Aktuálně: 2 319 inzerátů289 693 diskuzních příspěvků20 908 uživatelů

O všem a o ničem :)

Lenacia
Lenacia 06.02.2026, 15:19:53 xxx.xxx.4.149

To si tak objednáte gastro, ať víte na čem s kobylou, která je zkrátka trochu jiná než ostatní, jste…

Tak jste na tom tak, že žádné gastro neproběhlo, protože ta kobyla si nenechá dát píchnout anestezii… 🙈 🤣 

Nejhorší na tom je, že já popravdě nevím co mám dělat. Já a ní tisíckrát pracuji jednak na respektu, ja tak  na tom aby byla zvyklá na takovouto manipulaci. No… odemě je.

Asi budu muset na starý kolena na veterinu, jinak jí už nikdy nikdo neošetří

Horsana
Horsana 06.02.2026, 15:30:28 xxx.xxx.17.202
»
Odpověď na příspěvek uživatele Lenacia z 06.02.2026, 15:19:53

Pasta?

Injekcia do svalu? 

Po sedacii takto potom zila.

A/alebo skripec. Nie fajka, skripec a kozna riasa.

A ano, zabit sa ziadny vet nenecha, no. 

A nepichat ziadne zazraky proti ochrome a nezmyselne vakciny.

Lenacia
Lenacia 06.02.2026, 15:50:41 xxx:xxx.24ea:97de
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 06.02.2026, 15:30:28

dali jsme do svalu, ale i přes poměrně silnou dávku nezabrala, při pokusu přispat už k sobě nikoho nepustila… až na mě abych jí vyndala jehlu z krku, která tam zůstala z prvních pokusů. 

-bohužel ohledně ochromy pozdě, to dostala hned po narození- vědět, že to není třeba, tak bych to tenkrát odmítla, ale když on má člověk pocit, že přece veterinář ví víc… 

Nicméně, teď budeme dělat léčbu naslepo, a pak pokus č. 2, kde použijeme i tu pastu. 

Horsana
Horsana 06.02.2026, 15:55:52 xxx.xxx.17.202
»
Odpověď na příspěvek uživatele Lenacia z 06.02.2026, 15:50:41

Nuz, to je neprijemne.

A preco si myslite, ze ma vredy? Inak myslim si to aj o svojej mladej, ale zatial som nic nepodnikla+ma ponicene crevo od parazitov, to viem.

Lenacia
Lenacia 06.02.2026, 16:15:59 xxx:xxx.24ea:97de
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 06.02.2026, 15:55:52

Ona je prostě taková… svoje. Ale až do míry že je to občas psycho kůň. Dělám si legraci, že se vyhla plemeni, kdyby byla ‘halter show’ arab nebo achal, tam bych jí to labilitu věřila víc. 

Ale už jsme měli podezření předloni během obsedání, kdy jí vadilo sedlo- ale při detailnějším pozorovnání je to hlavně podbřišník. 
A  teď to tak má taky, podbřišník si nenechá dopnout, nestojí, pořád popochází a točí se kolem mě… Je dost možný, že je jen dominantní a zkouší co si může dovolit a schovává to za ‘nepohodlí".

Ale bez vyšetření nebudu soudit, jestli je to jen prostě čínská mula, nebo má problémy…
Jakože, nějaký mentální problém tam bude. Ale na dané situaci mě nejvíc mrzí právě to, že jsem jí nemohla vyšetřit a mít oficální diagnózu. Takhle to furt může být cokoliv.

Verun
Verun 06.02.2026, 21:37:19 xxx.xxx.220.9

Kobylu mám taky trochu na vety s pichlinkou  “citlivou” 😉, prostě jde na první dobrou na fajfku a i to musí být rychlé, jinak si rypák necha lapit už těžko, ale zatím vždy lapen(nezkoušíme  kobylu nahánět, tlačit do rohu , přemlouvat , násilím nutit) je větší a má vždy svou pravdu….nezapícháš si. Taky trénuju ošetření se souhlasem , abych si jí eventuelně mohla píchat sama, ale až to nebude úplně cajk, nejdu do toho. Mám Bonharenovou kůru, tak nás to brzo čeká…. 

