Aktuálně: 2 474 inzerátů • 292 960 diskuzních příspěvků • 21 477 uživatelů

Skvělá funkce 15 cm TLumiče u 39x24x11

⋮
Tom50
Tom50 04.05.2024, 21:21:25 xxx.xxx.139.252

Před měsícem (34 dní) jsem spojoval dvě vč. Na nejslabší 24, která ještě nebyla na plném plodišti, bylo to slabé a dokonce jsem tam dnes našel ještě jeden rámek oddělný blinovkou, přišlo nad mřížku celé plodiště 39x30 s osmi rámky. Usmrtil jsem matku u zaostávajícího vč a spojil naostro. Dneska jsem zjistil, že jsem dal špatně mřížku a ta byla o asi 10 a na druhé straně o odhadem asi 15 mm stranou a tak matka mohla nahoru do vysokého prostoru. Protože na 24 (ale už to mělo TLumič) přišlo plodiště 30, logicky by si měla matka vybrat vyšší prostor. Tím spíš, když v něm byl cizí plod. Nestalo se tak. Došla nahoru zaklást trubčák a zase se vrátila dolů. Přesto, že “domácí” vč 24 nebylo na plném počtu rámků, držela se na 24. To mi nedalo a tak jsem vlezl do TL. Tam jsou 4 dělničí rámky ze šesti od loučky k loučce plné dělničího plodu a stejně tak 4 trubčáky. Trubčák (TL dělaný 25.3.) dostaly  jeden hotový a 3 postavily. Pozoruhodné je, že zde nebyl ani náznak rojové náoady ani stavby misek. 

Za celý svůj život do roku asi 2010, kdy jsem přešel plně na metodu Blaník s TL jsem nezažil, že by matka, když mohla zdrhnout do medníku, by do něj nepřestěhovala plodové hnízdo. A aby nevyužila dokonce vyšší nástavek než kde bydlela, tak to už vůbec. Jediné rozumné vysvětlení je, že to způsobil TLumič.

Rámky s medem z neplánovaného celomedníku 30 vytáčet nebudu, v rámcích je určitě dost zimních zásob. Těmito rámky pokrmím oddělky místo dokrmování cukerným roztokem. Plemenáče jsem si dělal sám a vůbec nemají možnost krmení, vždy dostávají medové rámky, protože med dělá včely a teprve včely, ŽIVÉ, KTERÉ NEUHYNOU, můžou dělat med.

Při metodice Blaník s využíváním TL jsem na stanovišti se 13 vč (4 vč 30 a 9 vč 24) u jediného vč 39x30x11 se dvěma medníky 39x15 objevil tři zakladené misky se stojícím vajíčkem. Myslel bych si, že po 10 dnech zimy a mrazů se bude chtít všechno rojit. Nevím jak komu, mě ne. Taky bych si myslel, že se budou chtít víc rojit 24. 

⋮
drvodelkafialova
drvodelkafialova 05.05.2024, 10:40:01 xxx.xxx.171.178

Já hlásím jedno vyrojené včelstvo. Mám všechna včelstva na 3nástavcích 39x24, jen 3 s medníkem 39×15. Vyrobila se jedna matka a uletěla bohužel.

⋮
Martin83
Martin83 08.05.2024, 19:13:17 xxx.xxx.179.2
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 04.05.2024, 21:21:25

Zdravím Vás.

Chtěl bych se vás s dovolením zeptat na jednu věc. Spojené včelstvo, které bylo bez matky si ji samo vychovalo z nouzáků, matka se oplodnila a zhruba týden spětně začala klást. Jelikož včelstvo již z jarní snůšky nepřinese nic (není v takové síle) je teoretická možnost, že by mohlo být v síle když nastane snůška z medovice. Problém je ale v tom, že včelstvo nemá TL. Zajímalo by mě, jestli může mít absence TL vliv na udržení matky ve VN a zdali můžu použít metodu vystrojení prvního medníku bez použití mřížky? Vím k čemu TL slouží i jak mám vystrojit první medníkový nástavek kdyby jste mě náhodou chtěl zdrbat😉, že to tady nečtu a nemám to nastudováno🙂. Děkuji vám za trpělivost i za případnou odpověď.

