Zdravím, chtěla jsem se zeptat, koník mi začal kulhat kvůli zánětu v kopytě, mám danilon equidos 2 sáčky doma,ale expirace byla do minulého roku, můžu mu to i tak dát? Nebo raději vyhodit? Děkuji.
Danilon Equidos lék-po záruční době
Já bych dala….pokud jsou sáčky neporušené…
Já bych tu ránu v kopytě hlavně chtěla vyřešit, jestli ten kůň kulhá hodně, proč k tomu nezavoláte veterináře… Ten vám pak může poradit, zda ten danilon má smysl…
Buggyra:Já bych tu ránu v kopytě hlavně chtěla vyřešit, jestli ten kůň kulhá hodně, proč k tomu nezavoláte veterináře… Ten vám pak může poradit, zda ten danilon má smysl…
jste dobrá - tady mi nedošlo, že to je stejný autor příspěvku…
Vrtalo mi to hlavou, tak jsem koukla na IP.
Podávat koni jakékoliv léčivo bez porady s veterinárním lékařem, ne na internetu, a bez určení jasné příčiny by se nemělo. Že vám z předchozí léčby “něco zbylo” neznamená, že na každé kulhání se podává Danilon. Navíc 2 sáčky nic neřeší, to je tak pětina požadovaného množství. Zavolejte veterináře, chápu, že ne vždy to je lehký úkol, nebo ke svému jeďte jen na poradu, nafoťte a co nejvěrěhodněji popište. Na internetu vážně relevantní radu nenajdete.
28.02.2025, 11:30:42 xxx.xxx.224.101
koník mi začal kulhat kvůli zánětu v kopytě,
Vy jste Veri z vedlejšího vlákna? Tam už jste rady dostala. A dávat koní prošlý lék…
28.02.2025, 11:32:01 xxx.xxx.224.101
Xerxova:jste dobrá - tady mi nedošlo, že to je stejný autor příspěvku…
No ono když se v krátké době objeví v podstatě stejný dotaz… Pak se taky kouknu na IP a mám jasno.
28.02.2025, 11:33:33 xxx.xxx.224.101
Buggyra:Vrtalo mi to hlavou, tak jsem koukla na IP.
Já taky. Myšlenky se nám ubíraly stejným směrem.
28.02.2025, 11:35:59 xxx.xxx.224.101
Na internetu vážně relevantní radu nenajdete.
Najde. Viz vlákno Šlápnutí na něco ostrého a následné kulhání. Kde taky radíme veterináře.
Když jen stále vyvolávám koflikty, tak budu raději mlčet.
28.02.2025, 11:56:43 xxx.xxx.224.101
Jaký konflikt?
Jste zbytečně vztahovačná. Jenom jsme s Buggyrou reagovaly, že dotaz i odpovědi tady už padly. A protože se zadavatelce nelíbily, tak založila další vlákno pod jiným nickem. A dozvídá se totéž - veterinář. V tom se přece shodujeme nebo ne?
Vy ale reagujete na zdravotní stav koně, já píši k podávání léků. Že to má souvislost s jiným vláknem je přece jedno.
Vztahovačná? Jo jsem. Když mi to někdo napřímo napíše, tak si to vztahuji na sebe. Vy taky radši čtete Buggyru.
28.02.2025, 12:14:31 xxx.xxx.224.101
Mýlíte se. Neupřednostňuji ani jednu z vás.
kometa:Mýlíte se. Neupřednostňuji ani jednu z vás.
🙂 sama jste mi to napsala, ale chápu, ze si to nepamatujete.
Jinak ano, ve veterináři se shodujeme, v nacházení rad na internetu ne.
Po přečtení tedy toho vedlejšího dotazu se s Vámi, Kometo, také neshodnu v tom, že Equipalazon nepodávat (stále beru v potaz, že nebyla správně určena diagnoza problému kopyta), kvůli maskování problému v kopytě. Naopak si myslím, že to problém “vyplaví na povrch” tím, že kůň bude na nohu více šlapat, jelikož nebude tolik bolet, a tím se proces urychlí, případný absces povolí. Ale veterinář jste Vy, takže Vás pohled je relevantnější, já píši pouze z pohledu chovatelské praxe a zkušeností. Navíc vedle se píše Equipalazone, zde Danilon. V základu je to totéž, ale to slovíčkaření, že jo 😁
28.02.2025, 13:34:34 xxx.xxx.224.101
Obojí patří do NSAID. Ani jedno bych bez konzultace (a bez vyšetření) nedávala. Navíc po expiraci. Můj názor.
Ač veterinář (nebo možná právě proto, jelikož mně naskakují katastrofické varianty), tak jsem ke svému koni vždycky volala zkušenější kolegy.
Sice jste kopla míč trošku jinam, ale z mého pohledu bude ve věcech veterinárních Váš názor, jakožto studované osoby, brán obecně jako relevantnější, než můj pohled jen jako chovatele. Vy byste nedala - zakrytí problému, já bych dala - ze zkušenosti problém vyleze a může se řešit konkrétněji. Rozumim tomu a beru, že na internet se ale musí napsat “to správné”, aby laik byl poučen. Co se prošlosti týká bych řekla jen, že každý má svůj názor, tím myslím veterinární lékaře. Tím bych to z mé strany ukončila.
28.02.2025, 17:32:51 xxx.xxx.147.163
Rozumím. Každá máme svůj názor a netvrdím, že jeden je lepší (nebo horší) než ten druhý.
Sama si klidně vezmu prošlé analgetikum - “překvapivě” tenkrát nezabralo.
U svých zvířat neexperimentuji.