Aktuálně: 2 601 inzerátů244 126 diskuzních příspěvků18 786 uživatelů

PROTEINOVÝ ŠROT ZOPHOBAS MORIO

zjarda
zjarda správce
03.06.2025, 16:10:35 xxx:xxx.e08a:df67

Zdravím, zajímal by mě názor ostatních.  Prý tento šrot z červů je mnohem lepší a výživnější než klasická vaječná směs z vajíček. Vajíčka jsou prý hodně škodlivé a mají na svědomí průjmy, škubání, napadání se a i kanibalizmus🤔Já jsem si dopisoval s pánem, který to vyrábí a nabízí celkem dlouho, ale nedostal jsem odpověď, že by ten zázrak měl nějaké vědecké opodstatnění a nebo certifikaci. Jenom pánovo slovo a prý pozorování. To mě, ale rozhodně nestačí. S pozdravem Zappe 

https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/inzerce/r/detail/4065168/ako-vajicka-znizuju-rastovu-vykonost-mladat-papagajov-a-exotickeho-vtactva/

Mojmir (neregistrovaný) 03.06.2025, 16:16:28 xxx:xxx.4e31:a35f

Rozhodně hmyzí protein je v jídelníčku ptáků mnohem přirozenější než vaječný. V přírodě si při potřebě bílkovin papoušek zobne mšici nebo nebo nějakou tučnou larvu spíš než aby plenil ptačí hnízda - a tak je tomu asi ptačí tělo evolučně asi prizpusobenější. Otázka je, jestli někdo na tohle dělal nějakou práci a srovnával například obsah žaludku volně žijících papoušků nebo studoval vliv krmení vejci na chování a reprodukci u chovaných ptáků. To by chtělo prohledat. 

zjarda
zjarda správce
03.06.2025, 16:44:07 xxx:xxx.e08a:df67

No hledal jsem hledal, ale nikde nic🤔možná někdo bude mít víc štěstí. Ano v přírodě, to co si tam oni najdou a vezmou, tak myslím, že nikdo z nás to nedá. A my se bavíme o papoušcích, kteří jsou už xxx let domestikovaný. A jak jsem uvedl, tak žádný výzkum a nic podobného není a pán preferuje čínskou medicínu, ale to není sám, ale prý ona nemá žádné důkazy,ale jen to pozorování. Navíc neznám nikoho, kdo by vajíčka nedával, já je dávám přes 40let.  Zappe 

Mojmir (neregistrovaný) 03.06.2025, 17:02:56 xxx:xxx.14f2:e747

Myslím, že na tohle téma nikdo žádnou práci ještě nedělal. Takže Vám nikdo nemůže říct co je lepší. Jedině vlastní pozorování. Nicméně na škodlivost vajec nějaké práce jsou - hormonální nerovnováha, kontaminace bakteriemi atd. Které organismus papoušků zatěžují. Každopádně doposud nebyla lepší alternativa kvalitních a přirozenějších proteinů, takže se vejce zatím vyplatí nejvíc. 

zjarda
zjarda správce
03.06.2025, 19:05:14 xxx:xxx.c78f:a74d

Tohle jsem ještě našel:

ČERVI Potemník brazilský(Zophobas morio) a deklarované jakostní znaky: bílkoviny 19 %, tuky 13,9 %, vlhkost 63,2 %. Larvy obsahují 46.80% proteinů, 43.64% tuků, 8.17% popela and 1.39% uhlohydrátů. Používají se jako krmivo v teraristice a akvaristice i jako rybářské návnady, mohou také sloužit jako lidská potrava. 

VAŘENÉ VAJÍČKO Nutriční hodnoty na 100 g/ml

Energie: 630 kJ, Bílkoviny: 12.6 g SAFA: 3.7 g, Tuky: 10.6 g Cukry: 0.7 g, Sacharidy: 1.1 g Vláknina: 0 g, Sůl: 0.3 g

Vejce jsou zdrojem plnohodnotných bílkovin, obsahují okolo 10 % tuků (zejména fosfolipidů) s příznivým složením mastných kyselin, obsah sacharidů je ve vejcích zanedbatelný. Dále jsou vejce bohatým zdrojem vitaminů (A, D, E, B, karotenů) a minerálních látek (železo, zinek). Vejce obsahují sice cholesterol, ale přítomné fosfolipidy zmírňují jeho působení a mýty o tom, že je škodlivé pro zdraví byli vyvráceny.  Zappe 

Mojmir (neregistrovaný) 03.06.2025, 19:35:29 xxx:xxx.14f2:e747

Také přidám co jsem našel. Nejzajímavější jsou práce které zkoumají vliv obohacení krmné směsi u kuřat o larvy hmyzu. Hlavně pro obsah přirozeného taurinu v larvách a který je stravitelnější než ten syntetický. Většinou jsou ale zaměřené na Tenebrio a ne na Zophobase, i když je to asi úplně totéž co se týče bílkovin a minerálů, karotenoidů atd. 

