Aktuálně: 2 767 inzerátů261 328 diskuzních příspěvků19 165 uživatelů

Ubíjející neprofesionalita lidí kolem koní

Lenka_Schiller
Lenka_Schiller 08.03.2025, 13:02:56 xxx.xxx.99.70

Jsem to jenom já? Začínám si myslet, že ano a že je nejvyšší čas svět kolem koní opustit, koupit si pozemek a poníka jako společníka pro svého koně a prostě si to dělat sama, jak chci, bez nutnosti s nikým dalším od koní interagovat.

Třeba jsem ten problém já - ano, možné to je. Ale faktem je, že v oblasti práce i nekoňských kamarádů tyhle negativní zkušenosti nemám. 

Kde začít? Třeba už před 30 lety, kdy jsem jako malá holka jezdila u soukromnice, všechno fungovalo, rodiče jí poctivě platili, brala mě s sebou ven, takto to trvalo několik let … až se jednoho krásné dne prostě přestala ozývat, přestala brát telefon, nechala se před mámou zapírat radši než aby jasně řekla: Sorry jako, už vám dítě vozit nebudu. 30-letá ženská s chováním malého dítěte. Tehdy jsem to fakt obrečela, protože jsem nechápala proč, ale teď už to chápu. 80% lidí od koní jsou jako malí fracci. Pomstychtiví, urážliví, bezohlední, neprofesionální.

Kde pokračovat? Co třeba u ustajovatelů, kteří se hrozně diví, když chcete smlouvu nebo že by měli třeba řešit hromadné odčervení stáda nebo jak v zimě vydrží koně x dní bez vody se zamrzlými napáječkami ("oni si na ně zafuní" - nezafuní, prostě nezafuní, když jsou zamrzlé trubky venku, je to prostě fyzika a nosili jsme si tam vodu sami z hlavní stáje v kýblech). V kolika jsem byla stájích, kde se dávalo seno pořádně jen večer, když jezdili majitelé ? Kde se naprosto šíleně a nevysvětlitelně kradlo, kde se k sobě dospělé ženské chovaly jako parta puberťaček? (Pomluvy, intriky, naschvály.)

A vůbec tady nechci dštít síru na ustajovatele. Pozor, chci dštít síru NEJEN na ustajovatele, ale naprosto na všechny, co mají co do činění s koňmi. Kolika lidem se stalo, že kovář prostě přestal odepisovat? Kdo si objednal sedlo u člověka, co si vzal tolik zakázek, že není schopen absolutně nic stihnout v termínu a řeší to prostě tak, že vás ignoruje. Kolikrát jsem slyšela, že je kůň xxxxx nebo xxxx nebo snad xxxxxx, když se něco stalo a došlo na lámání chleba? Chápou ty lidi, že kůň je zvíře a že zodpovědnost za jeho výcvik, bezpečí a přežití je prostě na nás?

Kde skončit? Nikde, to prostě nemá konce. Prodejci koní - lži, lži a lži. Veterináři - dokud je vše ok, tak inkasují, ale nedejbože uznat vlastní chybu. A takhle je to se vším. Kde je nějaký smysl pro odpovědnost, pro pořádek, pro férovost? Najdu ho někdy u koní? Diskutujte.

kometa
kometa správce
08.03.2025, 13:23:45 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Lenka_Schiller z 08.03.2025, 13:02:56

Proč tolik negativní energie? K čemu je to dobré?

Diskutuji - mám koně v kvalitním ustájení (ale holt to stojí peníze)- voda, seno, smlouva, odčervení… samozřejmostí, intriky žádné. Kovář si nás vede automaticky v potřebných intervalech. A koňských veterinářů (dobrých) máme v okolí několik.

Kolikrát jsem slyšela, že je kůň xxxxx nebo xxxx nebo snad xxxxxx, když se něco stalo a došlo na lámání chleba? 

Téhle větě nerozumím.

Anonymní (neregistrovaný) 08.03.2025, 18:22:27 xxx.xxx.26.89

Nemám tuhle zkušenost. Samozřejmě existují různí lidé, ale většinou se dají dost rychle odhadnout (speciálně na koňáky už mám docela cvik) a s těmi, kteří mi nějakým způsobem nevyhovují, se snažím stýkat co nejméně. A pokud máte problém skoro se všemi, není třeba na čase přehodnotit svůj přístup? Nemyslím tím nutně, že děláte věci špatně, ale je potřeba nebýt naivní: např. pokud má ustajovatel problém se smlouvou, bude to “dvorečkář” a osoba méně zdatná (minimálně administrativně, ale pravděpodobně i v jiných ohledech) a nelze od něj čekat zázraky atd. Diletantů je v každé oboru přehršel a je nejlepší se jim vyhýbat, protože oni se nezmění.

A ještě k náhlému ukončení komunikace: toto jediné mi přijde u koňáků častější než v jiných oblastech.  Před lety jsem odcházela z oddílu a vedoucí mi říkala, že jsem byla za dlouhou dobu jediná, která se přišla rozloučit. Někteří ze dne na den zmizeli, přestali brát telefon, dokonce si ani neodvezli věci. Ale to už je život, nic s tím neuděláte. 

