Aktuálně: 2 601 inzerátů244 127 diskuzních příspěvků18 786 uživatelů

Mrtvice u seniora

janaa
janaa 28.05.2025, 19:05:59 xxx:xxx.d5bb:9b55

Věk nezastavíme, 14ti letá Baruška v noci prodělala mrtvici. Samozřejmě má za sebou kapačky, napíchané léky, zítra jedeme na další. Kdo má zkušenost, co se vám osvědčilo,neosvědčilo, vitamíny, doplňky apod.? Jak dlouho trvala rekonvalescence (pokud se pes zotavil), jaké byly následky? Vím, že každá případ bude jiný, ale sbírám zkušenosti a infa. Díky

janaa
janaa 28.05.2025, 19:19:54 xxx:xxx.d5bb:9b55

Zatím sama nechodí,točí se a padá,ale všechny nohy ovládá a vrtí ocasem. Myslím si, že nevidí nebo velmi špatně. Přes den se počůrala pod sebe, ale to spíš,že se nezvedla a byla zavodněná po kapačce, teď navečer,když jsme jí vynesli,tak se vyčůrala a i u toho udržela rovnováhu. Přes den prý jíst nechtěla,teď už má chuť velkou (já se dnes vrátila po týdnu domů)

hmn
hmn 28.05.2025, 19:28:05 xxx.xxx.50.168

kocour - hlava na stranu, zornička velká, točil se, padal na jednu stranu

kortikoidy + B orálně + si myslím cosi od energyvet

vrátil se takřka do normálu, plně schopen samostatného života

držím Barušce pěsti

Fikovnice
Fikovnice 28.05.2025, 19:47:49 xxx.xxx.38.72
»
Odpověď na příspěvek uživatele janaa z 28.05.2025, 19:19:54

Karsivan a béčka… Moc držím pěsti!

Fikovnice
Fikovnice 28.05.2025, 19:50:37 xxx.xxx.38.72

Jo a event. něco proti zvracení. Ale pokud má chuť k jídlu, tak je to aspoň nějaké dobré znamení.

Sarah01
Sarah01 28.05.2025, 19:59:26 xxx.xxx.162.253
janaa:

Věk nezastavíme, 14ti letá Baruška v noci prodělala mrtvici. Samozřejmě má za sebou kapačky, napíchané léky, zítra jedeme na další. Kdo má zkušenost, co se vám osvědčilo,neosvědčilo, vitamíny, doplňky apod.? Jak dlouho trvala rekonvalescence (pokud se pes zotavil), jaké byly následky? Vím, že každá případ bude jiný, ale sbírám zkušenosti a infa. Díky

Mrtvičku měla Sára v cca 13 letech, dávali jsme vitamin B, Karsivan a ještě nějaké další léky, ale to už si nepamatuju. Ona ale měla i srdeční vadu a vodu na plicích. Z té mrtvice se vyléčila, bohužel to srdíčko už na tom bylo špatně, takže jsme ji asi za 3 měsíce nechali jít.

Pokud je, Jani, normálně v pohodě, tak se z toho rychle dostane, psi to zvládají dobře. Sára byla myslím tři dny na klinice a během cca týdne se rozchodila a i hlava se spravila, jak ji měla na stranu.

janaa
janaa 28.05.2025, 20:48:36 xxx:xxx.d5bb:9b55

Děkuju všem za rady a podporu. S karsivanem,béčkem počítám. Alčo,srdce,plíce,i ostatní orgány v pořádku, srdíčko a plíce poslouchala i teď, a bez problému,tak snad to babča vybojuje

Sarah01
Sarah01 28.05.2025, 20:50:05 xxx.xxx.162.253
janaa:

Děkuju všem za rady a podporu. S karsivanem,béčkem počítám. Alčo,srdce,plíce,i ostatní orgány v pořádku, srdíčko a plíce poslouchala i teď, a bez problému,tak snad to babča vybojuje

Tak moc držím palce. 🍀♥️

Xerxova
Xerxova 28.05.2025, 21:20:54 xxx:xxx.2975:8431

myslím na Vás - ať je brzy obrat k lepšímu - i když jestli má zájem o maso… tak už se to v lepší obrací ❤️

Sardullah
Sardullah 28.05.2025, 22:29:45 xxx.xxx.221.216

Moje kamarádka měla rotvičku.. mrtvičku měla čubinka ve věku asi 11 let, přesně si nepamatuju. Léky nevím, ale vím, že chodily na rehábka nějaký cvičení na míči a docela to pomohlo.

