Aktuálně: 2 620 inzerátů244 868 diskuzních příspěvků18 792 uživatelů

Velký test Blaníku v podmínkách Panonské pánve

MS (neregistrovaný) 14.09.2024, 07:45:17 xxx.xxx.174.151

Už se to to vykašlete. Pojďme k věci. Takže teď na podzim podhodím MV s medem (v případě DTL), nebo oddělím igelitovou folií od VN (HTL), v předjaří dalšiho roku z MV udělám přeskupením DTL nebo HTL. Plodiště nechám teď tak jak jsou (7-8 VR). Česna nechám vlevo z pohledu za úlem zhruba 20 x 100 mm. Nic víc teď dělat nebudu. Je to správný postup?

Tom50
Tom50 14.09.2024, 11:30:06 xxx.xxx.139.241

Ne!

TL je to až tehdy, kdy obsahuje asi 20-25 dm2 možnosti stavět trubčinu a tyhle N rámky nesmí být u sebe a nesmí být jako krajní. Tohle ale uděláte až když přijde čas z původních KK (trvám na správné terminologii) vytvořit TL, v tomto případě DTL. Ta chvíle je každý rok jiná a je někdy po třešních a nebo i před nimi a nebo v nich. Protože je to DOLE, tak zachlazení dělplodu nehrozí a nevadí třeba o pár dní předsadit. Ony se tam stáhnou až dorostou. Toto ale platí jen u dolního tlumiče!!

Prostě nejjednodušší a nic se nezkazí je dělat DTL ve chvíli, kdy je plný VN. V ten den se zruší vysoký trubčák a nebo asi za max týden a vč má možnost chovat r trubce jen dole. U vás bych dopori učil 3 SR  = asi 21 dm2.

Tohle mi na vás není jasné a zastavím se tu. Poněkolikáté píšete u desetirámkového Langu o 7-8 vysokých plástech. To byste ale potom omezoval matky na malý počet plástů, ty by byly nuceny zakládat na rámcích víc plodu a méně medu a pylu a udělal byste ze vč podtržené vystresované ubožáky. Neměřil jsem, mám za 60 let myslím dobrý odhad a tak dávejte vy a i ostatní pozor. V systému Blaník je na 30 stejně silné vč jako na 24 a nebo je 24 max o 10% slabší, míéně početné. Ovšem 24 nemá na vysokém díle skoro žádný med a nebo vůbec žádný med. 24 má 103 dm2, třicítka 129 dm2 a vaše Superjumbo 146 a tudíž tam bude na vysokých rámcích víc medu než na Blaník 30. Jinde jsem mnohokrát vysvětloval, že meta je 150 dm2 ve VN a že proto Řeháček vymyslel blbost na 13 rámků 39x30 aby dodržel nutnou výšku max 30 cm a vzdal se tím jednou pro vždy lepší orientace rámků na TS a hlavně univerzálnosti (tu Lang stejně nemá - není čtvercový). Sedláček aby dodržel čtvercovost u míry 39 a chtěl taky 150 dm2, musel porušit svatou výčku 30 cm u vysokého rámku. Píšu to potolikáté, že je mi už trapně za všechny, co to furt nemůžou pochopit!

Polopatě:

Řeháček (Eurodadant)   39x30x13 = 152 dm2

Sedláček                              39x34,7x11 = 149 dm2

Blaník 30                              39x30x11 = 129 dm2

Adamec                                39x24x11 = 103 dm2

B nebo Optimal                42x27,5x10 = 115 dm2

originál D-B                        43,5x30x12 = 157 dm2             tato míra je také Mnogokorpusnyj

Superjumbo                       44,8x32,6x10 = 146 dm2          

--------------------------------------

V případě ponechání KK nad VN se nedává igelit před zimou, ale až při předjarním zužování. Škvíra se udělá vepředu, to znamená blíž k česnu. Pokud mají vaše úly česno uprostřed, musíte  ho udělat u strany a sice levé z pohledu za úlem a tudíž napravo při pohledu zepředu. Mezerka se vynechá na jeden rámek a tudíž necháme volnou uličku mezi rámkem a přední stěnou úlu a jednou meziplástovou uličkou. To se ale dělá až na jaře. Přesněji koncem února nebo začátkem března (Sibiř, u vás určitě ten únor). Najděte si tady vlákna kde vše podrobně vysvětluju. Nejsou to krátké texty, stačí jednou přečíst, POCHOPIT a vrýt do paměti a je navěky pokoj a už se nic dlouhého číst nemusí. Dlouhé je to proto, aby to nedávalo možnost více výkladů podle umělecké tvořivosti českého včelaře, která je bezbřehá!

To znamená. Zúží se na obsednuté rámky a komora je jedna (U Eurodadantu je česno uprostřed a komory a tedy i blinovky dvě = z každé strany jedna - nebetyčná kravina!!!!)

Při komorování se v této první fázi nepoškrábou víčka zásobáků. Jde jen o zmenšení prostoru, který si vč může vytopit a nastartuje si jarní rozvoj, ale hlavně se samo zbaví nosema apis. Samosebou se musí pohlídat aby mělo zásoby a to je u Adamce a Optimalu někdy problém. Ovšem na velké míře 39x30 to v této fázi většinou nehrozí a když, tak jen u TS. U D-B tuplem ne a tudíž u Superjumba také ne.

