ano, SUP se pouzival na hranicich, ale jak jste prisli na to, ze to byli cevecka? casove to nesedi…
a tady je ten sami pribeh - s jinou podrobnosti:
Bylo to v nějakém historickém podcastu o lidech, co se snažili dostat přes hranice, že to byli často ČSV.
V 60. letech pak nahradilo miny opatření stejně strašlivé: SUP neboli samostatně útočící psi. Pohraničníci jim přezdívali „supi“. Před agresivními zvířaty, vycvičenými už od štěňat k pronásledování a útoku na člověka, měli respekt i psovodi. K nejotřesnějšímu případu nasazení psů došlo v roce 1986, kdy se osmnáctiletý německý mladík Hartmut Tautz pokusil přejít slovenskou hranici. Vybral si k tomu místo u bratislavského sídliště Petržalka, které dělí od Rakouska jen několik set metrů. Nebylo to šťastné rozhodnutí, právě tento úsek hranice totiž střežily smečky psů vycvičených k útoku na volno.
Jak popisuje web Ústavu pro studium totalitních režimů, „na vnější straně drátěných zátarasů byly vybudovány kotce, které ovládal psovod na dálku lankem, a automatické kotce pro smečku, jež se otevíraly současně se signálem i dálkově z roty Pohraniční stráže“. To ovšem Hartmut netušil. Pozdě večer 8. srpna přestřihal kleštěmi týlový plot a prošel až k signální stěně, kde opět použil štípačky. Přestřižením drátů se spustil alarm a pohraniční hlídka poštvala za uprchlíkem dva služební psy. Dostihli ho v kukuřičném poli.
„Po osvícení baterkou jsme viděli muže ležícího na zemi na levém boku s hlavou obrácenou směrem k demarkační čáře. Vedle něj ležel služební pes Roby a služební pes Ryšo obcházel kolem. Muž měl vícero zranění, pokousání od psů. Měl strženou kůži s vlasy na zátylku, krvácející zranění na tváři u spánku a na stehně,“ popsal nalezení uprchlíka jeden z dvojice pohraničníků, osmnáctiletý vojín Oldřich Kovář. Hartmut zemřel druhý den ve Vojenské nemocnici v Bratislavě. Jak vyplynulo z pitvy, smrt způsobil šok z velké ztráty krve. Tělo vrátili k pohřbení matce, nesměla však otevřít rakev.
ano, SUP se pouzival na hranicich, ale jak jste prisli na to, ze to byli cevecka? casove to nesedi…
a tady je ten sami pribeh - s jinou podrobnosti:
Oni někteří jako služební psi používaní byli, ještě před uznáním plemene.
Ale na sup by se nehodili, myslím.
Bylo to v tom podcastu, že se i cevečka pouštěli na lidi, asi ne pokaždý konkrétně jako SUP a asi ne pokaždý to skončilo smrtí člověka.
Ale nevim, zkoušela jsem dohledat, jestli někde není jací psi se na co používali a nikde jsem nic nenašla.
To už tam žádní čvs nebyli.
Strašná doba.
Prý to bývali kříženci NO a rotvajlera. Prý.
Rozhodně byli kříženi s ideou vytvořit odolného služebního psa pro účely armády.
To se teda nepovedlo .
jestli někde není jací psi se na co používali a nikde jsem nic nenašla.
protoze to nebylo o plemeni, ale o jedinci, na co se pouzije. Mozna se pletu, ale na ty samostatne utocici psy vybrali a pripravili ! jedince. Neverim, ze na nich pak chovali 😇
Pouzivali se hlavne vsestrani psi ( meli i svuj chov ), co se byly schopni ucit. To byl dlouho i limit CSV - ten vlk v nem branil spolupraci s clovekem. Jakekoliv. proto musel prevladnout zase pes a to nejakou dobu slechteni vzalo…
Tihle psi prochazeli - v naproste vetsine - zakladnim vsestranym vycvikem a pak slouzili. nebo se jim nasla specializace - v cem vynikali. Nebo se vyrazovali ( treba ti CSV) .
Ta vloha, ten povahovy rys -to je o cem se tu bavime. Kdyby existoval cileny chov SUP, posilovala se agresivita obecne vuci cloveku zamerne a hlavne - muzeme to porovnavat s game u pitu. ale to se nikdy nestalo
ano, nemelo by se na to zapomenout. Jen to nesouviselo s CSV.
CSV idela nebyla mit z nich psy utocici na lidi. Meli byt vytrvalejsi, odolnejsi, s lepsimi smysly - ale porad meli spolupracovat s clovekem.
ctu to poporade 😀
No a právě proto, že zápasy stále probíhají,
stále se chová na nekousání lidí, nebo ne?
A nebudou potřeba ani zápasy, pokud se prostě nevhodný jedinec odstraní.
Tady je jeden velký problém - pitbull / kříženec.
Věřím, že kvůli těm pakům z bazoše; těm lidem
ten zákaz jednou projde.
Ph, myslíte ten zákaz obran?
Zajímavé s tím ČSV, to jsem nevěděla. Koluje to jako takový fakt. Ale je to teda legenda. Hustý.
Čvs byli celkem krok vedle 🙂.
Všimli jste si, že sem už začali vozit bully ze zemí, kde byl jejich chov zakázaný ?
Všichni ty adopťáky srdíčkujou, já z toho ale nemám vůbec dobrej pocit..☹️.
Nevšimla. Kde to je?
Nebo… ehm, připadám si blbě, že mám bojové mrchy, přitom mi vadí tohle… ale mám takový blbý pocit, no.
A jak se jmenoval, možná eště existují, ten ruský pes, co ho křížili… s šakalem? Kvůli čichu to mělo být. Vyšlo to? Trvalo to šlechtění déle než u toho vlčáka?
Sulimonův pes, tak je Sulimon slavnej 🙂)
Ty jo, nevím už kde jsem je viděla, občas se někdo pochlubí na fb.
Jeden byl na bull v nouzi třeba.
Ale na kousání do psů jo a to lidi štve.
A to že nic nenutí majitele s tím něco dělat.
Podle mě jsou jen dvě cesty, kterýma to půjde, buď zákazy a nebo konečně začnou soudy dělat to co mají.
Pravděpodobnější se mi zdají ty zákazy.
A co rotobull ?