Včera tři srnky skoro u baráku. Ale těch je asi dost.
Velmi dost. Už jsem psala - jeden srnec si přišel drze vyloupnout parůžek o moje brzdové světlo. Uprostřed vesnice. Jo a kuna mi okousala kabely. Holt žiju v lůně přírody. Skoro.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 07.08.2025, 12:49:54
Koroptve jsou kousek od nás.Je tam zarostlý svah,kdysi dávno tam byl smeťák,pak ho zavozili nasázeli nějaké stromy,keře a mimo jiné i rakytníky.Ty se rozrostli a s dalšími náletovými keři vytvořily nepropustnou džugli.Tam je člověk neuvidí,ale když jsou okolo zoraná pole,tak tam jsou vidět.Naposledy jsem napočítala asi 14 ks. Zajíce lze potkat každé ráno.Proto také Alanovi trvalo než pochopil rozdíl zajíc a domácí králík.A pár křečků má noru už řadu let v takové jetelotravině.Občas nějakého mladého domů přinesl kocour.Ale místní zemědělec pěstuje řadu plodin a i na velkých lánech jich bývá naseto několik.Ne jenom kukuřici,řepku a pšenici,ale i oves setý, černý, bezpluhý, slunečnici, proso, hrách,soju, fazole,ostropestřec, inkarnát na semeno, vojtěšku, krmnou řepu,ale třeba pelušku , bob, mák nebo čirok.
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 07.08.2025, 14:08:23
Podobná “smetiště” jsou doslova ráj nejrůznějších malých zvířad a mohou být i relativně malá. Obvykle fungují, dokud se je nějaký dobrodinec nerozhodne zkultivovat.
Vidíte to dámy moc černě.. Vždyť myší je dostatek, soused má krásnýho hryzce vodního, krmí ho cibulí, mrkví, ve foliáku mu nabídnul už úplně všechno, tak se blíží ke mě, rez na hrušních, plíseň na rajčatech, vokurky v prach se obrátily, zkrátka všeho dostatek a paráda 👍 🤠
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 07.08.2025, 12:49:54
U nás dobrý, zajíci od doby, co jsme se přistěhovali, přibyli. Teď jich vídám mnohem víc, srnčí, kuny, sova, liška, bažanti, aji tu koroptev slýchám, prasata, viděla jsem stopy jelení, žluna, datli, luňáci, zrovna jsem to tuhle počítala, že ta těch pět let co jsme tu, se počet druhů ptáků, které jsem tu zaregistrovala, dost zvýšil. Z invazivních teda psík mývalový a nutrie - ale obojí jsem viděla jen v tom prvním roce, teď už vůbec. A dokonce sluku jsem ten první rok viděla. A teď o dovolený, z toho jsem teda pořád ještě unešená - nám nad zahradou jakou dobu kroužil orel - mořský!!!! Letěla jsem pro dalekohled a doufala, že tam ještě bude, že to stihnu a stihla. Je to krásný a majestátní zvíře. Docela se zdržel, pak zamířil severním směrem.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 22.08.2025, 09:39:53
není vzácností ani na okraji ČB - Vrbenské rybníky.
máte štěstí. Moje kamarádka z Bohumína taky. Tam je taky spouta vody, takže ho tam vídává. Já měla tenhle zážitek prvně v životě, vidět ho plachtit nad hlavou.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 22.08.2025, 09:48:13
vidět ho plachtit nad hlavou.
Já skoro “každou chvíli” 🙂. A co mě potěší stejně - je moták a luňák - to je opravdu krásný dravec, dá se pozorovat i poměrně zblízka a tak se pokaždé kochám. Hlavu vyvrácenou a div neupadnu.
Nám loni i letos vyvedli dvakrát mladé na zahradě ledňáčci. Hnízdí v pískovcové stěně, kam se nedostane ani kočka ani dravci a my kolem v té době vždy chodíme co nejméně, abychom nerušili. Jen je to poměrně daleko od řeky. Vzdušnou čarou tak 400 - 500 metrů. Takže se rodiče při krmení mladých něco nalítali.