Aktuálně: 2 601 inzerátů244 129 diskuzních příspěvků18 786 uživatelů

slinivka - zánět

Tenurri
Tenurri 27.05.2025, 18:53:24 xxx.xxx.110.133

Zdravím všechny,

jak jsem probírala v tématu venčení, Jack měl nějakou dobu problémy s nechutenstvím, občasný průjem (a celkově matlavé výkaly), občasnou nevolnost a bolest oblasti břicha (pozice úklony, sedání a lehání si venku), a občas zvracel žlutou tekutinu (žaludeční šťávy). Přidala se k tomu i plynatost (nutno říct, že všechny tyhle symptomy neměl naráz, spíš se to střídalo a nechutenství to celé provázelo).

“Problém” byl, že si každý myslel (včetně veterináře), že tyto problémy jsou spojené s tím, že se venku snaží olizovat moč po fenách, případně pil z louže nebo vodního toku a nechutenství bylo spojené s pubertou a háráním fen v okolí, kterých je ve městě dost.

Jack má 14 měsíců. První problémy se objevily koncem března - to se přeléčilo dietou a probiotickou pastou, dostal injekci proti bolesti a na zažívání, bylo nám řečeno, že to je v tomto období časté a když se něco vyskytne, máme nasadit nejdřív hladovku, potom dietu a když to do 2-3 dnů zmizí, nemusíme chodit.

A ono se to po dietě vždycky uklidnilo, ale třeba na týden, potom se zase objevilo něco, buď zvracení, nebo bolest břicha, nadměrné žraní trávy, nebo jen působil, že mu není úplně dobře…tak zase dieta a zase to bylo chvíli ok. Člověk si to vždycky odůvodnil, že včera pil z řeky, tak mu není dobře, žral trávu a nechce jíst, proto zvrací…ale po tom, co se to takto vracelo skoro dva měsíce jsem si vyžádala vyšetření na veterině s tím, že jsem si sepsala od prvního problému všechny příznaky které v průběhu měl a že to asi není normální.

No není. Minulý týden byl na sonu, tam se ukázala zvětšená slinivka, kterou veterinářka už předpokládala ze všech těch vyjmenovaných příznaků.

Dnes nám přišly výsledky z krve. 

Ve zprávě máme napsáno: pankreatitis, chronické CT…nasazení medikace (Enroxil, famosan, fortiflora a low fat gastro dieta). Výsledky vkládám jako fotku. Já z toho moudrá zase moc nejsem, ale vím, že sem chodí i veterináři. Upřímně nevím, co znamená chronické CT…veterinářka mi volala dopoledne do práce, mluvila o tom, že se prokázala ta slinivka a o zánětu, a že si mám přijít pro antibiotika. Odpoledne tam už byla jiná veterinářka. Za 14 dnů jdeme na kontrolu.

Objednala jsem RC Gastrointestinal Low fat granule + konzervy.

Tady to asi každý ví, ale jen připomínám, že když se vám nebude něco zdát, je lepší jít pro jistotu k veterináři. Je mi líto, že Jack tenhle stav musel snášet skoro dva měsíce :/…

Od minulého týdne je na dietě a famosanu a je mu o dost lépe celkově, má chuť k jídlu i energii na rozdávání.

Z čeho to vlastně má nevíme. Doufám, že se to přeléčí a bude zase v pohodě i bez striktní diety.

Obrázek Obrázek Obrázek
Plaka
Plaka 27.05.2025, 20:56:43 xxx:xxx.1987:cd34

Bezva, že má Jack své téma, líp se to bude dohledávat a psát o pokrocích a léčbě.👍
Hezky sepsáno, dobře, že jste šli na veterinu brzy. 
Já měla akutního slinivkáře, tam to šlo ráz naráz. 
Příčinu zánětu (chronického i akutního) se často nepodaří vypátrat. Konec března - neměl třeba očkování, odčervení, něco proti parazitům, nějaké léky? Psincák, prostydnutí? Cokoliv, co by mohlo oslabit imunitu. Pak stačí jen něco málo a může se rozjet nepěknost. Kólie jsou citlivé, co takové MDR1?

