Tenhle článek je zajímavý, hlavně kvůli zmínce na konci, kdy výzkumníci objevili, že ne všem hynou včelstva a chtějí to analyzovat. Čistě pro zajímavost, protože je tu několik vynikajících včelařů, kteří nemají úhyny, pokud vás osloví, budete spolupracovat?
Já tam od začátku do konce čtu jen zaklinaní kleštíkem. Někdo trpí varroafobií nebo dokonce varroademencí a lakuje tím veřejnost. I když bude většina opakovat lež, stále to bude jen opakovaná lež ať se mezi sebou schodnou jak chtějí. Já měl loni v úmyslu preléčit až varidolem pro jistotu abych zjistil co spadne. Protože jsem měl strach tak jsem namátkou odvíčkovával trubčinu pokaždé když jsem jí měl v ruce a u 21 včelstev nebo kolik jsem jich vlastně měl koncem léta jsem ani jednou nenašel ani jednoho brouka. Do fumigace mi ale zbyla sotva polovina včelstev. Spady na ní nebyly nějak významné i když mi bylo záhadou kde se vůbec vzali, když jsem je celý rok nepotkal. Do dalšího roku přežily 4 včelstva, mněl byla čistá, tedy 0. Jedno slabé vykradly, druhé slabé jsem radši spojil a tak mám teď jen 2, ale ty jsou v super kondici, tak na nich můžu aspoň stavět. To je úhyn 90% a myslím si, že za to může nepřispusobení vcelařových metod potřebám včelstva, nerespektování náročných klimatických změn a biologických hodin našich malých ŽIVÝCH dělnic. To má chovatel znát a umět. A všem kterým to padlo, ať si sáhnou predevším na své svědomí a nehažou celou zodpovědnost na nějaké blechy.