsou celkem zdatnými letci a dokáží rychle dosáhnou hřebene RD, stejně tak i střemhlav naskákt do holubníku. Jednoduše řečeno. Každý holubník má svá specifika a tudíž osazenstvo se s tím musí vyrovnat. Na tomto vlákně jsem popsal od zařátku chov českých čejek v mým podmínkách. Z popisu vyplývá, že i dovezení jedinci z volného chovu u mne vydrží maximálně z 50%. V loňském roce to byla generace úspěšná zejména proto(podle mne), že bylo odchováváno po holubech, kteří u mne přežívají. Asi se shodneme na tom, že změna krajiny mění její úživnost a tím (při současné legislativě), moc nepřeje drobné zvěři a zpěvnému ptactvu obecně. A proto vždy píši o těch krávách a jejich krmivové základně. A už dost, nebudu toto vlákno zaplevelovat úvahami, ale jen sdělováním svých pozorování. Přeji, ať se barvenohlávkům daří a nejen jim.

⋮
HankaMa
HankaMa 13.03.2026, 22:53:07 xxx.xxx.246.1

Dobrý den, připravuji sloupový holubník pro moje “první” holuby do volného chovu. Mám prý začít s Čejkou českou hladkonohou. Hledám chovatele, který by mi prodal dva párečky.. Děkuji za reakce.

⋮
Lupus4
Lupus4 14.03.2026, 00:18:59 xxx.xxx.205.61
HankaMa:

Dobrý den, připravuji sloupový holubník pro moje “první” holuby do volného chovu. Mám prý začít s Čejkou českou hladkonohou. Hledám chovatele, který by mi prodal dva párečky.. Děkuji za reakce.

Dva je málo, silnější pár bude šikanovat slabší, min 3 lépe 4

S koupí se obraťte na zde (ve vlákně) se občas vyskytujícího chovatele Jana Máchu…

⋮
Anonym xyz (neregistrovaný) 17.03.2026, 20:08:13 xxx.xxx.176.16
»
Odpověď na příspěvek uživatele HankaMa z 13.03.2026, 22:53:07

Dobrý den, dva páry jsou opravdu málo. Tři ale stačí. Jestli vám do toho smím kecat, určitě přiberte i pár výletků. Čím víc budete mít ptáků v hejnu, tím nižší budou ztráty od dravců. Vřele doporučuji brát holuby od chovatele který je chová několik generací v podobných podmínkách jako se je chystáte chovat vy. Ono by to možná klaplo i bez toho, ale ušetříte si spoustu nervů a možný neúspěch. Holubi z voliéry vypadají stejně jako ti z holubníku na sloupu, ale venku to “neumí”. Holubi z komoráku na půdě sice umí utéct krahujcovy, ale holoubata budou, například, často sedět pod holubníkem a čekat jestli je dáte zpátky dřív než je něco odnese… 

Bohužel vám nemůžu pomoc víc než radou, nemáme čejky nýbrž barevnohlavky.

Každopádně vám přeju hodně zábavy, holubník na dvoře a dění kolem něj stojí za to 🙂

⋮
Anonymní (neregistrovaný) 18.03.2026, 11:16:54 xxx.xxx.158.33

Dobrý den, česká čejka hladkonohá je na začátek velmi dobrá volba, protože jde o klidné a poměrně spolehlivé plemeno pro volný chov, ideální je sehnat mladé kusy přímo od jednoho chovatele aby si dobře zvykly na nový holubník a vytvořily páry, cena se obvykle pohybuje v řádu několika set korun za pár.

⋮
Lupus4
Lupus4 18.03.2026, 17:29:11 xxx.xxx.205.61
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonym xyz z 17.03.2026, 20:08:13

Tři ale stačí….

Stačí jeden úspěch predátora … a má zas jen nevyhovující dva. Proto bych zvolil min 4,4 a všechny odchovy nechal…víc holubů = víc očí = snažší obrana + únik…selekci provede MVDr.Krahulice / MVDr.Jestřáb

Ale nic nevíme o podmínkách v kterých budou, takže tu můžeme jen “dojmovat” . Navíc “HankaMa” se už neozývá…

⋮
Anonymní (neregistrovaný) 18.03.2026, 18:33:04 xxx.xxx.176.16
»
Odpověď na příspěvek uživatele Lupus4 z 18.03.2026, 17:29:11

….víc oči… 

Určitě. Čím víc tím líp. Právě proto ti výletci. To jsou ty oči i ten úspěch pro predátora 🙂. Bolí to míň než chovný holub. Paní nepíše kolik holubů má v úmyslu chovat po rozjezdu chovu, kdo ví, třeba na 4pary nemá místo.

