Ahoj prosím o radu. V hejnu 15 slepic a 1 kohouta se mi pohybuje nějaká nemoc. Prvně 2 slepice slyšitelně chroptily znělo to jako by v sobě měly vlhké hleny. Ale jakoby se to zlepšilo ale teď to má kohout. Nemůže pořádně hlasitě kokrhat jen tiše a také vydává chroptící zvuky. Ta nemoc už je tam několik měsíců, úhyn žádný. Hádám že by se to mělo něčím přeléčit. Co doporučite? Veterinář na drůbež v okolí není.
Pro boha! Jakej veterinář na drůbež? Když mám nemocný zvíře a nevím, co mu je, vezmu ho na veterinu a nechám vyšetřit. Je to jakási jistota, oproti názorům cizích lidí, kteří ani nevědí, co zvířeti může být, protože jedinou informací je, že sípe a nechcíplo. Nezapomínejte, že tady diskutují lidé s různými znalostmi i zkušenostmi, ale jsem si jist, že ani Bodlinka (veterinářka pracující s drůbeží) vám nepředepíše přesnou léčbu. Takže čapněte kohouta a šupky za vetem
Odpověď na příspěvek uživatele list z 01.05.2025, 07:45:50
Môj veterinár (a je ich v ambulancii viac) sa napr. hydine nevenuje. Keď som sa pýtala, či mi vie poradiť iného veterinára, ktorý sa v okolí Bratislavy hydine venuje, nevedel. Aj keď nie je to človek, ktorý by mi nepovedal. Problém je hlavne ten, že niektoré lieky, ktoré nie sú dostupné v malom balení, sa mu kupovať neoplatí, pretože iných záujemcov o túto službu veľmi nemá a potom by mi tú veľkú dávku, z ktorej by som potrebovala iba malý podiel, musel naúčtovať, alebo by bol stratový.
Odpověď na příspěvek uživatele zvedavec z 01.05.2025, 10:52:53
Veterinární léčiva pro drůbež bohužel jsou ve větších baleních, a to i u veterinářů, kteří se drůbeži věnují. Ale absolutně to nesouvisí s mým příspěvkem, který říká, že chci-li zvíře léčit, jdu k veterináři. Rozhodnutí, je pak na chovateli, zda investuje do léčby, či ne. Výmluvy typu u nás není veterinář na drůbež jsou vážně hodně mimo, minimálně odběry na laborku zvládne každý veterinář. Kdežto tady radí každý, kdo má do p*dele díru a ví úplný 💩. Popis chovu, krmení, celkového stavu zvířat, případně fotky tu nikdo nepotřebuje a všichni vědí přesně, co má tazatel udělat. To je nesmysl. Nikdo u té klávesnice nemáme křišťálovou kouli a pokud někdo má, stejně ví prd jako ostatní
Odpověď na příspěvek uživatele zvedavec z 01.05.2025, 10:52:53
problém nejsou zas až tak ta léčiva. jako dobrý, pro 20 slípek se s drobnými výjimkami nedá použít nic přímo pro drůbež i když tu lahev máte, obvykle to nejde nadávkovat ani rozumně naaplikovat. ale od toho je veterinář, aby uměl používat věci taky off label.
problém je v tom, že pokud si představujete, že se NĚCO NĚČÍM přeléčí, je potřeba nejdřív zjistit CO a pak teda ČÍM a ono to představte si, stojí peníze. Někdy i docela dost peněz, protože labina je labina a bez labiny u drůbeže nepoznáte celkem nic. Takže než se zjistí co, může to stát víc než 20 nových slípek velice snadno no a to čím taky může být že ničím.
Odpověď na příspěvek uživatele list z 01.05.2025, 11:28:39
Myslím, že ste sa nadbytočne rozvášnili, čítajúc moju vecnú poznámku.
Ja som napr. pred rokmi s kohútom u veterinára bola, keď sa nevedel zbaviť chrást na hrebeni, dostala som mastičku, ktorá vôbec nijak nezaúčinkovala. Ešte mi povedal, že mu ten hrebeň môžu aj odoperovať, ak by sa nehojil. Fúúúha!
Postupne, ako sa oteplilo, sa mu rany zahojili. Už bez mastičky. A každú jeseň, keď začína mokré a veterné počasie, tak hrebeň schrastavie. Proste má priveľký hrebeň.
Odpověď na příspěvek uživatele list z 01.05.2025, 07:45:50
No, tak je asi normalne, ze ku hydine vet, co sa jej venuje, ku konovi niekto, kto robi kone a morca zas neponesiem k niekomu, kto robi kravy.
Ja okrem koni viem o ostatnych druhoch takmer trt makovy, zbytocne by ma niekto volal ku chorej krave, alebo morke, alebo k osmakovi.
