Dobrý den, nemám jasno v otázce odvetrání CO2 během líhnutí. V posledních 3 dnech když už se vejce neotáčí se nedoporučuje už líheň otevírat, aby si udržovala vyší vlhkost. Ale v té době jsou už plody vyvinuté a měl jsem zato že CO2 bude nejškodlivější a nesmí se už větrat. Nebo je to tak že u vyvinutých plodů už není produkce CO2 taková?
Větrání a otevírání líhně jsou dvě rozdílný věci.. Líheň se otevírá jen při kontrole vývoje nebo vyřazování vajec, což už se poslední tři dny neprovádí, a pak až při odběru vylíhlejch a oschlejch kuřat.. Tady je ideální se držet hesla, čím míň, tím líp.. Naproti tomu větrá se permanentně větracím otvorem/ventilátorem k tomu určenýmu podle typu líhně.. Zkráceně, větrejte, ale neotvírejte 🙂
Já nemyslím že je to takové drama. Ve starých líhních kde se obracelo ručně, se otevírala líheň několikrát denně a výsledky byly srovnatelné s moderníma líhněma. Navíc jak zajišťujete vyšší vlhkost na konci líhnutí? Chovatelé vodní drůbeže stejně musí líheň několikrát denně otevřít a porosit, protože víc jak 70 % žádná líheň nedokáže udělat. Navíc chlazení teda přepokládám neuznáváte?
Odpověď na příspěvek uživatele Jizerka z 18.03.2025, 12:19:49
Já vodní drůbež líhnu v líhni BIOS 09.., velká..dvakrát denně obracím vejce, takže žádné jiné větrání není potřeba..vejce nerosím, protože v pohodě udrží vlhkost,podle toho, já velkou misku s vodou dám…lehce drží vlhkost i 80 %..