Aktuálně: 1 954 inzerátů277 500 diskuzních příspěvků19 739 uživatelů

O všem a o ničem :)

Horsana
Horsana 09.02.2026, 20:28:58 xxx.xxx.17.114
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 09.02.2026, 12:37:25

No, kovove tycky to su, ale nasadzuje sa to na pysk, len to netreba tocit, ako fajku a da sa to “uzamknut”.

Verun
Verun 09.02.2026, 22:21:27 xxx.xxx.220.9
»
Odpověď na příspěvek uživatele Saga z 09.02.2026, 13:52:14

Opthalmo Septonex je myslim volně prodejný(zrovna dneska jsem na něj koukala a že ho musím dokoupit zase)…když má kobyla oci podrážděné od much nebo ji neodtékají slzy(ucpaný slzný kanálek-i se proplachoval ale furt se ucpává) a má ho olepené. Máznu,kobyla drží…jeden čas jsem oplachovala světlíkem lékařským.jsou i kapky .asi bych ponikovy něco “naordinoval” aby očko mělo pohodu.

Určitě ne betadinu🙈.

Obrázek
Lenacia
Lenacia 10.02.2026, 05:01:33 xxx.xxx.51.146
»
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 09.02.2026, 11:34:53

Český sportovní kůň (Slovenský teplokrevník).

Na dotahování podbřišníku je teorie vředy…

Na problém s injekcí je teorie, že je Tia tak trochu pinda. 

Saga
Saga 10.02.2026, 07:37:01 xxx.xxx.167.183
»
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 09.02.2026, 22:21:27

Verun, díky za tip👍! Já mám akorát oční kapky pro sebe, takové nějaké obyč z Benu na podrážděné oči z PC apod. tak mě taky napadlo je dát, ale nakonec ten heřmánek byla skvělá volba, zřejmě jí voněl, neměla s tím problém, a hlavně byl v hrnku, ne v nějaké podezřelé lahvičce, co žere minikoně😄. Jako bonus zbytek toho heřmánkového výluhu vypila, přímo z toho hrnku si cvakla😄. Když jsem kdysi řešila zánět očí u velké koby, tak mi vetka dala fízák, napsala, v jakém poměru rozředit s Betadinou a vyplachovat tím roztokem oči, tže vím, že Betadina se do oka může, ale samozřejmě ředěná a já neměla ředit s čím, napadlo nás, že svaříme vodu a uděláme roztok tak, ale nakonec prachobyčejný heřmánek pomohl nejvíc. Tím koncentrátem jsem jí oko jen otřela z vnějšku, plus obě víčka, dovnitř mě to ani nenechala kápnout.

Ten světlík je myslím dobrá volba, prostě bylinka. Já si kapu do očí mraky let, mám obě oči po operacích, proto vím, že nelze tyhle věci dlouho skladovat, ta expiračka je tam děsně krátká a po otevření už vůbec, tak to doma z tohodle důvodu vůbec nemám. Hlavně že jsem v sobotu dopo v té lékárně byla, tak bych to koupila, ale ta malá věc se tvářila, že to nebude potřeba…🙄…člověk by se fakt z nich picnul!

Včera odpo už měla i normální bělmo, nic nikde zarudlé a byla prudná jako obvykle, tže doufám, že jsme to zvládly🙏. Do té doby, než si vymyslí něco jinýho zase🙄!

efe
efe 10.02.2026, 09:09:26 xxx.xxx.199.5

Výborný je do očí černý čaj - je antiseptický. Používám u koní, psů i lidí a vždy super výsledky. Ten má doma určitě každý a jako první pomoc je skvělý.

Saga
Saga 10.02.2026, 09:44:30 xxx.xxx.167.183

Efe, díky! Tak tohle reálně slyším úplně poprvé a ano černý čaj doma běžně mám👍, tak bude zabírat čestné místo hned vedle heřmánku. V sobotu, když jsem byla s kámoškama v kavárně, tak jsem jim to samozřejmě líčila taky (obě nekoňařky) a nechápavě koukaly, jaktože mě ten heřmánek nenapadl jakože hned? Že ho u sebe i svých malých dětí používají jako první věc. Jo, jak se člověku zastaví mozek z leknutí, tak si ani na základní věci v tu chvíli nevzpomene!

bassrock
bassrock 10.02.2026, 11:13:24 xxx.xxx.251.2

Mě by taky heřmánek nenapadl, pač já sama jsem na něj alergická, tak ho nepoužívám ani u psů, koní ani u dětí. 

