Dobrý den, dostala jsem 12 úlů, starám se o ně už 3 roky a zatím nebyl problém až doteď. V úle jsem našla několik včel bez hlaviček a pak samostatné hlavičky. Na desce bylo napadáno z pláství a zjistila sem že tam je i pár chlupů...vchody mám stažený jen na 1 včelu ale když sem tenhle prohlížela tak sem zjistila že mřížka je poškozená. Mužete mi poradit jak účinně bojujete s myšima?
Škody od myší

Milá včelárka ak máš vchod na jednu včelu či mierne poškodenú mriežku, tak zrejme nejde o myš ale o piskora...(rejsek).. ten prejde aj cez šrbiny 6-7 mm…
Ak by bola myš v úli bolo by tam hniezdo a bordel, treba nadvihnúť úľ od dna a myš vybehne, ale u rejska ktorý chodí len cez deň stačí večer založiť cez česno kúsok materskej mriežky a už sa dnu nedostane….….
Mě spíš upoutala jiná vaše sdělení.
Nepoužíváte správné názvosloví. Například plást a plástev jsou dvě věci. Plást je včelí dílo v rámku, plástev je pak divoký plást bez rámku. Ale klid, tuto chybu velmi často dělají i staří zkušení praktikové.
Horší je datum kdy se ptáte, protože píšete dotaz v přítomném čase. Zkuste se nenafukovat a odpovídejte na to, co se ptám, ano?
Vy máte dne 3.4. ještě mřížky v česnech?
Vy máte dne 3.4., kdy končí květ jívy a špendlíky jsou před rozkvětem, česna stažená na 1 včelu?
Máte vůbec včelstva v úlech živá? Viděla jste pročišťovací prolet? A už jste letos vůbec byla ve včelách?
Normální včelstva i v horách ČR musejí mít na konci března takovou kondici, že hlodavce v úlech nestrpí a proto se ptám, zda vaše včely žijí a případně v jakém jsou stavu?
Kolegu Gora vůbec nenapadlo, co mě udeřilo ihned do očí. Sice se prodávají do česen plastové hovadiny, ale nikdo normální si nedá proti hlodavcům do česna plast a jak a co vám mohlo poškodit železnou (kovovou) mřížku?
Když jste 20.1. brala zimní měl, ničeho jste si nevšimla?
Gorův postřeh, že se jedná o rejska je správný. Otázka je, jestli je česno jediná možnost kudy se rejsek do úlu dostal. Už jen česno na jednu včelu napovídá, že bude otvorů víc, mám za to, že poři čeně na jednu včelu by se muselo každé včelstvo udusit.
Zásadní otázka: Nemáte náhodou u úlů otevřená očka? Jsou čena na jednu včelu jediným pořívodem vzduchu do úlů?
A proč dobré vč ve správné kondici nestrpí na konci března vetřelce? Je už dost silné a hlodavci nejsou tupí a vědí, že by jim hrozila nevyhnutelná smrt. Jestli ale v úlech nějací hlodavci hospodaří i v tuto dobu, je jasné, že s vašimi včelstvy není všechno v úplném pořádku.
Opakuji, ač zní moje věty tvrdě, nenafukujte se, pomůžeme vám tu. Ale předesílám a s absolutní jistotou TVRDÍM, že bez studia NĚKTERÝCH odborných textů (na videa zapomeňte, neznám jediný dobrý zdroj) se včelařit nenaučíte.
--------------------------
Pane Goro. Ve svém obsáhlém článku píšete o naší zemi jako o celoevropských exotech a velmi jemně naznačujete, že jsou Češi se zimní mělí idioti. Idioti jsme když si dáme líbit od zbytečných molochů, jako je státní vetrerina, tyhle buzerace a za zdr stav českých včelstev jsou také zodpovědní pouze včelaři, jen stát z nás dělá nesvéprávné idioty. Ale je tu otázka, zda z nás idioty dělá a nebo zda někteří z nás idioti jsou. A jako je fotbalový mančaft dobrý podle nejhoršího hráče, pak i jeden z tisíce potvrzuje, že je nutné české včelaře hlídat a vodit za ručičku. Možná by bylo dobré porovnat úhynovost, množství moru a další v ČR a zbytku Evropy. Něco mi říká, že třeba moru je u nás méně než na Slovensku, čím by to asi mohlo být? Stěží se relevantní údaje najdou, odporovalo by to liberalizmu, kde nesmí být někdo lepší než někdo jiný a tak se tyto statistiky nedělají. Nebo o nich nevím.
