»
Odpověď na příspěvek uživatele
Horsana z 31.01.2026, 20:18:57
Byli jsme na dovolené v Čechách a jeden den jsme věnovali oslíkům. Bylo to kvůli mě, přítel je spíš na motorky, ale co by pro mě neudělal. Dokonce mám z toho i památeční knížku. 🙂
Řídil miláček, takže praktické rady ohledně cesty a parkování nemám.
Měli jsme to zamluvené dopředu, byli jsme tam v předstihu. Přivítal nás neuvěřitelný zvěřinec. Kozy, prasata, koně, liška v kotci - a samozřejmě oslíci.
Dostali jsme přednášku na téma Oslové a péče o ně, která, upřímně, nebyla moc objevná. Asi že s námi ve skupině byly i děti, tak aby to nebylo moc dlouhé, nevím. Pak jsme naši skupinku rozdělili podle počtu oslů, kteří s námi měli jít na vycházku, do miniskupinek. Bylo nás tedy pět skupinek s pěti osly, každá skupinka nafasovala osla a dostali jsme instruktáž, jak se to umanuté zvíře ovládá.
Do miniskupinky se přiděluje podle toho, co jste si zaplatila. Můžete být sóloplátce, pak dostanete osla klidně sama. Nebo jste v páru, jako já s přítelem, nebo rodinka (byly tam dvě s dítětem, které se pak vezlo). Nebo prostě co si zaplatíte.
Po instruktáži jsme šli na hřiště, kde jsme si v praxi zkusili, že osel má navrch a klidně si kohokoli z nás odvede kamkoli.
Mám 10 let praxe s koňmi. Nejsem úplné tele. Ale dotala jsem půlroční hříbě Angelu - a namazala si mě na chleba jak nic.
Kůň a osel, to je na galaxie vzdálené zvíře.
Ale tak jako, fakt jsem nebyla sama, s kým si přidělený osel vytřel anální otvor, tak jsem si z toho moc nedělala a snažila jsem se pochopit oslí duši. Jde to, ne že ne. Princip já pán, ty pán se mi osvědčil. Oslička se dala i uplatit na utrženou větvičku nebo hrst trávy a šla pak třeba pět minut bez keců. Teda, ona toho moc nenakecala, tak snad bude přesnější napsat bez protáčení panenek.
Nakonec jsme výcvik nějak zdárně ukončili všichni, dva oslové nafasovali sedýlka, tam se usadily děti (maximálně první, druhá třída) a šlo se. Šlo se na hodinovou vycházku přes louky, hory, doly, lesy a pole. Tam byla pauza. Uvázali jsme oslíky, dostali sváču (proviant nesl osel, jak jinak), pokecali, odpočnuli si a šlo se zpět. Celkem tak 12 km, vzhledem k pauze to bylo snad tři hodiny.
Oslíci, když pochopili, že nebudou moc buzerovaní, šlapali ochotně. Byli to vlastně celkem salámisti. Jedno dítko nasadilo oslovi helmu a osel se tvářil, že ho teda ruší při pauze, ale toleroval to.
V závěru jsme nafasovali mrkev, oslíky pochválili a odměnili, vyčistili a odevzdali. Opět jsme mohli pokecat a po závěrečné prohlídce (oslů, ne nás) jsme se rozešlu.
Nakonec - nejtěžší byl začátek. Nějak se s tím oslem sžít. Pochopit, jak funguje. Možná spíš jak koza než kůň. Ale pak, co já vím, čtvrt hodiny poté, co jsme vyrazili, si to celkem hezky sedlo a šlo se vážně moc pěkně.
Jedné rodince ten osel furt zastavoval a žral a my jsme na ně pořád čekali. Ale i ten se pak rozešel a bylo to nakonec v pořádku. Majitelka šla samozřejmě s námi a pomáhala nám a korigovala nás, nebylo to tak, že by to bylo jen na nás samotných.
Je to krásný zážitek. Mě to celkem utvrdilo v názoru, že osla nechci, ale jo, zážitek je to úžasný.
Edit: Na 4. fotce je trochu vidět to hřiště na nácvik práce s oslem. Jsou to fota z knížky, originály bohužel teď nemám k dispozici.