Aktuálně: 2 772 inzerátů261 532 diskuzních příspěvků19 168 uživatelů

Nemocný kohout a slepice

NN. (neregistrovaný) 17.02.2025, 18:11:16 xxx.xxx.117.220

Dobrý den. Obracím se na Vás s prosbou na tip nebo radu (pokud nebude za pár dní lépe, sekyrka je jasná). Před pár dny jsem si všimla, že slepička má trochu oteklý obličej a hřebínek. Jinak krom zkleslosti žádný příznak. Šla do izolace. Souběžně s ní začal mít kohout svěšené křídlo(permanentně), šel do izolace. Peří kohouta je ,,zvláštně poničené,, na tom křídle, jinak ok. Kohout je klidnější a nepojímá, jinak narozdíl od slepice jí, oba pijou. Dneska jsem konečně mohla navštívit veterináře. Prosím, nesuďte ho, je jediný, kdo se mi snažil pomoci, bohužel, dle jeho slov, nemá s drůbeží zkušenosti. Ukázala jsem mu slepici i kohouta. Otok může prý být infekce, křídlo úraz, nebo také infekce. Nepozdávaly se mi pařáty, připadalo mi to jako vápenka, ale dle jeho slov to vápenka není, prý vypadá jinak(já ji nikdy neviděla, takže nevím). Pařáty mi, zvlášť u kohouta přijdou ,,šupinaté,, nebo suché. Nevím, jak lépe popsat. Pichnul oběma antibiotika a dostala jsem pro ně vitamíny při nemoci drůbeže. Jsem ráda, že byl vůbec ochoten mi pomoci a mohla jsem tam s něma zajet, jinak je to u nás s veterináři žalostné. Jinak krmím směsí pro nosnice. O špatné zoohygieně si troufám pochybovat. Mají velikou čistou stodolu, zde mají krmivo i vodu. S venkovními ptáky asi do styku přijdou, vzhledem k velikosti pozemku, na kterém mají neomezený výběh, ale krmení a vodu mají zkrátka zvlášt schovanou. Prosím, pokud by ještě někoho něco napadlo, budu ráda. Pokud to nebude za pár dní lepší, sekera. Děkuji všem, kteří dočetli až dokonce, ty pařáty s žlutým kroužkem a 20 jsou od slepice. Ostatní z hejna jsou v pořádku. Nechci být hysterka, jen bych chtěla další názory, ať jen nesedím a nečekám, nebo něco nezanedbám.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
JardaPecival
JardaPecival 17.02.2025, 20:04:10 xxx.xxx.228.63

Budu veta soudit 🙂 Cpát antibiotika jako léčivo do slepic je podle mýho zvěrstvo největšíko kalibru.. Zvlášť když se neví, co jim vlastně je.. Případnou vápenku pro teď pusťte z hlavy.. I kdyby byla, nezpůsobí takový problémy.. Takže spíš než pařátů by byly lepší fotky těch otoků, nebo kleslýho křídla, protože já z těch pár fotek nevidím nic čeho se chytit.. Dejte lepší fotky, kdyby sem mrkla třebas Bodlinka, ať má lepší podklady..

NN. (neregistrovaný) 17.02.2025, 20:15:25 xxx.xxx.117.220
»
Odpověď na příspěvek uživatele JardaPecival z 17.02.2025, 20:04:10

Zkusím zítra ráno nafotit na denním světle. Ten hřebínek slepice je prostě úplně jakoby nabobtnaný (až do běla).  To oko má přivřené, protože jí také tlačí ten otok kolem očí. Jsem s tím foťákem marná, ale pokusím se zítra na lepším světle. Otok má jen slepice. Kohout má hlavu v pořádku. To křídlo má prostě tak, že je vidět až k zemi těch 7 posledních per( možná proto je to peří odrbané, neboť do něj neustále naráží nohou, když chodí, to mi nedošlo). No zítra napravím….tedy doufám🤭

sharingan
sharingan 17.02.2025, 20:36:56 xxx.xxx.137.199

Zdravím. Přístup daného veterináře je zcela v pořádku. Otevřeně přizná, že s drůbeží zkušenosti nemá, a volí “univerzální ” léčbu. Majitelka je předem informovaná, že se jde improvizovat. Vše po této stránce v pořádku. A když generalizuju, téměř na veškeré neduhy drůbeže zabírá jedna ze tří věcí - antibiotika, antiparazitika, sekerka. Šance že ATB stav čehokoli zlepší, je univerzálně cca 30%, a jeho použití dává logiku. 

