Aktuálně: 2 500 inzerátů238 659 diskuzních příspěvků18 689 uživatelů

Výsledky přezimování

drvodelkafialova
drvodelkafialova 05.05.2025, 09:06:54 xxx.xxx.96.191

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/letosni-zimu-neprezila-v-cesku-ctvrtina-vcelstev-viniky-jsou-roztoci-cementovy-med-a-klima-360623

Tenhle článek je zajímavý, hlavně kvůli zmínce na konci, kdy výzkumníci objevili, že ne všem hynou včelstva a chtějí to analyzovat. Čistě pro zajímavost, protože je tu několik vynikajících včelařů, kteří nemají úhyny, pokud vás osloví, budete spolupracovat?

Javali
Javali 05.05.2025, 12:04:28 xxx:xxx.fe91:9977

Já tam od začátku do konce čtu jen zaklinaní kleštíkem. Někdo trpí varroafobií nebo dokonce varroademencí a lakuje tím veřejnost. I když bude většina opakovat lež, stále to bude jen opakovaná lež ať se mezi sebou schodnou jak chtějí. Já měl loni v úmyslu preléčit až varidolem pro jistotu abych zjistil co spadne. Protože jsem měl strach tak jsem namátkou odvíčkovával trubčinu pokaždé když jsem jí měl v ruce a u 21 včelstev nebo kolik jsem jich vlastně měl koncem léta jsem ani jednou nenašel ani jednoho brouka. Do fumigace mi ale zbyla sotva polovina včelstev. Spady na ní nebyly nějak významné i když mi bylo záhadou kde se vůbec vzali, když jsem je celý rok nepotkal. Do dalšího roku přežily 4 včelstva, mněl byla čistá, tedy 0. Jedno slabé vykradly, druhé slabé jsem radši spojil a tak mám teď jen 2, ale ty jsou v super kondici, tak na nich můžu aspoň stavět. To je úhyn 90% a myslím si, že za to může nepřispusobení vcelařových metod potřebám včelstva, nerespektování náročných klimatických změn a biologických hodin našich malých ŽIVÝCH dělnic. To má chovatel znát a umět. A všem kterým to padlo, ať si sáhnou predevším na své svědomí a nehažou celou zodpovědnost na nějaké blechy. 

drvodelkafialova
drvodelkafialova 05.05.2025, 13:19:56 xxx.xxx.96.191

Já se taky bála kleštíka, loni jsem měla spady rozhodně ne malé, nicméně přeléčwní zabralo. Nevěřím, že hlavní příčinou úhynů je kleštík.  

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.