Proč tu píšete slova jako “zázračný”? Je logické, že červ je lépe stravitelný, než hutné vařené vejce. Ptáci červa preferují.
Představa - shánět + vařit + loupat + strouhat uvařená vejce, dávat pozor na rychlé zkrmení, je dost vysilující. Šrot nebo živý červ je rozhodně pohodlnější řešení pro zaměstnané. U šrotu nebo červa téměř nehrozí “předávkování” (pouze u larev bráněnek ano). Kdežto při zkrmování vařených vajec je předávkování velmi snadné.
Při zkrmování živé potravy jsou lepší mouční červi. Živý zophobas má tak silná kusadla, že ptáku po pozření může reálně ublížit. Některá zvířata odmítají živé zophobase žrát. Zophobas dokáže i do lidského prstu kousnout tak, že nadskočíte. Takže šrot je pro malé ptáky lepší, praktičtější, bezpečný. Žijeme v konzumní době, která se snaží vše usnadnit.
Jsou zvířata, která žerou zásadně jen bílé zophobase - těsně po svlečení. Takoví jedinci nekoušou a jsou velmi měkcí. Ptáci vnímají barvy. Zvířata umí poznat, kdy je zophobas celý, s kusadly, a kdy jste mu nehtem kusadla/hlavičku odloupli (jde to celkem snadno).
Viděli jsme inzeráty toho prodejce - je nasnadě, že “svůj” patent si vychválí. Někdy je ta chvála tak intenzivní, že se skoro míjí účinkem. Ale zase díky tomu vznikají další otázky a třeba i tato diskuse. Za pár let bude šrot nabízet kde kdo.
I vařená vejce mohou obsahovat salmonelu pokud se nedovaří. Tak bych viděl nejkritičtější bod právě v tomto. A pak do hotové míchanice nesáhnout rukama potřísněnýma od syrového vejce. Salmonela je specializovaná na ptáky a je čím dál odolnější, hlavně od halových nosnic od kterých se prostřednictvím vajec dostává i do domácích chovů. Problém je, že se salmonela že slepičích vajec umí zapouzdřit v kloubech a vyvíjí rezistenci na běžná antibiotika. Takže u vajec je potřeba dávat pozor když se jimi krmí ptáci. Jinak to není nic složitého, klasicky se uvaří, připraví se zeleným a rychle zkrmit.
Tap 06.06.2025, 07:55:24 xxx:xxx.262e:b9cc = tak zázračně mi to popisoval ten prodejce(email komunikaci mám uloženou) a dnes už má dokonce podíl i na plemenitbu, což je nesmysl nebo každý ví, že plemenitba se využívá v chovech pro získání určitých pozitivních vlastností. A preferování komerč.vaječ.směsí je jen pohodlnost = nasypu a vypadnu. Nebojte, dobře vím, jak je to v dnešní době s časem…
1 (neregistrovaný) 06.06.2025, 08:05:51 xxx.xxx.233.223 = do domácí vaječné směsi se mi nikdy nestalo, abych tam dal vajíčko nedovařené. Směs musí být sypká. A proč do ní sahat rukama? Používám předci k zamíchání lžící.🤔 Pak to opravdu není nic složitého…. Zappe
Uvažuji že bych tento produkt vyzkoušel ale nenapadá mě jakou formou nejlépe podávat. Jen tak nasypat do misky to si myslím by asi ptáci nebrali a posypat tím máčené zrní to by asi většina přišla vniveč.