A díky efe za tip, ten černý čaj jsem kdysi slyšela, ale zapomněla (naštěstí nebylo třeba) a teď jsi mi osvěžila paměť.

Jinak tedy malá Dámička umí zajímavé věci a ta poslední věta (jak jí dát nažrat, aby se u toho nezmrzačila) mě zcela nesolidárně rozesmála. 

Saga
Saga 10.02.2026, 12:57:29 xxx.xxx.167.183
»
Odpověď na příspěvek uživatele bassrock z 10.02.2026, 11:13:24

Mě už ale vážně došla inspirace, co se krmení sena týče😄, protože všechny věci, co jsou běžně dostupné na koňotrhu, jsem už prostě vyzkoušela. Plus jsme některé i vyráběli samodomo a všechno to bylo naprd. Namátkou, pro prvního poníka jsem měla pastevní náhubek, jenže můj výběh není placka, mám tu stromy, keře, i ty trnité, tže když jsme ho jednou našli přioběšenýho za větev od stromu na tom náhubku…tak jsme si mysleli, že nic horšího se už stát nemůže, náhubek jsem riskla zas, a on si do něj narval přední nohu, nemohl jí vyšprajcnout a málem si jí zlomil, ještě že jsem u toho byla. Tže poník přežil, náhubek ne😠. U beganky jsme zkoušeli různé slow feedery, sítě s různě velkými oky a různou sílou lana a výpletu, buď zlikvidovala, nebo ignorovala a demonstrativně nežrala vůbec (nechápu, že je tohle vůbec možný, ale je). Taky jsme zkoušeli domácí krmelce nahoře zatížené kari sítí v rámu. Ničila si zuby o tu kari síť  a byla z toho úplně běsná😠, tže taky k ničemu. Tak jsme nechali jen volné krmelce, takové dřevěné bedny bez ničeho, beganka na tom fungovala, tyhle dvě ne. Prostě ne! Dáte jim seno do krmelce, první co udělají je, že to z něj vyhodí, stoupnou si do toho a jsou happy. Tže reálně uvažuju, že je letos odšroubujeme a budu jim prostě házet seno normálně na podlahu (dřevěná + gumy), ať si v tom praseji jak chtěji. Ale že si o vlastní potravu ta malá věc pomalu vypíchne oko? Upřímně, tak s touhle variantou jsem vážně nepočítala…🙄

P.S. Když byste někdo chtěl náhubek nebo sítě, mám lepší výběr než Equiservis😄

Buggyra
Buggyra 10.02.2026, 13:40:56 xxx.xxx.198.226

My teď objevili to seno se slámou, to je fajn. Ale riziko vypíchnutí oka se slámou samozřejmě zvyšuje, i když ta naše je řezaná.

Ta sláma je dobrá na to, že ji poníci tak moc nechtějí, že jim po krmení zbývá, takže máme jistotu, že nemají prázdná bříška až do rána. Ale když dřív měli, tak jsme to taky přežili - pořád lepší zavředovaný poník (nutno dodat, že co je na restrikci, tak neměl tlusťoch koliku, ťuky ťuk) než schvácený poník. Schvácený je pro mě tak nějak smrti blíž. A teď snad díky slámě i ty vředy trochu zaplašíme 🙂

Verun
Verun 11.02.2026, 21:40:39 xxx.xxx.220.9
Saga:

Mě už ale vážně došla inspirace, co se krmení sena týče😄, protože všechny věci, co jsou běžně dostupné na koňotrhu, jsem už prostě vyzkoušela. Plus jsme některé i vyráběli samodomo a všechno to bylo naprd. Namátkou, pro prvního poníka jsem měla pastevní náhubek, jenže můj výběh není placka, mám tu stromy, keře, i ty trnité, tže když jsme ho jednou našli přioběšenýho za větev od stromu na tom náhubku…tak jsme si mysleli, že nic horšího se už stát nemůže, náhubek jsem riskla zas, a on si do něj narval přední nohu, nemohl jí vyšprajcnout a málem si jí zlomil, ještě že jsem u toho byla. Tže poník přežil, náhubek ne😠. U beganky jsme zkoušeli různé slow feedery, sítě s různě velkými oky a různou sílou lana a výpletu, buď zlikvidovala, nebo ignorovala a demonstrativně nežrala vůbec (nechápu, že je tohle vůbec možný, ale je). Taky jsme zkoušeli domácí krmelce nahoře zatížené kari sítí v rámu. Ničila si zuby o tu kari síť  a byla z toho úplně běsná😠, tže taky k ničemu. Tak jsme nechali jen volné krmelce, takové dřevěné bedny bez ničeho, beganka na tom fungovala, tyhle dvě ne. Prostě ne! Dáte jim seno do krmelce, první co udělají je, že to z něj vyhodí, stoupnou si do toho a jsou happy. Tže reálně uvažuju, že je letos odšroubujeme a budu jim prostě házet seno normálně na podlahu (dřevěná + gumy), ať si v tom praseji jak chtěji. Ale že si o vlastní potravu ta malá věc pomalu vypíchne oko? Upřímně, tak s touhle variantou jsem vážně nepočítala…🙄