Vejce: Klíčový význam mají především proteiny, které jsou biologicky hodnotnější než proteiny masa nebo mléka. Jejich hlavním zdrojem je bílek, kde tvoří majoritní složku sušiny a jejich obsah se v nativním bílku pohybuje mezi 10 až 12 %. Ve žloutku se obsah proteinů pohybuje okolo 16 %. Vaječné proteiny jsou cenné zejména pro vysoký obsah esenciálních aminokyselin, které jsou nezbytné pro člověka, neboť si je nedokáže sám v organismu syntetizovat. Stravitelnost vaječných proteinů je 98 - 100%. VITAMÍNY A MINERÁLNÍ LÁTKY Další významnou skupinou nutričně důležitých látek jsou vitamíny a minerální látky.

Vejce patří mezi potraviny s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek a zároveň i s vysokou stravitelností (u žloutku až 100 %). Dominantními složkami sušiny vajec jsou proteiny (bílkoviny) a lipidy (tuky). Minerální látky jsou reprezentovány hlavně vysokým obsahem železa, fosforu, draslíku a zinku, ze stopových prvků je významný např. selen. Obsah vitamínů a minerálních látek lze ovlivňovat složením krmné směsi pro nosnice, tímto způsobem se úspěšně zvyšuje koncentrace vitamínu E, jódu a selenu.

Larvy potemníka: Podle studií na vliv na růst japonských křepelek a zdraví chovných brojlerů, vypadá to, že moučný červ je ještě lepší než Zophobas: Sušený moučný červ (larvy potemníka moučného, lat. tenebrio molitor) je doplňkové krmivo s vysokým podílem proteinu, taurinu, železa, vitamínů, OMEGA 3, OMEGA 6 a probiotické vlákniny. Vhodné jako krmení pro ptáky, drůbež, exotické ptactvo, ryby, terarijní zvířata a hlodavce. Moučný červ má vyvážený podíl proteinů (51 %) a tuků (30 %). Je zdrojem probiotické vlákniny, vitamínů, minerálů a stopových prvků (komplex B, A, P, Ca, Mg, Fe, Zn). Obsahuje přirozeně se vyskytující taurin, který je nezbytný pro dobrý zdravotní stav zvířat a do krmiv je jinak přidávám synteticky. Sušený hmyz je prémiové doplňkové krmivo kompletních a nutričně vyvážených krmných směsí pro ptáky, ryby, plazy, hlodavce a jiné malé savce. Sušený hmyz zaručí pestrou stravu pro zachování zdraví dospělých jedinců a správný vývin mláďat. Podporuje zdravou kůži, srst, drápy, reprodukci, snůšku a posiluje imunitní systém zvířete.

Mojmir (neregistrovaný) 03.06.2025, 19:47:38 xxx:xxx.14f2:e747

Možná že by stačilo přidat živé. Vypadá to že si dají. 

trojAAAcko
trojAAAcko 04.06.2025, 08:00:03 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Mojmir z 03.06.2025, 19:47:38

To ano, živé jsou atraktivnější. V teraristice to obecně platí, že živý jsou zajímavější a lépe se zkrmí. Proto když se nakouknete do inzerce teraristiky tak například u hadů někteří tam dopisují zda jedinec jí i mražené holátka / myši / … či jen živé (je to právě kvůli tomu, že ne každý má možnost jen živé potravy a je pohodlnější dávat zmražené). Jenže abych se vrátil k moučním červům. Ty jsou hodně výživné, ale natolik, že ani v teraristice se to obecně nepřehání a dávají se spíše příležitostně / situačně. Zrovna na Vašem videu jsou mouční červy malý, ale to množství pro Andulku je už diskutabilní z mého pohledu. Záleží na velikosti (druhu) samozřejmě. U nějakého Žaka by takové malý červíci (v množství z videa) nemělo nijak uškodit, ale dát stejné množství Zebřičce… no nevím.  Je tu fakt velké riziko obezity a vlastně může ztrácet zájem o zeleninu a dalších důležitých prvků krmení ať jsou semínka, prosa apod… Obdobný problém se objevuje třeba u “mazlíčkářů” Agam Vousatých (Pogona V.) - nic proti nim, ale často je dávkují denně šváby, protože jsou nejvýživnější a pak jim ta Agama nežere zeleninu a objevují se problémy jako dna, díky nadváze srdeční problémy apod... Pokud se to chce dávat pravidelně tak lepší volba asi bude sušená verze, ale je otázka jestli bude zájem. U živý zájem bude, ale je dobré si dávat pozor na dávkování červů obzvlášt u chovných papoušků kteří ačkoliv věřím, že mají velké voliéry u chovatelů tak se tolik neprolítnou a výdej té energie prostě takový není než kdyby byli úplně na volno.  U menších voliér kde mají problémy se i prolítnout tak mouční červy spíše ne než ano.

Santi
Santi 04.06.2025, 08:54:15 xxx.xxx.26.22

Moučné červy mi běžně berou Anduly, Zebřičky, Rýžovníci a Kakariki.

Né že bych je tím záměrně krmil, ale mám ve venkovních voliérách křepelky čínské, které v období mladých přikrmuji červy, takže se na to slétne i zbytek. 

