Aktuálně: 2 499 inzerátů238 660 diskuzních příspěvků18 689 uživatelů

Houserovy napuchla hlava

Pepan (neregistrovaný) 29.04.2025, 16:56:54 xxx.xxx.11.235

Je to dva dny co houserovy z niceho nic jakoby se zvetsila hlava. Prvni den byl takovy ze byl zalezly, ale dnes uz chodi a dokonce i sici a rve. Cim by to mohlo byt? Sousedi delaji strechu a ty chlapy tam jsou teda zprominutim prasata. Vajgly, odpadky, sut… myslite ze by neco mohl sezrat nebo tak neco? Prikladam foto. Dekuji za pripadne rady

Obrázek
sharingan
sharingan 29.04.2025, 19:50:12 xxx.xxx.137.199

Zdravím. Toto zbytnění je buď po bodanci od včely. Což by mělo během několika desítek hodin samo odeznít. 

Druhá možnost je počínající sinusitida. Zánět dutin. Typicky po oslabení imunity, např. při přesunu do jiného chovu, nebo zjara po toku a stresu z ochrany housat. To se stav bude zhoršovat, až vyústí ve vodnatý, později hnisavý výtok z oka. Celkem se mi na to osvědčil obyčejný Paralen (Paracetamol atp. - stejná účinná látka i dávkování). A čím dřív, tím líp, nečekat, až se to rozběhne naplno. Zlomeček, řekněme osminka běžné tablety, jednou až dvakrát denně, do zobáku, po dobu jednoho týdne. Na foto v příloze dávám taky případ sinusitidy. Druhý případ z foto byl z mých začátků chovu, a řešil jsem to antibiotiky. Loni už jsem to vyřešil tím paralenem. A ještě poslední foto, husička (u housat) s otokem po včele, tam to naběhlo do extrému v rámci desítek minut, večer už lepší, a během dvou dnů samo zcela v poho.

Obrázek Obrázek Obrázek

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.