Na fotkách máte spoustu těch pařátů, na kterých též nevidím nic závadného. Holt opeřené běháky, vždy horší na čistotu a údržbu než slípky s hladkými běháky; i zdravé tak vypadají jinak, než neopeřené. 

Ten napuchlý ksichtík slípky je zajímavější příznak, také však lecčehos, typický třeba pro hemofilovou rýmu. Skleslost a apatie je velmi obecný příznak…obyčejné nachlazení, vnitřní zranění, ptačí chřipka, sešlost věkem…

Jinak, mnohá onemocnění vyvolaná konkrétním původcem se mohou u každého jedince projevovat různými příznaky. Některé nemoci jsou bezpříznakové, dokud se konkrétní zvíře nedostane např. vlivem stresu do zhoršené kondice…

Velmi důležitá je informace, kdy jste třebas přidávala do hejna poslední zvířata, resp. kdy naposled měla kontakt s cizí drůbeží - pokud máte např. stejné hejno už pár let bez přidání nových kusů, tak pravděpodobnost, že se vám tam z ničeho nic šíří něco infekčního, je nízká (ne však vyloučená).

Na Vašem místě bych zkusil opět detailněji nafotit problematické tělesné partie a jedince, i foto prostředí (už ne pařáty); a pak zda se Vám třebas vyjádří vet. Bodlinka. Sám mám zkušenosti s vlastním zájmovým chovem, též působím i profesionálně v oboru zoologie a chovatelství, leč specializovaný zvěrolékař opravdu nejsem.  

NN. (neregistrovaný) 18.02.2025, 08:54:01 xxx.xxx.117.220

Děkuji za názory. Kohouta nevím, jak vyfotím. Se svým umem a jeho stresem už, když mě vidí. Začne pochodovat a absolutně nejsem schopna na to křídlo zaostřit. Když ho vezmu do ruky tak je celý pokrčený a obě křídla má tak křivo, že to neodpovídá realitě. Budu zkoušet dál. Ale slepička spolupracovala víc. Taky je na tom hůř. Nežere….to je moje fotografické maximum. Lépe to bohužel nenafotím.i tak vám díky

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
NN. (neregistrovaný) 18.02.2025, 08:56:41 xxx.xxx.117.220

A nové zvířata jsem nepřidávala rok a půl.

Varaxi
Varaxi 18.02.2025, 09:21:36 xxx.xxx.137.233

Mohli se něčím nakazit od divokých ptáků.

Asi bych je sekla, vypadá to, že minimálně té slepici fakt není hej.

JardaPecival
JardaPecival 18.02.2025, 09:32:03 xxx.xxx.37.169

U hemorýmy nebo sinusitidy by měla bejt rýma a výtoky, tady to vypadá bez nich.. Rozhodně bych ale taky viděl slepici místo antibiotik na špalku a kohouta dle situace nechat v karanténě, jak se bude vyvíjet. A hlavně pečlivě sledovat ostatní slepice, inkubační doba může postup případný nákazy u ostatních pozdržet..

ančovička (neregistrovaný) 18.02.2025, 09:49:56 xxx.xxx.117.12

Tohle nemá smysl léčit..jak píšou chovatelé výše, léčba nemá smysl, léky budou dražší,než dvě mladé zdravé slepice..a výsledek léčby???….kohouta zabít také..kohout ,který tahá  křídla,už toho před sebou moc nemá…léčba také nemá smysl…😉

Ladd
Ladd 18.02.2025, 18:00:31 xxx:xxx.4f34:1b7f

Pokud má drůbež svěšená obě křídla, je to známka nemoci (markantní to bývá u kuřat). Kohout tahá jen jedno křídlo, přikláním se k úrazu Zkoumal veterinář jestli to neni zlomené nebo pohmožděné? Nemohl někdo kohouta praštit? Nebo něco čapnout za křídlo? - tomu by odpovídalo i pošlozené peří. 
Podívejte se na křidlo z vnitřní strany, jestli neuvidíte modřinu, otok zlomeninu. Jaká je pohyblivost v kloubecch - jestli to bude kohouta bolet, tak na to kohout třeba taky zareaguje. Porovnejte se zdravým křídlem.  

zvedavec
zvedavec 18.02.2025, 18:25:44 xxx.xxx.107.251

Tiež mi pripadá pravdepodobné, že kohút utrpel zranenie krídla, keďže má perie na zvesenom krídle poničené a na druhom nezvesenom krídle v poriadku.  A ako je napísané vyššie, visí mu iba jedno krídlo. A ak ho teraz krídlo (po úraze) bolí, postupne sa jeho stav zlepší. Nezabíjala by som ho, podľa ostrôh je mladý, perspektívny.