Anonymní (neregistrovaný) 04.06.2025, 09:04:17 xxx.xxx.145.2
Santi:

Né že bych je tím záměrně krmil, ale mám ve venkovních voliérách křepelky čínské, které v období mladých přikrmuji červy, takže se na to slétne i zbytek. 

Jaké kupujete? V jakém to je balení? Díky.

Santi
Santi 04.06.2025, 10:12:41 xxx.xxx.26.22

Standardní plastová krabička tuším 100ml červů - cena cca. 45Kč. Prodávají zverimexy, rybářské potřeby nebo prodejci živého hmyzu.

Obrázek
Alex66
Alex66 04.06.2025, 21:23:50 xxx:xxx.6090:26c

Já jsem si před pár lety řekl že zkusím moučné červy u alex. vousatých a rudohlavých ale jen v době kdy krmí mladé. Moc jsem nevěřil že je budou brát a když jsem je druhý den viděl v misce tak jsem tomu věřil ještě míň. Ale když jsem se líp podíval tak v miskách už byly jen obaly a vnitřek byl vysátý. U ptáků kteří červy v životě neviděly jsem to nečekal. Jako kdyby věděli že ten obal není dobré konzumovat.

1 (neregistrovaný) 04.06.2025, 21:29:45 xxx.xxx.225.221

Já pozoroval mníšky jak do sebe ládovali mravence během rojení. Ti je zobali jak šimpanzi termity obal neobal. 

1 (neregistrovaný) 04.06.2025, 21:31:36 xxx.xxx.225.221
Santi:

To bych mohl zkusit. Křepelky čínské je dokáží sezobnout? Na ně mi přijdou hodně velcí. Nebo jim dáváte nějaké menší? Díky

Santi
Santi 04.06.2025, 21:46:46 xxx.xxx.76.225
1:

To bych mohl zkusit. Křepelky čínské je dokáží sezobnout? Na ně mi přijdou hodně velcí. Nebo jim dáváte nějaké menší? Díky

No jasný, jako nic. I vylíhlá kuřátka 2-3 dny si dávají.

Anonymní (neregistrovaný) 05.06.2025, 11:21:58 xxx.xxx.145.2
Santi:

Standardní plastová krabička tuším 100ml červů - cena cca. 45Kč. Prodávají zverimexy, rybářské potřeby nebo prodejci živého hmyzu.

Obrázek

Tak to jo a to dáváte ptákům živé? Nebojí se toho andulky a kakarici jak se hýbou?

1 (neregistrovaný) 05.06.2025, 11:28:40 xxx.xxx.229.212
Mojmir:

Možná že by stačilo přidat živé. Vypadá to že si dají. 

Takhle jsem to dával těm vetším japonským křepelkám. Brali to i hýli mexičtí a kardinálové. 

Santi
Santi 05.06.2025, 13:35:56 xxx.xxx.26.22
Anonymní:

Tak to jo a to dáváte ptákům živé? Nebojí se toho andulky a kakarici jak se hýbou?

Tak mrtvé by je asi nebrali. Nasypu do misky nebo na zem a za chvíli je po červech 🙂 Kromě andul, to všichni ostatní žerou celé. Anduly toho červa spíš “vyždímají”

Křepelky si už tak zvykly, že když jdu s krabičkou, tak mi skáčou po rukách.

zjarda
zjarda správce
06.06.2025, 07:24:00 xxx.xxx.139.178

Zdravím, chci se jen trochu vrátit zpět nebo jsem si všiml, že nabídka změnila název. A celkem dobře jsem se pobavil nebo do této chvíle jsem byl na tom, že plemenitba je příbuzenská a nepříbuzenská a využívá se pro získání určitých vlastností v chovu, ale určitě na ní nemá žádný vliv krmení a to ani normální a nebo těmi červy. 

https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/inzerce/r/detail/4065168/ponukame-prirodzenu-plemenitbu-papagajov-a-exotov/

Jak jsem všude psal, tak nikdy jsem komerční vaječné směsi nepreferoval a nikdy ani nebudu a proč? Nikdo nikdy mi nedal jediný důkaz, že obsahuje opravdu vajíčka a né např.jen žluté potravinářské barvivo a Bůh ví co ještě! Já, když do míchanice dám vařené vajíčko, tak tam je na 150% + jiné různé komponenty, vitamíny a minerály. A svatou pravdou je přesně to co popisuje ve stejném tématu na Ifauně (parotss)👏.

A dnes  mám volat do ZOO Bratislava p.ing. Ivanu Vojtekovi, výživa zvierat(Animal nutritionist) a doufám, že se dozvím vše ohledně toho zázračného šrotu z červů.

Víte, nesnáším, když mě kdokoliv tahá za nos. S pozdravem Zappe

trojAAAcko
trojAAAcko 06.06.2025, 07:44:44 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele zjarda z 06.06.2025, 07:24:00

A dnes mám volat do ZOO Bratislava p.ing. Ivanu Vojtekovi, výživa zvierat(Animal nutritionist) a doufám, že se dozvím vše ohledně toho zázračného šrotu z červů.

Na to jsem hodně zvědavý. Dejte určitě vědět. 😊

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.