Aktuálně: 2 338 inzerátů269 098 diskuzních příspěvků19 322 uživatelů

České čejky volný chov holubů i jiných plemen

jo012810
jo012810 20.12.2025, 18:46:19 xxx.xxx.12.141

A změna je život….Ano, u mne průběžně byl vidět krahujec a vzájemně se s holuby, tak trochu, respektovali a čejky jej dokázaly eleiminovat rychlým únikem do holubníku a ve vhodnou dobu si trochu polétaly. Dnes skoro do poledne byla u nás mlha a potom zataženo. Když mlha ustoupila, vylétly na střechu domu a náhle jedna část sletěla střemhlav do holubíku a malé semknuté hejnko nervozně vzlétlo a viditelně se jim něco nelíbilo. A to něco byl jestřáb, kterého jsem zde od jara uviděl prvně. Sice neútočil, ale čejky létaly nervózně a ve vhodnou chvíli se jim podařilo střemhlavým letem naskákat do holubníku. Pro mne to znamená krmit především v převoliérce, abych je nenutit pobývat venku, když bude hrozit nebezpečí. Tím jim dá možnost, aby využily svých zkušeností a ven k proletu si vybraly správnou dobu. Uvidíme, jak si příroda poradí. 

jo012810
jo012810 30.12.2025, 11:54:37 xxx.xxx.12.141

Náznak zimy se sluníčkem opět trochu mění “provoz” na holubníku. Nicméně, čejky dokáží sezbírat rozhozený ječmen ve slabé sněhové pokrývce. Nabídnutá koupel byla také trochu využita…Ráno, kdž se začíná rozednívat a je již šero, vyletí z holubníku, protánou křídla a rychle do bezpečí. 

Obrázek Obrázek
JirkaP
JirkaP 01.01.2026, 16:30:57 xxx.xxx.16.106
»
Odpověď na příspěvek uživatele jo012810 z 30.12.2025, 11:54:37

Zdravím, také přidám pár zimních … 

Snad od začátku listopadu až do štědrého dne u nás bylo dost hnusně, mlha a vlhko. Holubi na to sice nic "neříkali", ale bylo na nich vidět, že se jim to moc nelíbí. Od štědrého dne začalo mrznou a konečně se ukázalo slunce a holubi hned pookřáli. Vrkají, houkají, páří se, a tak si myslím, že se v hnízdech brzo objeví první vajíčka.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
jo012810
jo012810 03.01.2026, 11:48:15 xxx.xxx.12.141

Na včera jsem si na začátku  roku 2026  inventuru na holubníku. Osazenstvo čítá 23 čejek a to v barvě černé, kapraté, modré černopruhé a jednoho kapratého křížence s PH s modrým ocasem. Když se vrátím na začátek jara, měl jsem po zimně pouze 3 páry, nakroužkoval jsem 20 holoubat a dovezl dvě kapratá holoubata. Celkem tedy by mělo být 31 holubů. Když  odečtu od teoretického stavu skutečných 23 kusů, zjistím ztáty doma celkem 8 kusů. Jedeno holoubě jsem při čištění komína našel uhynulé. Takže, ztráty od dravců činí 7 kusů a to je (myslím) v souladu s přírodními zákony přežití. Uvidíme, kolik holubů na jaře zbude pro zapáření a pro reprodukci.

Rád bych také popřál všeh chovatelům a především holubářům, aby zdarví “drželo”, jak v rodinách, tak u zvířat po celý rok 2026. Po Vánocích také nezapomeňte na vyváženost ve stravě…

Obrázek Obrázek Obrázek
JirkaP
JirkaP 04.01.2026, 18:06:32 xxx.xxx.16.106
»
Odpověď na příspěvek uživatele jo012810 z 03.01.2026, 11:48:15

U mě to se ztrátami bude hodně podobné jako u vás. Odhaduji to na 7-10 ks. Jak jsem psal, letos se mi ztratilo několik holoubat po vyskočení z hnízda, což se mi dřív nedělo, plus 2-3 chovní a pár starších výletků. Naštěstí jsou pštrosi velice plodní a tak zbylo téměř 50 holoubat pro kuchyň.

Pro letošek mám připravených 7 párů, pro jednu holubičku si jedu ještě tento týden. Tolik párů jsem ještě neměl, budu muset pro výletky připravit nějaké provizorní ubytování. Hejno je celkem nepříbuzné, složené z mých odchovů a koupených holubů (noví + starousedlíci) od 5 chovatelů, a tak doufám, že min 2-3 roky vydržím bez nákupu nových holubů. Chci si odchovat několik slušných mlaďochů, které budu trénovat a tyto koupené, kteří nelétají tak dobře a polaření by nezvládli, prodám, nebo daruji. Mladé a některé letuschopné starší budu vozit na pole, aby poznali okolí a o žních zkusím přestat krmit. Z podzimního tréninku mi zbyli dva borci co znají okolí a mnohokrát se již vrátili ze vzdálenosti 1-5 km. Ti je budou "učit".