Držím pěsti, ať se to z toho vylížete co nejlépe🍀

Dublinbarzoj
Dublinbarzoj 29.05.2025, 07:00:21 xxx.xxx.153.254

U nás  mrtvička valach, a jak psaly holky víš, moře kapaček s kde čím,  ale druhý den vstal a během  3 dnů pohybově ok, žral teda už 4 hodiny po první kapačce. Průběžně pak dostával preventivně geriatrika. Bohužel více méně oslepl, viděl už pak jen trochu obrysy. Nevadilo mu to, žil pak ještě cca 7let ( do 27) a parťák ze stáda nebo vlastně kdokoliv mu dělal,  když bylo potřeba slepeckého psa🤣. Když se zasekl v rohu nebo zdrhl od ostatních….. tak začal  vyvolávat a ten kdo byl blízko- i my lidi, prostě  doklusal  - koně ho čumákem, strkali mu do plece a krku obrátili zavrkali a nasměrovali,  my vlastně podobně poplácáním  a slovy. Teda ještě jedno ucho mu zůstalo ležet, ale kosmetické problémy se nepočítají. Prostě dobrý konec, držím pěsti 

Vahine
Vahine 29.05.2025, 07:48:45 xxx.xxx.249.80
»
Odpověď na příspěvek uživatele janaa z 28.05.2025, 19:05:59

Doufám, že bude Baruška brzy dobrá ještě a se smečkou zvládne dobře fungovat🍀 

Určitě máte teď hlavu v pejru, ale až bude malinko prostor, mohu se prosím zeptat na projevy? Píšete, že se to stalo v noci, tak to muselo být zřejmě výraznější, že to někoho probudilo a nebo byla divná už zvečera? Jestli jsem to dobře pochopila, nebyla jste u toho, tak jestli víte podrobnosti? Jeli jste na pohotovost ještě v noci? Asi taky ten úspěch záleží na tom, jak rychle dostane pes léčbu, že? 

Jako doplňující info by to mohlo zajímat víc lidí, nejen mě. Děkuji předem.

Zrzavci
Zrzavci 29.05.2025, 07:56:37 xxx.xxx.226.62
»
Odpověď na příspěvek uživatele janaa z 28.05.2025, 19:05:59

Držím s ostatníma palce a přidávám se  s tím, že oni to opravdu zvládnou mnohem líp, než člověk. Můj první, Murphy, měl dvě, u té druhé to vypadalo blbě, i Herčík tehdy říkal, v úterý uvidíme a připravte se na to, že možná už bude čas.  V úterý mu Murphy vyvrčel díru do hlavy, tak jsme naznali, že jsme ještě dostali trochu času. a dostali, jen mu pak moc neloužily nožičky, tak jsme ho museli podpírat - i dlouhý záda prostě, ale ještě měl spokojený žití nějakou dobu.

Je škoda, že starý diskuze umíraly, protože na čézet psu byl supr popis od Maixnerky, která měla v té době stařičkou feňuli s mrtvicí a ona uměla hodně používat přírodu, pamatuju si ale, že  jedna z věcí byla teplo na hlavě, už nevím proč. Vyráběla jí na makovici turbany, aby měla ten mozek v teple. Jinak přesně to, co se tu píše, to béčko hraje velkou roli. Napadá mě, zeptat se veta, zda se  i v tomto případě nedá použít ta Milgrama - vím, že vet mi ji u Bubiny doporučoval na nějaký ten neuroproblém.

Arosek
Arosek 29.05.2025, 10:00:18 xxx.xxx.244.43

Jani to je mi lito, ale snad te povzbudim … 

Borka - prvni mrtvicka ve dvanacti, druha o pul roku pozdeji, dalsi cca za 4 mesice. Nakonec zemrela v 13 a 4 mesicich na neco uplne jineho. Ta druha byla nejsilnejsi, rozchodila ji do tri tydnu. Ty dve zbyle cca 7-10 dni. 

Mirecek - 4 mrtvice defakto tesne po sobe, v odstupu cca mesice. Vzdycky se jakztakz rozchodil a pak prisla dalsi … ta posledni byla konecna, sesmahla mu levou predni a vzhledem k faktu ze uz pred tim blbe ovladam celej zadek, nemelo to moc smysl … ale bylo mu 15+ 

Otik za mesic oslavi 15. Mrtvici mel loni na konci srpna. Ja jela z Brvantaku z Ostravy kdyz volal Honza ze ho to smahlo, ze pada, toci se do strany a spadla mu pulka obliceje.  Nez jsem dojela domu a  na veterinu (4,5 hodiny) chodil uz normalne. Az si doktorka tukala na celo, ze na ten vek parada a ze co si vymyslime v nedeli vecer. “Nastesti” mu zustalo zakaleny oko, uplne mlecny, jinak by nam fakt asi neverila … A i to zakaleni zmizlo do dvou mesicu a Otas stale beha jako jura. Ja si tehda delala srandu ze i ta mrtvice si uvedomila ze je vlastne mozkova a ze u Otika neni moc co brat 😀

Vsichni krom akutni pece pak dlouhodobe dostavali Karsivan a Milgammu N. Ta je pry lepsi nez klasicke Becko.

Moc drzim palce!