Naa (neregistrovaný) 08.03.2025, 19:00:18 xxx.xxx.168.69
»
Odpověď na příspěvek uživatele Lenka_Schiller z 08.03.2025, 13:02:56

Obávám se, že byste byla rozčarovaná z chování lidí i v jiných zájmových oblastech, zaměstnáních apod. Tak to prostě na světě chodí. Jak píše příspěvek nade mnou, chce to najít ustájení apod., kde to funguje. Je to těžké, ale dá se. Já například měla kováře, který vždycky přijel na minutu přesně. To u nich nebývá zvykem, ale našla jsem ho.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 09.03.2025, 14:42:54 xxx.xxx.153.84

Já Vám to řeknu takhe-co vyzařujete, to se Vám vrací…jako fakt. 

Měla jsem to jako Vy, x let zpátky jsem koňokomunitu vnímala úplně stejně. Jenže jsem měla tu výhodu, že jsem neměla koně. Prostě jsem z toho vykročila a pár let jsem prostě nejezdila. Dost mi to pomohlo ale spíš   tom, že jsem prostě změnila myšlení a začala jsem vyhledávat koňolidi podobně smýšlející. Dnes je to jinak a blbci se najdou všude, to prostě musíme přijmout , chce to i trochu shovívavosti , každý někdy chybujeme.

Jinak nedochvilnost a komunikační neschopnost koňoodborníků je kapitola sama pro sebe, ale to není neduh jen této branže. Prostě je jich málo, tak se podle toho chovají.

Arbora
Arbora 10.03.2025, 07:36:06 xxx.xxx.61.18

Pokojne to môže aj byť zlým odhadom na ľudí. 
Netvrdím, že sú všetci profíci a féroví, ale ľudia často veria veľkým gestám, ktoré končia presne takto, iba reči a skutek utek. 
Na druhej strane, aj tí profesionáli musia čast opracovať s tak neskutočným materiálom, že chápem, že sa nepo*erú z každého, kto zavolá.

kometa
kometa správce
10.03.2025, 08:55:35 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Arbora z 10.03.2025, 07:36:06

Jo jo, znám ve svém okolí. Jsou profláklí majitelé, které do stáje nikdo nechce, protože jim peníze za ty konflikty nestojí.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 10.03.2025, 09:38:41 xxx.xxx.27.179

No ono stačí si poslechnout kováře. U jednoho mám teď ustájenýho koně. Z majitelů je zoufalej, koně si pořizuje čím dál tím více začátečníků, jelikož samozřejmě všichni chtějí hžíbátko ťuťuťu. A pak jim to na dvou letech skáče po hlavě, ale zvednout hlas se na to nemůže. Tuhle mu jeden takovej miláček rozseknul hlavu kopytem. 

Ale to má pravdu zadavatelka, že s emezi koňáky vytrácí profesionalita. Ale všichni máme většinou alespoň minimálně 2 možnosti a nemá smysl setrvávat ve starém zaprděném, když nás to prudí. A vyzařuj to, co hledáš, to často dělá divy.

Horsana
Horsana 10.03.2025, 13:20:36 xxx.xxx.18.217

Vždy, keď niekde čítam, ako veti len inkasujú…

No, kurva, pridte k nam na zazitkovy pobyt, 30 hodin v zime, smrade, prachu, podte vysetrit a potom utratit a vypitvat kona, potom predychat nalez, vyhadzat z brusnej dutiny sracky  aby ste videli co vlastne ruplo,  potom volat majitelom (ktorych mate chut ovalit sekerou po hlave, lebo vidite zaludok, ktory pripomina struhadlo na repu) a aj tak byt empaticky, pretoze proste sme aj tak na tej istej lodi a vo vedlajsom boxe umiera vas kon, ale pacienti su priotita.

A potom sa vybrat kamsi do prdele, kde je 6 opitych ludi, vonku sa vala zrebna kobyla, ktora tyzden “slabo zerie”, brucho ma o pol metra nizsie a nemozte urobit nic a o 4:00  rano je kon mrtvy, s rupturou brusnej steny a hrubeho creva. 

Pridte sa pozriet smrti a zmaru do oci kazdy den a potom komentujte nasu pracu.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 10.03.2025, 13:32:23 xxx.xxx.27.179
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 10.03.2025, 13:20:36

Horsano, tohle řešení  zvířecích nemocí, které způsobil člověk svojí nedbalostí, musí bejt hrozný.

Mně stačí už jen to, co vidím okolo sebe, kolik nemocí způsobují majitelé svým milovaným koním tím, že neznají/nedbají.