Prave viem o pripadoch, kedy sa zviera vzalo ku hocikomu, lebo idem-riesim a pre neskusenost s druhovymi specifikami o neho prisli.
A viem aj o plnych halach mrtvych brojlerovych moriek, ktorym sa dala medikovana krmna zmes s monenzinom, ved ked je ok pre sliepky. Well, skoncilo to bankrotom firmy a zodpovedny clovek sa obesil.
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 01.05.2025, 20:15:35
monensin v dávce pro brojlery se používá i pro krůty, coxidin je normálně registrovaný pro oba živočišné druhy. k otravě by se to muselo hodně předávkovat. nebo míchat s tiamulinem.
jedovatý ionofor pro krůty je salinomycin. to by si mohl pamatovat i koňský vet, protože je to jedovatý i pro koně 😀
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 01.05.2025, 20:15:35
Diagnostiku zvládne jakýkoliv veterinář, já jako majitel/chovatel se rozhodnu, zda léčit, nebo ne. Můžu hledat i jiného veterináře. Jsem jen veterinární technik, ale vím, a to celkem jistě, že veterináři se učí vše. Chápu, že vzhledem k praxi zaměřené nějakým směrem, ten směr je jim bližší, ale nepřijdou zcela o znalosti ani schopnosti najít si informace a směru jiném. Problém bývá u plazů, ale tam mi veterinář vždy řekl, kam mě pošle pokud si nebude vědět rady. Nicméně tato naše diskuze neřeší, že tady se člověk nedozví nic lepšího než u jakéhokoliv veterináře, který zvíře vyšetří. Naopak! Tady se dozví jistě milion věcí a ani jedna není správná, protože nikdo tady neví, co ta správná odpověď je.
Odpověď na příspěvek uživatele list z 01.05.2025, 21:51:59
oni ti ptáci jsou ve stejným ranku jako ti plazi, během studií naprosto okrajová záležitost. běžný veterinář o slepici ví akorát že existuje a možná si pamatuje názvy několika nemocí.
Odpověď na příspěvek uživatele Bodlinka z 01.05.2025, 22:32:37
To já vím, podobně je to i na středních školách. K drůbeži jsme se dostali na patologické pitevně, protože byla k dispozici, ale jinak je v rámci vzdělávání okrajová. Přesto jsem přesvědčený, že je lepší, když zvíře zkoukne veterinář oproti radám od zdejších diskutujících. Neřešíme tady papoušky za desítky tisíc, abychom s nimi jezdili na veterinu stovky kilometrů daleko, ale slepice v hodnotě větších desítek korun, či nižších stovek. A pokud jí chci opravdu pomoci, nemůžu se spoléhat na rady anonymních rádců, ale nechat ji prohlídnout někým, kdo má alespoň tucha, co hledat.
Pokud by chovatel chtěl relevantní informaci tady, musí se mnohem víc rozepsat, doplnit fotkami, případně videem.
Za druhé, kdybych měl problém a hledal řešení, tak hledám ve starých vláknech. Těch nemocných slepic tu je hafo. Tím bych se dozvěděl alespoň to, že budu potřebovat napsat víc informací, než jen že chroptí různé kusy v hejnu, ale nechcípají. Protože to bývají nejčastější odpovědi na podobné dotazy, takže v novém dotazu (který mohl být součástí nějakého staršího vlákna) bych se rozepsal.
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 02.05.2025, 06:49:54
Určitě ji zvládne líp než my tady. Jak píšu pořád dokola. Protože tady nevíme, kdo komu co radí. Vaše rada prosvítit krk je krásná, ale též jste ji mohla doprovodit alespoň fotkou, kde byste znázornila, co má tazatel hledat, co tam být má a nemá, neboť lze předpokládat, že to bude dělat poprvé a ví prd o tom, co by tam měl vidět. To je přesně to, o čem tu píšu. Ptát se tady na akutní problém je naprostá hloupost. Můžu tady řešit, že mám zvíře s takovým a makovým problémem, který je jinak v pořádku. Pak tady můžeme diskutovat, proč je vypelichané, či nepřibírá jako ostatní. Pokud má ale problém s dýcháním, či příjmem vody a potravy, tady to nevyřeším.
Odpověď na příspěvek uživatele list z 02.05.2025, 07:16:28
Nějak mě tyhle dotazy rozčilují víc a víc.
Když oni lidi neumí pokládat otázky. Přesněji řečeno nechápou, že tady není AI, která jim vyplivne hned tu správnou odpověď. Však i humánní doktoři začali při covidu ordinovat on line, aniž by pacienta viděli. Natož ho vyšetřili.