Však Kosičky teď vyprodávaly državu právě kvůli přestavbě technologie z klecí na podestýlku, takže výrobní kapacity zjevně budou. Pokud se pokles výroby vajec někde projeví, tak leda v obsahu vajec v zpracovaných produktech, kde každá položka je držená na minimální hodnotě, tak se konečně místo vajec do křehkého pečiva začne dávat sliz od slimáků a bude klid.
Uživit se dá krásně hlavně chovem exotických zvířat, terarijních a ptactva. V ČR je dost takových chovatelů ale rozhodně to není zadarmo. Je to vykoupené časem, nesrovnatelně víc času než jen 8 hodinová směna ve fabrice ale ano, člověk dělá co ho baví ale musí se kolem toho motat celý den, žádná dovolená neexistuje. A také to nepřijde z čista jasna, že si řeknu budu se tím živit. Jsou to roky zkušeností, bez nich a bez citu ke zvířatům to nelze. Gabon.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 06.12.2025, 16:51:20
naprosto mizernou. to znamená, že musíte každý týden prodat 11 proložek. to je příliš velké množství na sousedy a blízké okolí a zase ne tolik, aby se vám vyplatilo s tím objíždět trhy. a jakmile si naučíte nějaký lidi na tohle množství, přijde listopad a vejce mít nebudete.
nosnice na vejce se vyplatí tak od dvaceti tisíc. od třech tisíc, pokud je to bioprodukce a umíte to prodat za nějakou cenu, jako pan Dvořák, ale na to už je potřeba docela obchodní talent.
Ve vedlejším vlákně píšu - kozy jsem mohla chovat jen dokud jsem měla zaměstnání, abych je uživila 😄 Měli jsme před lety ( mnoha) rybičky. Sem tam to něco dalo, ale to už je pasé.
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 06.12.2025, 19:16:04
Když mi bylo cca 10-12, ancistrusi odchovali asi 40 mladých. Nikdo je nechtěl. Nakonec se mi podařilo je darovat do akvaristiky, pán se tvářil, jakou mi dělá službu, a obratem je prodal za trojnásobek než co jsem za ně chtěla já. Od té doby jsem se neodvážila v akváriu cokoliv odchovat pokud tam zároveň není něco, co bude přebytky žrát. 🙃
Překvapivě výdělečné byly strašilky. Ne že by se s tím šlo uživit, ale financovaly mi krmení pro ostatní zvěř.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 06.12.2025, 16:51:20
Podle mě to celkem rentabilní je, 50 slepic při užitkovosti 70 procent, vám dají ročně 12 775 vajec x 6 Kč, je 76 000 - 30 000 směs a jste na 46000 čistého, to na málokterém zvířeti uděláte.
padesát slepic je zrovna takové blbé číslo, že už s tím prodejem máte docela práci a ani ty slepice se neobstarají tak nějak mimochodem, takže kolem toho dost lítáte a když se to teda podaří
máte z toho necelé čtyři tisíce čistého na měsíc, kvůli kterým si ještě děláte daně (a utratíte ještě za podestýlku, vybavení, vitamíny….)
Hodně bude záležet na počáteční investici. Nemůžu 50 slepic vysypat jen tak na zahradu. Ani do stodoly. Představu kolik práce kolem 50 slepic je - tak tu nemám. Co udělají slepice s pozemkem - tak to vídám, nic hezkého to není. Většinou jich ani nebývá 50. Prodej bych si představit uměla - spolupracovník na velkých firmách - úřadech, školách - by byl základem, cca 50 denně ( možná špatně počítám), to by neměl být problém.
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 07.12.2025, 14:01:59
spolupracovník, se kterým se podělíte o ty tři tisíce v čistém? to asi ne, že
do jídelen to nedostanete bez třídičky jen tak ze dvora. jedna osoba si může vzít maximálně dvě proložky. potřebujete prodat 11 proložek týdne. když ponesou. v zimě neponesou, takže se vám pracně získaný odbyt zhroutí.
Na jídelny jsem nemyslela, ale taková radnice plná kanceláří, každá plná bab……atd. A se závozníkem bych se nedělila….ten by byl jinak zainteresován. Ale nebudu se hádat, nikdy jsem neměla slepici ani jednu. A vlastně ani nevím, jestli to co šlo v devadesátkách, šlo by ještě dnes.
A určitě to se slepicemi nebudu zkoušet - takže nic.
Když se ke slepicím ještě vrátím, tak co znám, tak slepice na dvoře dávají ten užitek, že se vejce nemusí kupovat, a něco se prodá. Ale to se dá těžko nazvat přivýdělkem, i když větší rodině to jistý užitek dá. A navíc ví, co jedí.
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 07.12.2025, 14:32:00
No, pokud je závozník z rodiny… podestýlku máte z nasušeného listí, kurník s oploceným výběhem z dědictví, pšenku z pachtovného, jste v důchodu, čas máte, práci počítáte za zdravý pobyt na čerstvém vzduchu… lepší než posilovna, no.
Ale kolik lidí to tak má?
Já kdysi chovala slepice pro kolegyni alergičku. Nemohla jíst vejce z obchodu, ryby a milion dalších věcí. Krmili jsme slepice lněným semínkem (nejen tím, samozřejmě) kvůli vyrovnání mastných kyselin. Ta nám dávala 6 Kč za vejce, když v obchodě stála 2 koruny 30. Chápala, že krmit slepice podle jejích instrukcí holt něco stojí. A pro ni to byla jediná vejce, která mohla jíst.
Nezbohatla jsem na tom, ale jo, to mi i něco hodilo bokem. I s tím přikrmováním lněným semínkem.
Slepice mám a vajíčka ze dvora prodávám, jednu dobu na nějaký čas jsem jich měla přes 30 a to se fakt spíš nedalo. Je to jak psáno výše, u nás je hodně chat a chalup, takže odbyt přes léto není problém, pak přijde říjen a nevíte co s vejcema, takže jim je akorát házíte zpátky k žrádlu, pak prosinec, všichni chtějí vejce na vánoce, ale slepice přepeřují a nenesou a celou tuhle dobu samozřejmě se ty slepice musí krmit a obskakovat až do jara, kdy v podstatě minimálně do dubna je odbyt skoro na nule, fakt si nedovedu představit, že by se na tom dalo doma vydělávat s pár desítkama slepic.
Fuj, tam mělo být. A lekla se orionka, že to dělala s kozama úplne blbě, když jim kupovala oves, otruby, řepné řízky, vojtěškové úsušky….když trávy tady je všude kolem dost. V zimě jsme chodily (já a kozy) do lesa na ostružiní - to je zelené celou zimu, a pupeny z padlé olše - ňamka. Jehličí z kácených smrků i jedlí. Turistika v létě v zimě. Měly pestrý jídelníček, byly zdravé a měly výborné mléko. (S velkým stádem by to nešlo, měla jsem jen 4 matky a s kůzlat jich bylo nejvíc 11.)