Aktuálně: 2 611 inzerátů244 209 diskuzních příspěvků18 786 uživatelů

PROTEINOVÝ ŠROT ZOPHOBAS MORIO

Tap
Tap 06.06.2025, 07:55:24 xxx:xxx.262e:b9cc

Proč tu píšete slova jako “zázračný”?
Je logické, že červ je lépe stravitelný, než hutné vařené vejce.
Ptáci červa preferují.

Představa - shánět + vařit + loupat + strouhat uvařená vejce,
dávat pozor na rychlé zkrmení, je dost vysilující.
Šrot nebo živý červ je rozhodně pohodlnější řešení pro zaměstnané.
U šrotu nebo červa téměř nehrozí “předávkování” (pouze u larev bráněnek ano).
Kdežto při zkrmování vařených vajec je předávkování velmi snadné.

Při zkrmování živé potravy jsou lepší mouční červi.
Živý zophobas má tak silná kusadla, že ptáku po pozření může reálně ublížit.
Některá zvířata odmítají živé zophobase žrát.
Zophobas dokáže i do lidského prstu kousnout tak, že nadskočíte.
Takže šrot je pro malé ptáky lepší, praktičtější, bezpečný.
Žijeme v konzumní době, která se snaží vše usnadnit.

Jsou zvířata, která žerou zásadně jen bílé zophobase - těsně po svlečení.
Takoví jedinci nekoušou a jsou velmi měkcí.
Ptáci vnímají barvy.
Zvířata umí poznat, kdy je zophobas celý, s kusadly, a kdy jste mu nehtem
kusadla/hlavičku odloupli (jde to celkem snadno).

Viděli jsme inzeráty toho prodejce - je nasnadě, že “svůj” patent
si vychválí. Někdy je ta chvála tak intenzivní, že se skoro míjí účinkem.
Ale zase díky tomu vznikají další otázky a třeba i tato diskuse.
Za pár let bude šrot nabízet kde kdo.

1 (neregistrovaný) 06.06.2025, 08:05:51 xxx.xxx.233.223

I vařená vejce mohou obsahovat salmonelu pokud se nedovaří. Tak bych viděl nejkritičtější bod právě v tomto. A pak do hotové míchanice nesáhnout rukama potřísněnýma od syrového vejce. Salmonela je specializovaná na ptáky a je čím dál odolnější, hlavně od halových nosnic od kterých se prostřednictvím vajec dostává i do domácích chovů. Problém je, že se salmonela že slepičích vajec umí zapouzdřit v kloubech a vyvíjí rezistenci na běžná antibiotika. Takže u vajec je potřeba dávat pozor když se jimi krmí ptáci. Jinak to není nic složitého, klasicky se uvaří, připraví se zeleným a rychle zkrmit. 

zjarda
zjarda správce
06.06.2025, 11:22:46 xxx.xxx.139.178

Tap 06.06.2025, 07:55:24 xxx:xxx.262e:b9cc = tak zázračně mi to popisoval ten prodejce(email komunikaci mám uloženou) a dnes už má dokonce podíl i na plemenitbu, což je nesmysl nebo každý ví, že plemenitba se využívá v chovech pro získání určitých pozitivních vlastností. A preferování komerč.vaječ.směsí je jen pohodlnost = nasypu a vypadnu. Nebojte, dobře vím, jak je to v dnešní době s časem…

1 (neregistrovaný) 06.06.2025, 08:05:51 xxx.xxx.233.223 = do domácí vaječné směsi se mi nikdy nestalo, abych tam dal vajíčko nedovařené. Směs musí být sypká. A proč do ní sahat rukama? Používám předci k zamíchání lžící.🤔 Pak to opravdu není nic složitého…. Zappe 

Alex66
Alex66 09.06.2025, 00:20:45 xxx:xxx.5cb8:c14c

Uvažuji že bych tento produkt vyzkoušel ale nenapadá mě jakou formou nejlépe podávat. Jen tak nasypat do misky to si myslím by asi ptáci nebrali a posypat tím máčené zrní to by asi většina přišla vniveč.

