Také mám rajčat od začátku srpna mnoho, ale stíhám konzumovat, něco si bere mamka, rajčata naštěstí do ní dostanu 🙂 Dneska k obědu mám v práci taky šopák 🤗
Hnědka pojala to kvokání velmi poctivě a kvoče již třetím měsícem, takže jsem se rozhodla, že půjde pod nůž, aby darmo nežroutila přes zimu. S ní asi půjdou nějaké další kousky, které vyhodnotím jako nenesoucí. Mám momentálně 3-5 vajíček denně od 10 soudružek, a to mi sice stačí, ale živit další půlku hejna přes zimu mi je zbytečné, tak to nějak zredukuji.
Máme novou udírnu a chlap tuze rád udí, takže soudružky se půjdou ohřát. Musím je ale naložit před uzením a nemám s tím zkušenosti. Máte někdo nějaký recepis na osvědčený lák? Děkuji 🙂
Já bych ji nechala, pro těch pár zrn by mě neubylo, hlavně proto, že sedí celé dny v kukani a ven jde jen pojíst, popít, pokakat… Tak toho moc nesní. Ale jednak blokuje jednu kukaň a druhak je prostě nemocná, to tak je, má asi nějaké nádory nebo cysty a kdo ví, jak jí je, krom toho, že se jí zbláznily hormony a sedí a kvočí. Tak se patří ji picnout. Navíc ji nic pěkného nečeká, bude zima, hnusno, kdyby bylo v předjaří, řeknu si, že ještě jednu sezonu poběhá po trávě (ale ona nikde neběhá, sedí na zadku), ale takhle, když bude při příležitosti zobání a “kap”ání vycházet pouze na bahýnko kolem buňky, mi to zase nepřijde až tak potřebné. Další věc je, že jak je oslabená, snadno se jí chytí nějaké choroby, a může mi ohrozit ostatní soudružky. Není sama, vajec málo, musím vyselektovat dámy, které nenesou, a půjdou taky. Až Kosičky zavelí, tak si koupím novou várku a zase bude veselo 🙂
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 06.10.2025, 10:01:09
Teď něco přepeřuje, to jo. I hnědka přepeřuje, při tom kvočení. Ale u té je to jasné. Ty ostatní některé přepeřují a některé budou špatné jako špatné. Počkám s jejich likvidací, až přepeřování skončí, označím si ty, které nesou, a ty nenesoucí půjdou “šlapat nudle” 🙂
Mají nárok, před rokem a půl jsem je kupovala jako 18měsíční. A ty, co jsem měla v té době, byly dvouleté, resp. hnědka tříletá. Hnědce táhne teď na pátý rok, dvě nebo tři z těch zbylých jsou tedy čtyřleté plus, ostatní tříleté. Vzhledem k tomu, že víc než 10 slepic mít nechci, tak je probírka na místě. Ale samo až se ujistím, které mají jen pauzu a které jsou již dosloužilé 🙂
No a taky se těším, že bude co dát do té udírny! To se musí prubnout 🙂
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 06.10.2025, 11:13:52
Udit staré slepice???🤔…tak to jsem ještě neslyšela ani nezažila…jo, kuřata, naložená v láku, to ano, jsou výborná…taková stará slepice je jen na polévku a vaří se i několik hodin…maso je suché…ale udit??..to slyším prvně..z toho bude asi briketa 🤔😀
Je to blbost? Já ji šoupnu klidně do polívky, mám pomalý hrnec, může se tam máčet klidně týden 🙂 Doufala jsem, že do té udírny bude konečně co strčit, aby to nebylo z obchodu. A myslíte, že něco od myslivců by do udírny bylo? Třeba nějaký mladší divočák… Chtěla jsem zajíce a bažanty, ale to je taky suché, tak to asi nic… Já tomu vůbec nerozumím, vařit mě nebaví a nic o tom nevím. No a chlap vaření rozumí ještě míň než já, ale furt by něco házel do udírny, když zjistil, že to funguje 😀
Buggyra - kupte si od myslivců sele divokého prasete.Já z kýt odstraním štětiny,(opařím,opálím ,kůži zachovat) pak naložím do láku a udím .Výborná,kvalitní šunka.
Udit se dá všechno, je ne stará zvířata..třeba ryby..ty jsou výborné nebo ta kuřata..my jsme chovali každý rok prasátko, po zabíjačce nakrájeli vybrané maso na patřičné kusy, nastolili, potřeli rozemletým česnekem a naložili do keramického sudu..po čase se maso udilo…lepší uzené jsem nikdy neměla 😇
My maso na uzení nasolime, nakořeníme a vykuujeme. Nemáme podmínky pro uchovávání masa v láku. Takhle se udělají krásné skladné balíčky, které uložíme do lednice. Stačí jedenkrát týdně obrátit a zkontrolovat jestli je všechno v pořádku. Za tři týdny je maso připravené na uzení. Pokud není čas nebo podmínky tak se nic neděje. Maso se nemá jak zkazit. Když můžu srovnat uzené maso z láku a z vakua, tak to vakuované mi přijde lepší.
Taky vakuuju.. cca 25g klasický soli(pragandu nepoužívám) na kg masa/sádla, měsíc minimálně v lednici(sádlo 14dní stačí).. Maso(sádlo ne) večer před uzením ještě zavakuovaný do hrnce s vodou cca 60-65°C na cca 45minut, pak vyndat z pytlíku, opláchnout studenou vodou od soli a nechat do rána zavěšený osušit.. Ráno do udírny, kvůli sádlu udím na cca 65°C aby neteklo.. Večer hotovo a ochutnávka.. Na dnu ideální dietka 😜