Hmmm, hele my jsme ten první rok - rok a půl strávili na dietách, lécích, vyšetřeních, eliminačce, do toho se s každým ročním obdobím nabalovalo okusování, drbání, kdy už jsem si myslela, že nervíčky a že já jsem příčina atd. Prvomajitel a chyby. Pořád jsme něco dělali a to psisko nebylo unavený , tak zase něco, ať se teda unaví, pak už přišla fáze ALE CO TEDA. Neuměl vypnout, jasně ani tu možnost neměl, zvlášt, když byl zdravotní trabl a ty byly prakticky imrvére, prostě si neodpočinul ten jeho mozeček. Nám se to překlopilo do těch problémů se zvěří, to si teda myslím, třeba mylně.
A přestali jsme pracovat, pracovali jsme na nepracování, cvičák pápá, trénink pápá, hodně pro něj znamenala možnost výběru - jakože nevychovanej rozmazlenej pes určuje paničce, kam půjdeme. Byli jsme o hrách, toulání, čuchání - to pro něj bylo taky dobrý. Provozní poslušnost byla, to jo.
On třeba miluje město, máme ve městě byt, trávíme tam nějaký čas, má rád zkoumání, má rád seznamování se psy, ale dávkuju to, i z centra dění vypadneme do přírody, vyhnu se psům, jdeme zkoumat myši... A je vidět, že je to pro něj důležitý. Když přijedeme zpátky domů, klidně ty tři dny chodíme jen po loukách, nebo jen provozní venčení a nic neděláme.
Já si nemyslím, že by mi to někdo třeba tady schválil, ale nám to tak funguje, vidím, že jsou pro něj určitý věci podstatný. Hodně se takhle vyrovnal, to bylo třeba krásně vidět u tý zvěře, jak se pak líp pracovalo s klidem u ní, nebo na samotě doma.