Mám to v plánu, jednu líheň jako vždy a druhou bez vlhčení.. Tu mám taky plnou automatiku, takže v případě, že se to začně nějak hrozivě zvhrávat(velká vzduchová komora/neúměrnej úbytek hmotnosti) tak začnu jemně přivlhčovat.. Sem na to docela zvědavej..
9-10. ledna se v Lysé koná Náš chovatel. Bude tam trh, speciálky klubů (hlavně holubi). Určitě je zásadní vzít starší katalogy a obvolat všechny kontakty v nich. Tak se shání kohout nejlépe. Na nic nečekat, třeba zrovna zítra někdo nějakého přebytečného majzne nebo udá nějakému volajícímu.
A koupit NV, odchovat si vlastního kohouta, nejde? Jako jasně, příští sezonu to nezachrání, ale…
Příští sezonu by mu to nejen zachránilo, ale i vylepšilo. Odchoval by z těch vajec nepříbuznou generaci slepic. Na ně může dát svého starého kohouta (pokud má, nečteme celé). A na své slepice dá kohouta z vajec. A bude mít dvě hejna, snadněji si vystačí sám, bez každoroční nutnosti shánět kohouta a být na tom závislý.
Nejlepší je mít kohouta na výměnu. Není možné spoléhat na nákupy na výstavách. Je nutné kontaktovat vystavovatele všechny, nejen ty s prodejnými zvířaty. A pokud kontakt sám zvíře nemá, pokud chová třeba 10 let, určitě ví o dalších chovatelích, kteří třeba ani nevystavují a nikde uvedeni nejsou. Ideální je kohouta na další sezonu shánět od června - tehdy chovatelé začínají vyřazovat první kusy negativní selekcí. Samozřejmě si může podat inzerát typu - 9-10.1. jedu do Lysé, koupím xy…
Tak sem včera položil naší řeznici dotázek, když sem si objednával na dnovou dietu 4kila hovězích drštěk - kolik váží kompletní žaludek krávy.. Odpovědi se mi od ní dostalo, že prej hodně.. Když se zeptám googla, kterýmu našeptává neomylně inteligentní umělá inteligence, tak se mi dostává odpověd ohledně plnýho žaludku - 80-100kg.. Mě ale zajímá, kolik by vážil igelitovej pytlik drštěk z kompletního hovězího žaludku.. Kdo to ví, odpoví??
Odpověď na příspěvek uživatele JardaPecival z 10.12.2025, 20:20:13
To je hodně zajímavá otázka. Když si představím komplet předžaludky a slez, tak bych tak řekl, že to může být tak 5kg +/- kilčo, maximálně dvě. Ale ve škole jsme to nevážili a nevybavuji si, že bychom se to učili. Ale možná to tu někdo vědět bude 😉
Odpověď na příspěvek uživatele JardaPecival z 10.12.2025, 20:20:13
to chce chatgpt
V jedné starší práci je uvedeno, že prázdný bachor dospělé krávy (bez obsahu, jen tkáň) váží zhruba 8,8 kg, což odpovídá asi 2 % živé hmotnosti zvířete. paper.njau.edu.cn Jiná data uvádějí, že bachor tvoří asi 49 % hmotnosti celého žaludku, retikulum 12 % a kniha 13 % (zbytek je slez). ResearchGate U výkrmových býků (friesian, cca 430 kg) je popsána průměrná prázdná hmotnost bachoru kolem 21,6 kg – to je extrémně „vymazlený“ bachor u intenzivně krmených zvířat. journals.ekb.eg Když to poskládáme: pokud má bachor u průměrné krávy třeba 9–15 kg, potom předžaludky dohromady (bachor + čepec + kniha) vyjdou přibližně na 1,5–2,0× hmotnost samotného bachoru podle zmíněných procent. Praktický odhad Pro běžnou dospělou krávu ~550–650 kg dostaneš: předžaludky bez obsahu (jen orgány): zhruba 10–20 kg, u velkých, dlouhodobě intenzivně krmených dojnic/býků klidně až kolem 20–25 kg. Takže když to řeknu „řeznicky“: Počítej, že čisté předžaludky dospělé krávy váží přibližně něco mezi 10 a 20 kg, spíš kolem 15 kg u velké dojnice.
Odpověď na příspěvek uživatele JardaPecival z 11.12.2025, 09:08:02
kožíšek je bachor a mřížka je čepec.
Kniha pak vypadá jako kniha, sliznice je formovaná do řas připomínajících listy knihy a slez je čistý žaludek, prostě vak, kde dojde na chemii. V předžaludcích bydlí prvoci a podobná havěť, která tráví vše co dorazí a jsou efektivní v trávení polysacharidů - vlákniny. Ti se právě dobře drží v řasách sliznice, takže je kráva nespolkne všechny, když posune přežvýkanou tráveninu dál. I proto se říká, že nekrmíme krávu, ale bachořky a přežvýkavci jsou schopni pozřít i jinak jedovatou močovinu.