Aluška
Aluška 29.05.2025, 10:16:05 xxx.xxx.199.204

Lidožravka mrtvičku asi v 5ti nebo 8 mi letech ( nevíme kolik jí je ) , neovládala přední nožky, udělala třeba 2 krůčky a padla a točilo jí to do strany, nežrala a měla zhoršený hlavový reflexy. Kapala jsem do očí aby nevyschly, protože skoro nemrkala. Dostala injekčně kortikoidy, obden jsme chodily na injekci Milgamy a dostávala Karsivan.  Do 14ti dnů byla normální, jen ještě asi měsíc chodila pomalejc. Dodnes mi říká vetka, že kdyby jí tenkrát neléčila, tak tomu dnes nevěří že měla mrtvičku, jak se z toho sebrala.

janaa
janaa 29.05.2025, 19:16:00 xxx:xxx.455b:7a07

Všem moc díky za podporu a informace. Dneska jsme ještě byly na vet na kapačce kortikoidů, zítra už jí dám doma kapačku bez nich. Karsivan má, koupila jsem Bkomplex forte, naše vet mi doporučila spíš ten,než Milgamu,tak možná budu střídat, mám i homeo a objednávám výrobky od energy. Barunka se jeví o něco lepší, ještě samozřejmě nechodí, ale udrží se ve stoje,byť nožky nejsou pevný, srovnal se jí jazyk,který měla na stranu, oči se mi zdají projasněnější. Pije, s pomocí žere - až te´d mi došlo,že u psů se vlastně jemná motorika týká jazyka,takže měla problém si z misky jazykem sama nabrat,ale chuť k jídlu má velkou a nezvrací. Tak snad bude líp

janaa
janaa 29.05.2025, 19:41:11 xxx:xxx.455b:7a07
Vahine:

Doufám, že bude Baruška brzy dobrá ještě a se smečkou zvládne dobře fungovat🍀 

Určitě máte teď hlavu v pejru, ale až bude malinko prostor, mohu se prosím zeptat na projevy? Píšete, že se to stalo v noci, tak to muselo být zřejmě výraznější, že to někoho probudilo a nebo byla divná už zvečera? Jestli jsem to dobře pochopila, nebyla jste u toho, tak jestli víte podrobnosti? Jeli jste na pohotovost ještě v noci? Asi taky ten úspěch záleží na tom, jak rychle dostane pes léčbu, že? 

Jako doplňující info by to mohlo zajímat víc lidí, nejen mě. Děkuji předem.

První projevy během úterka dne,ale tak nespecifický,že to mužského nenapadlo,a mě by to nenapadlo taky. Během dne několikrát jakože zakopla, dvakrát i spadla,jednou u žrádla,když sklonila hlavu k misce. Mužský si myslel,že to bude od zad. No a pak jí našel po půlnoci na pelechu,poblitou,počůranou,pokaděnou, nohy stažený v křeči,myslel si,že je mrtvá. Ale začala postupně trochu reagovat na hlas,hlazení. Na kapačku s ní jel až ráno na otvíračku (neptejte se mě proč). Typicky jí těkaly oči,jedno víčko spadlý, jazyk do boku,hlava na stranu,bez schopnosti se postavit,nechtěla žrát,ani pít. Vetka jí nemohla napíchnout žílu,ale nakonec se naštěstí podařilo. Ale ty prvotní příznaky byly blbý zakopávání

Vahine
Vahine 29.05.2025, 20:03:59 xxx.xxx.191.9
»
Odpověď na příspěvek uživatele janaa z 29.05.2025, 19:41:11

Děkuji za vysvětlení a Váš čas a Barušce přeji nejlíp plné uzdravení 🌷

Plaka
Plaka 29.05.2025, 20:42:29 xxx:xxx.1987:cd34
»
Odpověď na příspěvek uživatele janaa z 29.05.2025, 19:41:11

Díky za popis, mrtvici u psa jsem ještě nezažila. Baruš to zvládne a bude líp.🍀

Když jsem četla už nadpis, blikla mi hlavou zkušenost s předchozí rtw fenou. V pět ráno najednou rána jak z děla, fena v křečích spadla z křesla a měla těžký záchvat jak epina, zbytek smečky jsem radši oddělila. Do té doby zdravá veteránka, 12 let. Křeče na boku běhací, počůrala a pokadila se, vůbec o sobě nevěděla. Trvalo to snad půl minuty, minutu, dvě? Nevím, ale přišlo mi to dlouhý. Za chvíli se vzpamatovala, byla trochu “hadrová”, ale došla se na zahradu vyvenčit, chodila normálně, napila se. Volala jsem na veterinu a objednala ji na pondělí (tohle se samože stalo o víkendu, v neděli brzo ráno) na rozbory krve, sono, prostě ať se ví. Celou neděli byla fena v pohodě, chtěla i blbnout s hračkama, normál se pohybovala, žrala, pila, jen psí parťáci po ní divně pokukovali. 
Bohužel v noci z neděle na pondělí další záchvaty. Dva a ještě horší, v křeči odsunula nohama i lednici. Mezi záchvaty jí tikaly oči, každé šlo šejdrem do jiné strany, pysky na tlamě se jí křečovaly, až cenila zuby, přitom vnímala hlas a snažila se na mě vrtět ocasem. Brzo ráno jsem ji v pondělí jela uspat. 
Dle vetů jí nejspíš prasklo něco v hlavě, nádor? Nešlo o mrtvici. Tak to jen jako protipól k vaší současný situaci, něco, s čím bojovat nejde. Chtěla jsem popsat příznaky jako vy, třeba (tedy radši ne) se bude naše zkušenost někomu hodit.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.