Pavel (neregistrovaný)15.03.2025, 18:45:42xxx.xxx.21.248
Zdravím. Mám dotaz ohledně snášení hus.Na podzim jsem si pořídil starší pár hus které už hnízdily. Před týdnem mi začaly snášet ale snesla dvě vejce a teď už pátý den nic . Je to nomální? Je možné že je to kvůli ochlazení počasí nebo v čem by mohl být problém?
Odpověď na příspěvek uživatele Pavel z 15.03.2025, 21:37:13
…tak to už bude stářím..14 let je už hodně..měla jsem ještě předloni husu landéskou, také tak starou, asi už mela 15 let..byla na dožití..poslední roky snášela velice málo,tak 3-4 vejce za sezónu..ale nakonec měla zdravotní problém,tak jsme to ukončili..
To není dobře..měl jste si dopředu něco o těchto husách zjistit …landesky jsou schopny nanést i 50 vajec..proto se první vejce sbírají a dávají do líhně…vašich 30 vajec už bude starých na líheň..vejce sbíráte , popište datum snášky na každé?..po 14 dnech se lihnivost vajec ztrácí…husa zasedne na vejce,až se “vynese”..takže tak…🤔
Odpověď na příspěvek uživatele ančovička z 20.03.2025, 18:11:20
..ještě pokračování 😀..měl byste huse nechávat asi 10 naposled snesených vajec. ta nejstarší odebírat..husa obsedne asi 15 vajec..když zasedne,doplňte na odpovídající počet naposled snesenymi vejci…podle velikosti husy…já mám v líhni asi 20 vajec, byly mrazy..ale už nejsou, tak budu vejce nechávat…za čas nanesou nová a zasednou ..
Zdravím. Prosím o radu. Moje husa snesla 11 vajec ,dneska slezla z hnízda jen jednou ale vejce jestě snáší. mám je podni už nasadit nebo počkat. v hnízdě už peří má ale veje ještě snesla. díky
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 03.04.2025, 09:54:02
Zdravím. Je naprosto běžné, že husa přidá ještě jedno vejce těsně už PO pevném zasednutí. Pokud jste zatím s jejím sezením na pochybách, doporučím pár dní s navrácením vajec pod ni ještě počkat; tím nic nezkazíte, a pro husu u měsíčního zápřahu “vězení” na hnízdě několik desítek hodin navíc není zásadní změnou.