Aktuálně: 2 487 inzerátů • 293 057 diskuzních příspěvků • 21 481 uživatelů

PROTEINOVÝ ŠROT ZOPHOBAS MORIO

⋮
zjarda
zjarda správce
03.06.2025, 16:10:35 xxx:xxx.e08a:df67

Zdravím, zajímal by mě názor ostatních.  Prý tento šrot z červů je mnohem lepší a výživnější než klasická vaječná směs z vajíček. Vajíčka jsou prý hodně škodlivé a mají na svědomí průjmy, škubání, napadání se a i kanibalizmus🤔Já jsem si dopisoval s pánem, který to vyrábí a nabízí celkem dlouho, ale nedostal jsem odpověď, že by ten zázrak měl nějaké vědecké opodstatnění a nebo certifikaci. Jenom pánovo slovo a prý pozorování. To mě, ale rozhodně nestačí. S pozdravem Zappe 

https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/inzerce/r/detail/4065168/ako-vajicka-znizuju-rastovu-vykonost-mladat-papagajov-a-exotickeho-vtactva/

⋮
Mojmir (neregistrovaný) 03.06.2025, 16:16:28 xxx:xxx.4e31:a35f

Rozhodně hmyzí protein je v jídelníčku ptáků mnohem přirozenější než vaječný. V přírodě si při potřebě bílkovin papoušek zobne mšici nebo nebo nějakou tučnou larvu spíš než aby plenil ptačí hnízda - a tak je tomu asi ptačí tělo evolučně asi prizpusobenější. Otázka je, jestli někdo na tohle dělal nějakou práci a srovnával například obsah žaludku volně žijících papoušků nebo studoval vliv krmení vejci na chování a reprodukci u chovaných ptáků. To by chtělo prohledat. 

⋮
zjarda
zjarda správce
03.06.2025, 16:44:07 xxx:xxx.e08a:df67

No hledal jsem hledal, ale nikde nic🤔možná někdo bude mít víc štěstí. Ano v přírodě, to co si tam oni najdou a vezmou, tak myslím, že nikdo z nás to nedá. A my se bavíme o papoušcích, kteří jsou už xxx let domestikovaný. A jak jsem uvedl, tak žádný výzkum a nic podobného není a pán preferuje čínskou medicínu, ale to není sám, ale prý ona nemá žádné důkazy,ale jen to pozorování. Navíc neznám nikoho, kdo by vajíčka nedával, já je dávám přes 40let.  Zappe 

⋮
Mojmir (neregistrovaný) 03.06.2025, 17:02:56 xxx:xxx.14f2:e747

Myslím, že na tohle téma nikdo žádnou práci ještě nedělal. Takže Vám nikdo nemůže říct co je lepší. Jedině vlastní pozorování. Nicméně na škodlivost vajec nějaké práce jsou - hormonální nerovnováha, kontaminace bakteriemi atd. Které organismus papoušků zatěžují. Každopádně doposud nebyla lepší alternativa kvalitních a přirozenějších proteinů, takže se vejce zatím vyplatí nejvíc. 

⋮
zjarda
zjarda správce
03.06.2025, 19:05:14 xxx:xxx.c78f:a74d

Tohle jsem ještě našel:

ČERVI Potemník brazilský(Zophobas morio) a deklarované jakostní znaky: bílkoviny 19 %, tuky 13,9 %, vlhkost 63,2 %. Larvy obsahují 46.80% proteinů, 43.64% tuků, 8.17% popela and 1.39% uhlohydrátů. Používají se jako krmivo v teraristice a akvaristice i jako rybářské návnady, mohou také sloužit jako lidská potrava. 

