Dobrý večer, máme slepice a taky vajíčka…přes den, když snesou vajíčka, jsou některá narušená-jako kdyby rozklované vajíčko…jen dírka,ale žloutek zůstal. Slepice to nedělají, protože jsme nechali 2 vajíčka v hnízdě přes noc a znovu to něco rozklovalo. Vajíčko není úplně poškozené, je v něm dírka cca 0,5 cm, ale jinak je neporušené. Nemůžeme přijít na to, kdo to může dělat…Děkujmi za radu
Myslela jsem na potkany…past nechytlo se nic. Ale nedávno tam byla velká užovka…tak mě to taky napadlo.. jenže přes den by kohout řval….on je bránil , když ji viděl . Ale asi je to ona…. nevíte, proč to dělá a jak se jí zbavit? Děkuji moc za Váš čas.
Asi to nebude ten případ.. Ale já měl předloni problém se slabejma skořápkama u jedný slepice a přesně jako píšete, ve vajíčku cca 0,5cm dírka.. Kolikrát ho pak vytáhly za tu dírku z hnízda a sežraly.. A ona to dělala úplně neúmyslně slepice(i jiná pak v hnízdě) jak si zobákem poporovnávala to vajíčko/ka při snášení pod sebou.. Koupil sem Suplexan, po pár dnech “závada” odstraněna a od tý doby klid..
Užovky bych nepodezíral, možná tak maximálně africké vejcožrouty, ale ti baští vejce v celku. Pohlídal bych si, kdo se mi tak může do hnízda dostat a kdy. Pokud je to přes den, bude na vině nějaká slípka, jak píše JardaPecival, spíše náhodou, ono, jak se jednou naučí, že vejce je mňamka, tak je naklovaná nenechají. Může se stát, že při slabé skořápce vejce napraskne po došlapu slepice, když je skořápka slabší a je udusaná podestýlka v hnízdě, nebo v místě snesení úplně chybí. Pokud v noci, podezíral bych spíše toho potkana, ježka, nebo lasice.
Děkuji za Vaši reakci…já nemůžu podezírat slepice, protože skořápky jsou vážně pevné a děje se to i v noci. Hnízda ke snášení jsou přístupné z venku a proto jsem nechala schválně 3 vajíčka přes noc. Ráno byla všechna tři s dírkou…..budu ráda, když to nebude užovka 🫣potkany snad chytneme…určitě dám vědět…třeba to bude zajímat i další 😉 Děkuji
Odpověď na příspěvek uživatele JardaPecival z 22.05.2025, 08:00:07
Tak přesně,co popisujete,mám teď já ..problém..ve špičce vejce dírka..ale je to úplně jasné, některá zřejmě stará slepice snáší vejce s tenkou skořápkou…když vejce neobjevím brzy po ránu,slepice ho sežerou..hrozí hromadné požírání ostatních vajec…musím vysledovat slepici, nejspíš postupnou izolací slepic do kotce,snad tu hříšníci objevím😂…a bude slepičí polévka🪓👍👍
Tak užovka asi v noci spí nebo je chladem ztuhlá a nehybná, nežere. Až dopo se sluncem nahřeje a vyrazí. Nebo ne?
Naše oblíbená odpověď na tyto typy dotazů už mnoho let vždy byla, je a stále bude - jak máme vědět my, cizí lidé, co se děje u vás na dvoře, když to nevíte ani vy sami, majitelé? 🙂
To je samozřejmě s nadsázkou, ale je to velká pravda. Můžeme si povídat, kdopa asi dírkoval, ale stejně ten důvod můžete vyřešit pouze vy. Je po Velikonocích, tak malérečku vajec, která se po nocích zdokonaluje ve vyfukování vajec co nejmenší dírkou bychom možná mohli vyloučit. Jinak třeba ptáci jako kavka a straka jsou také častí predátoři vajec. A když se to u vás děje i v noci, třeba mají baterku. 🙂
Hnízda určitě udělat jakkoliv nepřístupná. Slepice by měla být i při snášení zcela v bezpečí. Vejce v noci nikde nenechávejte, v hnízdech mějte podkladky. Podkladek ale kuna ráda v noci odtáhne pryč. Někdy i přes den.