Předmět: Re: Prečo su vajička pre papagajov a exoticke vtactvo nevhodnym krmivom / odpověď z senegal.versteri@seznam.cz
Původní zpráva:
V prvom rade treba poukazať že mi vyrabame PROTEINOVÝ ŠROT ZOPHOBAS ktorý sa vyraba EXTRUDOVANÍM
VY POUKAZUJETE NA ŽIVE ČERVY KTRORÉ SU NESTRAVITEĽNE AKO STE SPRÁVNE POMENONAL
PROTEINOVÝ ŠROT ZOPHOBAS MA SPEKTRUM ŽIVIN A STRAVITEĽNOSŤ MÄKKÝCH ČERVOV KTORÝMI SA OPERENCE ŽIVIA V PRÍRODE A ZÁROVEŇ JE TO SYPKÁ HMOTA KTORÚ STAČI DAŤ DO SAMOSTATNEJ KRMNEJ MISKY A OPERENCE SI BERU TOĽKO KOĽKO POTREBUJÚ TAK AKO DÁVATE SEPIOVU KOSŤ , ŠTUDIA POROVNAVAJÚCA PROTEINOVÝ ŠROT ZOPHOBAS A VAJIČKA , VAJIČKOVÉ ZMESY JE SÚČASŤOU INZERÁTU . Môj názor treba vyskúšať a porovnať,
s pozdravom Bilanovič
PS:
Extrudací, při níž jsou použity vysoké teploty, kvůli kterým se značná, mnohdy i drtivá část prospěšných živin zničí, a z původní, často i kvalitní suroviny se stává jen bezcenný sacharid, tedy glukóza!
Zdravím, tak dnes už jsem mluvil s p.ing.Vojtekem s Bratislavské ZOO a hned na úvod můžu napsat, že se jen potvrdilo mé tušení. Naše konverzace se týkala krmení šrotem Zophobas morio červy a jejich významu a náhrada za klasické vařené vajíčko. A teda mě bylo řečeno:
Zmiňovaný šrot podávají asi od začátku tohoto roku a to přímíchaním do klasické míchanice, ale bez vařených vajec. Za celou dobu nebylo pozorováno nějaké a vlastně žádné zlepšení a to v žádném směru! A dokonce nějaké páry opustili snůšku a nejeví ani zájem o novou. Ohledně zklidnění, nenapadání se, pevného sezení, oplozenosti, průjmů, tak na to žádný šrot nemá účinky a když jsem se ptal na význam u plemenitby, tak z druhé strany se vyřítil hezký smích od srdce, takže víc nic netřeba vysvětlovat. A nakonec mi sdělil, že to budou zkoušet do konce roku a když se nic nezlepší, tak se vrátí ke klasice. A ohledně starých zaběhlích míchanic z vařených vajec se vůbec nebrání a škodlivost, zase smích!
No a závěry ať si každý udělá sám. S pozdravem Zappe
Odpověď na příspěvek uživatele zjarda z 10.06.2025, 15:28:34
Zmiňovaný šrot podávají asi od začátku tohoto roku a to přímíchaním do klasické míchanice, ale bez vařených vajec. Za celou dobu nebylo pozorováno nějaké a vlastně žádné zlepšení a to v žádném směru!
Jak by řekl marketingový team - To se musí dávat jen a pouze samostnatně aby to mělo ten účinek. Došlo k nesprávnému použití. 😀 😀
Zdravím a pro koho to dobře dopadlo - pro chovatele, odběratele(těch asi moc není), prodávajícího, papoušky nebo pro staré osvědčené postupy míchanic?
Marketingovou ironii beru👍, ale jinak v postupu a obsahu výživy v ZOO Bratislava, určitě je vše jak má být otestováno a schváleno odborníky z laboratoře výživy. Věřím tomu i když jsem u nich nepracoval, ale v ZOO Plzeň ano. S pozdravem Zappe
Odpověď na příspěvek uživatele zjarda z 11.06.2025, 13:20:44
Z vašeho příspěvku je přece zcela zřejmé, že alespoň někdy vítězí rozum nad hmotou ať už hmotou jakkoliv tendenční a sofistikovanou. Cituji: “Zmiňovaný šrot podávají asi od začátku tohoto roku a to přímíchaním do klasické míchanice, ale bez vařených vajec. Za celou dobu nebylo pozorováno nějaké a vlastně žádné zlepšení a to v žádném směru! A dokonce nějaké páry opustili snůšku a nejeví ani zájem o novou. Ohledně zklidnění, nenapadání se, pevného sezení, oplozenosti, průjmů, tak na to žádný šrot nemá účinky a když jsem se ptal na význam u plemenitby, tak z druhé strany se vyřítil hezký smích od srdce, takže víc nic netřeba vysvětlovat. A nakonec mi sdělil, že to budou zkoušet do konce roku a když se nic nezlepší, tak se vrátí ke klasice. A ohledně starých zaběhlých míchanic z vařených vajec se vůbec nebrání a škodlivost, zase smích!” . Nebo to snad špatně chápu? Jinak já rozhodně nic nemám proti co možná nejpestřejšímu a nejpřirozenějšímu krmení, zejména v období vývinu mláďat o čemž by mohli svědčit mé dávné pokusy s volným pohybem krmících zebřiček volně po zahradě. To ovšem kvalitativně nemá nic společného s podáváním více či méně průmyslově vyráběné hmoty zvané PROTEINOVÝ ŠROT ZOPHOBAS.