Dietu dodržujte poctivě, jakékoliv změny ve stravě bych dělala po pidikrůčcích. Tak jsem postupovala já se psem po akutní slinivce. Držím palce!!!🍀

Tenurri
Tenurri 27.05.2025, 21:07:31 xxx.xxx.110.133
»
Odpověď na příspěvek uživatele Plaka z 27.05.2025, 20:56:43

Právěže neměl vůbec nic neobvyklého. Jen ten první průjem bůhví z čeho, myslím že tam toho bylo víc - pil z louže, byl v řece, v té době začal olizovat trávu, tehdy snad dostal i to vepřové…

Je MDR1 -/+ to na veterině vědí.

V minulém vlákně psala Zrzavcová, že její pes měl ty samé příznaky taky z olizování moči. Je možné že měl prostě jen smůlu, slíznul nějakej sajrajt a to mu rozjelo problém? Možná z toho mohl mít nějakou infekci, která se pořádně nevyléčila a z toho mohl chytit i tu slinivku? 

Co jsem všude četla příznaky akutního zánětu slinivky, tak byly mnohem horší, než co měl Jack.

Vařit mu dietu teď nechci. Naposledy mu bez famosanu taky moc nesedla (i když za to možná může i dýně) a nechám to teď striktně na veterinární dietě. Snad ty RC granule bude jíst.

Ph (neregistrovaný) 27.05.2025, 21:40:26 xxx:xxx.4c02:72b5

a na nejake hromadne psi akci jste nebyli, kdyz to zacalo? 

Plaka
Plaka 27.05.2025, 22:05:39 xxx:xxx.1987:cd34
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 27.05.2025, 21:07:31

Já myslela tu vet RC dietu, samože. Teď minimálně ten měsíc, pak přecházet na cokoliv jen velmi postupně a pomalu, smíchávat nové druhy krmení po trošičkách. Nemluvím o vařené dietě, spíš potom najít low fat grancle s jedním druhem diet masa (Marp) a krmit tím nějakou dobu (bavím se v řádech týdnů). Když to bude ok, nebála bych se zařadit něco vařeného, dietního, když by to člověku udělalo lépe na duši.   
 Je možné že měl prostě jen smůlu, slíznul nějakej sajrajt a to mu rozjelo problém? Možná z toho mohl mít nějakou infekci, která se pořádně nevyléčila a z toho mohl chytit i tu slinivku?
Jistě, to je klidně možné, že je zánět slinivky jen reakcí na něco. To už člověk zpátky nedohledá. Klidně ho mohlo podráždit to vepřové maso. 
Ze svých zkušeností bych si dávala pozor na játra a ledviny u psa, nechte za dva týdny na kontrole otestovat i toto, ona je slinivka mrcha, která ráda ovlivňuje vše kolem.

Ale Jack je mladý pesan, všechno to zvládnete a sosák bude v pořádku. ❤️

Doron
Doron 28.05.2025, 00:57:21 xxx.xxx.166.146

Jack bude určitě v pořádku, jen ho to tak šmrnclo.

Ještě je tady otázka jak často ho krmit, protože každý přìjem potravy aktivuje trávicí enzymy a to je ten průšvih.

Bych se teď na krmení z ruky vyprdla.

Kdyby vet dietu nechtěl, vařila bych mu pořád stejné jídlo, libové maso, vývar, kořenová zelenina, bílá rýže.  Bílkoviny a sacharidy.

A ještě jednou bych se přimluvila i za klidový psychologický režim, ať nic nevymýšlí, nenabízí, opakování toho, co už umí, prostě pohoda a klídek.

A příroda. Příroda léčí.🙂

❤️

Tenurri
Tenurri 28.05.2025, 07:40:27 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 28.05.2025, 00:57:21

Z ruky ho nekrmíme, nedostává teď vůbec “pamlsky”, ani netrénujeme, jen si hrajeme venku, u toho dám pár povelů (spíš triků, co ho baví) a odměňuju hračkou.

