S tou slinivkou a nějakými gastro problémy nemám zkušenost..ale myslím, že psychika se může odrazit na fyzickém zdraví aneb všechno souvisí se vším.
No a s tím taháním a přetáčením….tak víme všicí, jak já to mám se psy a navíc Gina není “normální pes”, ale myslím, že tahání a přetáčení jsme si užily v její pubertě až až…
Ve své podstatě začala “blbnout” v osmi měsících a tak nějak když jí byly 2 roky..…možná o pár měsíců víc, tak ty trable konečně ustaly. V průběhu tohodle období to byl často pocit zmaru a zoufalství, že tohle se nikdy nezlepší…
To bylo fakt děsný…i do parku, kterej mám 200 metrů od baráku, jsem jezdila autem, protože cesta spořádaně po chodníku, nedej bože, kdybychom potkaly psa byla scifi…někdy jsme se dokonce po dvaceti minutách na prochajdě, kdy se mi jí nepodařilo přemluvit ke spolupráci, otáčely a jely jsme zpátky dom. Minout se se psem ve vzdálenosti několika metrů…no tak to bylo divadlo…divadlo bylo vždycky, ať už jsme potkaly terénní motorku mimo silnici, cyklistu, běžce, chodce s húlkama….a dneska, klidně se na úzké cyklostezce mineme s cyklistou, za kterým běží na volno výmarský ohař a ještě jak probíhá, tak zaštěká na pozdrav..a klidně za ním může projet terénní motorka…a Gina to bude v klidu..tak max si trochu rozverně pohopsá, ale já u toho jejího pohopsání nemusím použít fyzickou sílu, abych jí udržela na vodítku.
Prostě si osobně myslím, že k něčemu musí pes dozrát…jasně, že se snažíme výchovně působit, že ho nenecháme růst jako dříví v lese, ale pořád si myslím, že pubescent není dospělý pes a taktika, že ho v určitých situacích prostě ochodím, nemusí být jediná správná. Pokud se mi pes přetáčí, tak mně se nejvíc osvědčila nějaká distanční vzdálenost…v případě Giny bohužel i několik desítek metrů…a když jsem viděla, že to prostě nedáme, tak jsem udělala čelem vzad a prostě jí ze situace odtáhla, nemělo smysl to njak řešit, snažit se jí nějak umravnit, protože v tu chvíli byla off-line…no a jak postupně dospívala, tak se to tak nějak samo zlepšovalo.
Žádnou radu nemám…přeci jen kolie je úplně jinej level než psi co mám já doma, ale chtěla jsem tím říct, že co teď možná vypadá jako problém, může být problémem mladého pubertálního psa a časem se to začne zlepšovat…
Prostě, že je někdy možná lepší netlačit tolik na pilu, aby ty situace zvládal, ale spíš si dát odstup a jít víc na pohoděnku…