Chtěla bych nechat preventivně zkontrolovat, jestli má pes všechny potřebné prvky ve správném množství.
Jak se prosím jmenuje toto vyšetření? Na internetu jsem našla, že je to buď “biochemické vyšetření” nebo “BARF profil”, ale moc nechápu, jaký je mezi tím rozdíl a co je tedy lepší.
A ještě by mě zajímalo, jak se přibližně pohybuje cena.
Barfuju…vyšetření krve teda dělat nenechávám.. po konzultaci s mým vetem to ukáže momentální stav, ale ještě to prý neznamená, že je tam dlouhodobě nějakej problém. Takže se snažím hlídat poměr fosforu a vápníku…a obecně tak nějak ve stravě mít zastoupeny vitamíny, minerály…psi jsou ok, ani jako štěňata a mladí psi neměli žádné růstové problémy, tak si říkám, že to je asi cajk.
Vzhledem k tomu, že u barfu nemám dokonale vyváženou denní dávku, ale snažím se v horizontu týden, dva týdny, aby to vyvážené bylo, tak mi to tak nějak dává smysl, že to vyšetření mi může ukázat nějakou momentální nevyváženost, kterou bych třeba dohnala v následujících pár dnech.
Můj vet…a teď neříkám, že to je nějakej bůh, ale je to starej praktik, chodím k němu už léta, ještě v době předgranulové…říká, že preventivní vyšetření může být kontraproduktivní…že může zrovna vyjít, že by měl člověk přidat na vápníku (například) a tak lidi na ten vápník přitlačí, ale často zbytečně moc…
Možná na to mají holky jinej názor, ale já se raději zaměřuju na to, co moji psi jedí, abych měla jakejs takejs přehled, co krmím…co obsahuje to či ono.
Nevím,jestli to nazvat moderním slovem barf,ale psy doma krmíme více než 50 let vším možným masem,vnitřnostmi plus různé přílohy a nikdy jsme žádné vyšetření krve nedělali.Máme velká plemena a všichni vyrostli bez jakýchkoliv problémů. A i s nulovými RTG.Ono někdy je méně více.
Psa mám na mase, x let zpět jsme na veterině barf probírali, vetka říkala, že samozřejmě test udělat můžeme (cenu tuším říkala kolem 2 500), ale nějak v tom smysl neviděla, pokud je pes v pořádku, pokud nekrmíme jen svalovinu. Děláme pravidelně preventivky, teď “seniorky”. Zrovna dnes měl pes narkózu, předoperační vyšetrení krásný. Taky se snažím “zkrmit zvíře” v rámci těch +- týdnů. Před pár měsíci měl nižší hodnoty fosforu, dnes dobrý. Tak asi záleží na vás, majiteli, jak si to zhodnotíte.?
Pokud nemá pes problémy,je zbytečné dělat nějaké rozbory, stejně ukážou v mnoha ukazatelích jen stav v hodině odběru. Pokud krmíte pestře, není důvod,proč by měl mít něčeho nedostatek, to už by ve výživě musela být nějaká opravdu hrubá chyba,a pak by se to projevilo na psovi v reálu. Tak se koneckonců projeví i velký nepoměr vápníku a fosforu u velkých rostoucích štěňat.
Tak že ne, “barf” rozbory nedělám. Preventivně dělám krve až veteránům, to ale s tím nemá nic společného, a fenám pokud se je chystám krýt.
Vždycky mě baví jak my .co máme zvířata.řešíme jejich stravu a s okem sokola hlídáme,co pes,koník sežere. To psí zvíře žije 14 let…my cca 80.asi bych to měla spíš řešit u sebe…dneska jsem měla ráno topinky a s výčitkou,že jsem dala i kousek kůrky psovi budu muset přežít.Ale,ze jsem já spocívala 3 velký topči 👀.a jak to ovlivnilo můj metabolismus neřeším…prostě chuť byla.
Takže psovi nabarfuju zrovna co mám. Kolegyně nade mnou i svičkovou se šesti …
Nedělám žádný testy, řídím se stavem psů. 12ti letá, 13ti letej a asi 14ti letá lítaj po lese, jsou veselí, hrajou si, baští s chutí a dobře spí , tak budou určo v pohodě 😀
Já to zas až tak neřeším ani u psa…ráno jsme si všichni společně dali k snídani míchaný vajíčka s anglickou slaninou (dřív jsem dělala se šunkou, ale berňucha vajíčka se šunkou nepapá)…k tomu chlebík s máslíčkem a Gina to ještě zapila kakajíčkem z hrnku, co jsem zapomněla v obýváku na stolku….myslím, že se svět nezboří…zítra budeme k snídani papat vánočku (namazanou máslem a marmoškou - berňucha suchou vánočku nepapá) a taky bych to viděla na to kakajíčko…
Ve své podstatě se snažím o jedno jediné…vybalancovat poměr masa a kostí tak, aby cca seděl poměr fosforu a vápníku…jinak defakto jedí se mnou cokoliv…nej hit je pečený kuře s bramborovou kaší…
Barfuju poměrně krátce, cca 5 let, a nikdy jsem žádný rozbor dělat nenechala. Psi jsou všichni ve výborné kondici, přiměřeně nasvalení, výborně prospívají.
