Dobrej, pro mě trochu záhada ale někdo ze zdejších mi jistě pomůže. Na chatě jsme pro bourání dřevníku narazili na tato hnízda. Jsou to sršně? Každé je ale úplně jiné, jedno hnědé jedno šedé. V tom šedým uvnitř byly mrtvé vosy ale hodně. Ale vosí hnízda znám a takto mi teda nepřipadají. Hlavně bylo i ohromné. Mohly vosy sloužit jen jako potrava?
..ťažko odpovedať len podľa obrázku, chcelo by to sledovať v minulom roku čo nalietavalo, to šedé mohli byť osy, dokážu postaviť pri silnej kolónii aj veľké hniezda..
vzhľadom ale na situáciu so sledovaním sršňa ázijského, v prípade pochybnosti odporúčam nahlásiť nález aby ho preskúmali odborníci.. to nie je o panike, to je o istote…
Odpověď na příspěvek uživatele AMalina z 03.06.2025, 10:06:12
Mě to podle četnosti otvorů ve stylu “volské oko” u starých domovních střech připadá spíš na sršně, jenže ti mají papírovinu spíš hnědo béžovou než šedou, jako je menší hnízdo. Vnitřek hnízda je nejspoíš z hnízda sršního, takto plásty vosího hnízda nevypadají.
Otázka je, zda tazatel umí rozpoznat vosy od sršní. A také na našem území žije 5 druhů vos, možná i nějaké nové - klimazměna.
Ano, vosy umí postavit hnízdo velikosti řezankového koše (bachratější než nůše na záda). Viděl jsem takové s malátnými hynoucími tisíci vosami, ale v zemi. Byl listopad, už začalo mrznout a někdo ho vykopal v mezi. Tudíž vosy asi nakonec uhynou v hnízdě. Možná jen někdy? Jak vypadala papírovina si 50 let nepamatuji a už vůbec jestli i v zemi dělají “papírový” obal. Papírovina bude barevná také asi podle zdroje práchnivého dřeva.
Na zaslání odborníkům je patrně pozdě, hnízdo je zjevně už rozbité. Proč je malé hnízdo sršní a velké (i přes volská oka) nejspíš vosí? Když sršně staví většinou větší hnízda? Sršně někdy opustí hnízdo a postaví jinde jiné, tak možná proto.
Že by byly vosy v hnízdě nanošené jako potrava sršním není možné. Sršni ani vosy nenosí do hnízda kořist celou, ale předžvýkanou masitou pastu a tou krmí larvy. Dospělci se už živí jen sladkými šťávami a ovocem.
To se nebojte, sršeň od vosy poznám bezpečně. Tak pokud sršne jako krmení vosy do hnízda nenosí, tak to hnízdo je určitě vosí, protože jich uvnitř bylo spousty mrstvých.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 04.06.2025, 12:22:35
Tak je to obdoba téhož, co kdysi vykopali chlapi na stavbě dálnice. Jen u vás už byly mrtvé, já je viděl skomírat, malátně právě umíraly. Myslel jsem, že ve hnízdě umírají ty vosy, co se zabydlí v zemi. Díky vám vím, že je to stejné - aspoň v některých případech, i ve visutém hnízdě v kůlně. Děkuji vám za popis pozorování.
Mnoho lidí vidělo sršeň nebo vosu odnášet včelu, nebo jiný hmyz. Nikdo ale nepozoroval, že by s hmyzem vosy a sršni doletěli až do hnízda a vnášely kořist dovnitř. S kořistí někde usednou, zpracují jí na masovou pastu a tu pak přinášejí v kusadlech larvám = plodu do hnízda. Možná hrudku pasty drží v předních nožičkách, nevím, a je mi to celkem fuk.
Podle mne je na všech třech fotkách typické sršní hnízdo. Barva není určující, záleží na použitém materiálu. S nadcházejícím zimním obdobím umírají jak vosí dělnice tak trubci, zdá se že i neoplozené královny. Aktivita jedinců je s nadcházejícími mrazy snížená takže s blížícím koncem se zdržují vosy v hnízdě nebo bezprostředním okolí. Mám dojem že toto platí pro všechny druhy vos žijících na našem uzemí. Proto není nic mimořádného najít na podzim hnízdo s dožívajícími dělnicemi ať už je umístěno kdekoliv, zejména jde-li o velkou a do poslední chvíle prosperující kolonii.