Za pár let bude šrot nabízet kdekdo? To máte jako s autama Opel , taky se prodávají ale nekupuji . Jinak mnoho povyku pro nic , ani vteřinu jsem neuvažoval že bych si to objednal už kvůli te bombastické reklame . Samozřejmě se vždycky někdo nachytá jako třeba na nákup státních bitcoinu . Birhanzlova mast na lysinu past .
Proč tu píšete slova jako “zázračný”? Je logické, že červ je lépe stravitelný, než hutné vařené vejce. Ptáci červa preferují.
Představa - shánět + vařit + loupat + strouhat uvařená vejce, dávat pozor na rychlé zkrmení, je dost vysilující. Šrot nebo živý červ je rozhodně pohodlnější řešení pro zaměstnané. U šrotu nebo červa téměř nehrozí “předávkování” (pouze u larev bráněnek ano). Kdežto při zkrmování vařených vajec je předávkování velmi snadné.
Při zkrmování živé potravy jsou lepší mouční červi. Živý zophobas má tak silná kusadla, že ptáku po pozření může reálně ublížit. Některá zvířata odmítají živé zophobase žrát. Zophobas dokáže i do lidského prstu kousnout tak, že nadskočíte. Takže šrot je pro malé ptáky lepší, praktičtější, bezpečný. Žijeme v konzumní době, která se snaží vše usnadnit.
Jsou zvířata, která žerou zásadně jen bílé zophobase - těsně po svlečení. Takoví jedinci nekoušou a jsou velmi měkcí. Ptáci vnímají barvy. Zvířata umí poznat, kdy je zophobas celý, s kusadly, a kdy jste mu nehtem kusadla/hlavičku odloupli (jde to celkem snadno).
Viděli jsme inzeráty toho prodejce - je nasnadě, že “svůj” patent si vychválí. Někdy je ta chvála tak intenzivní, že se skoro míjí účinkem. Ale zase díky tomu vznikají další otázky a třeba i tato diskuse. Za pár let bude šrot nabízet kde kdo.
Proč tu píšete slova jako “zázračný”? Je logické, že červ je lépe stravitelný, než hutné vařené vejce. Ptáci červa preferují.
Představa - shánět + vařit + loupat + strouhat uvařená vejce, dávat pozor na rychlé zkrmení, je dost vysilující. Šrot nebo živý červ je rozhodně pohodlnější řešení pro zaměstnané. U šrotu nebo červa téměř nehrozí “předávkování” (pouze u larev bráněnek ano). Kdežto při zkrmování vařených vajec je předávkování velmi snadné.
Při zkrmování živé potravy jsou lepší mouční červi. Živý zophobas má tak silná kusadla, že ptáku po pozření může reálně ublížit. Některá zvířata odmítají živé zophobase žrát. Zophobas dokáže i do lidského prstu kousnout tak, že nadskočíte. Takže šrot je pro malé ptáky lepší, praktičtější, bezpečný. Žijeme v konzumní době, která se snaží vše usnadnit.
Jsou zvířata, která žerou zásadně jen bílé zophobase - těsně po svlečení. Takoví jedinci nekoušou a jsou velmi měkcí. Ptáci vnímají barvy. Zvířata umí poznat, kdy je zophobas celý, s kusadly, a kdy jste mu nehtem kusadla/hlavičku odloupli (jde to celkem snadno).
Viděli jsme inzeráty toho prodejce - je nasnadě, že “svůj” patent si vychválí. Někdy je ta chvála tak intenzivní, že se skoro míjí účinkem. Ale zase díky tomu vznikají další otázky a třeba i tato diskuse. Za pár let bude šrot nabízet kde kdo.
Údajně údsjně vždy sežerou moučňáky před zophobasem, ale když je bílý, tak volí na prvním místě zophobase.