VAŘENÉ VAJÍČKO Nutriční hodnoty na 100 g/ml

Energie: 630 kJ, Bílkoviny: 12.6 g SAFA: 3.7 g, Tuky: 10.6 g Cukry: 0.7 g, Sacharidy: 1.1 g Vláknina: 0 g, Sůl: 0.3 g

Vejce jsou zdrojem plnohodnotných bílkovin, obsahují okolo 10 % tuků (zejména fosfolipidů) s příznivým složením mastných kyselin, obsah sacharidů je ve vejcích zanedbatelný. Dále jsou vejce bohatým zdrojem vitaminů (A, D, E, B, karotenů) a minerálních látek (železo, zinek). Vejce obsahují sice cholesterol, ale přítomné fosfolipidy zmírňují jeho působení a mýty o tom, že je škodlivé pro zdraví byli vyvráceny.  Zappe 

⋮
Mojmir (neregistrovaný) 03.06.2025, 19:35:29 xxx:xxx.14f2:e747

Také přidám co jsem našel. Nejzajímavější jsou práce které zkoumají vliv obohacení krmné směsi u kuřat o larvy hmyzu. Hlavně pro obsah přirozeného taurinu v larvách a který je stravitelnější než ten syntetický. Většinou jsou ale zaměřené na Tenebrio a ne na Zophobase, i když je to asi úplně totéž co se týče bílkovin a minerálů, karotenoidů atd. 

Vejce: Klíčový význam mají především proteiny, které jsou biologicky hodnotnější než proteiny masa nebo mléka. Jejich hlavním zdrojem je bílek, kde tvoří majoritní složku sušiny a jejich obsah se v nativním bílku pohybuje mezi 10 až 12 %. Ve žloutku se obsah proteinů pohybuje okolo 16 %. Vaječné proteiny jsou cenné zejména pro vysoký obsah esenciálních aminokyselin, které jsou nezbytné pro člověka, neboť si je nedokáže sám v organismu syntetizovat. Stravitelnost vaječných proteinů je 98 - 100%. VITAMÍNY A MINERÁLNÍ LÁTKY Další významnou skupinou nutričně důležitých látek jsou vitamíny a minerální látky.

Vejce patří mezi potraviny s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek a zároveň i s vysokou stravitelností (u žloutku až 100 %). Dominantními složkami sušiny vajec jsou proteiny (bílkoviny) a lipidy (tuky). Minerální látky jsou reprezentovány hlavně vysokým obsahem železa, fosforu, draslíku a zinku, ze stopových prvků je významný např. selen. Obsah vitamínů a minerálních látek lze ovlivňovat složením krmné směsi pro nosnice, tímto způsobem se úspěšně zvyšuje koncentrace vitamínu E, jódu a selenu.

Larvy potemníka: Podle studií na vliv na růst japonských křepelek a zdraví chovných brojlerů, vypadá to, že moučný červ je ještě lepší než Zophobas: Sušený moučný červ (larvy potemníka moučného, lat. tenebrio molitor) je doplňkové krmivo s vysokým podílem proteinu, taurinu, železa, vitamínů, OMEGA 3, OMEGA 6 a probiotické vlákniny. Vhodné jako krmení pro ptáky, drůbež, exotické ptactvo, ryby, terarijní zvířata a hlodavce. Moučný červ má vyvážený podíl proteinů (51 %) a tuků (30 %). Je zdrojem probiotické vlákniny, vitamínů, minerálů a stopových prvků (komplex B, A, P, Ca, Mg, Fe, Zn). Obsahuje přirozeně se vyskytující taurin, který je nezbytný pro dobrý zdravotní stav zvířat a do krmiv je jinak přidávám synteticky. Sušený hmyz je prémiové doplňkové krmivo kompletních a nutričně vyvážených krmných směsí pro ptáky, ryby, plazy, hlodavce a jiné malé savce. Sušený hmyz zaručí pestrou stravu pro zachování zdraví dospělých jedinců a správný vývin mláďat. Podporuje zdravou kůži, srst, drápy, reprodukci, snůšku a posiluje imunitní systém zvířete.