Čtyři páry již nosí na hnízdo a myslím, že je ani teploty pod -10°C které hlásí na příští týden nezastaví. Na těchto prvních holoubatech bych rád postavil další, snad už i polařící, chov.

Anonymní (neregistrovaný) 06.01.2026, 12:56:22 xxx.xxx.6.84

Vyskakují z hnízda z důvodu stresu. Možná chladový stres nebo hladem vlivem krátkého dne.

JirkaP
JirkaP 06.01.2026, 16:57:44 xxx.xxx.16.106
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 06.01.2026, 12:56:22

Asi jsem se špatně vyjádřil. Nevyskakují předčasně. Prostě hotová holoubata “vyletí“ z hnízda, ale pouze výjimečně se holoubě je schopno hned první den vrátit do holubníku 3-4 m vysoko. Většinu musím první, někdy i druhý a výjimečně i třetí den po vylétnutí sebrat se země a strčit do budníku. Jsou to prostě pořád bambuláči a chvíli trvá, než se aspoň trošku rozlétají. I přes to, že mám podlahu každého patra několik cm pod vletovým otvorem, aby “nehotová“ holoubata nechtěně nevypadla a holoubata před vylétnutím pilně trénují křídla na přistávacím prkénku, musím je první den (dny) uklízet. No a v těchto prvních dnech, kdy většinu dne prosedí na zemi, nebo někde na keři v metrové výšce se mi jich letos několik ztratilo.

-------

Od vánoc (slunovrat) se výrazně změnilo chování holubů. Například teď před chvílí, téměř za šera byli ještě venku, vyletěli si na střechu domu, ozobávali sníh, pářili se a celkově jsou mnohem aktivnější. Tři páry mají hnízdo komplet postavené a holubi nenechají holubičky ani pořádně nazobat, jak je honí na hnízdo. I přes to, že je zima jen to praští (včera a dnes ráno -13°C) myslím, že se do konce týdne objeví na hnízdech první vajíčka.

Anonymní (neregistrovaný) 11.01.2026, 17:23:15 xxx.xxx.49.38

Dobrý den, podobný problém s vyletky co se nedokázali vrátit zpátky do holubníku na kůlu jsme měli také. Ale jen u dvou párů. U nás byl problém v tom že ti samci prostě flakali krmení a holoubata byla hladová a k tomu slabá. U pilných otců zustavaji mláďata v holubníku o pár dní déle a takoví výletci dokážou vyletět zpátky nahoru v zásadě hned po tom co poprvé vyletí. Řešení bylo prostě vybrakovat samce. 

To ale neznamená že to nejsou trumpety, jen jsou to trumpety co umí létat 🙂.

jo012810
jo012810 03.02.2026, 13:55:24 xxx.xxx.12.141

Navazuji na svůj lednový příspěk o čejkách. Uplynul měsíc a na holubníku je 24 kusů. O jedno zvíře více, aniž bych cokoliv donesl. Stává se mi, že po útoku dravce nějaké čejky chybí přes noc i více. Takže, nic neobvyklého. Jsem rád za tento vývoj (volnost od nevidím do nevidím) a nerad bych to zakřiknul. Běžně se u mne vyskytuje krahujec. S tím se naučily čejky nějak koexistovat. V lednu jsem zaznamenal dva neúspěšné útoky jestřába. Třeba jich bylo více. Z jestřába byly čejky více jak dva dny vyplašené a i na přelet vrány reagovaly rychlým úprkem do holubníku. V současnosti sedí 3 páry na dvou vejcích a dnes snese čtvrtá holubice první vajíčko. Uvidíme, jak to bude s oplozením, neboť se čejky většinou páří na malém prostoru v holubníku a převoliérce a na střeše pobývají jen výjmečně. Pokud se cítí bezpečně, udělají si prolet kolem holubníku. Kolik bude nakonec párů se uvidí později, neboť někteří výletci se zatím neprojevily. Byl bych rád, abych mohl již letošní odchovy selektovat před vylétnutím, na lepší kresbu. Ale není to priorita. Podmínkou je, že mnoho osazenstva nepozřou dravci a že se bude dařit početný odchov. A na závěr několik slov p. Horníčka v příloze

Obrázek
Anonymní (neregistrovaný) 04.02.2026, 09:35:20 xxx.xxx.36.52

Nárůst na 24 kusů jasně ukazuje, že se čejkám u vás daří a že nastavené podmínky fungují, i přes tlak dravců. Existence s krahujcem je v takovém chovu téměř standard, zatímco výskyt jestřába je vždy horší – několikadenní vystrašenost hejna po jeho útoku přesně odpovídá zkušenostem z praxe a svědčí o dobře vyvinutém obranném chování. 

Rozbíhající se hnízdění tří párů a náběh čtvrtého je v tomto období velmi slušný výsledek a páření v omezeném prostoru holubníku nemusí být nutně na škodu, pokud mají ptáci klid a pocit bezpečí. Je rozumné nechat počet párů ještě „dozrát“ a nechat prostor i pozdějším výletkům. 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.