»
Odpověď na příspěvek uživatele
Martin83 z 14.09.2026, 12:04:50
Úplně nechápu váš popis. A podle mě nevadí panenské dílo v TL, pokud ale nemáte tyto rámky do TL zásobní se zavíčkovanými zásobami, vystrojte TL až v časném jaru a ne teď. Pokud myslíte, že je dobré (já si to nemyslím) aby mělo vč pod sebou vzduchový polštář, dejte pd ně prázdný NN bez rámků.
Aby rychleji zjara obsadily TL je dobré jim vůbec nedát vysoký SR, podmínkou ale pak jsou odřezané rohy některých souší, hlavně ty zplesnivělé rohy, nebo zčernalé. Tam (asi 2-3 rámky s odřezanými spodními rohy, nebo jedním rohem) si zatím ještě slabé vč udělá první trubce. Rohy odřezávám tak 2-3, max 4 cm, to jim stačí a jakmile přijde větší potřeba trubců, musí do TL, protože jinde SR nemají. Vyzkoušeno a funguje to. Pravda, vyzkoušel jsem až letos, že nedostaly vůbec vysoký SR.
-------------------------
Když nemám staré N souše do TL. Nevadí tam panenské a s potmelenými okraji taky ne, se zplesnivělýmmi šputíky tvrdého pylu vadí, to včely nevyčistí! No a jak získat souše do TL? Rámek musí být vysoký 15 cm. Ze staré souše na vyvaření vytaháme mezerníky, nastavíme bajlák cirkulárky na 142 mm a opatrně podřízneme tak, že po bajláku jede HL rámku. Pak se jen přibije SL tlustá 8 mm a máme rámek se starou souší (lze i se zásobami, jen to člověka ohodí). Pokud chceme využít i spodní půlku rámku, pak je to složitější, má to 158 mm a my se musíme dostat zase na 142. Jen HL nebude standardní, ale zase tlustá 8 mm, ale nechaná v délce 415 mm. To, že bude nová HL tlustá jen 8 mm ničemu nevadí a pokud dělám nové N rámky, mají už HL jen 8 mm na výšku, jinak v medníkách musí být vše široké 25 mm a bez mezerníků.
Dávat do TL 11 rámků není chytré, krajní často jen nezplesniví, ale doslova shnijou!!!!!! Naopak, když dělám TL v září, TL má jen jakoby 10 rámků, tedy s od oka většími rozestupy a zadní krajní nedám vůbec a tak je tam jen 9 rámků. I kdyby vč v nějak strašně zesílelo v následujíím roce, tak si tam asi udělá divočinu. Nestalo se mi to zatím.
Kvůli fumigaci není ve VN od asi půlky září poslední rámek. Stejně by tam do jara zplesnivěl. Protože vnitřek mého úlu mám zdéli ne 405, ale 422(425) mm, umožní mi to "celý prádlo", tedy celý blok vysokých rámků odstrčit od přední stěny asi 15-20 mm, na mezerník by to bylo jen 10 mm a i to zvětšení té mezerky z 10 na asi 20 mm stačí na to, aby první rámek dole neoplesnivěl a nebo jen nepatrně. Zadní rámek tam od konce září není, vč vždy zimuje jen na 10 rámcích.
---------------------------------
Doufám, že je můj podrobný popis jasný, když ne, ptejte se. Doufám, že je jasné i moje zdůvodnění.
--------------------------------
Tady zopakuji, že úzká SL medníkových polorámků je nebetyčná kravina a SL musí být široká bezpodmíněčně 25 mm. Pd tlakem nízkonástavkových bludů jsem si nadělal několik tisíc N rámků s úzkou SL a vše pracně předělávám (už mám skoro hotovo) nebo rámky vyhazuji jen proto, že se už nevypaltá dát do předělání čas a energii, je lepší vyrobit nový rámek. Taky už u nových rámků mají všechny loučky tloušku jen 8 mm, spodní by stačila - a mám to u části medníkových rámků - tlustá jen 6-7 mm. PROČ? HL i SL medníkových rámků musí být široké 25 mm proto, že pak nedochází k prostavování pater vůbec a nebo nepatrně. A úzké obě loučky zavedli ti, co jen hloupě teoretizovali, že by zimní chumáč nepřešel přes vodorovnou mezeru mezi N patry a tak vymýšleli doslova kraviny a dělali psí kusy, aby to včely prostavěly. Boháč a jemu podobní vůbec neuměli včelařit a nevěděli, že vodorovná mezera nejen, že není pro zimní chumáč problém. Možná je i k něčemu dobrá. No a prostavěná = můstky na HL a SL znamená drcení včel po stovkách a tisících a to slušný člověk vědomně nedopustí! Viz moje vlákno o prostavěné vodorovné mezeře.
Na videích můžete všichni na první pohled po otevření úlu vidět, zda je včelař prase a blb a nebo se ke včele chová ohleduplně a umí myslet a tedy včelařit. Já nic víc vidět nepotřebuji a mám ABSOLUTNĚ jasno v první sekundě jak dotyčný sundá strop.