Fajfka a do půl minuty po boji, bez zbytečných tanečků, pro všechny zúčastněné minimum stresu. a to měla na podzim i 2 hoďky kanylu (Tildren)  

Verun
Verun 07.02.2026, 12:07:23 xxx.xxx.116.186

Jedna vetka se divila .že dávám kobylu hned na fajfku…říkám a proč ne…půlhodinovej cajmrsk ,kdy si to kobyla bude zaručeně pamatovat, nebo  minuta nepohodlí…..pochválila mě ,že jsem rozumný majitel.😇

Verun
Verun 07.02.2026, 17:35:03 xxx.xxx.116.186
Verun:

Jedna vetka se divila .že dávám kobylu hned na fajfku…říkám a proč ne…půlhodinovej cajmrsk ,kdy si to kobyla bude zaručeně pamatovat, nebo  minuta nepohodlí…..pochválila mě ,že jsem rozumný majitel.😇

Nechci být škarohlíd.ale sedlo mate naklopené dozadu.(posedli se vám svažuje dozadu),bude to jezdce házet na zadní část sedla,zatěžovat bedra.

kometa
kometa správce
07.02.2026, 18:31:10 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 07.02.2026, 17:35:03

Mně to sedlo přijde i moc vepředu, na lopatce.

Lenacia
Lenacia 07.02.2026, 19:22:02 xxx.xxx.112.228

Já vím. Ale tím že na sobě měla to sedlo jen 5 minut na to vyzkoušení, tak sem úplně nerovnala a ani nedávala korekční podložku dozadu, kterou mám schválenou od fyzio… až bude jezditelná tak budu pasovat její vlastní sedlo. 

Verun
Verun 07.02.2026, 20:57:43 xxx.xxx.220.9

Nejhlubší bod posedlí je obecně v první třetině sedla a odtud by se nemělo nic kutálet dozadu.ale držet na místě.jak tam dáte váleček a odpochoduje dozadu je to špatně.bud je úzké vepředu nebo nedocpané vzadu...jak chcete aby šly ty zápinky kolmo dolů k podbřišníku,dáváte ho dopředu.je třeba hledat sedlo s jinou kostrou, nebo typem komory.mozma je i dlouhé 🤔 a klidně bych ten podbřišník posunula a dopla o 4prsty víc dozadu. 

Lenacia
Lenacia 07.02.2026, 21:09:10 xxx.xxx.112.228

To je Sáry wintec sedlo. Ze ‘svého’ za ten rok vyrostla. Tohle mě na sebe nechá dát.

Už jsem tu před nějakou dobou házela dotaz na orx. a celkově koukám na různá sedla… Ale je pro mě zbytečné ho teď řešit když ho nemám jak zkoušet protože se na ní nejezdí. Jen zapínám podbřišníky a pak pak s ní blbnu jen ze země. 

Buggyra
Buggyra 09.02.2026, 11:07:14 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 06.02.2026, 15:05:24

Cirkus hadr 😂

Kam se hrabe létající Francois Pignon, kam se hrabe Simandl a jeho stádečko, Horsana a její gang budou hvězdami příští Equitany a Apassionaty!

Buggyra
Buggyra 09.02.2026, 11:15:14 xxx.xxx.198.226

Ještě že nám na obě hříbata funguje fajfka… Kvůli nim jsme nakonec i jednu vyrobili a visí nám ve stáji, doteď jsme nepotřebovali, a to na staříkovi při jeho prvním výjezdu tenkrát viseli 4 chlapi a vet chytal kapky krve na AIE ve vzduchu… Hříbátka zlatíčka na fajfce super, i po kastraci si nechali píchat atb od nás, slabých žen, a to jsem zažila několik koní, na které fajfka prostě nefungovala, tak jsem tomu nevěřila.