Přeji hezký večer.

S pozdravem.

Martin 

⋮
Tom50
Tom50 08.05.2024, 21:39:37 xxx.xxx.139.252

Nechápu úplně přesně, nač se ptáte. Ale. Pozapomněl jste na metodiku původního univerzálu s pevným dnem, co měla máma v mém dětství. Úl 39x30x12 se vyráběl sériově. Měl jen nízké medníky 39x14,4x11, dávalo se ale jen 9 nízkých rámků, tedy s většími rozestupy. Tak polopatě, to je první finta aby matka nahoře nekladla. První medník v roce se dával bez mřížky. Protože dole bylo o jeden rámek víc a ten byl stavební a před ním byl ještě jeden stavební, asi půlka plástu, pak mělo vč trubčiny dost a spolu s tím, že se do medníku nedala žádná možnost stavby - to by udělaly trubčinu, matka by tam došla zaklást trubčinu a už by tam kladla i dělničinu - vzpomínáte? (Píšu to snad podesáté!!!!) No a tohle je druhá finta aby matka nekladla v medníku - nesmí se dát volná stavba. Původní univerzál měl pevné dno a tedy nemohl mít a tedy neměl žádný TLumič. Přesto popsané dvě finty fungovaly z asi 90-95%. Ale některé matky to nepochopily a došly zaklást na prostředních polorámkách malé půlměsíčky dělničiny nad dolní loučkou polorámků. Tak 1-3 rámky a to se dalo přežít.

To znamená, že TL není nezbytná podmínka. Ale do dneška jsou vyšlechtěné mnohem výkonnější Kraňky, než ty co přišly v roce 1967 a tak je možné, že vaše vč nahoře trochu dělničiny zaklade. Snad je kvůli tomu nevysíříte, že ne. Když zakladou, pak ty souše půjdou do KK a pak další rok do TL. 

Brzy vám to začne do sebe všechno zapadat, neznám nikoho, kdo by se připravil tak důkladně jako vy. 

⋮
Tom50
Tom50 30.06.2026, 21:09:56 xxx.xxx.139.237

Mám nový poznatek s touto mírou  - 39x24x11 ovšem v systému Blaník, neboli systém Dadant s TLumičem a dám ho do tohoto vlákna.

Jinde jsem tvrdil, že nevěřím na jarní TV aniž by se to zvrhlo na vyrojení. U několika vč jsem to risknul, 3 z 5 se vyrojila. Ovšem jedno, které se nevyrojilo, kvůli výměně zaostalo, proto mělo jen jeden NN a chvíli se tam neplodovalo než se oplodnila nová matka. Patrně měnili minutu po dvanácté a stará asi zakladla misky a uhynula. Jarní snůška v plném proudu a tady se holt měnila matka a aby se neřeklo, dostaly NN 15. Daly ho a tudíž daly 15,5 kg medu a zeslábly - porojevila se plodpauza. 

Tím se stalo, že jsem to zanedbal a staral se o nadějnější. Do dneška to mělo jen jediný NN 15. Tak je narvaný medovicí. V plodišti se ploduje na 3 rámcích z 11 dělničáků, zbytek je ubitý medovicí a pylem, leos postavené M všechny zamedovaly.  TLumič je našvihnutý plodem, kromě krajních jsou všechny dělničáky plné plodu před vylíhnutím, dolíhávají se trubci a ihned to zalévají, zamedovaly i oba krajní dělničáky v TL. S medem ve vysokém díle, ne vše vysoké je panenské, jsem z nich dnes vybral odhadem 16 kg z NN + 12 kg ve vysokých rámcích. To znamená lazar, oslabený jarní TV, dal do dneška (snůška je mizivá a stěží se zberchá) asi 43 kg.