⋮
Mojmir (neregistrovaný) 03.06.2025, 19:47:38 xxx:xxx.14f2:e747

Možná že by stačilo přidat živé. Vypadá to že si dají. 

⋮
trojAAAcko
trojAAAcko 04.06.2025, 08:00:03 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Mojmir z 03.06.2025, 19:47:38

To ano, živé jsou atraktivnější. V teraristice to obecně platí, že živý jsou zajímavější a lépe se zkrmí. Proto když se nakouknete do inzerce teraristiky tak například u hadů někteří tam dopisují zda jedinec jí i mražené holátka / myši / … či jen živé (je to právě kvůli tomu, že ne každý má možnost jen živé potravy a je pohodlnější dávat zmražené). Jenže abych se vrátil k moučním červům. Ty jsou hodně výživné, ale natolik, že ani v teraristice se to obecně nepřehání a dávají se spíše příležitostně / situačně. Zrovna na Vašem videu jsou mouční červy malý, ale to množství pro Andulku je už diskutabilní z mého pohledu. Záleží na velikosti (druhu) samozřejmě. U nějakého Žaka by takové malý červíci (v množství z videa) nemělo nijak uškodit, ale dát stejné množství Zebřičce… no nevím.  Je tu fakt velké riziko obezity a vlastně může ztrácet zájem o zeleninu a dalších důležitých prvků krmení ať jsou semínka, prosa apod… Obdobný problém se objevuje třeba u “mazlíčkářů” Agam Vousatých (Pogona V.) - nic proti nim, ale často je dávkují denně šváby, protože jsou nejvýživnější a pak jim ta Agama nežere zeleninu a objevují se problémy jako dna, díky nadváze srdeční problémy apod... Pokud se to chce dávat pravidelně tak lepší volba asi bude sušená verze, ale je otázka jestli bude zájem. U živý zájem bude, ale je dobré si dávat pozor na dávkování červů obzvlášt u chovných papoušků kteří ačkoliv věřím, že mají velké voliéry u chovatelů tak se tolik neprolítnou a výdej té energie prostě takový není než kdyby byli úplně na volno.  U menších voliér kde mají problémy se i prolítnout tak mouční červy spíše ne než ano.

⋮
Santi
Santi 04.06.2025, 08:54:15 xxx.xxx.26.22

Moučné červy mi běžně berou Anduly, Zebřičky, Rýžovníci a Kakariki.

Né že bych je tím záměrně krmil, ale mám ve venkovních voliérách křepelky čínské, které v období mladých přikrmuji červy, takže se na to slétne i zbytek. 

⋮
Anonymní (neregistrovaný) 04.06.2025, 09:04:17 xxx.xxx.145.2
Santi:

Né že bych je tím záměrně krmil, ale mám ve venkovních voliérách křepelky čínské, které v období mladých přikrmuji červy, takže se na to slétne i zbytek. 

Jaké kupujete? V jakém to je balení? Díky.

⋮
Santi
Santi 04.06.2025, 10:12:41 xxx.xxx.26.22

Standardní plastová krabička tuším 100ml červů - cena cca. 45Kč. Prodávají zverimexy, rybářské potřeby nebo prodejci živého hmyzu.

Obrázek
⋮
Alex66
Alex66 04.06.2025, 21:23:50 xxx:xxx.6090:26c

Já jsem si před pár lety řekl že zkusím moučné červy u alex. vousatých a rudohlavých ale jen v době kdy krmí mladé. Moc jsem nevěřil že je budou brát a když jsem je druhý den viděl v misce tak jsem tomu věřil ještě míň. Ale když jsem se líp podíval tak v miskách už byly jen obaly a vnitřek byl vysátý. U ptáků kteří červy v životě neviděly jsem to nečekal. Jako kdyby věděli že ten obal není dobré konzumovat.

⋮
1 (neregistrovaný) 04.06.2025, 21:29:45 xxx.xxx.225.221

Já pozoroval mníšky jak do sebe ládovali mravence během rojení. Ti je zobali jak šimpanzi termity obal neobal. 