Třeba u nás holka ve stáji, má svýho koně od ročka, teď to bude nějakých 10 let, co kráčejí spolu světem a pořád si stěžuje, jak kůň zlobí, bolí ho záda (proto zlobí 😀), nepasuje sedlo. No, všechno se srovnalo, až když jsem do maštale přitáhla svojí fyzio (jelikož lidi nechápou, že prostě málokerý fyzio nevet dokáže být vynikající a ani je to nezajímá studovat) + svojí sedlářku, která fakt umí (jelikož ono je jednodušší říct, že na mýho koně se sedlo prostě napasovat nedá, místo toho se pídit a prostě to zaplatit). Ale neberu to tak, že ty lidi jsou marný, jsem ráda, že jsem někomu mohla pomoct a on alespoň trochu otevřel oči. …aspoň někdo.

Vás obdivuju, fakt , být ženská vet v terénu na velký zvířata, to prostě naprosto smekám.

Horsana
Horsana 10.03.2025, 13:54:20 xxx.xxx.18.217

Hrozne- ako kedy. Naucila som sa nesudit ludi. Uplnych debilov je fakt malo, minimum, povedala by som. Ked som bola mladsia, posobilo to na mna viac. Clovek sa koniec koncov aj tak musi sustredit na pacienta.

Chyby sa urcite robia. Dokonca sme na to aj poisteni. 

Utracame/umiera teraz strasne vela koni. Je to proste smutne, pre vsetkych zucastnenych + v terene potom este kafilerka a taky ten prakticky aspekt, co s 500 kg mrvolou…

Teren robim malo. A obcas mi platia aj kompotmi a vajciami a jeden pan ma dal na dialku zdiagnostikovat šamanovi a potom mi dal nejake spešl byliny…Kon sa upchal. Lebo nepil, pretoze si nevsimli, ze na dne nadoby s vodou su dva utopene potkany. Vsimla som si ich, ked som si v tom umyvala ruky….mmm….

Buggyra
Buggyra 10.03.2025, 14:04:06 xxx.xxx.198.226

To mi před lety takhle volal jeden panáček, co ví, že mám přívěs. Že mu kůň už nějaký ten den nemočí a že mu žádný veterinář nepřijede, protože dluží ten panáček, kam se podívá, a že někteří veterináři mu řekli, že přijedou jen, když jim pošle převodem dluh plus zálohu. A panáček neměl a banka mu nepůjčí. Tak že od nějakého veta po telefonu si nechal poradit, jak koně vycévkovat, ale zvolil nevhodnou hadičku, která se mu při vytahování přetrhla, takže sice koně vyprázdnil, ale teď je kůň ucpaný znovu a lépe… A že mezitím posehnal po příbuzných vstupní poplatek na kliniku a musím mu uprostřed noci odvézt koně do Heřmaničáku a jestli někdy zaplatí, neví. No koně mu zachránili.

Horsana
Horsana 10.03.2025, 14:20:16 xxx.xxx.18.217
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 10.03.2025, 14:04:06

Nie zle, heh.

Repta-A-Repta
Repta-A-Repta 10.03.2025, 14:25:34 xxx.xxx.250.214
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 10.03.2025, 13:54:20

Je velká škoda, že (třeba zatím) nepíšete knihy pro milovníky zvířat a životem se zvířaty “postižené”🙂

Byly by to bestselery a šly by na dračku🙂

Držím palce Floře - ať je jí brzo lépe, tak či tak💔

bambule
bambule 10.03.2025, 14:35:35 xxx.xxx.74.204

Telefon: “Dobrý den, rodí nám koza, trčí z ní napůl kůzle nemůže ho vytlačit. Potřebujeme aby jste co nejrychleji přijel!!!”

“Dobře do hodinky jsme tam! Jak dlouho z ní to kůzle visí?"

“Třetí den!”

Toliko k milujícím majitelům…..

Bodlinka
Bodlinka 10.03.2025, 14:48:29 xxx:xxx.1be2:da46
»
Odpověď na příspěvek uživatele bambule z 10.03.2025, 14:35:35

jj, takovou pamatuju ovci. byla jsem asi hnusná a majitelky s malými dětmi jsem se navážno zeptala, jestli by opravdu takhle chtěla rodit druhý den a připadalo jí to v pohodě.

Horsana
Horsana 10.03.2025, 15:00:35 xxx.xxx.18.217
»
Odpověď na příspěvek uživatele Bodlinka z 10.03.2025, 14:48:29

Nooo…majitelia tej mrtvej gravidnej chudery do nej sahali, vaginalne. Moj kolega, gynekolog, clovek temperamentny a vybusny, sa pani po telefone opytal, ci si pri porode tiez sahala do p…

No a pred polnocou volala znama, ze ma kozu s trojickami a ze zozrala zmrznute zemiaky a ovos a asi ma acidozu, ci nemam sodu bikarbonu. A ci jej mozu dat vodku.

A cely cas to podavala tak, ze si tie zmrznute zemiaky (WTF????) a ovos ta koza bola kupit v obchode…nie ze jej to dali oni…

Horsana
Horsana 10.03.2025, 15:03:06 xxx.xxx.18.217
»
Odpověď na příspěvek uživatele Repta-A-Repta z 10.03.2025, 14:25:34

Mno, neviem ci by to bol az taky bestseller…

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.