Anonymní (neregistrovaný) 18.02.2025, 18:29:48 xxx:xxx.db50:bac7
»
Odpověď na příspěvek uživatele zvedavec z 18.02.2025, 18:25:44

Nemocná zvířata nejsou nikdy perspektivní. Ani po vyléčení 

Ladd
Ladd 18.02.2025, 19:00:19 xxx:xxx.4f34:1b7f
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 18.02.2025, 18:00:31

Ještě. Pokud je to vykloubený, tak buď veterinář nebo sekyrka, protože to se samo nespraví a musí ho to bolet jak prase. 
Jestli je to zlomené, tak veterinář. Nebo peří na křidle ostříhat, ať ho to v tě zlomenině netíži, lépe to udrží v klidu, než když se bude křídlo tíhou peří klimbat. Nebo naopak pera v křídle svázat dohromady a tím to zafixovat.

Anonymní (neregistrovaný) 18.02.2025, 19:11:58 xxx:xxx.db50:bac7
»
Odpověď na příspěvek uživatele zvedavec z 18.02.2025, 18:34:37

Ani ti, proto se zdraví populace stále zhoršuje. Nemám potřebu se s každým shodnout

zvedavec
zvedavec 18.02.2025, 19:29:35 xxx.xxx.107.251
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 18.02.2025, 19:11:58

Lenže práve človek (a predpokladám, že aj zviera), ktorý by netrénoval svoj imunitný systém odmala stretom s občasnými chorobami, je “neperspektívny” - v zmysle, že neprežije potom stretnutie  s bežnými patogénmi, lebo imunitný systém k správnemu fungovaniu potrebuje aj tie zvládnuté nemoci.  Čiže zdravo sa vyvíjajúce dieťa občas choré  - býva. 

Anonymní (neregistrovaný) 18.02.2025, 19:40:35 xxx:xxx.db50:bac7
»
Odpověď na příspěvek uživatele zvedavec z 18.02.2025, 19:29:35

Zvládnuté nemoci nejsou antibiotika podané člověkem. 

ančovička (neregistrovaný) 18.02.2025, 19:44:49 xxx.xxx.117.12
Ladd:

Ještě. Pokud je to vykloubený, tak buď veterinář nebo sekyrka, protože to se samo nespraví a musí ho to bolet jak prase. 
Jestli je to zlomené, tak veterinář. Nebo peří na křidle ostříhat, ať ho to v tě zlomenině netíži, lépe to udrží v klidu, než když se bude křídlo tíhou peří klimbat. Nebo naopak pera v křídle svázat dohromady a tím to zafixovat.

Myslim, že i kdyby to byl čistokrevný chovný kohout, nemělo by smysl jeho zlomené nebo vykloubené křídlo, léčit…takový kohout nebude jako chovný k použití ..to bude nosit křídlo zafixované v  dlaze nebo křídla svázaná?…to si neumím představit…musí trpět..to bych mu nepřála..koupila bych jiného, zdravého..

NN. (neregistrovaný) 18.02.2025, 19:44:50 xxx.xxx.117.220

Ano. Svěšené má jen jedno křídlo. Veterinář mu s ním hýbal a prohmatával. Kohout nejevil známky bolesti(to ale asi nebude jednoznačné) a nikde žádnou bouli neměl, tak veterinář řekl, že zlomené to nemá. Slepice pokud nebude zítra zázračně dobrá, půjde na špalek. U kohouta stále nevím. Žere, pije, ale je skleslý. Když byl ještě s ostatními, všimla jsem si, že venku spíš postává a nechodí ani se slepicemi. Podle mě teď ani nepojímal, ale to je odhad. Nejsem u nich 24/7. Napadlo mě, že ho zatahala kačena za křídlo nebo na něj šlápla koza, ale přišlo mi zvláštní, že zas je souběžně nemocná i ta slepice🤔

Ladd
Ladd 18.02.2025, 20:51:59 xxx:xxx.4f34:1b7f
»
Odpověď na příspěvek uživatele ančovička z 18.02.2025, 19:44:49

Osobně bych v případě vykloubení volil sekyrku- tuto variantu jsem i navrhl.
V případě podezření na zlomeninu křídla, mi přijde zbytečné jinak zdravé zvíře zabíjet.  Volil bych tu fixaci po dobu srůstání křídla. Po zhojení by byl kohout, pedpolládám, po stránce plodnosti v pořádku. Maximálně bude hůře létat a to nepotřebuje ( stejně to bude asi nějaké těžší plemeno). 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.