Vedlejší vč, jiné než jsem nafotil muinulý týden (fotky vkládal JirkaP), dalo v první snůšce 2 bedny 15 jarního medu - 31 kg a dnes 2 bedny 15 + 1 bednu 11 + 4 celorámky z plodiště, úhrnem asi 15,5 + 15,5 + 11 + 8 = 50 kg. Myslím, že na jedno vč celkem asi 80 kilo je celkem slušný výkon na Adamce, co říkáte? A dělá to jen a pouze TLumič + na med pouze nízké bedny s panenským dílem. Mimochodem toto vč dalo ještě oddělek, který je dnes na “plným prádle” a nekrmil jsem mu ani deko cukru.

Snůška nekončí, dnes jsem si všiml, že na stan odkud popisuji zážitky - R - kvete lípa, úly jsou ubité pylem z ní. Dám sem vědět, zda ještě něco bude, ale moc tomu nevěřím. 

Bohužel tyhle výsledky jsou jen u několika málo včelstev, jinde to není tak jiskrně oslnivé ani náhodou. Ovšem takovéhle koně velmi zvedají - každý rok jsou to koně jiné - celkový průměr. Za celý život jsem nepřišel na to, jak chovat jen ty “koně” 😀😉a nezdržovat se průměrnými. Jsem ateista, ale děkuju Bohu, že jsem se letoška dožil.

⋮
Martin83
Martin83 14.09.2026, 12:04:50 xxx.xxx.53.221

Zdravím.

Ze zvědavosti jsem  rozebral TL asi dva týdny zpátky u toho včelstva co se mi vyrojilo a teď je bezmatečný lazar na zrušení. TL jsem přidával po proletu na jaře asi začátkem března. Zjistil jsem, že postavilo jen 1/2 z každého ze dvou 15ctek SR trubčiny. Do dvou nízkých souší dalo něco málo pylu cca na prostředku průměr kružnice max. 10cm. V ostatních souších nekladlo a zbytek SRámků byl nepostavený. Našim cílem je, aby včelstvo “obsadilo ” TL čím nejrychleji podle mě tomu moc nepomáhají ani ty panenské rámky z medníků jejichž okraje bývají potáhnuté propolisem a jak je známo matka do nich nerada klade i větší mezery mezi rámky. Vím, že se má TL vystrojovat buď poškozenými rámky z medometu, nebo rámky které byly zakladeny. Letos zkusím u dvou včelstev pokusně vystrojit u jednoho  jeden TL s oškrábanými buňkami a rozteč mezi rámky na klasický mezerník a dám tam 11 rámků a u druhého  dám místo souší mezistěny samozřejmě kromě nízkého hotového trubčáku alespoň budu vidět kolik jsou toho schopny postavit v nejchladnější části úlu.

⋮
Tom50
Tom50 14.09.2026, 13:21:50 xxx.xxx.139.230
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 14.09.2026, 12:04:50

Úplně nechápu váš popis. A podle mě nevadí panenské dílo v TL, pokud ale nemáte tyto rámky do TL zásobní se zavíčkovanými zásobami, vystrojte TL až v časném jaru a ne teď. Pokud myslíte, že je dobré (já si to nemyslím) aby mělo vč pod sebou vzduchový polštář, dejte pd ně prázdný NN bez rámků.

Aby rychleji zjara obsadily TL je dobré jim vůbec nedát vysoký SR, podmínkou ale pak jsou odřezané rohy některých souší, hlavně ty zplesnivělé rohy, nebo zčernalé. Tam (asi 2-3 rámky s odřezanými spodními rohy, nebo jedním rohem) si zatím ještě slabé vč udělá první trubce. Rohy odřezávám tak 2-3, max 4 cm, to jim stačí a jakmile přijde větší potřeba trubců, musí do TL, protože jinde SR nemají. Vyzkoušeno a funguje to. Pravda, vyzkoušel jsem až letos, že nedostaly vůbec vysoký SR.