Celý rok je nutné staré rámky dávat dozadu a mladší a mladé kupředu. To ale neplatí s krycím rámkem, s tím se nehýbá také několik let. Nesmí být panenský nebo jen jednou zakladený, studený. Musí to být tmavěji žemlová souše, nejhezčí co v úlu je. Celoroční snaha o staré rámky v zadu jsou jediným a prazákladním požadavkem na obměnu díla. Vysoké rámky se nikdy nevytáčejí a tudíž by nikdy nebyly bez zásob a plodu a nešlo by se jich zbavit. Jenom komora je jediná šance aby v nich nebyl plod - už před zimou a krmením na zimu jsou na konci a tak v nich není poslední plod a tak na nich chumáč nezasedne a pak se dají lehko oddělit blinovkou. V komoře je později vč vyčistí a jdou na vyvaření. Kdo nehodlá zužovat neobmění vysoké dílo! Kromě jiného.

-----------------------

Takže. Vy nyní máte Superjumba 32,6 s pouze 7-8 rámky. Na nich KK 15,9 s medem a asi tedy také 7-8 rámky. Bylo by dobré prázdný prostor něčím vyplnit, není to ale nutné, já mám kupříkladu vyndané poslední vysoké rámky už od září aby bylo kam dát fumigační knot. A vč tak vyzimují. Jestli mám ale například záložní matku na 6 rámcích, nenechám volný prostor pro 5 rámků.

Teď mě napadá, možná nemáte na vysokých rámcích s plodem žádné zásoby protože OP. Pak pokus s Blaníkem odložte o rok.

Ano, přehlédl jsem ta česna, že o nich píšete a to máte správně. Jen je včas zajistěte proti hlodavcům.

Napadá mě. Já bych na vašem místě asi zvolil rozdělení na sudá lichá počítáno z pohledu ze zadu od leva do prava (nebo jak kdo chce, píšu jak počítám já). A tak bych zkusil horní a dolní KK. Za mě tvrdím, že dolní KK je vždy lepší a důvody proč přecházím na horní jsem vysvětlil - stáří a úbytek sil.

Pokud jste vy a nebo kdokoli další i přes podrobný popis (nebo právě kvůli němu) něco nepochopil, proboha nestyďte se nikdo zeptat!

MS Vy využijte potenciál SJ a faktu, že i když sice SJ porušuje magickou hranici výšky rámku 30 cm, máte šanci nevýhodu proměnit ve výhodu a současně to nepodcenit a být si vědom faktu, že je váš rámek o málo, ale vyšší než je optimum pro včelu medonosnou v Evropě a Asii od polárního kruhu po subtropy. Všude 30 cm. Já za to nemůžu, jen vám sděluju fakta.

Martin83
Martin83 14.09.2024, 12:56:01 xxx.xxx.124.223
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 14.09.2024, 11:30:06

Dobré odpoledne.

Já mám ještě u dvou včelstev trubčáky na 10 pozici čili poslední rámky v nichž jsou zásoby pak tam mám krmítka. Ty půjdou jako první za BP k poškrábání k “podněcování” na jaře. Poté z nich “vyrobím” nízké rámky do DTL na všechny 3 včelstva co mám, abych nalákal matku dolů čili v každém DTL bude po jednom trubčáku z loňska. DTL vystrojím až budu mít plný VN? Uvažuji správně? Jsem zvědavý kdy budu mít plný VN v mých podmínkách. Snad mi to půjde jako vám a budu mít náskok před ostatními. U nás se snad ani nikomu nesnilo mít med z třešní a myrobalánů. Respektive bych řekl, že to tady v životě nikdo neměl!! Nebylo by dobré na to použít vaše nízké medníky?

Tom50
Tom50 11.05.2025, 09:20:12 xxx.xxx.139.254

Tak nevím, zda se M.S. odhodlal k zamýšlenému testu metody Blaník.  Nic o tom nepíše.

Pro pana Malinu:

Uvažoval jsem opět nad vaším Superjumbem. NN 159 má 71 dm2, Blaník 64. Blaník VN + NN dává dohromady 193 dm2, SJ 217 dm2, je tedy výrazně větší. To se mi jeví jako nevýhoda už u Blaníku 30, ideální se to zdá když se Blaník uplatní u 24 s medníky 15, pak to je dohromady 167 dm2 a to se mi jeví jako vhodnější. Ale 24 prostě dělá menší včelstva, vč se přizpůsobí. 

Z mých předchozích vět by se mohlo zdát, že větší úl = silnější (větší) vč. Není tomu tak vždy, jen některá vč využijí potenciál větší vysoké míry a jiná méně. Většinou sama vč ukazují, jak velká chtějí být. Projeví se to tím, že nepostaví a hlavně nezakladou všechnu trubčinu i když jí postaví. Původní metoda Blaník předpokládala 6 polorámků pro stavbu, praxe ukázala, že stačí 4. Nevím pane Malino kolik jste dal do svých SJ dolů SR, prosím o váš referát. Bohužel jste měl už zlikvidovat vysoké trubčáky (to je moje modifikace původní metody Blaník, která likvidaci vysokých trubčáků předpokádla až koncem května). Moc na likvidaci VD pomocí likvidace zavíčkované trubčiny nevěřím a nevěřím hlavně na zhoubu VD. Ale tady se dílčí ozdravný zásah, jako sekundární efekt, který nic nestojí a nezdrží, přímo nabízí, co myslíte?

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.