»
Odpověď na příspěvek uživatele
jo012810 z 18.08.2026, 19:20:13
Zdravím, dlouho jsem tady nebyl, nic moc se tady neděje, tak aspoň podám report, jak se daří pštrosům na Vysočině🙂. Třeba se někdo přidá (asi ne).
Mrzí mě, že jste přišel o většinu holubů. I já mám letos mnohem větší ztráty než v předchozích letech. Na konci zimy mi dokonce něco (kuna / tchoř?) vylezlo, ale spíš bych řekl, že vyskočilo z krmné plošiny, na holubník a 2 chovné + pár holoubat na hnízdě zlikvidovalo. Některé holuby jsem pak druhý den našel „neporušené“, jen bez hlavy😢. Několik dalších mi pobrali pernatí dravci, naposledy pěkného výletka asi před třemi týdny. Tehdy to schytala i loňská holubička (ta co se mi loni běžně vracela ze 3 i 4 km), ta ale vyvázla „jen“ s roztrženým břichem a dnes je už v pořádku.
Na jaře, jak jsem nechal vylétnout většinu holoubat, tak se výletci při zevlování po zahradě a nejbližším okolí naučili létat na střechu k sousedům. Musel jsem vypozoroval kteří je tam tahají, a tak 3 pěkní výletci skončili v kuchyni. Z koupených holubů na osvěžení krve přežije a rozmnoží se tak jeden z pěti. Není to ale tak tragické jak to možná vyznívá, naopak, pštrosi chovaní volně jsou velice plodní a ztráty rychle doženou, i do kuchyně jich celkem dost zbyde. Jen asi budu muset trošku slevit v holt nebudu mít pštrosi tak dokonale vybarvené jako je vidět na výstavách.
K polaření jsem se zatím nedostal, na jaře nebyl čas (výmluva), tak jsem začal s tréninkem až v srpnu. Opět vozím holuby na pole v okolí a postupně prodlužuji vzdálenost. První „lety“ byly ze vzdálenosti cca 350 m od holubníku, teď je vozím na pole 1.2 km vzdálené, některé i 2 a vice km. Ztráty při nácviku zatím žádné (musím to zaklepat) jen jednou se stalo, že se holub vrátil až za 3 dny. Teď aspoň dobře zná okolí, posledně, ze 2 km neměl problém a byl hned doma. Mezi holuby jsou ovšem velké rozdíly. Někteří „tlusťoši“ se sice taky vrátí ze vzdálenosti 1 a více km, ale ne s hejnem a trvá jim to třeba 3 hodiny. Tyto nemá cenu dál trénovat, myslím, že to nikdy nezvládnou. Stará literatura nelže, když říká, že pštrosi polaří jen do určité hmotnosti, cca 600g. Chvilku to asi potrvá, než vyselektuji / vycvičím ty správné polaře. Nikam ale nespěchám, přes koleno to lámat nebudu. Holubi už zůstávají cca 10 – 15 min na poli, sezobnou co jim tam hodím, a hledají další potravu. Dnes i posledně se mi stalo, že se vznesli, zakroužili a opět dosedli na pole (viz nekvalitní video), což je myslím dobré znamení a posun oproti loňskému roku. Minule jsem měl zážitek, jak pštrosi zakroužili a opět se snesli, tak kousek vedle dosedlo i malé hejnko pošťáků🙂. Ať se daří!