Prosím o radu ohledně mé poničky. Mám ji 6 měsíců a chodí pod sedlem stylem, že má neustále hlavu dole, ve cvalu jsem zvyklá stát ve třemech a jak se mám asi přitáhnout k jejímu krku, když ho má vražený někde u země? Nejenom, že to vypadá hrozně, ale je to taky nepohodlné. Tímto způsobem i skáče. Neexistuje něco, ajk je martingal pro hlavu dolů, něco, aby ji nosila nahoře? ve voze chodí normálně. Díky za rady
Jen ještě podotknu, že v lehkém cvalu máme být ve stehenním sedu a dáváme si pozor na to, abychom neměli těžiště příliš vpředu, abychom nepadali na krk koně. Čili Vaše přitažení ke krku je totální “nonsens”. Pokud ještě přihlédnu k faktu, že ve voze chodí normálně, našla bych si dobrého trenéra - ale opravdu dobrého, ne takového, který smýšlí jako Vy, čím jí hlavu vytáhnout nahoru (omlouvám se, ale tohle je mega neznalost), ale který hledí i na na biomechaniku koně. V sedle prostě asi něco koni vadí, výstroj, jezdec, těžko říct.
Tak on je.u klusáků.jmenuje se to obšek? Taková pomocná otěž. Ale tady to nemá význam nebo efekt.konik bude mít pravděpodobně dlouhé sedlo.jak je tomu u poniků zvykem. Délka posedlí u poníku je 16 -16.5 .prostě pro děti. Pravdepodobne mu to zasahuje do beder a si tak ulevuje(je chytrej).fotka nasedlaneho poníka? a že mu dáte sedlo dopredejc nic neřeší.zkoukmete na equiservisu nejaká videa o sedlání..
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 01.03.2025, 12:02:14
Nemá smysl v této situaci dle mého názoru radit pomocnou otěž.
Problém bude pravděpodobně jak říkáte u sedla, pravděpodobně u jezdce a ještě mně napadá jedna věc. Nebyl ten poník ježděn westernově? Na dobře přiježděného koně ve westernu když sednete, taky nemůžete najít krk, ani ve cvalu.
Nemá smysl v této situaci dle mého názoru radit pomocnou otěž.
Problém bude pravděpodobně jak říkáte u sedla, pravděpodobně u jezdce a ještě mně napadá jedna věc. Nebyl ten poník ježděn westernově? Na dobře přiježděného koně ve westernu když sednete, taky nemůžete najít krk, ani ve cvalu.
OT: 🙄Neradím, jen reakce, že nic takového neexistuje, vy v mém psaném textu vidíte radu? Myslím, že v třetí větě jsem se k tomu vyjádřila… a nosili to i kočároví koně.
Odpověď na příspěvek uživatele Repta-A-Repta z 03.03.2025, 12:45:22
ani 5.30 neni presny. Obrsek se zapinal napevno na prezku uprostred natylniku a tam koncil - urcite neprochazel takhle kolem licnice do udidla. tohle taky snizuje krk.
Odpověď na příspěvek uživatele Arbora z 04.03.2025, 12:06:22
Jsem veteran - tohle uz jsou novinky 😄 Propina se to az dopredu - aby se neopirali do udidla a netahali. V dobe, kdy jsem zaprahala klusaky koncil obrsek na natylniku 😀. A zapinal se jen na rychlou praci. po zahrati kone. a na krokovani se to zase rozepinalo. I u klusaku to vadilo a branilo spravnemu pohybu. Natoz kdyz na tom koni nekdo sedi 😇
Podobný reminek byval i u kocaroveho postroje - pro lehky tah, kde meli kone hlavne klusat. Kdo si pamatujete knizku - vypraveni kocaroveho kone? Nevzpomenu si na nazev. Ale vypravi to pribeh kone, jak se z ruky do ruky a mimo jine tam i zminuje, ze diky obrsku si rozmlatil predni nohy, protoze upadnul.