- Příspěvek #176192
- Nahlásit
Lepší a i přesnější je nechat vyšetřit trus od tech slepic
Dobrý den, mám velmi laický dotaz. Vím, že z tepelně neupravených vajec hrozí nakažení salmonelou. Teď jsem si pořídil pár slepiček a nevím zda bych poznal, že zvířata tímto onemocněním trpí či jsou jen přenašeči. Jak moc je salmonela u slepic častá......? Děkuju.
celkem to nepoznáte, dospělá drůbež může být zcela bezpříznakovým bacilonosičem. případně ten paratyf udělá jednotlivé občasné úhyny nějakých oslabených kusů, s dosti všeobecným pitevním nálezem (prostě nějaký zánět)
ale je samozřejmě možné a technicky jednoduché a nepříliš drahé nechat si vyšetřit trus.
Lepší a i přesnější je nechat vyšetřit trus od tech slepic
bohemia.gall:Lepší a i přesnější je nechat vyšetřit trus od tech slepic
Salmonela u dospělé drůbeže není až tak nebezpečná, pokud se vejce tepelně zpracovávají. Její nebezpečnost je zejména při odchovu kuřat. Napadená kuřata mají malou šanci přežít. Proto v dřívějších dobá byly prováděny zdravotní vyšetření pro hejna slepic produkující násadová vejce v drobných chovech.
Můžete si nechat udělat výtěr z kloaky sterilním tamponem a odeslat do laboratoře, nebo odeslat jen trus. Salmonelóza ve vejcích je častěji u vodní drůbeže, hlavně kachen, které bývají latentním přenašečem bez příznaků nemoci. U hrabavé drůbeže bývá zelený, nebo bílý průjem.
věřte, že nebývá nic. bílý nebo zelený průjem je celkem všeobecný příznak slepice, co má zásadní problém - bílý když nežere (jsou to vlastně jen řídké uráty) a zelený když jí selhávají játra. no a paratyf u dospělé hrabavé drůbeže většinou zásadní problém nedělá, takže prostě neuvidíte nic.
no a na kuřatech zase taky nemusíte vidět průjem, ale rovnou úhyny.
Bodlinka to popsala naprosto přesně. Vždyť je také MVDr.
Myslím, že kdyz koupíte vejce, kuřata,slepice ze zdravého chovu, tak salmonela nehrozí..u mě už se vystřídalo xxx slepic i plemem a nikdy se salmonela neobjevila..vejce jíme syrová (takový utřený žloutek s cukrem, krémy😚),na měkko vařená a v pohodě…