Lupus4
Lupus4 09.06.2025, 10:50:36 xxx.xxx.125.74

Víte někdo způsob výroby ? Jestli za vysokých teplot, tak je to stejný “humus” jako v jiných granclích….

Když už - tak živé (s mírou).

zjarda
zjarda správce
09.06.2025, 11:49:59 xxx.xxx.139.178

Zdravím, tak nějak se nemůžu dovolat už od pátku😥,bohužel, ale nevzdávám to. A tady je výňatek z mé konverzace s pánem a výrobcem:

---------- Původní e-mail ----------

Od: Igor Mlynár <igor.mlynar01@gmail.com>

Komu: senegal.versteri@seznam.cz

Datum: 02.06.2025 14:47:11

Předmět: Re: Prečo su vajička pre papagajov a exoticke vtactvo nevhodnym krmivom / odpověď z senegal.versteri@seznam.cz

Původní zpráva:

V prvom rade treba poukazať že mi vyrabame PROTEINOVÝ ŠROT ZOPHOBAS ktorý sa vyraba EXTRUDOVANÍM

VY POUKAZUJETE NA ŽIVE ČERVY KTRORÉ SU NESTRAVITEĽNE AKO STE SPRÁVNE POMENONAL

PROTEINOVÝ ŠROT ZOPHOBAS MA SPEKTRUM ŽIVIN A STRAVITEĽNOSŤ MÄKKÝCH ČERVOV KTORÝMI SA OPERENCE ŽIVIA V PRÍRODE A ZÁROVEŇ JE TO SYPKÁ HMOTA KTORÚ STAČI DAŤ DO SAMOSTATNEJ KRMNEJ MISKY A OPERENCE SI BERU TOĽKO KOĽKO POTREBUJÚ TAK AKO DÁVATE SEPIOVU KOSŤ , ŠTUDIA POROVNAVAJÚCA PROTEINOVÝ ŠROT ZOPHOBAS A VAJIČKA , VAJIČKOVÉ ZMESY JE SÚČASŤOU INZERÁTU . Môj názor treba vyskúšať a porovnať,

s pozdravom Bilanovič

PS:

Extrudací, při níž jsou použity vysoké teploty, kvůli kterým se značná, mnohdy i drtivá část prospěšných živin zničí, a z původní, často i kvalitní suroviny se stává jen bezcenný sacharid, tedy glukóza!

S pozdravem Zappe 

zjarda
zjarda správce
10.06.2025, 15:28:34 xxx:xxx.ab67:9518

Zdravím,  tak dnes už jsem mluvil s p.ing.Vojtekem s Bratislavské ZOO a hned na úvod můžu napsat, že se jen potvrdilo mé tušení. Naše konverzace se týkala krmení šrotem Zophobas morio červy a jejich významu a náhrada za klasické vařené vajíčko. A teda mě bylo řečeno: 

Zmiňovaný šrot podávají asi od začátku tohoto roku a to přímíchaním do klasické míchanice, ale bez vařených vajec. Za celou dobu nebylo pozorováno nějaké a vlastně žádné zlepšení a to v žádném směru! A dokonce nějaké páry opustili snůšku a nejeví ani zájem o novou. Ohledně zklidnění, nenapadání se, pevného sezení, oplozenosti, průjmů, tak na to žádný šrot nemá účinky a když jsem se ptal na význam u plemenitby, tak z druhé strany se vyřítil hezký smích od srdce, takže víc nic netřeba vysvětlovat. A nakonec mi sdělil, že to budou zkoušet do konce roku a když se nic nezlepší, tak se  vrátí  ke klasice. A ohledně starých zaběhlích míchanic z vařených vajec se vůbec nebrání a škodlivost, zase smích! 