⋮
jo012810
jo012810 18.04.2026, 12:19:33 xxx.xxx.12.141

Rád bych dnes uzavřel za sebe téma volného chovu holubů v dnešní době. Toto vlákno jsem založil, nejen pro sebe, ale pro všechny kteří holubaří s volným proletem holubů, ale i pro ty, kteří o holubaření třeba uvažují. Jsem rád, že se mnozí podělili o své zkušenosti a někteří se třeba i dotázali. Pokud se podívám do zpětného zrdcádka, musím přiznat, že pro mne holubaření je vztahem k přírodě, holubům, jejich životním projevům, zdrojem pozoování, analýzování a korekcí cesty k vytčenému cíli. Myslím, že jsem zde popsal vše potřebné a mám za to, že v dalších létech bych se jen opakoval. Nicméně, pokud narazím na něco zcela nového, rád se podělím. Když bych měl shrnout své zkušenosti s českými čejkami a jejich volném chovu, musím jmenovat následující body.

1) Je důležité si připravit holubník, který bude vyhovovat chovanému plemeni a zařízení, kde chovatel může dobře pozorovat a má co nejlehčí lehčí práci s úklidem.

2) Malá předvoliéra je výborná pro dobré možnosti osazenstva sledovat"cvrkot" v okolní přírodě, kte probíhačky dovolují nenuceně uzavřít chov a celkem slušně chrání proti kočkám(alespň u mne).

3) Částečné krmení rozhozem po zahradě a navazující polaření je tou nejlepší “medicínou” v chovu. Všechna farmaka mají vedlejší účinky a to spolu s vytvářením podmínek co nejbližších přírodě, která si u mne poradila i se stavem 1,6 na začátku chovné sezóny.

4) Základem krmení pro holuby je u mne ječmen, terý velmi střídmě doplňuji, dle potřeby, jinými zrninami.

5) U mne platí, že jsem začínal chov holuby z volného chovu a tak jej doplňoval. Ale i tak se jejich ztráty pohybovaly kolem 50%. …Bylo napsáno, více očí více vidí. Ano a doplňuji vlastních odchovů. Od loňského podzimu jsem ztratil 3 kusy a to ročníku 25. Z voliéry jsem donesl jednoho holoubka a ten se nechtěl rozmnožovat a při vypuštění se ztratil. Bylo popsáno na tomto vlákně. Lepší zkušenost udělal JiraP s černámi pštrosy.

Na závěr bych rád popřál všech holubářům úspěšnou sezónu s dosažením cílů, které si vytkli. Sám se pak těším na specálku čejek začátkem prosince, abych “dostal do oka” současný standard a setkal se s chvateli.

⋮
list
list 31.07.2026, 10:51:05 xxx.xxx.203.177
»
Odpověď na příspěvek uživatele jo012810 z 31.07.2026, 10:34:16

Tak to je mi líto. 

⋮
jo012810
jo012810 31.07.2026, 12:24:25 xxx.xxx.12.141

Jak se říká, když se daří, brzy se něco podělá. U mne to letos platí na 100%. Odchovy běžely a dařily se. Nechával jsem jen nějak kapaté a dva mp. černí šly k zájemci o založení chovu. Nyní mi zbylo 7 kusů. Jeden loňský mk a jeden mp letošní, zbytek černí. A navíc celé hejno se pomalu přesouvalo na polaření, takže jsem chtěl od 1.8. nekrmit. Už jsem v hlavě probíral, co nechám přes zimu…

⋮
Anonym xyz (neregistrovaný) 01.08.2026, 21:09:46 xxx.xxx.176.93

Zkušenější chovatelé tvrdí že tohle zažije v průběhu života každý, i vícekrát. Nevím. Mě stačí pohled na ty Vaše fotky a hned se mi dělá úzko. Toto bych nepřál ani někomu koho opravdu ale oprvdu nemám rád. 

Přeju Vám hodně síly při obnovování chovu.

⋮
Čejka (neregistrovaný) 11.08.2026, 11:14:44 xxx.xxx.17.93
»
Odpověď na příspěvek uživatele jo012810 z 31.07.2026, 12:24:25

Pane Berane, taky jsem to už zažil. Dokonce se kuna prokousávala do holubníku, který den před úplně vybílila. Když se nic nepřihodí, něco z černých pro Vás tu bude.

