Já chci taky krávy! Nic o nich nevím, ale chci. Achjo, chci někde ochutnat surové kravské mléko, zda bych to pila… Jako vím určitě, že tvarohy a hlavně sýry, tím bych se cpala celé dny. No a fakt je, že zbytek se dá dát slepicím, prasátkům… zadělávat s tím chleba….třeba. Pozemky bych na to i měla, ale u herek není voda a tam, kde máme po pozemku potok, tam bych musela za kravkami chodit extra. Sice by mi nebylo blbý je tam nechat třeba tři dny bez dozoru, ale sousedům by nebylo blbý si přilepšit nehlídanými kravkami do mrazáku, takže… A já je chci mít ochočené, vymazlené, zatahané…
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 11.12.2025, 11:58:44
Kravské mléko není problém dostat. Nejsou neobvyklé mlékomaty nebo prodejny provozované chovateli krav, kde se dostane velmi dobré mléko, hlavně neodstředěné, takže z toho člověk nakonec sežere smetanový škraloup, ani se nezastydí😄
S chovem krav to nebude tak jednoduché, jako s koňmi, bavíme-li se o produkčních mléčných kravách. Tam pak musíte ideálně dvakrát denně podojit a to není žádná sranda (stačilo mi dojit kozu, dojil jsem jen jednou denně, ale dva litry mléka denně je až až množstvím i prací na něj vynaloženou). Takže ona ta kráva je krásný zvíře, ale dvě kozy bohatě stačí 😉
Kozy jsme měli 3 desítky let.Až vloni jsme staré porazili a už další nepořizovali.Dojila jsem je ručně 2x denně.Měli jsme i krávy,ale na ty bylo dojení na konev. Také se musí počítat, že s krávami na mléko máte pravidelně i telata.
Já chci taky krávy! Nic o nich nevím, ale chci. Achjo, chci někde ochutnat surové kravské mléko, zda bych to pila… Jako vím určitě, že tvarohy a hlavně sýry, tím bych se cpala celé dny. No a fakt je, že zbytek se dá dát slepicím, prasátkům… zadělávat s tím chleba….třeba. Pozemky bych na to i měla, ale u herek není voda a tam, kde máme po pozemku potok, tam bych musela za kravkami chodit extra. Sice by mi nebylo blbý je tam nechat třeba tři dny bez dozoru, ale sousedům by nebylo blbý si přilepšit nehlídanými kravkami do mrazáku, takže… A já je chci mít ochočené, vymazlené, zatahané…
Vždycky jsem chtěla jerseyku, ale vzhledem k časovým, finančním, prostorovým atd. možnostem jsem měla “jen” kozenky, 5 plemen slípek, pár kachen, husenek a krocanů (jen přes léto na výkrm). Kdysi jsem si ale chodila k jednomu starému pánovi pro mléko a to FAKT nemělo chybu . . . 😛😉 Ale hrozně záleží samozřejmě na krmení - mléko z kravína (konkrétně v Roprachticích) smrdělo siláží, chuťově nebylo dobré a vyloženě mi neudělalo dobře . . . 🤭
Odpověď na příspěvek uživatele DADU z 11.12.2025, 17:18:08
Taky jsem měla jen kozy a chtěla jerseyku - prý je s ní míň práce, než s kozami. No, nedopadlo to. Ale zase by s ní nebylo ( asi ) tolik legrace. Drůbež ne, nemám opevnění a les s liškami za plotem.
Odpověď na příspěvek uživatele list z 11.12.2025, 12:14:56
No, jak kde není problém mléko dostat. Nejbližší mlékomat asi 50 km. Tu na severu mléčné krávy vybité. Jediný kravín na mléko daleko v horách, u Kořenova, momentálně ještě dál, protože přes hory je uzavříno kvůli sněhu… A jet tam jen na blind, když nemám cestu okolo, to se mi zase nechce.
Já mám v oumyslu nechávat pod krávou tele. Takže dojit budu, kdy se mi bude chtít, a že pro sebe budu mít spotřebu sotva tak litr na den (a to i když budu dělat ty sýry a podobně), tak mi bude bohatě stačit jen odcmrndávat 🙂
Až zase pojedu za známou do Křižan, tak se musím zeptat, jestli ještě dojí… vždycky na to zapomenu!
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 11.12.2025, 12:30:13
s telátky do mrazáku by se právě počítalo 🙂 (teda s Dexterkami, pokud by to bylo výhodnější, klidně i na prodej)
Jersey je krásná a ušlechtilá, ale proti Dexteru veliká a na mě mooc produkční. No a samozřejmě choulostivější, na nějaké trvalé držení venku to moc není. Zatímco ty Dexteři jsou k tomu vymyšlení.
Buggyro, vydejte se do Rumunska. Tam asi ještě pořád mají krávu u každé chalupy. Byli tam známí, stavili se na a pro mlíko, a hospodář se divil : vy máte 3 děti a nemáte krávu? A jen kroutil hlavou. Tam je svět ještě v pořádku?
Chtěla bych nějakou kytku, ideálně přezimující trvalku nebo samovýsevnou letničku, nenáročnou, hezkou, ale ne moc nafintěnou a vhodnou k řezu. Super by byl nějaký plevel, na který si stěžujete, že jste to vyseli a teď se toho nemůžete zbavit. Navíc by to mělo kvést v druhé půli léta, cca od konce července do mrazů, ale chápu, že to už bych chtěla moc. Stačilo by, kdyby to kvetlo aspoň ty dva měsíce, i kdyby to měly být třeba různé kultivary a každý kvést dva týdny (nebo různé druhy). Hodí se za tímto účelem orlíček? Máte někdo zkušenost?
Případně máte tip na kvítko, které by splňovalo nároky? Já se tím milionem kultivarů orlíčků nějak prokousám, ale kdybych měla 14 dní vybírat a pak zjistit, že kopretina mi udělá lepší službu, radost bych neměla.
Drahoušku, raději nás průběžně informujte, co dělá zvíře. Zatím je v tomto směru ticho po pěšině.
Orlíčky kvetou spolu s nejpozdnějšími tulipány a česneky, takže o ou. Jinak je to velice fajn kytka, kterou zvýšeně doporučujeme. Nezmar pro druhou půli léta jsou floxy. Je jich tolik… Čistě bílý kultivar ´David´ řadíme mezi nejlepší. Jsou i s drobnějšími květy, ne tak uřvané, jako byly odrůdy našich babiček. Krásné jsou také kakosty, zkuste ´Rozanne´(kvete od května do října) nebo ´Red Admiral´ (červen-srpen). Fajn chrastavce i hlaváče (Knautia macedonia, Scabiosa ochroleuca ´Moon Dance´). Do vlhka jarmanky a krvavec. Náš vřelý tip - Kalimeris incisa. Doporučujeme.