P.S. Když byste někdo chtěl náhubek nebo sítě, mám lepší výběr než Equiservis😄

já nechávám část sena volného a část v síti, aby právě ten kůň nebyl běsný 

Saga
Saga 12.02.2026, 07:35:11 xxx.xxx.167.183

Verun, zrovna tohle jsme včera řešili, když jsem uklízela ten poprasený přístřešek, jakože bych nechala systém jak je, a k tomu přidala sítě, jednu, dvě, načež máti pravila, že nacpávání dodatečných sítí, plus jejich vážení, aby byl splněn denní limit, a ani o stéblo víc, je jenom další opruz práce navíc, kterou nikdo nechce dělat, včetně mě teda, mým cílem je, si práci šetřit, ne přidělávat, a že jestli chci řešit zaháknutou nohu, hlavu, nebo něco jinýho někam, tže ona se toho neúčastní. Čímž to shrnula jako volovinu (v našem případě) a že po dvaceti letech, co máme herky doma, se tohle, jak to děláme teď, osvědčilo nejvíc, tak ať se uklidnim😄. No, něco na tom bude. Holt, to co se stalo malé, byla prostě blbá nehoda a ty se bohužel stávají, a i mnohem horší…Vlastně jedinou možnost, kterou jsem nikdy nezkoušela, je kupičkování, ale to je zrovna styl, který je mi děsně proti srstí, zvlášť v tom blicím počasí, co je teď.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 12.02.2026, 09:48:29 xxx.xxx.27.179
»
Odpověď na příspěvek uživatele Saga z 12.02.2026, 07:35:11

Sago, zas si ty sítě můžete připravit sama na několik dnů dopředu. Za mne je rozumné síťování nejlepší způsob krmení koní 24/7, ale je to opravdu časový luxus.
Nicméně můj názor aka nevyžádaná rada (omlouvám se) je prostě to, že pokud nezvýšíte pohyb obou, tak z toho krmení budete pořád takhle šílet, ať to budete dělat jak chcete. Prostě v tomhle máte černého petra, že se obě takhle schvacujou a tloustnou. Mám taky záživného koně, to ale víte, nicméně stojí už čtvrtý nebo pátý měsíc jenom u balíku a když tam stát bude bez úplného ježdění atp., tak prostě furt bude šik. Ale je to genetika, jako u lidí. 

Saga
Saga 12.02.2026, 10:37:46 xxx.xxx.167.183

Jani, to není nevyžádaná rada, to je prostě pravda, a já jsem si toho vědoma. To, že už u nás není (co se týče krmení) co změnit, je prostě pravda. Proto jsme to s vet takhle nastavili, aby v zimě opadly ze sádla, jako fakt maji zavřený kohouty a nedostanou navíc vůbec nic. Na malé je už to opravdu vidět i přes ten šílený zimní kožich, na velké taky, ale není to takový wau efekt. Je to i tím plemenem a taky tím, že velká malou k jídlu prostě nepustí, velká velí a když jí vyhodí od krmelce, malá má prostě smůlu. Krmelce máme dva a nejsou vedle sebe, přesto zvládá malou sešikanovat kvůli žvanci na jedničku. Proto malá hubne víc než velká. A taky je více aktivní sama od sebe, prostě minihorse je jiná povaha než cob. Cob, být tam sám, nebo ještě s jedním cobem, tak reálně shnijou, pokud chybí interakce velkého stáda (to nikdy u mě nebude) a velké prostory (to u mě taky nikdy nebude), tyhle zvířata prostě samovolný pohyb nevymyslí. Proto jsem ráda, za tu malou prudnu, protože ta tu velkou furt provokuje, a aspoň občas jí donutí rozhýbat špeky😄. Vím, že nic jiného než řízený pohyb člověkem, nezabere. Už se moc těším na jaro, až zase začneme, potřebuju to i já sama. O tom žádná. Výběh máme od loňska přestavěný, žádná pastva se konat nebude, posečem ho na seno, necháme ho zprahnout sluncem a pak je tam pustím na pár hodin denně, aby se proběhly. A šlus. V zimě se holt nehýbou, já taky ne, nemám na to.