Co se týká vaření, to riskovat raději vůbec teď nebudu. On konzervy jí. Tak při nejhorším nedostane “holé” granule, ale dostane je s toppingem veterinární konzervy. Má jíst 4x denně, když to půjde, ať má menší porce. 

Jak jsem psala už ve vlákně venčení, všechny tréninky jsme zrušili, na agility kurz se našel náhradník, tak nám ho přesunula na září. Ona i ta psychická pohoda je dost důležitá při rekonvalescenci.

Včera jsme na louce potkali už naštěstí nehárající kámošku, tak si spolu chvilku hráli a jakoby mu nic nebylo. Ani domů se mu nechtělo. Jinak by měl fungovat normálně, na dietě mu je dobře, je aktivní. Naopak jak mu je dobře a jak konečně normálně jí, tak má energie na rozdávání. Někdy za 14 dnů máme naplánovaný výlet lesem a na hrad s příbuznými, tak to by zvládnout měl.

Vahine
Vahine 28.05.2025, 12:17:47 xxx.xxx.249.80
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 28.05.2025, 07:40:27

Držím Jackovi i Vám palce, ať je dobře a příští výsledky jsou už v pořádku 🍀

Tenurri
Tenurri 29.05.2025, 08:37:04 xxx.xxx.239.143

Včera volala veterinářka výsledky z vyšetření trusu, jak paraziti, tak trávící enzymy a bůhví co vlastně všechno dalšího (dělal se kompletní rozbor) je v pohodě a nic se tam nenašlo.

Po antibiotikách mi přijde takový unavenější, uvidíme.

Na veterinární granule se moc netváří, ale s tou konzervou prý dobrý. Překvapilo mě teda jak jsou ultra lehké 😀. Odměřovala jsem mu porci a měla jsem pocit, že tam sypu křupky a i když jí 4x denně, tak na porci dostane plnou misku.

Zrzavci
Zrzavci 29.05.2025, 09:16:17 xxx.xxx.226.62
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 29.05.2025, 08:37:04

Napadá mě taková poznámkaaaa k těm ATB - nevím jak u psů? Jak Atb a sluníčko? Já jsem po atb taky zpomalená. A jednou jsem měla kožní problém a když jsem s těma  ATB chodila do práce, nefungovalo to /(a navíc jsem měla něco jako halušky, to byla legrace), začly fungovat, až když jsem byla doma a vždy si po ATB na chvíli lehla (byl to nějakej dryják a i jsem ho bohužel brala zbytečně, neb se ukázalo, že to co mám na gezichtu souvisí s papírovými utěrkami v práci)

Doron
Doron 29.05.2025, 11:29:30 xxx.xxx.166.146
»

Hned jsem si myslela, že ty grancle jíst nebude 🙂.

Připomíná mi mého nejstaršího psa, Gučku. 

Má taky takové citlivé zažívání a je navíc alergik, opavdu inteligentní a citlivý, přitom odvážný bombarďák. 

Každé jídlo podrobí důkladné čichové kontrole a když neprojde, prostě si ho nedá. Od té doby, co ho poslouchám 😅, mnohem líp prospívá a krásně nabral. On tedy dostává hlavně vepřové ( kvůli té alergii), libovou kýtu a raději vařené, trochu CMP ( celer, mrkev, petržel🙂), trochu rýže nebo vloček nebo kuskusu. Někdy přes den za mnou přijde, že chce přidat, když je mu blbě z hladu, ale to je málokdy.

Pýr ( trávu) si dává běžně , i vyhrabává kořínky a já ho nechávám, dělá mu dobře.

Můžu se zeptat, jaké granule dostává?

Ono tam často bývá hodně hrachu, to některým psům vadí..

Tenurri
Tenurri 29.05.2025, 11:53:50 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 29.05.2025, 11:29:30

Teď moc nechápu jestli se ptáte na původní granule nebo ty dietní. 
Aktuálně veterinární dieta: RC + konzervy minimálně měsíc prý.

