Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 07.05.2025, 10:59:04
spise vyjimecne stene ty parazity - nema nez ma. V dobe odberu! Kdyz vsechno klapne.
Ale po narozeni jsou zacervena snad vsechna stenata - to neni zadna prevence, to je naprosta nutnost, odcervovat. a i pri sebelepsim odcervovacim programu v chovu - nemusi byt 100% ucinny….
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 07.05.2025, 11:09:38
Ty jo, díky za odpověď! To jsem vůbec netušila, že v sobě psi mají permanentně nějaké spící larvy a že se budí s březostí feny a předávají se dál štěňǎtům…
Ty jo, díky za odpověď! To jsem vůbec netušila, že v sobě psi mají permanentně nějaké spící larvy a že se budí s březostí feny a předávají se dál štěňǎtům…
Jj,ty paraziti to mají vychytané. Proto jsou štěňata ze špatných podmínek tak moc začervená,když odčervení nedostala. Protože ty škrkavky na sto procent od feny dostanou a bez odečervení mají ve dvou měsících břicho plný.
Zadavatelka - ty řidší bobky mohou být opravdu ze stresu. Pokud se stolice neupraví do pár dní (po odčervení se naopak může ale zhoršit), tak pouvažujte o změně krmiva,třeba mu prostě nesedí
hele i koně nikdy úplně 100% neodčervíte, jen snižujete množství parazitů na “únosnou mez” …co máme my lidi v sobě nechci ani přemýšlet…jsme taky savci, jako každý jiný, se střevem.
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 07.05.2025, 12:58:59
To pochopitelně vím 😄 Reagovala jsem na to, že se encystovaní parazité odolní vůči odčervovadlům aktivují při graviditě feny. Třeba je to tak i u koní, to netuším, nejsem chovatelka, tak to nesleduji. Ale dávalo by to smysl, že 🙂
Vlasovec Strongyloides westeri se objevuje hlavně u hříbat. Přenáší se z matky na sající hříbě mlékem, což je důležité vědět, pokud chcete účinně kontrolovat jeho výskyt. Parazit se v dospělém koni může nacházet, ale nevyvíjí se a neprodukuje vajíčka. Výjimkou bývají právě rodící klisny - hormony probudí v jejich tkáních „spící" larvy vlasovce, které migrují do mléčné žlázy a tím se dostanou do hříběte už první dny po narození. Rychle v jeho tenkém střevě dozrají v dospělce a za 10-14 dní po narození už hříbě vylučuje vajíčka. To je často provázené průjmem, který se mnohdy považuje za tzv. „říjový průjem". Mnoho odborníků tvrdí, že ony „říjové" průjmy hříbat vůbec nejsou následek hormonálních změn v tělech jejich matek, ale právě těchto parazitů. Těžká infekce hříbat může vydržet až 10 týdnů, lehčí až 2-3x déle; samozřejmě provázená silnějším či slabším průjmem, který může hříbě velmi vysilovat. Ve věku asi 6 měsíců si hříbata vytvářejí vůči vlasovcům imunitu a ti se v nich již nedokážou vyvíjet a vylučovat vajíčka.
Ještě jednou dobry den. Popravdě řečeno nechápu proč zde dostávám takovou bídu i za počáteční dotaz a za další dotazy. Takže odpověď pro ty které se ptali, Panacurová kůra, která se dává víc tabletek postupně v několika denních rozestupech prý kvůli případným giardiím a je to šetrné přímo pro štěňata. A pokud by to ještě někoho zajímalo a o čem byl můj úvodní dotaz, štěňátkům se mohou klidně dát i probiotika pro podporu zažívání při stresu, transportu nebo změně kmrmeno.
No tak to vezmeme obecně…máme tady štěňátko, které sice stále nedokončilo to štěněcí odčervovací schéma, ale je podezření na začervení …má průjmík, což nemusí mít nic společného se začervením, ale třeba se stresíkem ze změny prostředí…a pak teda to “sáňkování” po trávě…tady se asi shodneme, že u štěňátka to nebude problém s análníma žlázkama a tak to bude způsobovat spíše nějaké svědění, může to být klidně v souvislosti s průjmem a nebo červy?
Je fajn sdělit lidem s podobným problémem, že nemá smysl na nic čekat a nej je navštívit veterináře…jako nejsem žádná hysterka, ale pokud by se mi něco nezdálo u malého štěňátka, které jsem si nedávno přivezla, tak v vetovi jedu pro jistotu hned.
Na průjmík bych nasadila dietu (vařené maso, vařenou mrkev a rýži…i když možná dneska už bych spíš volila brambory), no a nenechávala bych štěňátko samotné někde plakat…jako třeba my jdeme spát do ložnice a ty máš tady na chodbě pelíšek..pěkně spaní se štěňátkem, abych eliminovala nějaký stres ze stýskání.
U toho odčervování mi připadá, že každý “přísahá” na trochu něco jiného. Já u malých štěňat po odběru používám caniverm pastu (tou odčervuju po odběru 2x) a nějaké další odčervení nevím, prostě dám to, co mi dá veterinář….to přesně nevím, musela bych někde vyhrabat očkovák…a dospělé psy už neodčervuju.
Odpověď na příspěvek uživatele Xerxova z 07.05.2025, 17:05:01
Já myslela že se ptáte na maminku štěňat. Fenka ani její štěňata nebyly z množírny. Maminka měla modrý pas a PP, které jsme viděli. Otce jsme neviděli protože oni ho doma neměli, na krytí jeli jinam. Naše štěně dostalo modrý pas kde je zaznamenáno očkování a odčervení které jsem tady vypsala. PP jsme nedostali ale paní říkala že dopošle dodatečně poštou, protože se nestihl vystavit.
Odpověď na příspěvek uživatele Elis z 08.05.2025, 08:14:01
Tak to je běžný, že průkaz původu obdrží nový majitel dodatečně. Je to samozřejmě uvedeno i v kupní smlouvě.
Já nych z toho celýho nedělala trágu. Štěně se odčervuje často ne pro srandu králíkům, ale proto že je výskyt parazitů pravděpodobný. Průjem může také z různých důvodů být… tak důležitÿ je, že to řešíte s vetem.
Jak je na tom štěndo teď? Má ještě průjem? A určitě dejte nějaké fotečky prcka😉