Hele,já napsat do nějaký barf skupiny,jak krmím,tak si lidi budou rvát vlasy,že to nejde. Protože to budou stejný fanatici,co před dvaceti lety tvrdili, že na mase psa zabiju😂 fakt nemám peníze,čas,náladu dávat každej den jiný maso, přílohy,zeleninku,vitamíny,oleje,bylinky….
Hele,já napsat do nějaký barf skupiny,jak krmím,tak si lidi budou rvát vlasy,že to nejde. Protože to budou stejný fanatici,co před dvaceti lety tvrdili, že na mase psa zabiju😂 fakt nemám peníze,čas,náladu dávat každej den jiný maso, přílohy,zeleninku,vitamíny,oleje,bylinky….
No nápodobně…navíc můj berňák papá pouze hovězí srdce, hovězí svalovinu a hrubomleté hovězí s droby, ale to jen od masožravců a potom kuřata a hovězí chrupavky. Když má dobrou náladu a je příznivá konstalace hvězd, tak sní i nějaké to vepřové, ale tím končím tvá Máňa. Přílohy nejí vůbec, zeleninu nejí vůbec, ovoce nejí vůbec…když do toho zamíchám bylinky, tak to nejí taky, tak max lososovej olej v tom zkousne a tvrdej rohlík…no a pak teda to co sní se mnou….lidský jídlo, ale to je v množství spíš na ochutnání…a žijem. Na podzim jsme dělali rentgeny na dysplazii a úplně na jedničku s hvězdičko…teda spíš na nulu…pes je zdravej, vitální, tak z mého pohledu je všechno ok a může se z toho hroutit kdo chce.
Mě bylo zase před více než třiceti lety předhazováno, že když krmím ovčandu syrovým masem, tak bude agresivní….
Já teda nerada používám slovo barf…my říkávali, že krmím masem…jenže spousta lidí to pochopí jakože krmím jen svalovinu a tak raději říkám, že barfuju.
Oleje jsem nikdy žádný nedávala. 💩 má být takové konsistence, aby se dalo sebrat, a přiměřené velikosti. A to taky je. 👍😁
potřebný prvky z krve těžko zjistíte, ono totiž to je pod dost přísnou hormonální kontrolou a ten pes spíš bude mít odpálený ledviny a kosti úplně na kaši, než by v krvi dopustil nějaké zvýšení nebo snížení třeba vápníku, protože to je docela rychle smrtelný.
potřebný prvky z krve těžko zjistíte, ono totiž to je pod dost přísnou hormonální kontrolou a ten pes spíš bude mít odpálený ledviny a kosti úplně na kaši, než by v krvi dopustil nějaké zvýšení nebo snížení třeba vápníku, protože to je docela rychle smrtelný.
pyreneják měl někde jako mládežník Ca i P, z krve, více než 3. Oba prvky. Odpovídalo to i křivým končetinám. Ledviny celoživotně OK, kaše z kostí se nekonala. Po překopání stravy se nožičky do značné míry spravily, a hodnoty Ca a P se dostaly do normálu.
Takže si myslíte, že je to jen tahání peněz? Já od každého veta i na podcastech slyšela, že je nutné dělat každý rok kontrolní rozbory, pokud je pes čistě na barfu/syrové stravě.
Jedna věc je, že možná k nim chodí lidé, kteří tak opravdu krmí špatně, ve špatných poměrech, dávají jen svalovinua podobně, ale pokud ani ten rozbor není schopný nic zjistit a prokázat, tak k čemu to potom je?
Já teda nebarfuju, asi mám prostě talent ty zvířata odnaučit jíst syrové maso, nebo nevím, páč pes úplně přestal jíst veškeré vnitřnosti a naposledy, když dostal vepřové žebro na okus, tak měl dva dny brutální průjem. Sem tam dostane třeba kuřecí křídlo, nebo nějakou jinou syrovou blbinu na kousání, ale nedělám mu z toho plnohodnotnou dávku, spíš zpestření.
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 25.02.2025, 08:41:12
Ano,je to k ničemu. Resp. je to prostě preventivní rozbor,který člověk může udělat jakémukoli zvířeti bez ohledu na krmení,věk….
Mimochodem,to,že pes nežere vnitřnosti nebo prostě něco jiného,je normální. Taky tu mám čubu,co by vnitřnost nevzala do huby, a rozhází celou misku,aby vypreparovala pidi částečku čehokoli takového. Prostě vnitřnosti nedostává