Předtím měl od 3 měsíců Marp Red Mix a někdy kolem toho března letos jsem mu měnila granule za bohemia wild buffalo, jelikož ty marpy už nechtěl. Nové první týden vyluxoval, ale pak už nebyly nové a zase problém s nežravostí. Podle mě už mu nebylo dobře s tím prvním problémem, proto moc nechtěl jíst. Jelikož se pak už netvářil ani na to vařené kuřecí.

Edit: ty bohemia v sobě hrách nemají vůbec:
Dehydrované buvolí maso (25 %), dehydrované hovězí maso (6 %), sladké brambory, sušené brambory, hovězí tuk (14 %), čerstvá jehněčí játra (5 %), sušená dýně (2 %), sušená jehněčí játra (2 %), sušená mrkev (1,2 %), lněné semínko, extrakt z čekanky, juka, beta-glukany, glukosamin, chondroitin sulfát, vitamín-minerální směs.

Marp jo, ale na těch byl celou dobu v pohodě:
Čerstvě připravené hovězí 30 % (včetně 21 % hovězího, 9 % hovězího plemene Aberdeen Angus), sladké brambory 20 %, sušená krůta 16 %, brambory, hrášková bílkovina, krůtí tuk 4 %, čerstvě připravená zvěřina 4 %, lososový olej 2 %, lososový vývar, sušená vejce, lněné semínko, hrách, vitamíny a minerály, mix bylinek (tymián, majoránka, oregáno, petržel, šalvěj), fructooligosacharidy (192 mg/kg), glukosamin (170 mg/kg), methylsulfonylmethan (180 mg/kg), chondroitin (120 mg/kg), mannanoligosacharidy (48 mg/kg), sušená jablka, sušená mrkev, sušená mořská řasa, sušené brusinky, sušený špenát.

Samozřejmě pomalý přesun na jiné granule se nekonal, protože vyjedl vždycky jen ty nové a pak nechtěl zase nic. Nejspíš jsem mu tou změnou v tom období nepomohla. Ale prvotní myšlenka byla: puberťák, vymýšlí a už ho omrzely + nežravost kvůli háravkám.

Do toho předtím dostával občas syrové drůbeží (vepřové “nezvládal”) vše v lidské kvalitě. Nebo vařené + různé sušené mlsky pro psy, zeleninu, sem tam ovoce, jogurty, bohemia a luie konzervy. No a pamlsky na tréninky. Od sušených srdíček a plic až po woof, carnilove, cosma, atd masíčka a ňamky + vařené kuře na kostičky, nebo psí salám na kostičky.

Ph (neregistrovaný) 29.05.2025, 16:44:58 xxx.xxx.122.77

ty dietni grancle jsou light, bez tuku -proto jsou tak lehke. A naproti tomu ty Bohemia jsou zase extra tezke proti jinym granclim. Jsem si s nimi vykrmila seniorku dokulata -dostavala porad stejne, ze -  nez me napadlo zvazit odmerku 😇

Plaka
Plaka 29.05.2025, 19:19:49 xxx:xxx.1987:cd34
»

Tož atb jsou zátěž pro organismus, uvidíte, až začnou pařáky, jak se bude tvářit. Klidnější režim určitě není od věci. A fajn, že s konzervou dietní grancle baští, bude to dobrý. 🙂

Doron
Doron 29.05.2025, 21:15:08 xxx.xxx.166.146

Myslela jsem ty dietní, co mu nechutnaj..🙂

Nám totiž jednou vet doporučil dietní granule a ty byly hodně hrachový, to není váš případ.

Možná,  je teď Jackovi po atb trochu blbě, alespoň mně bývá a taky nemívám chuť k jídlu.

Držím palce, určitě bude v pořádku, chytla jste to v úplném počátku.🙂

Tenurri
Tenurri 10.06.2025, 20:45:14 xxx.xxx.110.133

Tak dneska byla kontrola - sono a odběr s testem přímo na hodnotu slinivky, kde jsem na výsledek čekala cca 20 minut.

Všechno vypadá dobře, hodnoty v normálu. Máme mít ještě nějaký čas dietu a pak můžeme pomalu přecházet na normální jídlo a kontrolovat jak na to reaguje.

