Dobrý den, všimněte si dole tě špičky. Snad to bude vidět. Vypadá to jako by tam byla odlouplá skořápka. Ale ona tam je, není to jen blanka ale je tam skořápka. Nevím jak silná nechci to zkoušet ale je to vejce kachny pižmové která mi o víkendu začala snášet a mělo by být násadové. Je to problém? Vápníku mají dostatek.
Zdravím. Vajíčko je krapet podezřelé, ale z foto nelze vykoukat vše. Ale u násadových vajec by chovatel neměl mít ani nejmenší pochyby o jeho kvalitě, velikosti, hmotnosti, tvaru, integritě skořápky. Takže tohle vejce už z tohoto principu problém je.
Pižmovky snášejí často a hojně, není to jen o hrstce vajec ročně, takže doporučuju tvrdou selekci násadových vajec. Osobně doporučuju tohle vejce jako NV odepsat, využít kulinářsky, a přitom dobře prostudovat sílu a kvalitu skořápky a podezřelé místo obzvláště pečlivě. Zkušenosti se jinak nenaberou.
A pokud problém opravdu je, příčin může být mnoho, včetně těch, co se časem upraví samy, nebo se může i jednat o konkrétní náhodný a ojedinělý výskyt vady jednoho jediného vajíčka.
Souhlasím..na první pohled je vidět (sice špatná fotka), že to vejce má zvrásněnou skořápku,jsou vidět rýhy…čím pižmovky krmíte?..mají dostatek pastvy?…jak jsou staré??..někde chyba bude…vejce pizmovek jsou tvrdá, skořápka lesklá,jako sklo..a mírně zabarvená..
Tap (neregistrovaný)27.01.2025, 19:37:08xxx.xxx.134.34
Jestli je to na straně vzduchové komory, tak to problém není. Hlavní je, aby pižmovka drápem netrefila zrovna tu slabinu. Vejce prosviťte a zjistěte, kde se komora nachází. Je dobře, že si toho všímáte.
Jestli je to na straně vzduchové komory, tak to problém není. Hlavní je, aby pižmovka drápem netrefila zrovna tu slabinu. Vejce prosviťte a zjistěte, kde se komora nachází. Je dobře, že si toho všímáte.
Myslím,že by byl problém..to vejce nemá celistvou skořápku a ještě hodně ztenčenou tu “záplatu”…není vhodné ani do líhně..takovéto vejce bych hned zlikvidovala…chovám pižmovky 30 let…
Není možné že se na již hotové skořápce začala tvořit další vrstva? Nevím jak u pižmovek ale u plazů se to zejména při retenci snůšky stát může. Vypadá to hodně podobně.
Retence snášky je nežádoucí..většinou se jedná o poruchy funkce vaječníků nebo u starých a nemocných zvířat..takže z takovýchto vajec chovatelé nelihnou…zdravá zvířata se líhnou ze zdravých vajec..tedy já jsem od svých pižmovek nikdy takové vejce neviděla…
Odpověď na příspěvek uživatele ančovička z 27.01.2025, 22:49:24
Ale já jsem nechtěl řešit vhodnost takového vejce k líhnutí. Jen jsem chtěl upozornit na to že zpomalením postupu vejce vejcovody může nastat deformace podobná té která je na fotce. Retence nebo jakákoliv odchylka je samozřejmě už z podstaty věci nežádoucí. Protože mě to zaujalo tak jsem na wikině našel toto: Abnormality skořápky. Na povrchu vejce se mohou vyskytovat usazené shluky skořápkové hmoty nebo hrbolky; část povrchu nebo celá skořápka může být rýhovaná nebo pokryta vruby. Abnormality skořápky vznikají nahromaděním hmoty vaječných blan, matrix nebo kutikuly při tvorbě skořápky v děloze nebo zvýšenou sekrecí vápenné hmoty v děloze vejcovodu nebo zpomalením postupu vejce vejcovodem. Vroubkované nebo rýhované skořápky jsou náchylnější k prasknutí a způsobují podstatně rychlejší vysychání vajec při skladování. Další deformace skořápky mohou vznikat při různých onemocnění drůbeže (syndrom poklesu snášky, infekční bronchitida aj.). Trhliny ve skořápce jsou způsobovány nedostatečně silnou skořápkou, která neodolá mechanickým vlivům působících na ni během sběru vajec anebo jejich dopravy. Při prosvěcování vajec se pozoruje zeslabení skořápky ve formě trhlin, které však neporušují celistvost skořápky. Osobní zkušenost s podobným problémem u pižmovek však nemám páč pižmovku jsem viděl tak max. na obrázku. Možná že jsem se tedy jen špatně zeptal.
Tak pokud mají kachňata sloužit jen do mrazáku a místa v líhni máte dost, můžete zkusit vylíhnout všechno, co z kachny vypadne, že. Ale pokud to má mít nějakou chovnou hodnotu, mám za to, že se NV neberou ani z prvního snášení od prvničky. Že se NV berou až od spolehlivé nosnice se standardizovanými vejci nebo alespoň nějakou dobu po začátku první snášky. Ale tak to jen co jsem tu pochytila v éteru, já jsem laik.
Tak pokud mají kachňata sloužit jen do mrazáku a místa v líhni máte dost, můžete zkusit vylíhnout všechno, co z kachny vypadne, že. Ale pokud to má mít nějakou chovnou hodnotu, mám za to, že se NV neberou ani z prvního snášení od prvničky. Že se NV berou až od spolehlivé nosnice se standardizovanými vejci nebo alespoň nějakou dobu po začátku první snášky. Ale tak to jen co jsem tu pochytila v éteru, já jsem laik.
Máte pravdu..už jsem se k tomu nechtěla vracet, ale jestli se u kachny ještě někdy podobná deformace vajec vyskytne,není taková kachna do chovu vůbec..