dneska jsem se setkala se známým, který přistupuje k chovu včel velmi alternativně a ekologicky - všechna léčiva fuj, maximálně kyseliny. Na argumenty o tom, jak léčím a že medníky se vůbec do styku s léčivem nedostanou nebral. Prostě mám jedovatý med. 🤣
No nic. Pod vlivem téhle debaty, jsem se trochu podívala, jak a čím je možné léčit včely mimo EU. Vážně mě to pobavilo - my všichni, jak tu jsme máme med zcela ekologický. Narazila jsem na nabídku volně prodejných léčiv u našich ruskojazyčných sousedů, nejsem si jistá, jestli to používají i na Ukrajině, nicméně asi jo. Neumím si představit, co se ještě může používat dalšího v Číně nebo třeba Brazílii. Našeho medu by si měli zákazníci vážit o dost víc. Schválně se podívejte, co se dá všechno použít v zahraničí k léčbě - https://rajpohody.cz/leky-pro-vcely-seznam-leku-na-choroby-a-skudce-pri-rojeni-k-dezinfekci/
V zahraničí? Vždyť to je u nás. Ještě web kde lítá miliony reklam, že nejde ani přečíst obsah. Uz jenom proto bych tam nic nekoupil. Takové zavíram a ignoruji.
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 12.02.2025, 14:56:46
Já to neotevíral, nemám včelí nemoci rád a nic o nich nevím a nerad o nich cokoli čtu. Ale vzpomínám si, že pan Goro, snad ještě na IF, psal k nějakému videu slovenského včelaře, že to strašně přehání. Žije z reklam. Asi to bude něco podobného.
Tak jsem to otevřel. Nemám sílu se tím probírat a je to strojový překlad, jsou tam sllova a slovní obraty v naší včelařině nepoužíané, například
Z varroatózy
Projevuje se ve formě lézí klíšťat. Včelstva se léčí proti klíštěti jako profylaktický celek i jako léčba.
A tak dále. Radím dobře, nezabývejte se tím, tohle není česky, to je strojní překlad a navíc máme kleštíka a ne klíště jako primitivní a výrazově ubohá anglická hatmatilka. Ani léze u včel nemáme, a tak dále.
Na druhou stranu, někdo by mohl třeba ocenit, že všechny ty šmakulády má na jednom místě. Já než bych tohle všechno študoval a četl, raděj včelařím abych ani nemusel monitorovat, natož léčit.
A hlavně a ne jen pro vás drvodělko. Tadyx vidíte, že je Varroáza takový byznysd a taklový moloch, že tvrdím, že ti, co se živí těmi ůléčivy podpaltili tak zvané vědce aby nenašli účinný lék. Hospodský taky nepošle ožraly na proptialkoholku, čím by se živil když umí jen čepovat chlast? A každý hospodský samosebou ví, že je chlast škodlivý. Ano, tam to tak zvaná Atlantická civilizace dopracovala. Někdy mám podezření, je to podobné čím dál častěji i v humánní medicíně a farmacii.
Já to taky neberu jako reklamu a rozhodně nedoporučuju nákup. Jen to ukazuju jako příklad toho, co jinde lijí do včel a my se tu při minimálním léčení dohadujeme, jestli ten či onen nepřehnal množství léčiv.