Aktuálně: 2 773 inzerátů261 172 diskuzních příspěvků19 163 uživatelů

Šlápnuti na něco ostrého a následné kulhani

Veri (neregistrovaný) 27.02.2025, 22:00:51 xxx.xxx.65.224

Dobrý večer, před 3 dny mi valach dupl na něco ostrého na vyjizdce, ten den ještě nekulhal, byla to malá ranka na chodidle hned vedle podkovy u špice, vystrikala jsem mu to stříbrem, na druhý den hrozne kulhal, omyla jsem mu to, dala botu a kulhat skoro úplně přestal, dneska jsem mu botu sundala, abych mu ji umyla, a za chvíli opět hrozně kulhal jelikož se mu to bahno do nohy mezi podkovy udusalo a trochu mu kopyto hřalo, kolem ranky to má měkké a hodně bolestivé, když mu dám botu, tak skoro nekulha. Máte s tímhle zkušenosti? Kovář říkal, ať ještě počkám a nechám mu tu botu, jen v tom bahně to je teď boj…  Děkuji 

Verun
Verun 27.02.2025, 23:26:48 xxx:xxx.bb41:a8e9

Má modřinu na chodidle/otlacene chodidlo?…pokud má botu netlačí mu na chodidlo hlína.která  se našlapuje do kopyta…asi by to mělo časem odeznít a pak bude mít v místě červeně zbarvenou rohovinu.to že je to měkké je vlivem podkladu. Je mokro. A může to být i slabé/tenké chodidlo.jestli ke chodidlo proražené volejte si veta.

kometa
kometa správce
28.02.2025, 06:54:18 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Veri z 27.02.2025, 22:00:51

trochu mu kopyto hřalo

Za mě je v kopytě infekce. A možná se rozvine kopytní absces. Tetanus máte, předpokládám, očkovaný.

Vystříkání stříbrem nepomůže. To chce injekční stříkačku s něčím jódovým a propláchnout.

Veri (neregistrovaný) 28.02.2025, 07:33:54 xxx.xxx.65.224

Dekuji za reakce, kovář to kopyto viděl a říkal, že absces by s toho neměl mít, protože tam měl už ranku, že by mu tož toho vyteklo, tetanus máme naockovany.On má hrozně tenké chodidlo a je na kopyta proto hrozne citlivý, a nevím teď jak je mokro, tak do toho ještě měkké, jak naschvál,uvidím co dneska, ale v místě ranky nic neměl, byl to takový pension vpich něčeho ostřejšího. Myslíte, mám doma equipalazone, můžu mu podat?  Děkuji 

kometa
kometa správce
28.02.2025, 08:41:55 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Veri z 28.02.2025, 07:33:54

Že v místě ranky nic neměl, není rozhodující. To je právě na těhle bodných ranách, kór v kopytě, zrádné. Zvenčí není nic vidět a uvnitř se můžou dít věci.

Equipalazon bych nedávala, tím můžete zamaskovat příznaky v případě toho abscesu.

Arbora
Arbora 28.02.2025, 09:20:58 xxx.xxx.131.15

Pokiaš došlo k prepichnutiu kopyta, nebude to malá ranka. Chcelo by to dôkladnejšie vyšetrenie. 

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 28.02.2025, 09:50:38 xxx.xxx.155.135

Meh, já vim, že to třeba může být zbytečný výjezd a stojí to peníze, ale pokud prvotně nepomohla rada kováře a nevíte si sama, nespoléhejte na něj a volejte přece vet. Tohle tady nevyřešíte. Obzvlášť na tom bahně, kůň chodí blbě, může se ještě vlivem toho někde po tom bahně svízt, tohle není být úplně banalita. 

Verun
Verun 28.02.2025, 10:39:22 xxx.xxx.220.12

Hele kopyta normálně nějak hřejou, zkuste sáhnout jinému koni na to samé místo a porovnat. Já mám kobylu nekovanou a chodidlo normálně na špici “hřeje”. Jestli se něco v kopytě děje poznáte kleštěma- zkouška na tlak, a equipalazon bych dala, je protizánětlivý, ale pokud budete volat veta, aby to viděl neměly by být příznaky zastřeny lékama nebo rána obarvena…(zeleně , fialově…) 

V době chytrých mobilů můžete stav ranky poslat vetovi(po domluvě)  nebo i sem. 😉

kometa
kometa správce
28.02.2025, 10:51:40 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 28.02.2025, 10:39:22

Stav ranky je k ničemu - viz výše. Něco je jiného je roztržená kůže. To se z fotky posoudit dá.

Ale nechť se zadavatelka rozhodne sama.

HelaS
HelaS 28.02.2025, 15:20:41 xxx.xxx.248.202

Moje kobyla kdysi pradávno: šla, šlápla na něco ostrého (patrně drát), vidět to skoro nebylo. Okulhala až později, a byl to zánět kopytní kosti.
No, nezjistit to brzy, kobylka by už nejspíš nebyla.

Coudas
Coudas 28.02.2025, 16:12:20 xxx:xxx.aad6:2486

Můj kůň ve 4 letech šlápl “na něco” (asi drát) ve sněhu. Měl celý život díru v patce, ať se to řešilo jakkoli, vidělo to asi 5 veterinářů (v průběhu času), táhlo se to až do jeho smrti (odešel v 21), kdy si rok předtím patku “ušláp” v korunce takovým způsobem, že jsem už viděla že půjde kopyto dolů celý. Až pak se ale díra zahojila, protoze se to řešilo odzhora, tedy od té poraněné korunky, a ne odspoda, tedy popytní stěna. Ale porád jsme u základu, veterinárního vyšetření.

HelaS
HelaS 04.03.2025, 01:24:38 xxx.xxx.248.202
Veri:

Dobrý večer, před 3 dny mi valach dupl na něco ostrého na vyjizdce, ten den ještě nekulhal, byla to malá ranka na chodidle hned vedle podkovy u špice, vystrikala jsem mu to stříbrem, na druhý den hrozne kulhal, omyla jsem mu to, dala botu a kulhat skoro úplně přestal, dneska jsem mu botu sundala, abych mu ji umyla, a za chvíli opět hrozně kulhal jelikož se mu to bahno do nohy mezi podkovy udusalo a trochu mu kopyto hřalo, kolem ranky to má měkké a hodně bolestivé, když mu dám botu, tak skoro nekulha. Máte s tímhle zkušenosti? Kovář říkal, ať ještě počkám a nechám mu tu botu, jen v tom bahně to je teď boj…  Děkuji 

Hele, to chce fakt pořádné vyš veterinářem.
A my tu vážně oceníme, podělíte-li se o to, jak to proběhlo, co  vet našel a  jaká byla léčba.
Sama vidite z příspěvků, že to fakt není žádná sranda ☹️

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.