Odpověď na příspěvek uživatele Raspic z 14.05.2025, 14:22:13
Joooo! Výborný. A dokonce to vypadá, jak když pan vlčák /paní vlčáková? - vyměnil/a klobásu za sekaný kopřivy!!! 😀, jak to tam mrskne na zem ten aportík.
Ale jak se na to vrhli. To je supr, to se těším, až to takhle předložím taky. Až si teda zvyknou, to je jasný, pomalu budu muset.
Já musim vychválit Taliprdnici, páč tuhle jsem šla dát sousedovic holkám zelený do výběhu a najednou koukám - "Co tady děláš soudružko hnědko? " Prej je na procházce, tak jsem hned koukla, kde jsou ohaři a Taliprtka našponovaně našla ešče dvě černoprdelnice pod jabloněma. Tak jsem ji pěkně odvolala, pochválila a poslala domů. A šla zahánět. nerada teda, páč chápu, že když už holky vzaly kramle, chtěly si to užít.
Odpověď na příspěvek uživatele zvedavec z 20.05.2025, 09:02:13
První, co bychom nasadili slepici my, by byl Augmentin a Prazitel Plus na odčervení. Do zobáku sondou/stříkačkou vodou naředěnou krmnou sypkou směs. V 95% případů je zvíře druhý den o poznání lepší.
Teď nedávno jsme vyplachovali vole a slepice je v pořádku. U sousedů krmí slepicím dlouhou kosou sečenou trávu (zcela nevhodné) a ucpané/zkvašené vole mají 2x za jaro minimálně.
Odpověď na příspěvek uživatele Tap z 20.05.2025, 19:27:11
zrovna zkvašené vole by měl teda veterinář, pokud už slepici neodmítne ve dveřích, poznat. a augmentinem kvasinky nepoléčíte, mmch
začervení u slepic existuje, ale není příčinou akutních obtíží a tím pádem je vždycky čas na tu koprologii
roční chronicky chřadnoucí zvíře z hejna, co je jinak ok, tam bývají takové čertoviny jako lymfoidní leukóza a to opravdu vyléčíte sekerou a zajímavou pitvou.
Začervení je v čistokrevných chovech poslední roky velmi velký problém. V jednom větším chovu to řešíme už třičtvrtě roku. Slepice mají tasemnice, ty odolávají kdečemu. Slepice “fungují”, občas nižší snáška, to se omluví lecčíms. Pak “najednou” dvě hubnou, postávají, mají problém… A pořád dokola.
Chovatelé si hlavně myslí, že jeden den dají Chemisole a mají “kompletně odčerveno”. Přípravky nestřídají, často poddávkují. To povědomí o problematice je mizivé a začervení v čistokrevných chovech se absolutně podceňuje. Je to velký a vleklý problém.
Je málo chovatelů, mnoho výstav. Stále ti stejní vystavují každých 14 dnů v nějaké Horní Dolní. Mělo by být mnohem méně výstav, ale kvalitních a větších, méně stresu pro zvířata a hlavně mnohem menší promořování parazity. Veterinární dozor je jen směšná figurka, často neexistující.
Odpověď na příspěvek uživatele Tap z 20.05.2025, 19:55:37
tak tasemnice je problém hlavně prostředí. prostě když jsou broučkové a žížaly v prostředí drůbeže plní boubelí tak můžete odčervovat klidně každý den až do rezistence a k ničemu to nebude.