Aktuálně: 2 539 inzerátů234 897 diskuzních příspěvků18 628 uživatelů

kohout - výpotky a zápach ze chřtánu - dotaz na Bodlinku

sharingan
sharingan 10.04.2025, 19:34:07 xxx.xxx.137.199

Dobrý den, 

rád bych, pokud možno, znal Váš názor na jeden problém v mém chovu. Jde o dospělého kohouta faverolky, ročník 2022. Stahoval jsem ho k sobě v srpnu 2024. U zvířete byl od první chvíle problém se sýrovitým výpotkem v hrdle a vnitřku zobáku, a zápachu ze chřtánu. Při převzetí byl i dost pohublý. Zvíře jsem jinak znal dobře, průběžně jsem se na něj v chovu kolegy (přes rok, během návštěv u něj) díval, bral jsem ho k sobě nádavkem na zkoušku. Vysoká plemenná hodnota a kvalitní genetika, proto jsem ho u sebe do oddělené karantény zkusil. U mě dopeřil, nabral kondici. Nakonec jsem ho připustil i ke slepicím. Vitální, velmi aktivní zvíře, často pojímá. Ten problém se sýrovitým výpotkem a zápachem však nikdy zcela nezmizel. Nerozšířil se však ani na žádnou ze slepic. Ani dvě pozdně líhnutá kuřata z jiného chovu, přidaná k hejnu v listopadu, která jsem s ním měl přes zimu (zkušební “kanárci”) nechytla nic z jeho příznaků (z jednoho je teď slibný boční kohout, druhý slabší skončil koncem zimy v polívce). 

Znám teoreticky, i z Vašich článků, některé neduhy s těmito příznaky ( “sýrovitý” výpotek ve chřtánu a zápach z hrdla). Celkově mi však neodpovídá zcela nic. Do hejna se to nerozšířilo (a je to už cca 9 měsíců od jeho přidání). Kondici, hmotnost a vitalitu má, navenek je zcela v pořádku a ve vynikající formě. Absolutně žádný výtok z očí či nozder, žádná oteklá hlava či víčka. Pojímá jako divý, plodnost výborná. Ale ten smrádek z něj táhne stále. Při pití polyká pomaleji. A nikdy nekokrhá. Skutečný důvod na jeho vyřazení z chovu zatím nemám. Ale vrtá mi samozřejmě hlavou, čím to může být, a jak s tím zatočit. ATB jsem na něj nezkoušel. Čekal bych teoreticky, že jeho příznaky se rozšíří do hejna, nebo ho přejdou, nebo že se zhorší či padne úplně. Ale ono sakra nic z toho. Tipuju tak něco chronického, co přechodil v mládí, momentálně již v neinfekční formě (popř. natolik silná vitalita zbytku hejna, že jsou bezpříznakoví…) rád bych znal Váš názor, děkuji.

sharingan
sharingan 10.04.2025, 19:57:02 xxx.xxx.137.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele sharingan z 10.04.2025, 19:34:07

PS. Jde mi opravdu jen o názor a brainstorming, nečekám samozřejmě diagnózu, medikaci a řešení; spíš jen, zda jste se s něčím podobným v praxi setkala/nesetkala, řešilo se to tak a tak, s takovým či makovým výsledkem…konzultaci i rád zaplatím, když mi dáte do soukromé zprávy číslo účtu.

Bodlinka
Bodlinka 10.04.2025, 19:59:43 xxx.xxx.94.238

v podstatě jsou tři možnosti sýrovitých nálepů: wet pox, trichomonóza a kandidóza. poslední dvě by uměly i chronický průběh a kandida to je stejný jako u lidí, je to sice infekce, ale nepřenáší se snadno z jednoho jedince na druhého, musí tam být nějaká predispozice.

sharingan
sharingan 10.04.2025, 20:26:44 xxx.xxx.137.199

Děkuji mnohokrát za reakci. Ta kandida by na to dle popisu seděla nejvíc; jdu začít denně vytírat kohouta genciánkou a uvidím, co se bude dít.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.