V Liberci jsou rorýsi od 1. května. Překvapivě brzy. A první kukačku jsme slyšeli včera - ale to ne u nás, ale na Bukové hoře kousek od Ústí nad Labem
Když jste u kukaček, v sobotu mi kukala řadu let v Podještědí. A to je tu zima, jak v…..Třeba Rusku. Ráno kolem 2 st., odpoledne to vyleze na 12, 13. Na sluníčku jasně víc. Ale už jen Servác a Bonifác a pak už bude teplo.
U nás na Vysočině jsem minulý týden viděla rorýse, ale neslyšela. Tento víkend slyšela, ale neviděla.
Ale v sobotu jsem slyšela kukat kukačku a to po mnoha a mnoha letech. Dřív tu kukala intenzivně jak divá, ale už asi 10 let nic. Až letos. Ale kukání se vzdalovalo a vzdalovalo, až ustalo. Takže asi už zase kuká jinde.
Kde jsou jiřičky !!?? Loni v září jich byly plné dráty, pak přišel zářijový liják a ani jiřička. Letos zatím asi pět vlaštovek, jiřičky nikde….
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 14.05.2025, 23:14:41
Chtěl jsem dát fotku modřinky krmící v dutině stromového bezu. Ale mobil mi na vkládání fotek stávkuje. Jak se mažou vlastní příspěvky? Tuším, že do určité doby po vložení to lze.
U nás téměř vymizeli zvonci. Dříve hašteřící se hejna, dnes pouze jedinci nebo pár. Letos na jaře pozorujeme dva párečky. A o víkendu paní zvonková posedává, není plachá, pak už jen podřimuje a je celá oslintaná. Tak jsme jí zkrátili utrpení. Sousedi vesele krmí, denně kilo slunečnice. Kdybych k nim zašla ať přestanou krmit, budou na mě čučet, co jsem za zapšklou povahu, která jim nepřeje ani krmení ptáčků.
No a pak jsme si říkali, že už moc nevidíme ježky. Tak včera jsme ho na zahradě viděli. Jenže mrtvého, umřel zjevně v křeči - měl zavřené oči a široce rozevřenou tlamku, bez známek poranění, v klidném koutě zahrady. Mám ráda život na zahradě, ale z tohohle jsem naštvaná. (Proč umřel ježek nevím).
Odpověď na příspěvek uživatele anonymní z 15.05.2025, 12:30:03
Volal jsem do záchranné stanice (zda nechtějí lojové koule, nechtěli, ať ten sajrajt hodím do popelnice), při té příležtosti jsem se zeptal na názor na celoroční krmení. Potvrdili mi to, co si myslím taky - “krmítková” nemoc, kterou mohou i zatáhnout do hnízda a predace kočkami. Já přestávám krmit koncem dubna. Letos jsem tedy, na základě diskuse zde, to chtěl nechat do půli května, až budou metat trávy. No a byla to chyba. Zvonci u nás byli naposledy předloni. Letos se na krmítku v předjaří objevila samička a teď tam létal párek. Před 5 dny samečka chytla kočka. Takže příští rok na krmítku krmím do konce března, pak krmítko ještě na měsíc přesunu na zahradu k potoku a pak šlus. Ať se rozletí, u nás tedy mají kam. Z každé strany vesnice les, dva rybníky, říčka, na 4 strany okresky, trať. Příkopů a remízků tedy dost.
Sypeme stále.Ptáci lítají pořád.Sýkorky,stehlíci,ti dokonce víc než v zimě,strnadi,konopky,pěnkavy,zvonci,hrdličky,vrabci,kosáci.Mají mladé,u nás 14 dní v noci mrzlo.Teď zase prší,je zima,nic nelítá.Dokonce ani mouchy ve chlívě.Pozorujeme końadry hnízdící v trubce .Každý ráno a večer se samice lítá nakrmit slunečnice.Ve dne hledají něco živého a pozdě večer a brzy ráno lítají na krmítko.V trubce mají 6 mladých.
taky krmíme - a je provoz na krmítku neskutečný. Kromě veverky (chodí pravidelně) chodí celá zimní sestava (sýkorky, zvonkové, vrabčáci, kosáci, hrdličky, hýlové, strakapoudi, dlaskové…) obohacená o hřivnáče, špačky a nově (bohužel) i o párek městských holubů.
Koule jsem dokrmila, takže se předkládá slunečnice a oříšky… Oříšky pro veverku - ale často jí je vyberou chytré sojky a straky… takže pořád dodávám další. Ještě že mám zásobu vlašáků v mrazáku… Koule a zrní objednám - nedá se nic dělat, mají kde hnízdit, mají se kde schovat, mají kde pít i kde se koupat… ale zdroje potravy asi při hnízdění v zimě a dešti nestačí
tak už 11.5. přivedli hýlové na krmítko letošní mladé (ač žádný horka), přijde mi to dost brzo…😉 a máme asi invazi hýlů, přilétá jich najednou i 7,3 což nechápu, páč by měli být teď po párech na “hnízdních okrscích”
Ráno jsem krmila králíky a pozorovala na střeše jedné králíkárny,kde je pítko a dáváme na střechu slunečnici a proso,5 mladých pěnkaviček dožadujících se krmení po starých,kteří tam zobali slunečnici.
Jeden dotaz.Máme asi v mertové trubce, na níž je venkovní světlo,mladé sýkorky.Trubkou vede kabel až dolů.Světlo jsme už trochu uhnuli, když jsme viděli, jak tam sýkorky létají,ale dokáží ty mladé po tom kabelu vylézt nahoru jako to dělají rodiče a vylétnout?