A já, budete se asi divit, po důkladné úvaze jsem pro povinný sběr zimní měli. A důvod? No, aspoň to přinutí (mělo by) i ty, co včely zdědí a ani za 3 roky se nenamáhají o nich zvědět podstatné, aby aspoň jedinkrát za zimu na konci ledna svoje úly otevřeli (dna, ne z vrchu) a při protivném a buzeračním odběru měli by pak zjistili nějaký problém. V lednu se dá ještě něco dělat, v dubnu už asi moc ne…

Já bych teda nereagoval a v klidu jen četl, ale zaujala mě tahle část.
Idioti jsme když si dáme líbit od zbytečných molochů, jako je státní vetrerina, tyhle buzerace a za zdr stav českých včelstev jsou také zodpovědní pouze včelaři, jen stát z nás dělá nesvéprávné idioty.
Mohl byste to více rozepsat? Myslím jako jestli máte svoji zkušenost s SVS a tak.
Já mám pravidelné kontroly od KVS (každý rok) a nemůžu říct, že bych měl negativní zkušenosti. Z jedné strany jsou takové kontroly v pořádku, ale na druhou stránku moc nejsou a já řeknu proč není. Ono si hodně lidí myslí, že jak je to dobře, že mi kontrolují zvířata jestli se o ně starám jenže tím, že to mám legálně a svůj chov nahlášený tak já se starám a téměř pokaždé když se něco stane tak je to někdo kdo chov neměl legálně nahlášené. Například jako před pár lety byla ta situace s Mambou Zelenou v Praze. Ta nezdrhla někomu kdo to měl legálně a ještě jí měli za nelegálním účelem. Proto ty kontroly vlastně nemají moc smysl, ale moje osobní zkušenost je převážně jen “administrativa”. Přijde paní, nafotí si chov, zkontroluje zvířata zda jsou v pořádku a jde zas pryč. Otázka 20 minut. Žádná buzerace, ale normální přístup. S tím osobně problém nemám, ale kontroly z důvodu aby se vědělo, že se starám - to je fakt k smíchu a rozhodně to nepotlačí ilegalitu a týrání zvířat. Druhá stránka (ta pozitivní) tak je aspoň nějaký monitoring a podklady třeba pro zlepšení chovu zvířat. Pokud vím tak Vám na včelách záleží a chcete to nejlepší pro ně. Tak je to v pořádku, ale Welfare se nedá “vycucat” z prstu a kdyby to někdo chtěl tak můžeme počítat se zhoršením legislativy, stížnostem chovatelů a zbytečné stížení samotného chovu. Takový monitoring právě může dát KVS / SVS s podklady a v případě změny legislativy k horšímu se tomu dá zabránit. Jinak pokud někdo v politice nedostane podklady, že nedojde ke zlepšení a že změna nemá smysl tak zavede cokoliv. Právě pro nás jako chovatele je zrovna SVS / KVS klíčové právě jako preventivní ochrana proti nesmyslným zákonům. Znám několik příběhů (takové backstory - příběhy který málokdo ví) kdy skoro došlo k radikálnímu zhoršení, ale díky třeba SVS se zákon neprosadil. Poslední jsem se dozvěděl 2 měsíce zpátky ohledně Pozitivního seznamu. Tam totiž nechybělo málo a už by tu byl rok zaveden a nikdo by se nikoho neptal. Ve stylu “O nás bez nás”.
Proto se zájímám o Váš podrobnější postoj na toto téma.
Vůbec vám nerozumím. Především já nepovažuji včelu za zvíře a tudíž všechny zákony a vyhlášky museli vypracovat xxxx. Protože ani jedno zvíře na planetě nejde rozdělit na několik menších zvířat, která nejen, že zůstanou na živu, ale dokonce dorostou na zvířata původní velikosti. Vrcholem idiocie pak je, jak někdo z několika selat (telat, kůzlat, želviček, kanárků) udělá jedno zvíře velké a to zvíře nejen zůstane na živu, ale bude se množit a přinášet užitek.
Víte co? Smazal jsem celou dlouhou odpověď a můžete hádat proč.