Nudíte se? Kupte si minihorse, on vám tu zábavu vymyslí a nepotřebujete na to ani apku v telefonu😏! Přijdete si v pátek odpoledne pro koně do výběhu, nadšení, že je konečně pátek, s úsměvem od ucha k uchu. Váš malý kůň tam stojí a blbě čumí, přestože byl ještě ráno úplně normální🙄. Sice kouká, ale oko má zhnisané, jak zákon káže, vy koukáte svým okem do jeho oka, a vidíte jedno velký prd a kýbl hnisu🤮. Oko otevřené, nic doma nemáte, protože tyhle oční věci se nedají dlouho skladovat, že jo, tak vezmete to jediné co máte - Betadinu a to oko tím kolem dokola otřete, aspoň ty chlupy, oční víčka, zvíře se brání a vy vidíte, že nic nevidíte🙄. Vezmete To a prsknte To zpátky do výběhu. Ráno jsou chlupy zase slepený, ale oko vidoucí, zvíře se tváří jen mírně nablble. Odjedete (sem fakt musela), a když se odpo vrátíte, najdete zase kýbl hnisu a ve vnějším koutku něco, co tam podprahově nepatří, nevíte co to je, taháte za to a zvíře se brání a prchá před vámi. Tak zvíře zavřete do čtyř stěn, máte hysterický záchvat číslo 1 563, načež jediný normální člověk v baráku (máma) praví - no tak co, svařím heřmánek, prostě jí to oko tím polejeme, třeba dostaneme i trochu dovnitř a pak se uvidí🤒! Máčíme oko v heřmánku, hnis povoluje, kobyla drží jak přišitá k zemi a něco jí leze z oka ven, z vnějšího koutku taková žlutá věc, co jsem si myslela, že je to slepený hnis na řasách. Tže jsem jí z oka vyndala 5-6 cm dlouhý kus sena i s tou chocholkou na konci a jako bonus to tahala proti srsti (jakože z oka koukal konec tý chocholky a za ten já to držela a tahala)🤮Když jsem to vytahla jen to mlasklo, kobyla mi vrazila hlavu do klína (klečela jsem u ní), odrbala o mě zbytky hnisu a měla neskutečně vděčný výraz🙏. Včera už oko vypadalo OK, žádný hnis, jen zbytky toho zaschlého v chlupech, co se nám nepodařilo odstranit a podrážděné bělmo (to se dalo čekat). Ranní obsluha nehlásila žádný podezřelý stav. S vet konzultováno po tel., máme sledovat stav, zda oko není zakalené, nebo nějaké divné, což snad ne, tak doufám, že to bude OK🙏.
Tže, na náhubku se mi zvíře málem oběsí, do krmné sítě se zašprajcne hnátou, div si jí nezlomí, volně loženým senem se málem oslepí😠. Nechtěl by mi někdo říct, jaký je správný postup při krmení senem, aby to ten kůň ideálně přežil? Jo a ještě, aby nebyl tlustej jako prase před porážkou😠? Mě z nich vodvezou, fakt že jo😄…