Nejlepší řešení pro odchov housat je postavit poradny husnik…žádné budky..musíte počítat s tím ,že husa potřebuje pěkné hnízdo,nejlépe ve větším prostoru,protože až se vylíhnou housata, potřebují větší , suchý prostor, kde pro ně musíte umístit nádoby s krmením a vodou..housata nemůžou zmoknout a prostydnout..já mám husník 3x1,5m X2 m vysoký(ještě lepší by byl větší)..velké okno, dveře, dobře zastřešený…housata s husou husami, jsou v suchu a teple..na noc se zavírá proti predátorům…udělám nějakou fotku…
Jaké nejlepší podmínky vytvořit chovnému hejnu (1houser 2husy) na přírodním rybníku cca. 2500m2 s možností příbližně stejně velké pastvy.
Jak má vypadat hnízdní prostor,a nebo to mohou být samostatné budky.
..máte kůlnu, chlévy?..jestli ano, tak nejlepší husám pořídit , vytvořit,hnízda tam..tam , v bezpečí,by to bylo ideální..i ta bouda , budky, s hnízdem ,by byly nejlepší..
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 08.01.2025, 09:22:51
Zdravím. Za sebe přikládám foto nyní budovaného provizorního husníku - zázemí pro zabezpečení chovného páru (u mě husa česká) + budoucího odchovu. Ještě plechy na střechu a nějaké opláštění boků proti průvanu, a to zásadní bude víceméně hotovo. Extrémům počasí a nočním predátorům vzdorné.
Další fotku hus (pomořanských) na hnízdech v zázemí jsem drze ukradl z interátu na bazoši; ilustruje věc výborně. Tuluské husy však - údajně - ne všechny mají zachovanou kvokavost, i ty co ano, pak prý kvůli své velikosti a nemotornosti mohou vejce poškodit, a celkově se jedná o - na stravu i počasí vzdornost - choulostivější plemeno. Pořád jsou to ale husy, takže úplně z cukru nebudou.
S tím rybníkem počítejte také s tím, že přirozeně budou chtít trávit noci uprostřed vodní plochy, a naučit je chodit do zázemí půjde až skrze trénink na žrádlo. A ideálně je mít zprvu zavřené v husníku jen s drobným výběhem před ním, a teprve po navyknutí jim zpřístupnit i zbytek výběhu. U známé jsem takto loni pomáhal konzultovat záležitost, že nově přivezené husy jí zdrhly hned na dvouhektarový rybník, který odmítaly opustit a chytnout nešly. Jejich provoz na rybníce byl přitom součástí budoucího plánu, leč až v moment, kdy budou naučené spořádaně na pokyn napochodovat zpátky do zázemí…
díky za cenné rady a ten váš husník je parádní a ty housátka. Husy seděli takto ve třech u sebe jak mají housata ? Nerušili se navzájem když chodili ven ? A neměli problém se vrátit do svého hnízda a ne k sousedce ?
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 09.01.2025, 11:12:34
No, v textu předešlého příspěvku píšu, že zrovna tuto foto, s pomořanskými husami s housaty, jsem převzal z inzerátu jiného chovatele. Ale jinou tak pěknou jinou ilustrativní foto jsem dosud neviděl, proto jsem si ji uložil. Takže bližší info nenabídnu.
Sám ve vlastním chovu hČ právě nechci nic riskovat (i v rámci plemenitby a kontroly do chovu nově zařazovaných jedinců) a pro tok, sezení a odchov housat má každá samice vlastní zázemí, husník a housera.