Aktuálně: 2 486 inzerátů236 654 diskuzních příspěvků18 662 uživatelů

žabky na jazyku

Anonymní (neregistrovaný) 29.04.2025, 12:38:44 xxx.xxx.28.80

co je příčinou žabek na jazyku husy? Musí se proříznout?

ančovička (neregistrovaný) 29.04.2025, 12:47:58 xxx.xxx.105.229

Špatně krmíte…co husám dáváte?…chybi jim vitamíny a minerály .,..jinak jsem m to budete muset rozříznout , vytlačit a dezinfikovat..jinak vám neporadím,nikdy jsem to u hus ani kačen neměla..

sharingan
sharingan 29.04.2025, 13:16:57 xxx.xxx.186.2
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 29.04.2025, 12:38:44

Zdravím. Otázkou je, co to přesně “žabky” jsou. S popisem, příčinami a léčbou se to jen hemží. Ale co to specificky je…zánětlivé změny tukového jazykového tělíska…?

V příčinách panuje shoda - nekvalitní chovné podmínky, kvalita a struktura krmiva. 

Ve chvíli, kdy se objeví, je už polykání pro house příliš bolestivé a přestane proto žrát. Jediné řešení je pak, ano, to proříznutí a vymáčknutí. 

Problém se objevuje u rostoucích housat a káčat, u odrostlých či dospělých kusů jsem o výskytu tohoto problému dosud neslyšel. Ve vlastním chovu jsem se s tímto problémem osobně dosud též nikdy nesetkal. 

Anonymní (neregistrovaný) 30.04.2025, 10:08:50 xxx.xxx.28.80

Přece směsima se nikdy v dřívějších dobách nekrmila, šrot, brambory, pšenice a velká pastva. To jsou špatné podmínky?

sharingan
sharingan 30.04.2025, 10:33:19 xxx.xxx.186.2
Anonymní:

Přece směsima se nikdy v dřívějších dobách nekrmila, šrot, brambory, pšenice a velká pastva. To jsou špatné podmínky?

Samozřejmě. Kromě té pastvy nic z Vámi uvedeného neodpovídá biologickým nárokům vyvíjejícího se organismu; převaha balastních polysacharidů. Dospělé “hotové” zvíře na tom nějak fungovat bude, byť může vést k zatučňování. Btw., ta pšenice v historii pro zvířata nebyla. Ta byla pro lidi, a zvířatům se dávala “horší” zrnina. Pro husy převážně oves. Který dosud v běžné (pluchaté) verzi je univerzálně nejlepší zrnina pro chov hus.

Ale proto se ve směsích pro mláďata doplňují minerály a vitamíny a zvyšuje podíl proteinů. Malá housata domácích plemen byla v historii přikrmována směsicemi ledasčeho (tvaroh, strouhaná vařená vejce…) pro zvýšení podílu bílkovin. Následovala skutečně kvalitní, prakticky neomezená, celodenní pastva, s večerním příkrmem zrnin. Pro podzimní vytučnění do jatečné kondice využití sacharidového krmiva; dnes se využívá tuším hlavně kukuřice.

A čím větší domácí plemeno, tím samozřejmě větší nároky na stravu oproti divokému originálu. Např. česká husa je relativně skromná, ale nejčastější v ČR běžný husí mix větších tělesných rámců - landéská, pomořanská, německá nosná, a linioví bílí brojleři - je náročnější. 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.