⋮
jo012810
jo012810 18.08.2026, 19:20:13 xxx.xxx.12.141
»
Odpověď na příspěvek uživatele Čejka z 11.08.2026, 11:14:44

Děkuji za sdílení i vaší negativní zkušenosti. Já jsem hned stěnu z překližky oplechoval. Stejně tak děkuji za případnou nabídku holubů. Uvidíme. Když tak se na vás obrátím. Zatím dva páry zasedly. A nenapsal jsem, že zbylo 5 napůl opeřených holoubat, neboť jsm se domníval, že nebudou krmena, když rodiče nejsou. Dnes jsou 4 ve stavu těsně před vylétnutím (jedno uhynulo) a to se polaří. Jo, příroda nám dává zabrat a já do ní zasahuji co nejméně.

⋮
JirkaP
JirkaP 10.09.2026, 18:28:52 xxx.xxx.16.111
»
Odpověď na příspěvek uživatele jo012810 z 18.08.2026, 19:20:13

Zdravím, dlouho jsem tady nebyl, nic moc se tady neděje, tak aspoň podám report, jak se daří pštrosům na Vysočině🙂. Třeba se někdo přidá (asi ne).

Mrzí mě, že jste přišel o většinu holubů. I já mám letos mnohem větší ztráty než v předchozích letech. Na konci zimy mi dokonce něco (kuna / tchoř?) vylezlo, ale spíš bych řekl, že vyskočilo z krmné plošiny, na holubník a 2 chovné + pár holoubat na hnízdě zlikvidovalo. Některé holuby jsem pak druhý den našel „neporušené“, jen bez hlavy😢. Několik dalších mi pobrali pernatí dravci, naposledy pěkného výletka asi před třemi týdny. Tehdy to schytala i loňská holubička (ta co se mi loni běžně vracela ze 3 i 4 km), ta ale vyvázla „jen“ s roztrženým břichem a dnes  je už v pořádku.

Na jaře, jak jsem nechal vylétnout většinu holoubat, tak se výletci při zevlování po zahradě a nejbližším okolí naučili létat na střechu k sousedům. Musel jsem vypozoroval kteří je tam tahají, a tak 3 pěkní výletci skončili v kuchyni. Z koupených holubů na osvěžení krve přežije a rozmnoží se tak jeden z pěti. Není to ale tak tragické jak to možná vyznívá, naopak, pštrosi chovaní volně jsou velice plodní a ztráty rychle doženou, i do kuchyně jich celkem dost zbyde. Jen asi budu muset trošku slevit v holt nebudu mít pštrosi tak dokonale vybarvené jako je vidět na výstavách.

K polaření jsem se zatím nedostal, na jaře nebyl čas (výmluva), tak jsem začal s tréninkem až v srpnu. Opět vozím holuby na pole v okolí a postupně prodlužuji vzdálenost. První „lety“ byly ze vzdálenosti cca 350 m od holubníku, teď je vozím na pole 1.2 km vzdálené, některé i 2 a vice km. Ztráty při nácviku zatím žádné (musím to zaklepat) jen jednou se stalo, že se holub vrátil až za 3 dny. Teď aspoň dobře zná okolí, posledně, ze 2 km neměl problém a byl hned doma. Mezi holuby jsou ovšem velké rozdíly. Někteří „tlusťoši“ se sice taky vrátí ze vzdálenosti 1 a více km, ale ne s hejnem a trvá jim to třeba 3 hodiny. Tyto nemá cenu dál trénovat, myslím, že to nikdy nezvládnou. Stará literatura nelže, když říká, že pštrosi polaří jen do určité hmotnosti, cca 600g. Chvilku to asi potrvá, než vyselektuji / vycvičím ty správné polaře. Nikam ale nespěchám, přes koleno to lámat nebudu. Holubi už zůstávají cca 10 – 15 min na poli, sezobnou co jim tam hodím, a hledají další potravu. Dnes i posledně se mi stalo, že se vznesli, zakroužili a opět dosedli na pole (viz nekvalitní video), což je myslím dobré znamení a posun oproti loňskému roku. Minule jsem měl zážitek, jak pštrosi zakroužili a opět se snesli, tak kousek vedle dosedlo i malé hejnko pošťáků🙂. Ať se daří!

⋮
jo012810
jo012810 10.09.2026, 20:32:19 xxx.xxx.12.141

Zdravím vás a děkuji za rozsáhlý příspěvek plný užitečných postřehů. Ano, holubářů nepřibývá, ale třeba, třeba se někteří pokusí holubařit na volno. Je to zcela jiná disciplína, než chovat pro výstavy. Pro mne je to vrácení se do doby mého mládí, kdy polaření bylo nedílnou součástí holubaření. I přesto, že jsem přišel o gró, již celkem slušně fungující populace podle mých představ, budu prakticky začínat znovu a to díky dvěma čejkařům, kteří mi nabídli čejky. Ať se všem holubářům daří.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.