⋮
1 (neregistrovaný) 04.06.2025, 21:31:36 xxx.xxx.225.221
Santi:

To bych mohl zkusit. Křepelky čínské je dokáží sezobnout? Na ně mi přijdou hodně velcí. Nebo jim dáváte nějaké menší? Díky

⋮
Santi
Santi 04.06.2025, 21:46:46 xxx.xxx.76.225
1:

To bych mohl zkusit. Křepelky čínské je dokáží sezobnout? Na ně mi přijdou hodně velcí. Nebo jim dáváte nějaké menší? Díky

No jasný, jako nic. I vylíhlá kuřátka 2-3 dny si dávají.

⋮
Anonymní (neregistrovaný) 05.06.2025, 11:21:58 xxx.xxx.145.2
Santi:

Standardní plastová krabička tuším 100ml červů - cena cca. 45Kč. Prodávají zverimexy, rybářské potřeby nebo prodejci živého hmyzu.

Obrázek

Tak to jo a to dáváte ptákům živé? Nebojí se toho andulky a kakarici jak se hýbou?

⋮
1 (neregistrovaný) 05.06.2025, 11:28:40 xxx.xxx.229.212
Mojmir:

Možná že by stačilo přidat živé. Vypadá to že si dají. 

Takhle jsem to dával těm vetším japonským křepelkám. Brali to i hýli mexičtí a kardinálové. 

⋮
Santi
Santi 05.06.2025, 13:35:56 xxx.xxx.26.22
Anonymní:

Tak to jo a to dáváte ptákům živé? Nebojí se toho andulky a kakarici jak se hýbou?

Tak mrtvé by je asi nebrali. Nasypu do misky nebo na zem a za chvíli je po červech 🙂 Kromě andul, to všichni ostatní žerou celé. Anduly toho červa spíš “vyždímají”

Křepelky si už tak zvykly, že když jdu s krabičkou, tak mi skáčou po rukách.

⋮
zjarda
zjarda správce
06.06.2025, 07:24:00 xxx.xxx.139.178

Zdravím, chci se jen trochu vrátit zpět nebo jsem si všiml, že nabídka změnila název. A celkem dobře jsem se pobavil nebo do této chvíle jsem byl na tom, že plemenitba je příbuzenská a nepříbuzenská a využívá se pro získání určitých vlastností v chovu, ale určitě na ní nemá žádný vliv krmení a to ani normální a nebo těmi červy. 

https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/inzerce/r/detail/4065168/ponukame-prirodzenu-plemenitbu-papagajov-a-exotov/

Jak jsem všude psal, tak nikdy jsem komerční vaječné směsi nepreferoval a nikdy ani nebudu a proč? Nikdo nikdy mi nedal jediný důkaz, že obsahuje opravdu vajíčka a né např.jen žluté potravinářské barvivo a Bůh ví co ještě! Já, když do míchanice dám vařené vajíčko, tak tam je na 150% + jiné různé komponenty, vitamíny a minerály. A svatou pravdou je přesně to co popisuje ve stejném tématu na Ifauně (parotss)👏.

A dnes  mám volat do ZOO Bratislava p.ing. Ivanu Vojtekovi, výživa zvierat(Animal nutritionist) a doufám, že se dozvím vše ohledně toho zázračného šrotu z červů.

Víte, nesnáším, když mě kdokoliv tahá za nos. S pozdravem Zappe

⋮
trojAAAcko
trojAAAcko 06.06.2025, 07:44:44 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele zjarda z 06.06.2025, 07:24:00

A dnes mám volat do ZOO Bratislava p.ing. Ivanu Vojtekovi, výživa zvierat(Animal nutritionist) a doufám, že se dozvím vše ohledně toho zázračného šrotu z červů.

Na to jsem hodně zvědavý. Dejte určitě vědět. 😊

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.