Buggyra
Buggyra 12.02.2026, 12:39:16 xxx.xxx.198.226

Ale tak zase to je pozitivní - malá se bude udržovat sama a na velké a s velkou můžete procházkovat bez omezení 🙂 Vyřeší se problém tří těles 😀

Buggyra
Buggyra 12.02.2026, 12:45:23 xxx.xxx.198.226

Já se včera hýbala, nepřišly malé děti (jedno nemocné, už druhá atb., asi nějaká jedůvka, druhé se rozmýšlí, zda bude chodit ke koním, třetí mělo tenhle týden něco…), zbyla jen velká holčička, takže jsem se zeptala, co by ráda dělala, a ona bezelstně pravila, že by chtěla tentokrát pracovat něco manuálně okolo, že se jí nechce dělat cokoli s koňmi (poslední dobou pubertuje…). 

Tak jsme postavily kruhovku. Starou kruhovku z 50m kozí síťky jsem zrušila, přeskupila sloupky i síťku, a postavily jsme půloblouk z texas panelů (z těch, které by daly dohromady obvod 36 metrů, takže průměr kruhovky asi tak pro poníky na zaklusání), kupodivu nám to hned na první dobrou nespadlo (ještě nevím, zda to stále stojí… tak neříkejme “hop”). A k tomu jsem napojila ten kozí plůtek a povedlo se mi tu síťku natáhnout dvojitě, tj. ve dvou výškách. Texas panely mají nějaký metr šedesát, dvě síťky nad sebou jsou teoreticky 2x90 cm, takže dohromady daly taky tak ten metr šedesát, jsem náramně spokojená. Vypadá to příšerně, ale má to vnitřní průměr 18 m v jednom řezu a 22 m v druhém řezu, takže standardní velký kruh, kde se dá reálně pracovat (oválnost našeho Hippodromu nebudeme komentovat…).

A až zjistí hříbata, kolik je tam na té lonži místa, tak to teprve uvidíme asi věci!

Záda to přežila, a to jsem přesouvala (nikoli zdvihem) i betonová zatěžovací korýtka, která mám položená na podstavcích tyčí, aby mi vítr ohrádku neshodil.

Buggyra
Buggyra 12.02.2026, 14:27:46 xxx.xxx.198.226

Náhodou jsem narazila na video o mrznutí horké vody dřív než studené 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=Y09D57QZi84

Tuším Dominika Švehlová kdysi také zkoušela, a vyšlo jí, že teplá zmrzne sice pomaleji, ale “důkladněji”, resp. promrzne ta sklenice celá durch, zatímco studená voda zamrzá sice rychleji, ale déle uvnitř té studené vydrží tekutá “bublina”.

https://www.ifauna.cz/kone/clanky/r/detail/7984/8828-vlastni-kun-dil-27-voda-v-mraze (bohužel obrázky už tam nejsou…)

https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2002/cislo-11/co-zmrzne-driv-tepla-voda-nebo-studena.html

Sardullah
Sardullah 12.02.2026, 18:00:27 xxx.xxx.189.104
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 12.02.2026, 14:27:46

Ohledně zamrzání té vody…ne teda u koní, ale psům, co pobývali v kotcích na cvičáku se dávala voda vlažná…jakože vydrží nejdéle ve funkčním stavu… ale těžko říct do jaké míry to bylo praktickými zkušenostmi a do jaké míry to bylo nějaké dogma, kterým se všichni řídili.

Buggyra
Buggyra 13.02.2026, 05:50:43 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 12.02.2026, 18:00:27

No my když přineseme horkou vodu z domova, tak má dejme tomu těch 50 stupňů (natočíme z kohoutku 60stupňovou). No a tu vyklopíme do van a zásobního barelu k vodě, která tam již je. Pokud je ledové vody v nádobách málo, zvládne ji teplá voda ohřát i na vlažnou a rozpustit při tom i led (záleží na venkovní teplotě samosebou). Pokud přineseme (typicky ráno) jen deset litrů na “odražení”, tak to nemá na vodu v nádobách pohledově vůbec žádný vliv, protože do každé nádoby přijde max. 5 litrů. Ale dlouhodobě se nám to tak osvědčilo 🙂 A koně se hrnou napít hned jak se voda nalije, u nás platí i to, co snad i nějaké studie porovnaly, že koně preferují vlažnou vodu.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.