Dorána u nás jsou na hnízdě ještě vlaštovky. Pár + mladé z druhého hnízda.
U nás teď v 8:25h se jiřičky houfují. UH.
U nás teď v 8:25h se jiřičky houfují. UH.
Dorána u nás jsou na hnízdě ještě vlaštovky. Pár + mladé z druhého hnízda.
U nás poslední mladé vlaštovky vylétaly z hnízda minulý týden. Na hnízdo se již na noc nevrací; přestaly se vracet i ty předposlední, co vylétaly asi před třemi týdny. K večeru jich ale nade dvorem krouží dost. Jiřičky ještě v hnízdě nocují.
U nás jsou už vlaštovky pryč. I jiřičky.
Ladd:U nás poslední mladé vlaštovky vylétaly z hnízda minulý týden. Na hnízdo se již na noc nevrací; přestaly se vracet i ty předposlední, co vylétaly asi před třemi týdny. K večeru jich ale nade dvorem krouží dost. Jiřičky ještě v hnízdě nocují.
Zajimalo by me jestli tyden vyletla mladata zvladnou cestu do Afriky nebo padnou cestou.
Podle mě, ještě do odletu týden mají. + neletí v jednom tahu, ale s přestávkami.
+ Myslím si, že vlastní tah ještě nezačal, že jsou někde na shromaždištích. Vzdušnou čarou 200 m máme velký rybník. Proto jich u nás chvilkama je plné nebe (po většinu dne ale sem tam nějaká).
Asi před 10 lety u nás vylétla opravdu pozdní mláďata. Byla dvě a jak už byl krátký den a i po rozbřesku chladno a ráno hmyz nelétal, byly o poznání menší; říkal jsem jim Špulky. Na jaře se do chléva vrátila malá samička, neměla skoro ani vidličky. Vracela se asi po tři roky.
Tak u nás už jsou hlavní hejna také pryč - Strakonicko. Ale jedny jiřičky mají ještě mladé na hnízdě - vyseděly druhou várku hrozně pozdě, mláďata jsou vylíhlá cca 10 dní. Letos u nás docela úspěšné odchovy - vlaštovky zvládly 2x a i podruhé měly po 5-ti mladých. Jiřičky vlastně také, jen nestavěly nic nového a asi dvě hnízda zůstala neobsazená celou sezonu. Tak uvidíme, co se nám vrátí příští rok. 🙂
Už je to tak 12 let ale jedno hnízdo vlaštovek u nás vylétalo 2.10. a pak jsem pozoroval na obloze vlaštovku 7.11. Asi rarita.
Vlaštovky jsou během víkendu ze stáje fuč.
Jiřičky zvenku stáje sem tam ještě jsou,mají mladé.Mají zatím hezky. JH.
velká hejna jiřiček jsme včera ráno viděli přelétat a houfovat se ve vesnicích kolem Úštěku
z mašlate už jsou vlaštovky pryč ale venku jsem vytěl ještě poletovat pěkné hejno včetně mladých co musely opustit nedávno hnízdo.