No a závěry ať si každý udělá sám.  S pozdravem Zappe 

Obrázek Obrázek
trojAAAcko
trojAAAcko 11.06.2025, 10:12:35 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele zjarda z 10.06.2025, 15:28:34

Zmiňovaný šrot podávají asi od začátku tohoto roku a to přímíchaním do klasické míchanice, ale bez vařených vajec. Za celou dobu nebylo pozorováno nějaké a vlastně žádné zlepšení a to v žádném směru!

Jak by řekl marketingový team - To se musí dávat jen a pouze samostnatně aby to mělo ten účinek. Došlo k nesprávnému použití. 😀 😀

J5
J5 11.06.2025, 10:47:29 xxx.xxx.3.142

Teda toto téma jsem sledoval se zápalem. Jsem spokojen že vše, zdá se, dobře dopadlo.

zjarda
zjarda správce
11.06.2025, 13:20:44 xxx.xxx.139.178

Zdravím a pro koho to dobře dopadlo - pro chovatele, odběratele(těch asi moc není), prodávajícího, papoušky nebo pro staré osvědčené postupy míchanic? 

Marketingovou ironii beru👍, ale jinak v postupu a obsahu výživy v ZOO Bratislava, určitě je vše jak má být otestováno a schváleno odborníky z laboratoře výživy. Věřím tomu i když jsem u nich nepracoval, ale v ZOO Plzeň ano. S  pozdravem Zappe 

J5
J5 11.06.2025, 15:18:07 xxx.xxx.3.142
»
Odpověď na příspěvek uživatele zjarda z 11.06.2025, 13:20:44

Z vašeho příspěvku je přece zcela zřejmé, že alespoň někdy vítězí rozum nad hmotou ať už hmotou jakkoliv tendenční a sofistikovanou. Cituji: “Zmiňovaný šrot podávají asi od začátku tohoto roku a to přímíchaním do klasické míchanice, ale bez vařených vajec. Za celou dobu nebylo pozorováno nějaké a vlastně žádné zlepšení a to v žádném směru! A dokonce nějaké páry opustili snůšku a nejeví ani zájem o novou. Ohledně zklidnění, nenapadání se, pevného sezení, oplozenosti, průjmů, tak na to žádný šrot nemá účinky a když jsem se ptal na význam u plemenitby, tak z druhé strany se vyřítil hezký smích od srdce, takže víc nic netřeba vysvětlovat. A nakonec mi sdělil, že to budou zkoušet do konce roku a když se nic nezlepší, tak se vrátí ke klasice. A ohledně starých zaběhlých míchanic z vařených vajec se vůbec nebrání a škodlivost, zase smích!” . Nebo to snad špatně chápu? Jinak já rozhodně nic nemám proti co možná nejpestřejšímu a nejpřirozenějšímu krmení, zejména v období vývinu mláďat o čemž by mohli svědčit mé dávné pokusy s volným pohybem krmících zebřiček volně po zahradě. To ovšem kvalitativně nemá nic společného s podáváním více či méně průmyslově vyráběné hmoty zvané PROTEINOVÝ ŠROT ZOPHOBAS.

Anonymní (neregistrovaný) 13.06.2025, 16:22:18 xxx.xxx.141.100

Za pár let bude šrot nabízet kdekdo? To máte jako s autama Opel , taky se prodávají ale nekupuji . Jinak mnoho povyku pro nic , ani vteřinu jsem neuvažoval že bych si to objednal už kvůli te bombastické reklame . Samozřejmě se vždycky někdo nachytá jako třeba na nákup státních bitcoinu . Birhanzlova mast na lysinu past .

Anonymní (neregistrovaný) 13.06.2025, 16:25:07 xxx.xxx.141.100
Tap:

Ptáci červa preferují.

Ptáci vnímají barvy.

Oprava měl to být příspěvek na uživatele Tap.

Anonymní (neregistrovaný) 13.06.2025, 19:39:33 xxx.xxx.89.71
Tap:

Ptáci červa preferují.

Ptáci vnímají barvy.

Údajně údsjně vždy sežerou moučňáky před zophobasem, ale když je bílý, tak volí na prvním místě zophobase.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.