-------------------------

Když nemám staré N souše do TL. Nevadí tam panenské a s potmelenými okraji taky ne, se zplesnivělýmmi šputíky tvrdého pylu vadí, to včely nevyčistí! No a jak získat souše do TL? Rámek musí být vysoký 15 cm. Ze staré souše na vyvaření vytaháme mezerníky, nastavíme bajlák cirkulárky na 142 mm a opatrně podřízneme tak, že po bajláku jede HL rámku. Pak se jen přibije SL tlustá 8 mm a máme rámek se starou souší (lze i se zásobami, jen to člověka ohodí). Pokud chceme využít i spodní půlku rámku, pak je to složitější, má to 158 mm a my se musíme dostat zase na 142. Jen HL nebude standardní, ale zase tlustá 8 mm, ale nechaná v délce 415 mm. To, že bude nová HL tlustá jen 8 mm ničemu nevadí a pokud dělám nové N rámky, mají už HL jen 8 mm na výšku, jinak v medníkách musí být vše široké 25 mm a bez mezerníků.

Dávat do TL 11 rámků není chytré, krajní často jen nezplesniví, ale doslova shnijou!!!!!! Naopak, když dělám TL v září, TL má jen jakoby 10 rámků, tedy s od oka většími rozestupy a zadní krajní nedám vůbec a tak je tam jen 9 rámků. I kdyby vč v nějak strašně zesílelo v následujíím roce, tak si tam asi udělá divočinu. Nestalo se mi to zatím.

Kvůli fumigaci není ve VN od asi půlky září poslední rámek. Stejně by tam do jara zplesnivěl. Protože vnitřek mého úlu mám zdéli ne 405, ale 422(425) mm, umožní mi to "celý prádlo", tedy celý blok vysokých rámků odstrčit od přední stěny asi 15-20 mm, na mezerník by to bylo jen 10 mm a i to zvětšení té mezerky z 10 na asi 20 mm stačí na to, aby první rámek dole neoplesnivěl a nebo jen nepatrně. Zadní rámek tam od konce září není, vč vždy zimuje jen na 10 rámcích.

---------------------------------

Doufám, že je můj podrobný popis jasný, když ne, ptejte se. Doufám, že je jasné i moje zdůvodnění.

--------------------------------

Tady zopakuji, že úzká SL medníkových polorámků je nebetyčná kravina a SL musí být široká bezpodmíněčně 25 mm. Pd tlakem nízkonástavkových bludů jsem si nadělal několik tisíc N rámků s úzkou SL a vše pracně předělávám (už mám skoro hotovo) nebo rámky vyhazuji jen proto, že se už nevypaltá dát do předělání čas a energii, je lepší vyrobit nový rámek. Taky už u nových rámků mají všechny loučky tloušku jen 8 mm, spodní by stačila - a mám to u části medníkových rámků - tlustá jen 6-7 mm. PROČ? HL i SL medníkových rámků musí být široké 25 mm proto, že pak nedochází k prostavování pater vůbec a nebo nepatrně. A úzké obě loučky zavedli ti, co jen hloupě teoretizovali, že by zimní chumáč nepřešel přes vodorovnou mezeru mezi N patry a tak vymýšleli doslova kraviny a dělali psí kusy, aby to včely prostavěly. Boháč a jemu podobní vůbec neuměli včelařit a nevěděli, že vodorovná mezera nejen, že není pro zimní chumáč problém. Možná je i k něčemu dobrá. No a prostavěná = můstky na HL a SL znamená drcení včel po stovkách a tisících a to slušný člověk vědomně nedopustí! Viz moje vlákno o prostavěné vodorovné mezeře. 

Na videích můžete všichni na první pohled po otevření úlu vidět, zda je včelař prase a blb a nebo se ke včele chová ohleduplně a umí myslet a tedy včelařit. Já nic víc vidět nepotřebuji a mám ABSOLUTNĚ jasno v první sekundě jak dotyčný sundá strop.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.