Teď už taky rovnou jdeme ke koni s fajfkou, ještě než vet vleze do ohrady, a bezva, bez problémů. A že chudáci za loňský rok si “zapíchali” (zuby, kastrace, očko, AIE…)

Nevím, co je skřipec?

efe
efe 09.02.2026, 11:34:53 xxx.xxx.199.5

Lenacia: co je ona za plemeno? Co takhle PSSM? Taky se projevuje velkou neochotou při sedlání (dotahování) a tím, že kůň je “psycho”.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 09.02.2026, 11:42:05 xxx.xxx.27.179

Za mně “psycho” při sedlání a dotahování:
1. nedotažený povel “stát”.

2. Nepadnoucí sedlo/podbřišník.

3. PSSM/kissing/vředy

4.  Další možnosti.

Nikdy to nebyl projev dominance a že by si kůň chtěl s člověkem vytírat zadek, pokud se jinak kůň choval slušně. 

kometa
kometa správce
09.02.2026, 12:37:25 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 09.02.2026, 11:15:14

Nevím, co je skřipec?

Možná to, co jsem viděla u jednoho koňského doktora. Dvě kovové tyčky, které přiskřípnou kožní řasu na pleci.

Saga
Saga 09.02.2026, 13:52:14 xxx.xxx.167.183

Nudíte se? Kupte si minihorse, on vám tu zábavu vymyslí a nepotřebujete na to ani apku v telefonu😏! Přijdete si v pátek odpoledne pro koně do výběhu, nadšení, že je konečně pátek, s úsměvem od ucha k uchu. Váš malý kůň tam stojí a blbě čumí, přestože byl ještě ráno úplně normální🙄. Sice kouká, ale oko má zhnisané, jak zákon káže, vy koukáte svým okem do jeho oka, a vidíte jedno velký prd a kýbl hnisu🤮. Oko otevřené, nic doma nemáte, protože tyhle oční věci se nedají dlouho skladovat, že jo, tak vezmete to jediné co máte - Betadinu a to oko tím kolem dokola otřete, aspoň ty chlupy, oční víčka, zvíře se brání a vy vidíte, že nic nevidíte🙄. Vezmete To a prsknte To zpátky do výběhu. Ráno jsou chlupy zase slepený, ale oko vidoucí, zvíře se tváří jen mírně nablble. Odjedete (sem fakt musela), a když se odpo vrátíte, najdete zase kýbl hnisu a ve vnějším koutku něco, co tam podprahově nepatří, nevíte co to je, taháte za to a zvíře se brání a prchá před vámi. Tak zvíře zavřete do čtyř stěn, máte hysterický záchvat číslo 1 563, načež jediný normální člověk v baráku (máma) praví -  no tak co, svařím heřmánek, prostě jí to oko tím polejeme, třeba dostaneme i trochu dovnitř a pak se uvidí🤒! Máčíme oko v heřmánku, hnis povoluje, kobyla drží jak přišitá k zemi a něco jí leze z oka ven, z vnějšího koutku taková žlutá věc, co jsem si myslela, že je to slepený hnis na řasách. Tže jsem jí z oka vyndala 5-6 cm dlouhý kus sena i s tou chocholkou na konci a jako bonus to tahala proti srsti (jakože z oka koukal konec tý chocholky a za ten já to držela a tahala)🤮Když jsem to vytahla jen to mlasklo, kobyla mi vrazila hlavu do klína (klečela jsem u ní), odrbala o mě zbytky hnisu a měla neskutečně vděčný výraz🙏. Včera už oko vypadalo OK, žádný hnis, jen zbytky toho zaschlého v chlupech, co se nám nepodařilo odstranit a podrážděné bělmo (to se dalo čekat). Ranní obsluha nehlásila žádný podezřelý stav. S vet konzultováno po tel., máme sledovat stav, zda oko není zakalené, nebo nějaké divné, což snad ne, tak doufám, že to bude OK🙏.

Tže, na náhubku se mi zvíře málem oběsí, do krmné sítě se zašprajcne hnátou, div si jí nezlomí, volně loženým senem se málem oslepí😠. Nechtěl by mi někdo říct, jaký je správný postup při krmení senem, aby to ten kůň ideálně přežil? Jo a ještě, aby nebyl tlustej jako prase před porážkou😠? Mě z nich vodvezou, fakt že jo😄…

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.