Na prohmaty nereagoval (naposledy bylo vidět že ho to bolí), střeva už bez plynatosti, slinivka se zmenšila. Už to snad bude dobré.

Tenurri
Tenurri 11.06.2025, 11:23:29 xxx.xxx.22.64

Jo a ještě otázka…já se na to úplně zapomněla zeptat vetky. Máme povolené piškoty jako pamlsky, nebo něco nízkotučného
…myslíte, že by sušené plíce mohly být ok? Neříkám, že mu jich dám hned kilo, ale třeba sem tam jako odměna…přijde mi to lepší než piškoty. Zkusím pomalu postupně zase zařazovat i vařené kuře s bramborama (to máme už taky zelenou)…nemám v plánu míchat různé věci, vždycky počkám nějakou dobu, jestli se mu nerozhodilo zažívání. 

Teď teda tak týden ještě nic jiného než dietu nedostane. Vysadil se famosan, tak čekám, jestli to neudělá nějakou neplechu i na dietě.

A co se týče normálních granulí, tak zatím netuším. Koukala jsem na marpy s bílou rybou, jak bylo zmíněné ve vlákně s renální dietou, ale trochu se kroutím nad tím hrachem, potom mají seniorky s bílou rybou, ale tam už je zase až moc obilovin. Koukala jsem i na koňské wolfsbluty light (ale ty se dají koupit aktuálně jen ve 12kg pytli a já potřebuju tak 2kg páč i to budu s přechodem krmit dlouho - navíc nevím, jestli úplně chci zkrmovat koně…), nebo kachnu (ty mají 10% tuku a taky jsou mono)…

Barf- syrové maso můžu podávat jen doplňkově, už tak máme malý mrazák, kam se stěží vejde jídlo pro nás, a v bytě na žádný další místo není. Plus mám nějaký blok kupovat maso z barfshopů (prostě mi to smrdí), takže beru vždy jen čerstvé u řezníka/v marketu k lidské spotřebě, což už se cenově zase dostanu taky úplně jinam a taky mě docela stresuje sestavovat nějakou kompletní dávku, když půlku věcí nežere, nebo mu to nedělá dobře.

Tenurri
Tenurri 11.06.2025, 13:12:45 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele bambule z 11.06.2025, 12:22:06

Jo, oni mívají 2kg balení. Já už bych teda potom nechtěla veterinární, ale normální lightky (až budeme přecházet z vet diety) a nejmíň mají právě “wild plains light” s koninou, ale tyto teď jsou skoro všude vyprodané. Oni jsou i ne-light a ty skladem ve 2kg mají (ale ty mají moc tuku). Pak ta kachna vypadala složením dobře. 

“Kachna 44 % (z toho čerstvé kachní maso 25 %, sušené kachní maso 17 %, kachní sádlo 2 %), brambory 24 %, batáty 19 %, pastinák, kachní šťáva, minerální látky, fenykl, topinambur 1,1 %, dýně, cizrna , lněné semínko, rajčata, středomořská bylinná směs 0,5% (tymián, majoránka, oregano, petržel, šalvěj), ostružiny, maliny, borůvky 0,1%, černý rybíz, bezinky, bobule arónie, kopřiva, pampeliška 0,05%, ženšen 0,05%, hloh %, mannan-oligosacharidy (prebiotikum MOS), frukto-oligosacharidy (prebiotikum FOS), extrakt z yucca schidigera.”

Hrubý protein 21 %, hrubý tuk 9 %, hrubý popel 8 %, hrubá vláknina 3 %.

tak dokonce jen 9% tuku…
Kachnu teda nikdy neměl, brambory a batáty vím, že jsou ok.

Spíš se chci ujistit, že by to mohlo být po dietě ok…vetka nám jen říkala, že pak můžeme přejít na co chceme, jen by se vyhla nějakým více tučným granulím a zkusila spíš nějaké s méně tukem.

bambule
bambule 11.06.2025, 13:41:51 xxx.xxx.234.116

Aha, já právě nevěděla které s koninou myslíte. Pokud stačí jen granule s nízkým obsahem tuku tak možná ta kachna nebude tak špatná. 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.